Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
Egy megjegyzés: az eredeti recept nutellával írja, de én egy Finetti nevű 2 rétegű mogyorókrémmel szoktam csinálni 400 ml-is.A tésztába felhasználom a barna részét (mindet) a kisült muffin tetejére meg a fehéret.
Elkészítés:
A meggyet kimagozzuk. 1 dl tejet melegítünk, megolvasztjuk benne a mogyorókrémet.Összekeverjük a lisztet, mogyorót, sütőport, sz.bikarbónát. a tojást felverjük, hozzáadjuk a cukrot, vajat, a maradék tejet, a mogyorókrémes masszát és a meggyet. Hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a mélyedésekbe töltjük. 180 fokra előmlegített sütőben 20-25 percig sütjük.
A tetejére: megolvasztunk 15 dkg nutellát (vagy a finettiből a fehér részét) belemártjuk a muffinokat és megszórjuk aprított mogyoróval.
A banános csokis kuglóf Latsia receptje.Kicsit elkereszteltem a nevet.
BANÁNOS MÁRVÁNYKUGLÓF
40 deka liszt 15 deka vaj 25 deka cukor 3 tojás 3 ek tej 3 ek joghurt 10 deka csoki 3 banán 1 cs van. cukor 2 tk sütőpor 1/4 tk szódabika:O) só
A lágy vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a villával összetört banánt. Belekanalazzuk a tejet és a joghurtot, megszórjuk a van.cukorral. hozzászitáljuk a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet. Beleforgatjuk a sóval felvert tojáshabot. egy vajjal kikent lisztezett kuglófformába öntjük, és a legvégén óvatosan ráöntjük a felolvasztott, de nem forró csokit. Spatulával néhány s betut huzunk bele, ettől lesz márványos. Középmeleg sütőben 50 percig sütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk, porcukorral szórva tálaljuk.
Mivel csak egy nagy banánom volt ezért harmadoltam a tésztát viszont volt plusz tojásfehérjém ezért azt még hozzákevertem, igy jó tele lett az őzgerinc.
35 dkg rétesliszt 3dkg élesztő kb. 1,5 dl tej 1 tk. só 2 tojássárgája a kenéshez 12 dkg reszelt ementáli sajt 1 tk. erős paprika 1 kekés kömény, só.
A lisztet egy tálba szitáljuk, az élesztőt alngyos tejben feloldjuk a többi hozzávalóval kemény tésztát készítünk. 20-30 pers kelesztés. A tésztát belisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk és a felvert tojássárgája egy részével bekenjük; a reszelt sajttal megszórva 2,5 cm széles csikokat vágunk és megcsavarjuk. A maradék tojással megkenjük, köménymaggal , piropaprikával és sóval megszórva előmelegített sütöben 220 fokon kb. 15 perc alatt kész. Frissen a legfinomabb.
Megjegyzés:Nem figyeltem oda és a tojássárgáját én beletettem a tésztába ezért még tennem kellett hozzá lisztet, csak tejjel kentem meg a sajt alatt, és le sem kentem semmivel.Géppel dagasztattam.
40 dkg liszt 2 egész tojás 25 dkg Rama 1 doboz tejföl 1 kk só 1 cs sütőpor
A hozzávalókat jól össze kell gyúrni. Elkészíteni a nyers fasírtot. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra kell nyújtani a tésztát. Kb 16 db jön ki belőle, és kb 10x10 cm-es kockákra kell felvágni a kinyújtott tésztát, vagy ki mekkorára szereti. Aki úgy gondolja, még valamilyen fűszerrel (bors,stb) is megbolondíthaja a tésztát, attól függően, hogy milyen tölteléket tesz bele. A fasírttal megtölteni ugyanúgy, mint a töltött káposztát. Kivajazott, lisztezett tepsibe rakni, tojássárgájával megkenni a tetejét. Közepesen meleg sütőben sütni. Másnap sokkal finomabb, akkorra megpuhul a tésztája.
Nagyon finom majonézes krumplival, franciasalátával, vagy bármilyen majonézes, kefíres stb. szósszal. Az a jó benne, hogy mindenki olyan ízesítésű fasírttal tölti meg, amit a családja szeret. Szerintem más töltelékkel is készíthető, pl sonkás, virslis.
1 nagy narancs reszelt héja kifacsart leve, megmérve 2 dl volt
15 g élesztő
Ezeket gépbe tettem és megdagasztattam a tésztát, mivel lágynak találtam tettem még hozzá 5 dkg darált mandulát és egy csomag vaníliáscukrot. Nem került bele kefír.
Mikor kész lett megfeleztem és felét visszatéve kevertem bele fahéjat. A két lapot kinyujtottam és feltekertem, bevágtam és megsütöttem. Nem tudom hogy a kefír hiánya miatt lett egy kicsit más az állaga de egyébként finom aromás kalács lett belőle.
A készítéséről a képsort ettől a képtől kezdve lehet megnézni:
Szalonnát zsírjára pirítunk (elhagyható, ekkor csak zsiradékon kell készíteni), ebben átforgatni a húst, míg mindenüttfehér nem lesz. Ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, morzsolt majorannát (ebből jó sokat) teszünk bele. Felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Lassú tűzön főzzük, míg majdnem kész. Ekkor hozzáadunk zúzott fokhagymát, 1dl paradicsompürét. Készre főzzük. Sült krumplit sütünk. Tálaláskor egy serpenyőben megforrósítjuk a brassói alapot. Ilyenkor aki szereti, rakhat még hozzá fokhagymát. Ehhez hozzátesszük a sült krumplit, és még mindig a tűz felett, jól átforgatjuk.
2 kg liszt 5 dkg élesztő 1 liter tej, vagy vegyesen a krumplilével cukor kis marék só 1 szűrőnyi (kb 1kg) sós, főtt krumpli kb 0,5 dl olaj
Kockára vágva megfőzzük a megtisztított krumplit. Áttörjük. Langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. Összekeverjük az áttört krumplival, hozzátesszük a kis marék sót, lisztet. Jól átdagasztjuk, míg el nem válik az edény falától, hozzádagasztunk egy kevés olajat. Langyos helyen, letakarva kelesztjük (kb háromszorosára), ekkor olajos kézzel egy kicsit visszadagasztjuk, újra kelesztjük. Ekkor már elég a duplájára. Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formájúra vágjuk. Ilyenkor nem dagasztjuk vissza! Nagyon forró olajban kisütjük. Minél forróbb az olaj, annál kevésbé lesz olajos a kisült lángos.
Káposztás lángos
Ugyanaz a tésztája, mint a burgonyásnak, csak beledagasztunk ízlés szerinti mennyiségű és ízesítésű pirított káposztát. (amit a káposztás tésztához szoktunk csinálni). A pirított káposzta zsiradéktartalma miatt ehhez nem kell olajat dagasztani a tésztába.
Zsiradékon megkaramellizáljuk a cukrot. Ebbe beletesszük a lereszelt, sózott, kinyomkodott káposztát. Addig pirítjuk, míg megpuhul. A végén őrölt borssal ízesítjük.
150 ml tej 1 tojás 350 g fehér kenyérliszt (én süteménylisztet használtam) 5 ml só 10g cukor + 1 tk édesítö 25 g vaj + kb 2 deka majd lágyítva 15gélesztő
Ebből készül a tészta, dagasztó programon. Amíg a gépem dolgozott, beáztattam juharszirupos rumba mazsolát, és darabokra vágott aszalt sárgabarackot. (természetesen bármilyen gyümölcs lehet.)Amikor készen volt a tészta, enyhén lisztezett deszkára borítottam, kicsit átpofoztam,majd kb. 30x30 cm-es négyzetet nyújtotam belőle.Ezt megkentem az olvasztott vajjal, rászórtam a rumtól lecsöpögtetett gyümölcsöt, még egy-két csokidarabot is dobáltam rá. Erre barnacukrot hintettem, és fűszereket. Fahéjat, szegfűszeget és ánizst. (persze ez is lehet tetszés szerinti)Jó szorosan feltekertem, 12 szeletet vágtam belőle, ezt zsírozott tepsibe raktam. És már sülhet is. Kb. 15-20 perc alatt sül meg. Előmelegített sütőben kell sütni.A végén, nem rögtön, a sütőből való kivétel után, de még melegen megkentem a következővel.Kb. 5 deka cukrot kis vízzel felolvasztottam, megforraltam. A végén vérnarancsaromát tettem bele. (de ez is lehet narancs, cirom), és ezzel megkentem a csigák tetejét. Amit változtattam az eredetileg 15 ml cukor volt, 7,5ml élesztőpor és a sót kifelejtettem és tettem még bele egy kiskanál ecetet. Juharszirup híján mézes rumos melegvízbe áztattam a gyümölcsöket. Tettem még a gyümölcsök alá egy vékony csík marcipánt, barnacukorral szórtam meg és pici fahéjjal. P.zsizsu fonatos formája nagyon teteszett ezért a csigák helyett ezt készítettem el.
Robotgép gyúrópálcájával a vajat a túróval és az átszitált liszttel simára összedolgozzuk. 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd 4 részre osztjuk. A kétféle cukrot a darált mogyoróval összekeverjük és 1/4 részét a deszkára szórjuk. Az egyik tésztadarabot26 cm-es kerek lappá nyujtjuk, majd 16 egyforma részre vágjuk, kifliket formázunk belőle.Sütőpapírral bélelt tepsin 175 fokon 12 percig sütjük.
Nekem kicsit kevés lett a szóróanyag. Nagyon finom egyszerű süteméy.
Túrót össze kell törni, minden hozzávalót jól összekeverni, kb fél órát pihentetni. Forró olajba evőkanállal kiszaggatni, aranybarnára sütni. Fahéjas cukorral vagy lekvárral lehet fogyasztani.
Gyorsan elkészül. Mikróban melegítve másnap is isteni. Bár nálunk nem szokott maradni.
6 dkg lisztből,10 dkg margarinból világos rántást készitünk.Hagyjuk kihülni.
30 dkg lisztet,2 dl tejfölt,1 egész tojás,csipet sót összegyurunk,majd vékonyra kisodorjuk.Erre kenjük a kihült rántást,és mint a beiglit,összegöngyöljük.Fél órát állni hagyuk,majd 6 részre osszuk.Minden részt vékonyra kinyujtjuk,és megkenjük olvasztott zsirral.A tésztára rátesszük a tölteléket,és feltekerjük.
Én a kinyujtott tésztát is száradni hagyom,mert akkor lesz ropogós,"ress" rétesem.
Az enyémen a 2. program French néven fut, de még sosem használtam (mindig tepsiben sütöttem, jóval kevesebb vízzel), és mivel nincs hozzá programlefutási táblázat, így nem is tudom megmondani, ez mit takar. A gépkönyv annyit ír, 3 óra 50 perc a lefutási ideje, és tovább dagaszt és süt a normálnál (az nálam 3.00; a gépleírások között a Hausmeister az enyém), hogy vastagabb legyen a héja. Talán ezzel tudsz valamit kezdeni.
A kovászos rozsos muffin zsemle - Jégkása változata
Annyi a változtatás. A gyorskovászt bl-80-as lisztből készítettem el. A hozzáadott liszt fele teljeskiőrlésű rozslisztet adtam és 1 tk. sót, valamint egy csipet köményt és egy kicsi maci kávét.( a szine miatt) Ugyanúgy készítettem mint Te a kalácsot, muffinsütöbe tettem és atetejére szezám- és lenmagot szórtam. Nem lett olyan nagyon puha mint a kalács de ez a rozsliszttől van, ízre kellemes rozsos zsemle.
3 dkg élesztőt szétmorzsolok 50 g mézzel erre rátettem 100g lisztet 2 dl langyos vízzel összekevertem és hagyom állni egy éjszakát.Másnap a maradék 90 dkg liszttel 2 tk. sóval és kb. 3 dl vízzel tésztát dagasztok géppel kb.: 20 perc ezután 40 perc kelesztés. Formázás után zacskóba tettem és kb. 1 óra kelesztés után 200 fokon 10 perc, utánna 180 fokon kb. 35 perc sütés. A kész tésztát megmértem és 1550g volt ezért 1000g ból egy nagyobb a maradékból egy kisebb kenyeret formáztam. Mikor kivettem a sütőből lekentem vízzel ekkor lett cserepes a héja.
A recept Borbás Mária nevéhez kapcsolódik.Ő fele barna tönkölylisztből készíttette, de én fehérkenyeret szerettem volna sütni.
1 1/2 kiskanál szárazélesztő (3 g) vagy 1 /4 csomag friss élesztő (kb. 1 dkg),
26 dkg finomliszt,
14 dkg búzadara,
2 dl forró víz,
1 kiskanál cukor,
1/2 mokkáskanál só,
2 dl langyos víz,
egy csipet aszkorbinsav.
A búzadarát a két dl vízzel leforrázzuk, és hagyjuk kihűlni (esetleg egy tányéron szétterítjük, hogy hamarabb hűljön). A dagasztóedénybe a szokásos módon először az élesztőt, majd a lisztet, a sót, a cukrot, a kihűlt darát tesszük, végül beleöntjuk a 2 dl langyos vizet. A kenyérsütő gépet a FRENCH BREAD programra állítjuk, és elindítjuk. Ha hagyományos formában szeretnénk megsütni, akkor MANUAL üzeműre állítjuk a gépet, és a kész tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Hosszú hengert formálunk belőle, zsírozott tepsiben még egyszer kelni hagyjuk (kb. negyed óráig) Sütőbe tétel előtt a tetejét tejjel megkenjük, majd 240 °C-on 15 percig, 200 °C-on további 30 percig sütjük. Ha sütőben szeretnénk sütni, kevesebb víz kell, különben ellapul! Ez az eddigi legfinomabb baguette, amit itthon sütöttem. Nagyon jó, ropogós a héja és ízes a belseje.
Forrás: v. Szepesfalvy Gábor Externet konyhalistás gyűjteménye
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit