Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
Bemelegíteni a sütőt 200 fokra. Amuffintepsi horpadásait kibélelni 2-2 papírkapszlival.
Egy tálba tenni a kétféle lisztet , a sütőport, a szódabikarbónát, fahéjat és a citrom reszelt héját . Egy másik tálban kézi habverővel jól összedolgozni a cukrot ,tojást,joghurtot és olajat. Az almát lereszelni héjastul, majd megcsöpögtetni citromlével. A mézet összekeverni a mazsolával .
A joghurtos keveréket átönteni a lisztes tálba, hozzáadni a reszelt almát, és fakanállal az egészet egybeforgatni. Ez a tészta.
A kapszlikat félig megtölteni a tésztával, majd arányosan szétosztani rajtuk a mézes mazsolát, végül rákanalazni a tetejükre a maradék tésztát. 20 perc alatt megsül. 12db lesz
Én ha nem akarok bíbelődni alma és mézes mazsola nélkül csinálom , a többi hozzávaló marad és jó sok (kb. egy üvegnyi) lecsöpögtetett kicsit lisztbeforgatott meggybefőttet keverek a tésztába és ezt töltöm a (szimpla) papírkapszlikba .Így is nagyon finom.
Irok egy pizzás muffin receptet, vendégeknek és a családnak nagyon bejött:
1,5 csésze liszt
2 tk cukor
1,5 tk olasz füszerkeverék + fél kanál oregáno
1 tk sütőpor
0,5 tk só
1 dl tej
1kk szódabikarbona
1/4 csésze olvasztott vaj
1 tojás
1/2 csésze apróra vágott szárított paradicsom (már lehet kapni)
50 gr. reszelt sajt
Elkészítés: összekeverjük a lisztet, cukrot, fűszereket, sütőport, sőt és a szódabikarbónát. Óvatosan belekeverjük a sajtot. A sütőformákat 3/4-ig megtöltjük és előmelegített sütőbe rakjuk (200 C fokos és pár perc múlva kisebbre vesszük) 10-12 percig sütjük. Sütés után formából kivéve rácson pihentetjük. Én még a tetéje is szoktam reszelt sajtot tenni.
320 ml víz (egy része esetleg tej) 600 g BL 80-as liszt (tetszőlegesen lehet a lisztekkel variálni a 600 g-on belül) 1 evőkanál vaj 2 kiskanál só, 1 kiskanál méz 1 evőkanál sikér 12 g élesztő
Gépben dagasztom, kelesztem. Majd a gépből kivéve kerekre nyújtom és cikkekre vágom. A 16 körcikk lesz, melyekbe egyenként egy kis darab fokhagymás fűszervajat teszek, majd feltekerem. 1/2 óra kelesztés után sütöm.
1csésze friss áfonya/felolvaszott fagyasztott (nekem nem volt!)
1/2csésze vagdalt dió
1tojás felverve + bele
1csipet só
12 zsömlére való adag. A megadott anyagokból kelt tésztát kell készíteni. Keleszteni. Kb. 2-szeresére nőjjön. Majd ismét átgyúrni, formázni, keleszteni s kisütni (Min. 15-20 perc előmelegített sütőben).
Ebből a tésztából cipó is süthető. Kb. 17 cm átmérőjű gombócot kell formálni, keleszteni s előmelegített sütőben 45 percig sütni.
tésztát sok változatban megcsináltam már, aki szereti a tenger gyülmölcseit az szeretni fogja.(családom imádja) Lehet füstölt lazaccal, lehet kagylóval, rákkal, tenger gyümölcseivel keverve. (ezeket a tescoban veszem mirelitten, a füstölt lazac Benta Alaska Seelachs fehér műa. tálcán olajban 10dkg a halas részen van)
Spagetti füstölt lazaccal, édesköménnyel:
50 dkg spagetti tészta
2 fej édeskömény
30 dkg füstölt lazac (mivel ez nagyon drága lenne, egy tengergyümölcsöt veszek és egy fent emlitett lazacot)
3 duci fokhagymagerezd (izlés szerint)
4 evőkanál olivaolaj
só, frissen örölt fekete bors (izlés szerint)
1 dl száraz fehérbor (picit lehet több)
3 dl tejszin (ez egy zacskós tejszin mennyiség)
2 marék korianderzöld
1-2 citrom (2-3 karika dísznek)
Én a tenger gyümölcseit sós-citromos vizben megfőzöm, de a rózsaszin kerek haldarabok nélkül (az puha, szétfő)
Spagettit sós vizben megfőzöm közben készül a mártás.
Olivaolajat megmelegítem, bele a fokhagyma, édeskömény megsózom ici picit párolom, felengedem a borral puhára párolom 6-8 perc, ne legyen pépes, ropogos maradjon. Felengedem a tejszinnel és darálok rá friss fekete borsot. Felforralom, épp csak rottyan egyet. (ha híg lenne nagyon akkor 1 kanál étkezési keményítővel sűrítem, de nem lehet sűrű, csak szósz szerű)
Hozzákeverem a csikokra vágott lazacot, vagy a megfött ízes tengergyümölcsöt (vagy mindkettőt)
Ráöntöm a tálba helyezett spagettire, beleszórom a marék korianderzöldet és diszítem az édesköményfodrokkal és a citromkarikával.
Egy doboz hámozott paradicsom+leve (lehet friss is, de akkor dolgozni kell vele)
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olivaolaj
egy-két szál friss rozmaring és bazsalikom (ha nincs jó az száritott oregano)
20-25 dkg garnélarak (fagyasztott apro rákok, de bármi tengergyümölcs)
fél pohár száraz fehérbor
4-5 evőkanál reszelt parmezán sajt
A tésztát megfőzzük (csak lecsöpögetjük, nem fözzük túl)
olajat felforossítjuk, bele a fokhagyma, beletesszük a rákokat, ráöntjük a bort pároljuk pár percig (3-4) egy másik edényben közben
a villával összenyomott a paradicsomoba+ leve beletesszük a rozmaringot, a bazsalikomot, borsot és összefözzük. Összekeverjük a rákkal és 1-2 percig összefözzük.
Tálba rakjuk a tésztát, rá a rákos-paradicsomos szósszal leöntjük. A parmezánt kis tálban mellé tesszük.
320 ml víz 320 g BL 80-as liszt 220 g rétesliszt 30 g amarántliszt 20 g búzacsíra 2 evőkanál pirospaprika (őrölt) 1 evőkanál sikér 1 kiskanál só, 1 kiskanál méz, 1 kiskanál margarin 12 élesztő
A gépben dagasztottam és kelesztettem a tésztát (dagasztás program-1,5 óra). Ezután kivettem, egy nagy körré nyújtottam és cikkekre vágtam. A háromszög alakú cikkeket lekentem felvert tojással és feltekertem a szélesebbik feléről indulva, kiflivé. A tetejüket lekentem a maradék tojással és megszórtam pattogtatott amaránttal. Kb. fél órát a tepsin kelesztettem és sütőben megsütöttem. 16 db. lett belőle.
1 ½ Ek. szárított kapor vagy 1 csokor apróra vágott friss kapor 1 Tk. cukor 350g rozsliszt
350grozskovász
40g tökmag
40g vagdalt mandula
1 ½ Tk.só
A magvak kivételével mindent jól összedolgoztam s végezetül a magvakat is bele tettem.
A ragacsos képlékeny tésztát ezután kivajazott keskeny hosszúkás sütőtepsibe fektettem, tetejére szezámmagot szórtam és nedves ruha alatt egész délután addig kelesztettem, amíg a tepsi tele nem lett vagyis a tészta duplájára nem nőtt.
Ezután 200 fokra előmelegített sütőbe tettem, melynek az aljába egy fémtányérba vizet helyeztem. 10 perc után a hőmérsékletet 180 fokra tekertem és a kenyeret még 50 percig sütöttem.
Szeletelést és fogyasztást a rozskenyereknél a következő naptól ajánlatos, mert ekkora érnek össze az ízek. A friss rozskenyér olyan mint az éretlen gyümölcs.
Ma sütöttem egy nagyon finom birsalmás sütit.Régebben nagyon sokszor csináltam ilyet akkor szebb is lett.Hiába kijöttem a gyakorlatból! :-)) Képet küldök Margitkának,hogy majd rakja fel ide ha lesz egy kis ideje.
Mézes birsalagút A töltelékhez: 2 nagyobb birsalma
fél citrom leve
1 dl édes fehér bor
3 evőkanál méz
2 szem szegfűszeg
fél rúd fahéj
7 lap zselatin
a piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
1 csapott evőkanál kakaó
1 evőkanál olaj
a krémhez:
20 dkg vaj
25 dkg gesztenyemassza
1 evőkanál rum
1 evőkanál porcukor
a tetejére
10 dkg étcsoki
A birsalmát alaposan megmossuk,meghámozzuk,negyedekbe vágjuk,magházát kiszedjük.A vízzel,mézzel borral és fűszerekkel felforraljuk,és kislángon 5 percig főzzük..Hűlni hagyjuk,lecsepegtetjük,és kis kockákra vágjuk.
A piskótáhoza tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük,a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.A lisztet a kakaóval összekeverjük.A kétféle tojásos masszát összekeverjük,óvatosan beleforgatjuk a lisztes kakaót és az olajat.Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk,és közepes lánggal(180 C0) megsütjük.
A krémhez a gesztenye masszát,a cukrot és a vajat habosra keverjük.
Megvárjuk míg a piskóta kihül majd egy őzgerinc forma széles és hosszúcsíkot a süti széléből levágunk (ez lesz a süti talpa),a többit a krém 2/3-ával megkenünk ,és óvatosan a kibélelt őzgerincformába csúsztatunk.Megtöltjük a lecsepegtette gyümölccsel.
A zselatin lapokat egyesével a gyümölcs leszűrt levébe rakjuk,addig melegítjük amíg felolvadnak. Utána a birsalmára merjük,és a félretett piskótát vékonyan megkenjük krémmel,és beborítjuk vele a formát krémmel lefelé.
Hűtöben egy fél napig dermesztjük.(3 óra is elég)
Ezután kiborítjuk,a papírt vagy fóliát lehúzzuk róla,a maradék krémmel megkenjük olvasztott csokival beborítjuk,apróra vágott dióval díszítjük.
A gesztenyekrém nem csak ízesít hanem szigetel is hogy a gyümölcs leve ne áztassa el a piskótát!
Megcsinálni nem ilyen bonyolult,nagyon hamar kész van,és nagyon finom!Most úgyis birsalma szezon van!
Piaci lángos: 1/2 l tej, 2-3 dkg élesztőt pici cukros tejben felfuttatni, 1 kg liszt, 1 tojás, 2 púpos teáskanál só 2 dl tejföl + még tej, hogy jól ki lehessen dagasztani. Ha megkel, lecsípni, kézben széthúzogatni, és olajban kisütni. Ami marad, kiolajozott zacskóban a hűtő felső polcán 1 hétig is eláll. Nagyon finom!
Ui: eddig mindíg kézzel dagasztottam, de most majd megpróbálom a géppel is.
Én már csináltam meggy nélküli búvártúróst és imádtuk, 2 nap alatt elfogyott egy hatalmas tepsivel. De imádom a meggyes sütiket, úgyhogy biztos kipróbálom így is. :) Úgy tudom, hogy búvár túrós muffint is lehet csinálni, lehet hogy azt is tovább lehet finomítani a meggyel. (esetleg a meggy feldarabolva kicsit)
Nem tudom kinek mennyire ismerős a süti, aminek a receptjét most leírom, de én ezt anyukámék házassági évfordulójára szereztem meg és sütöttem meg. Imádták. Ez a sarokház. Ha valaki másképp ismeri a receptet, kérem írja le. Köszi. :)
Sarokház
Egyszerű piskóta: 6 db tojás 15 dkg liszt 17,5 dkg cukor 2,5 dkg kakaó só, pici margarin
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, a fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval. A liszthez hozzákeverjük a kakaót és a habbal váltakozva kanalanként a sárgájához keverjük. Nagyon óvatosan, lyukas fakanállal összedolgozzuk, hogy a hab össze ne eseen. Egy tepsit vagy kerek sütőformát margarinnal kikenünk, meglisztezzük - az oldalát nem, csak az alját! - beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél (kb. 180 fok) kb. 20 percig sütjük. A sütő ajtaját 15 percig kinyitni nem szabad, mert a tészta összeesik. Egyszerűen ellenőrizhető, hogy megsült-e a tészta, meg kell paskolni picit a tetejét, és ha vizes szivacsra emlékeztet, akkor még sütni kell tovább. Ha nem, akkor jó a tészta. Egy kicsit mindenképpen össze fog esni, de ez nem jelentős. Ha kész, még 5-8 percig a sütőben tartjuk, az ajtaját kitámasztva, hogy a gőz lassan távozzon el és a tészta ne essen össze. Néhány percig még a formában pihentetjük, majd kiborítjuk és ha kihűlt, megtöltjük.
Töltelék: - Párizsi krém - 20 dkg cukor 10 dkg kakaó 1,75 dl tejszín (az eredeti receptben ezt a mennyiséget a következőképpen írta nekem a hölgy: 1, 7,5 dl tejszín - ebből lett nekem az 1,75 de az is lehet, hogy az 1-es elírás és 7,5 dl tejszín kell hozzá - én 1,75 dl tejszínnel csináltam) 25 dkg Rama sütőmargarin
A tejszínt a cukorral felfőzzük, majd hozzáadjuk a kakaóport és besűrítjük. Ezután hozzákeverjük a margarin egyharmadát és lassú keverés mellett kihűtjük. A maradék kétharmad rész margarint kihabosítjuk, majd a lehűtött kakaós tejszínt hozzákeverjük és tovább habosítjuk.
Miután megtöltöttük a tésztát a krémmel (ha sima tepsiben sütöttük) háromszög formájúra vágjuk (tortaformában ez egyszerűbb) és teljesen befedjük tejszínhabbal. Lehet dobozossal is, de lehet növényi tejszínből készült tejszínhabbal is. (azt mondják ez jobban megtartja a hab állagot)
Majorkaj küldte nekem ezt a receptet. A webcuki.hu weboldalról származik.
BÚVÁR TÚRÓS - MEGGYEL Hozzávalók a tésztához: 20 dkg cukor, 1 tojás, 1,5 dl étolaj, 2 csomag vaníliás cukor, 35 dkg liszt, 2 evokanál kakaópor, 5 dl kefír, 1 teáskanál szódabikarbóna. A tetejére: 50 dkg túró, 2 tojás, 2-3 csomag vaníliás cukor (+ ízlés szerint adhatunk még hozzá kevés cukrot), 12 dkg vaj, magozott meggybefőtt.
Elkészítés: A tésztához valókat összekeverjük, és egy alaposan kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. A túrót a tojásokkal, vaníliával és az olvasztott vajjal kikeverjük, majd a tésztára kis halmokat rakunk belole. A halmok tetejére meggyszemeket teszünk. A túró sütés közben belemerül a tésztába, innen kapta a süti a nevét.
12 dkg margarint 12 dkg porcukorral habosra kavarunk. Kanalanként belevegyítünk 12 dkg reszelt csokoládét és egyenként 6 tojássárgáját. Amikor mindezeket nagyon jól elkavartuk a kézi mixerrel, a 6 tojásfehérjét habbá felverjük. És a tojáshabot és 12 dkg lisztet az előzőekhez adjuk. Margarinnal kikent torta formában lassan sütjük és deszkára borítjuk. Másnap baracklekvárral megkenjük majd csokoládémázzal bevonjuk.
Megjegyzések: Én étcsokoládét szoktam használni hozzá. A villanysütőben 150 fokon kezdtem a sütést és kb. 10 perc után feltettem 170 fokra. Ketté szoktam vágni és a közepét emgkenni baracklekvárral. Tetjét nem mindig kenem meg a lekvárral. Ráöntöm a csokoládémázat és hagyom megdermedni.
Csokoládémáz ahogy én szoktam: 3 evőkanál keserű kakaóport, 3 evőkanál kristálycukorral és kb. 3 evőkanál hideg vízzel csomómentesre keverem. Majd kis lángon összeforralom. Mikor kicsit hűlt egy ksi margarint ekverek bele és még langyosan öntöm a tortára.
Leírom akkor az amis féle süti (amerikai süti) receptjét.
Amish féle sütemény
Hozzávalók:
1 csésze Amish alap
2/3 csésze étolaj
3 db tojás
2 csésze liszt
1 csésze cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliás cukor
Amish alap
Hozzávalók:
1 csomag szárított élesztő
1/4 csésze langyos víz
3 csésze liszt
3 csésze cukor
3 csésze langyos tej
Az élesztőt langyos vízzel csomómentesen összekeverjük, majd 10 percig állni hagyjuk. Egy nagy tálban /kb. 2,5 l/ összekeverünk egy csésze lisztet, egy csésze cukrot, majd egy csésze tejet keverünk hozzá, ügyelve arra, hogy a keverék csomómentes legyen. Ezután az élesztős oldatot keverjük hozzá. A tálat letakarjuk és a kovászt érleljük. A második, harmadik, negyedik napon átkeverjük egy fakanállal. Az ötödik napon hozzákeverünk egy csésze lisztet, egy csésze cukrot és egy csésze tejet. A hatodik, a hetedik, nyolcadik, kilencedik napon ismét átkeverjük egy fakanállal. A tizedik napon ismét hozzákeverünk egy csésze lisztet, egy csésze cukrot és egy csésze tejet. A keverékből kiveszünk egy csészényit és ezt használjuk fel a sütemény készítéséhez. A maradék kb. három csészényit mélyhűtőbe téve bármikor felhasználhatjuk. A mélyhűtőből kivéve legalább három órán át kell szobahőmérsékleten tartani mielőtt felhasználjuk. Az eltett adagokból egyet a továbbszaporításra is felhasználhatunk, ekkor a második napi teendőkből kell kiindulni.
Sütemény
A maradék egy csészéhez hozzáadjuk az olajat, a lisztet, a cukrot, a tojásokat, a sütőport, a szódabikar-bónát, az őrölt fahéjat, a sót, a vaníliás cukrott, egy csésze darált diót, mazsolát, stb. (dió, mandula, aszalt gyümölcs...), jól elkeverjük, kizsírozott, lisztezett formában, előmelegített sütőben, 175 C-on 50-60 percig sütjük.
Én darált dióval szoktam dúsítani, vagy csak simán krémet teszek közé mikor elkészült, de volt már, hogy natúr ettük sütit, szimplán megporcukrozva a tetejét.
Leírom az én havasi kiflim receptjét, de lehet hogy ezt mások is ismerik, esetleg hókifli néven.
Havasi kifli
40 dkg liszt, 1 ráma, 1 tejföl (2 dl), só. Ezeket jól összedolgozni, kifliket készíteni. Én két módszerrel csináltam, egyik: háromszögeket vágtam és feltekertem őket másik: 4-5 cm-es szájú pohárral kiszaggattam mint a pogácsát, majd szimplám feltekertem. Ebből kevésbé fojt ki a lekvár. :) Amikor kisült vaníliás porcukorba hempergettem. Lekváron kívül meg lehet tölteni cukros-tejes-dióval is. Illetve amit a fantáziád enged. :)
Az 1 adag amit csináltam kevés volt. (vittem át anyukáméknak belőle, ahol 5-en estek neki) :) Nálunk a férjem a kisfiam és én jártunk rá. :)
Jégkásának ígértem, hogy körülnézek egy kicsit réteskészítés ügyben. (Én sajnos nem csináltam soha, de ha valakinek van tapasztalata ezügyben, kérem ossza meg velünk.)
Fél kg liszt, 2 + 5 dkg zsír, 1 tojás, 4 dl langyos víz, só, sósvíz. A szitált lisztbe egy mélyedést készítek, belekeverem a sót, tojást és az olvasztott zsírt (2 dkg), a tésztát kidolgozom, tenyeremmel csapkodom, ütögetem, míg a tál faláról el nem válik. Két részre osztom és letakarva 20 percig pihentetem. Egy liszttel megszórt kendõn tányér nagyságúra sodrom, megkenem olvasztott zsírral, majd óvatosan kihúzom. Leszedem a vastag szélét.
25 dkg liszt, 2 + 2 dkg vaj, 1 tojás, 1 és negyed deci langyos víz, só. A szitált lisztbe egy mélyedést készítek, belekeverem a sót, tojást és az olvasztott vaj felét, a tésztát kidolgozom, tenyeremmel csapkodom, ütögetem, míg a tál faláról el nem válik. Két részre osztom és letakarva 30 percig pihentetem. Egy liszttel megszórt kendõn tányér nagyságúra sodrom, megkenem olvasztott vajjal, majd óvatosan kihúzom (nem maradhat vastag széle).
28 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 2 EK fehérbor, 1 tk rum, 4 dkg cukor, 1 csipetnyi só. A szitált lisztbe egy mélyedést készítek, belekeverem a sót, tojássárgáját, az olvasztott vajat (10 dkg), a bort, a rumot és a cukrot, majd hólyagosra jól kidolgozom. Két részre osztom és letakarva fél óráig pihentetem. Egy liszttel megszórt asztalkendõn tányér nagyságúra sodrom, megkenem olvasztott vajjal, majd óvatosan kihúzom (nem maradhat vastag széle).
A fenti linken rengeteg féle töltelék is található.
A hozzávalókból hólyagos rétestésztát készítünk. Utána 10 dkg lisztet 8 dkg zsírt felolvasztunk, ezt a rántás sűrűséget a vékonyra kinyújtott rétes tésztára kenjük és - úgy mint a beiglit- felcsavarjuk. Alufóliát meglisztezünk, és tésztát belecsomagoljuk, fél órára hűtőbe tesszük.
A kivett tésztát 4 db-ra elvágjuk, s ebből 4 levél rétest nyújtunk tepsi nagyságúra. A kinyújtott tészta szélére tesszük a tölteléket vastagon és összecsavarjuk. A tetejét tejfölös olajjal megkenjük.
A lisztet meglangyosítjuk, megszitáljuk, mély tálba tesszük. Az élesztõt langyos cukros tejben elkeverjük, a liszt közepébe készített kis mélyedésbe önjük. Kevés liszt hozzáadásával kovászt készítünk. A maradék langyos tejbe tesszük a cukrot, a sót és a zsírból egy tojásnyit. A tojást felverjük, langyos tejben elkeverjük. Az egész anyagot a megkelt kovászhoz öntjük. Jól összekeverjük, megdagasztjuk. Dagasztás közben még adunk hozzá 1-2 kanál tejfölt, nagyon simára, de gyengébbre dagasztjuk, mint más kelt tésztát. Ha már hólyagos, és az edény falától is kezd elválmi, öntsük kilisztezett gyúródeszkára, 2-3 cipóba gyúrjuk ki. Nyújtófával kicsit ellapítjuk. Tetejüket langyos zsírral megkenjük, meleg helyiségben letakarva pihentetjük kb. 35-40 percig. A konyhaasztalra terített vászonabroszt jól meglisztezzük, az egyik cipót kézfejünkre véve tegyük az asztal közepére. Lisztes ujjakkal alányúlva, húzogatva nyújtsuk ki. (Ha a tészta szakad, és nem nyúlik, hagyjuk még pihenni.) Ha már elég vékony a tészta, locsoljuk meg egyenletesen langyos zsírral és pár kanál tejföllel. Szórjuk meg cukros mákkal, dióval, túróval vagy darával, és csavarjuk fel. Az abrosz hosszabbik felét felemeljük, és ennek segítségével a tésztát az asztal közepéig csavarjuk. A szemben lévõ oldallal ugyanígy járunk el. Az asztal közepén a felcsavart tészta találkozzon. Zsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött rétest. A tetejét langyos zsírral kenjük meg. Ha megkelt a tepsiben a rétes, tegyük közepesen forró sütõbe, egyenletesen sütve kb. 20-25 perc alatt kész. A tepsibõl deszkára borítjuk, visszafordítjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk. Ha félig meghûlt, felvágjuk.
60 dkg liszt 30 dkg zabpehely 1 dl olaj 1 csomag Rama 2 pohár tejföl 3 dkg élesztő só
Az élesztőt langyos vízben pici cukorral felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba tesszük a zabpelyhet, lisztet, ráöntjük az olajat, a szétdörgölt margarint, tejfölt, sót és jól összedolgozzuk. Egy órát pihentetjük.Ha megkelt ujjnyi vastagra nyújtjuk és a tetejét bevagdossuk kiszaggatjuk, megkenjük tojással olajozott tepsiben előmelegitett sütőben megsütjük.
Dícséretes és megbecsülendő dolog ha egy férfi szeret főzni. Én imádom, amikor a párom főz. Több időm marad a sütésre ;-)
A német fórumokban meglepően sok fiú süt kenyeret. Néha írigykedem is egy kicsit :-))
Még nem próbáltam, de véleményem szerint semmi akadálya. De ne a géppel kevertesd össze, mert a massza nem áll össze labdává. Vastag, darabos krémszerű massza, amit egy fa-teflonkanállal ragyogóan ki lehet kavarni s aztán a lapátnélküli üstbe betölteni s keleszteni. Időnként a gépet picit sütésre kapcsolhatod, ezzel mintegy csökkentve a kovászos kelesztés időtartamát. Ha a tészta legalább kétszeresére dagadt, akkor indíthatod az extra sütést.
Nekem a magvak teljességgel felszívták a forróvizet. A leforrázott magvakat másnapig, teljesen a sütésig pihentettem. Nem volt róla mit leönteni. Egyébként sem kellet volna, az esetleges vizet a sütéssel használják fel.
Sok sikert! Várom a beszámolódat, esetleg képet :-)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit