Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
1kg liszt, 2 dl olaj, 1 púpos ek. só, 1 lapos ek. cukor,1-2dl tejben megfuttatott 5 dkg élesztő, meg még annyi tej amit felvesz.Sonka és sajt szeletben.
A tésztát összedagasztani és megkeleszteni. Ha megkelt 4-5 részre osztani és mindegyiket kerek lappá nyujtani majd 8 részre vágni, 1 sonka, 1 sajt feltekerni kis kiflik lesznek belőle, tojással megkenni. Sütőben szép pirosra sütjük.
A a kefírt és a tejet meglangyosítottam bele tettem a gépbe majd a cukrot és az élesztőt, kicsit hagytam állni. Beletettem az edész tojást elkevertem, majd a lisztet és a sót. Ezután már a géppel dagasztattam és közbe öntöttem bele az olvasztott margarint, mivel kissé lágy lett tettem még bele 5dkg teljes őrlésű lisztet. Dagasztás és kelesztés kb. 40 perc.
KIvettem az edényből kétfelé vettem,majd még kétfelé kerek lappá nyujtottam 8 felé vágtam és mogyorókrémmal töltöttem meg, feltekertem mint a kiflit 200 fokon megsütöttem. A másik felébe gyúrtam még egy kk. sót és azt rudakba vágtam és sajtot szórtam a tetejére égesz tojással kentem meg a tetejét olyan lett mint a sajtos stangli.
Hozzávalók: 2 dl tej, 2,5 dkg (fél csomag) élesztő, 3 ek.cukor, 10 dkg mandula, fél dl narancs-dzsem, 13dkg puha vaj vagy margarin, 2 tojás sárgája, 40 dkg liszt (jobb ha fele-fele rétes- és finomliszt), 1 tojás a kenéshez, 2-3 ek. mandulaforgács.
Előkészítés: A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük. A mandulát megdaráljuk, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
Elkészítés: A mandulát forró vízzel(v. tejjel) leöntjük és 5 percig állni hagyjuk. A narancs dzsemmel összekeverjük.
A vajat/margarint a tojássárgákkal habosra keverjük, majd a liszttel, a tejes élesztővel és a sóval összedolgozzuk, alaposan bedagasztjuk. Cipóvá formázzuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát kettéosztjuk, és a két cipót kissé meglisztezett deszkán külön-külön kb. 30 cm átmérőjű kerek körlappá nyútjuk. Késsel 8-8 cikkbe vágjuk. Minden tésztacikk szélesebbik részére 1-1 teáskanál mandulát halmozunk, és innen kiindulva a hegyes csücske felé összegönygyöljük. Kifli formára hajlítjuk és a sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük. A tojást felverjük, a kiflik tetejét megkenjük, és mandulaforgáccsal megszórjuk. A tepsit forró sütőbe toljuk és kb. 10 perc alatt pirosra sütjük.
Még nem próbáltam ki ha valaki kipróbálja jelezzen. Egy másik fórumon találtam és megtetszett.
P.Zsizsu véleménye és képei:
Ma megsütöttem Jégkása által beírt francia töltött kiflit. Nagyon finom lett, bár nem hasonlított a croissantra, inkább a buktára a tésztája, de nagyon finom lett. Kicsit sok volt a 2 dl tej, csak 1,5 dl-t tettem bele, és így lett jó. Nem volt itthon mandulám, dióval készítettem és sárgabarack lekvárral. Köszi a receptet.
Mindent a gépbe, 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, majd kivenni a gépből pici liszttel átgyúrni és 11 golyót formálni. Sütőpapírral borított tepsin, letakarva duplájára keleszteni, majd megkenni langyos tejjel, 5 perc kelesztés, utána ollóval bevagdosni, 10 perc kelesztés, ismét lekenni langyos tejjel.
Előmelegített gőzös sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütni.
(én légkeverésesben sütöttem: 200 fokon 5 perc, majd 170 fokon további 20 perc)
Dagasztásnál figyelni, mert a tojás nagyságától függően liszt vagy pici víz kellhet hozzá!
3 dkg élesztő( pici cukorral langyos tejben, pici liszttel 20 perc alatt felfuttatva)
8 dkg vaj
4 dkg só
+ 1 tojás a kenéshez
A hozzávalókat összedolgozzuk úgy, hogy jó hólyagos legyen a tészta. Fontos, hogy gyúrni kell nem dagasztani. Négy cipóra osztjuk és letakarva 20 percet pihentetjük. Majd cipónként kinyújtjuk kb. 30 cm átmérőjű körré és minden cipót 12 részre osztunk. Kicsi olv. vajjal megkenjük és szélesebb részétől a csúcs felé feltekerjük. Ívbe meghajlítani, tepsibe tenni, és 1 órát langyos helyen keleszteni. Tetejét tojással megkenni és megszórni darabos sóval, mákkal, sajttal. Só mindegyik tetejére kell. Jó gőzös előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük.
Megjegyzés: nagyon finom kifli lesz, amit meleg szívvel ajánlok esti sörözés mellé amolyan sörkorcsolyaként. Jó étvágyat és sok sikert.
Kevés lisztből, élesztőből, cukorból és tejből gyors kovászt készítünk, 20 percig állni hagyjuk. Majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és addig gyúrjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Majd letakarva 20 percig kelesztjük. Ezután ketté osztjuk, és az egyik cipót egy kb. 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Ezt 12 részre osztjuk. Közben a tetejére való diót, cukrot és fahéjat összekeverjük. Mindegyik cikket megkenjük vajjal és belemártjuk a dióba. Magunk elé tesszük szélesebb részével és úgy tekerjük fel a csúcs felé, hogy a diós része kerüljön kívülre. Majd a másik cipóval is így cselekszünk. A kifliket tepsibe tesszük és rögtön a sütőbe toljuk. (formázás után már nem kell keleszteni) Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük. Nagyon finom, ízletes péksütemény lesz belőle, érdemes kipróbálni. Jó étvágyat és sok sikert.
A gépbe beleteszünk:0,8dl langyos tejet, 1,5 dkg elmorzsolt élesztőt 10 dkg lisztet és az aszkorbint. 10 perc dagasztás és kis pihentetés után beletesszük a többi hozzávalót. Langyosan a tejet, a tojás sárgáját, a cukrot vaníliás cukrot, a maradék lisztet. Megkevertetem a géppel és ha már majdnem összeállt az olvasztott langyos margarint is hozzáadom. Én tészta programon készítettem. Kb. fél óra kelés után kivettem és megformázva zacsiba tettem még kelesztettem fél órát, majd sütöben megsütöttem.Megkentem tojással.
10 ml víz (tojás nagyságától függ kanalanként dagasztás közben ha szükséges)
1 tojás
1,5 km. só
1 km. cukor
2 dkg olv. margarin
30 dkg liszt(20 dkg rétes, 10 dkg síma)
1,5 dkg élesztő
1 mk. sikér
fél km. ecet
A lisztet, a sót és a sikért kézi habverővel jó levegősre keverjük. A többi hozzávalót az élesztő kivételével az üstbe tesszük, erre jön az elkevert liszt, és rámorzsoljuk az élesztőt. Dagasztást elindítjuk, majd kivesszük, 8 részre osztjuk, megformázzuk, bevágjuk, tepsibe tesszük és kb. fél óra alatt duplájára kelesszük. Vízzel megkentem, szezámmaggal megszórtam és gőzös sütőben 180 fokon megsütöttem.
ezt a receptet nem én találtam ki, csak közreadom:
Langalló (kenyérlángos)
Hozzávalók:
1 adag fehér- vagy burgonyás kenyértészta, 5-6 gerezd fokhagyma, 4dl tejföl, só
Elkészítés:
Fehér- vagy burgonyás kenyértésztát dagasztunk. Letakarva megkelesztjük, majd kb. 6 részre osztjuk. A tésztadarabkákat finoman átgyúrjuk, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük őket. Vizes ecsettel lekenjük, majd 190°C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Sütőből kivéve melegen bedörzsöljük fokhagymával, és tejföllel meglocsoljuk, picit sózzuk, és máris fogyaszthatjuk.
Joghurtos, gyümölcsös piskótatorta
Alap:
Kakaós piskóta 6-8 tojásból
Krém:
2 tejszínhabpótló por
3 dl tej
2 pohár natú v. gyümölcsjoghurt, esetleg egy nagy pohár ugyanebből
1,5 dl befőttlé v. tej + 1 zacskó zselatinpor (Lucullus v. Horváth Rozi)
Ízlés szerint cukor v. édesítőszer
Gyümölcs (eper, őszibarack, málna stb...)
A joghurtot a cokorral kikavarni, majd hozzáadni a kemény habbá vert tejszín pótlót (tejszín is lehet).
Végül a feloldott zselatint belekeverni, esetleg az apróra vágot gyümölcs is most kerülhet bele.
A krémet kicsit sziládrdulni érdemes most betenni a hűtőbe.
Ha kerek piskótát sütsz, akkor vághatod kettőbe, vagy maradhat egészben is. Célszerű kapcsos formát használni, és a krémet a piskótára símítva a kapcsos részt rátéve betenni szilárdulásig a hűtőbe.
Ha lapban sül a piskóta, akkor 4-5 csíkra vágom.
Rásímítom a krémet és hűtőben kicsit hagyom szilárdulni. Ezután a kapcsos forma aljára az első csíkot összegörgetve ráállítom, majd csiga szerűen a többi csíkot is körbe-körbe. Végül összekapcsolom, az esetleg megmarad krémet a tetejére símítom és hűtőbe kerül. Díszíthető csokifigurával vagy felvert tejszínhabbal.
Az élesztőt elkeverjük a cukros tejszínben, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, félbehajtjuk, majd még1x félbehajtjuk. 10 -12 órán át hűtőben pihentetjük. Sütés előtt ujjnyi vastagra nyújtjuk, félbehajtjuk, majd még1x ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk, tetejét a felvert tojással megkenjük,mákkal, szezámmaggal megszórjuk és negyedórás kelesztés után, előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük.
Megjegyzés: A nyújtás tényleg ujjnyi vastag kb. 1 cm körül legyen, mert nagyon szépen magasra megkelnek a pogik. Én vaj helyett margarinnal szoktam, így is nagyon finom.
A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. Majd egy másik tálban a sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, olajat, kakaót és végül könnyedén belekeverjük a felvert habot. Kizsírozott és lisztezett tepsiben előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Ramat habosra keverjük a porcukorral, vaniliáscukorral majd hozzáadjuk az összetört túrót. Ezt a túrós krémet a megsült és kihűlt tészta tetejére kenjük.
2 csomag vaníliás pudingport megfőzünk 7 dl fantában, hagyjuk kihűlni, néha megkeverjük. Mikor kihűlt a túrókrém tetejére kenjük és néhány órára betesszük a hűtőbe. Mikor meghűlt akkor felvágjuk.
Lehet beletenni zellergumót is. Hozzávalók mennyiségét ízlés szerint lehet variálni. A fehér és sárga répa majdnem fele-fele arányban van benne és néhány kisebb zsenge karalábé. Amit láttok képen ahhoz 1/4 kg tengeri sót tettem a képen látható doboz felét. Jó sósnak kell lenni.
Fenti hozzávalókat apritógépben összeapritani, majd tengeri sóval összekeverni, lehetőleg kisebb méretü csavaros tetejű üvegekbe jól belenyomkodni és a tetejére oliva olajat önteni, hogy az olaj teljesen lezárja. Majd rá a tetőt és betenni a hütőbe. Nekem tavaszig eláll. Felhasználásnál figyelembe kell venni az ételek sózásánál, hogy ez is tartalmaz sót. Nagyon jól használható levesekbe, főzelékekbe, rizs körethez és bármi máshoz amibe zöldség iz való.
Burgonyás cipó (saját alapreceptem, megbolondítva egy kis burgonyával)
Hozzávalók:
1 pohár joghurt v. kefír,
60 ml víz
1 púpos kiskanál fokhagyma só
pici cukor
1 kk. ecet
2 dkg olv. margarin
6 dkg főtt, áttört burgonya, kihűtve
40 dkg BL-80 kenyérliszt
1 tk. sikér
1 dkg élesztő
A lisztet, a sikért, a sót kézi habverővel jó levegősre keverjük. Az üstbe tesszük a joghurtot, a vizet, a margarint, a cukrot, az ecetet, erre jön az elkevert liszt, tetejére a burgonya és erre rámorzsoljuk az élesztőt. Dagasztás indul, ami nálam 20 perc, majd kivettem, kicsit átgyúrtam, formáztam, bevágtam és tepsibe tettem. Olajozott fóliával letakartam és langyos sütőbe kelesztettem 45 percig. Majd tojásfehérje pici sárgája keverékkel kentem meg, és előmelegített sütőben 170 fokon 40 percig sütöttem.
2,5 dlvíz (először csak 2,2 dl-t és dagasztás közben a többit hozzáadni, függ a tojás méretétől)
1 dbtojás
4 ekburgonyapehely
2 ekamaránt liszt (ki is maradhat)
40 dkgBL 80 liszt
10 dkgfinomliszt
1,5 tksó
1 tkcukor
1/3-ad friss élesztő
1 késhegynyi aszkorbin sav
1 tksikér
Mindent a gépbe, majd 20 perc dagasztás. Utána a tésztát kivenni, kinyújtani, feltekerni, bevágni és visszatenni a gépbe kelni és megkenni sós vízzel. Mikor eléri a pitli szélét (kb. 40 perc kelesztés) elindítani a sütést.
Joghurtos süti gyümölccsel (az Index egyik fórumáról)
2 pohár síma v. gyümölcs joghurt, 1 pohár cukor, 4 egész tojás, 3/4 pohár olaj, 4 pohár Bl-55 liszt, 1 sütőpor.
Mindent joghurtos pohárral mérünk.A lisztet a sütőporral elkeverjük. A többi hozzávalót összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet.Vajazott, lisztezett püspökkenyér formában sütöttem. Ez a mennyiség egy formába elég.170 fokon sütöttem, fél óra múlva le kellett takarnom mert nagyon pirult a teteje, így még fél órát sütöttem. Amikor kész még forrón a tetjét megkenni vlyen lekvárral, ettől fényes lesz.
Tetszés szerint variálható, én legközelebb citrom héjjal és citromos joghurttal fogom kipróbálni.
10 dkg langyos tej, 2 egész tojás, 10 dkg puha margarin, 12 dkg cukor, 25 dkg BL-55 liszt, 1 vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, 12 g sütőpor, 5 dkg durvára aprított mandula v. dió, 5 dkg durvára darabolt csoki.
Kenyérsütőgépben is megsüthető, értelemszerűen vmilyen édes tészta progin, ekkor a csokit és a diót az utolsó dagasztás utolsó 2 percében kell hozzáadni.
Én a kenyérsütőgéppel kevertettem össze és őzgerinc formában sütöttem, amit előtte vajaztam és liszteztem. Előmelegített sütőben, 170 fokon 40 perc alatt sült meg. Ez a mennyiség egy őzgerinc formába elég.
Még egy tapasztalat: amikor nem a kenyérsütővel kevertettem össze, hanem robotgéppel, akkor több tej kellet bele.
Lisztet a sütőporral, sóval és cukorral elkeverni. A túrót a lágy vajjal hozzákeverni, majd az egészet a kefjrrel együtt összegúrni. A tésztának elég keménynek kell lenni. Ha túl száraz a túró. 3 ek. vizet keverjünk hozzá.
A tésztát hosszúkásra formázzuk és 9 egyforma részre vágjuk. Golyókat formázunk és mindegyik golyót mgkenjük vízzel majd egy kistányérba szórt szezámmagba nyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és mélyen bevágjuk. (én ollóval vagdostam be) 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Majd rácsra tesszük a zsömléket és hidegvízzel megspricceljük és hűlni hagyjuk.
Lisztet, sütőport, vajat és a Rámát elmorzsolni, majd hozzáadni a többit és összegyúrni, ha kell pici tejet hozzáadni. Kinyújtani és egy kicsi pogácsaszaggatóval (az enyém 3,5 cm átmérőjű) a tetejét bevagdosni, kiszaggatni és megsütni. (légkeveréses 175 fok kb. 15 perc, attól függ milyen vastagra nyújtjuk)
Nem kell megkenni semmivel és nem is, kell megszórni, pihentetni sem kell!
Nagyon gyors és nem lehet elrontani.
Nagyon sok lesz belőle.
Hatúl soknak tűnik az összegyúrt tészta be lehet tenni a fagyasztóba, és ha kell, akkor kiengedni annyira, hogy nyújtani lehessen. Hűtőben is eláll 1-2 napot az összegyúrt tészta és utána nyújtani, sütni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit