Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Ma,-vasárnap lévén,húsleves,és rántott sajt,gomba,és pulyka volt. Ebből maradt bőven holnapra is. A többiek tört krumplival ették,de volt párolt rizs is a vendégeim miatt! (ebből maradt elég sok,ez jó lesz a rakottkelhez) nekem kínai módon készült zöldségféle volt hozzá.
Hétfőn ugye a maradék
Kedden rakott kelkáposzta lesz,felhasználom a maradék rizst.
Úgy sajnálom,hogy ritkán irnak ide a lánykák,jó lenne,ha sűrűbben jönnének.Sokszor gondoltam,hogy beirom a heti menüt,de aztán nem tettem.most megteszem,ha már beszéltünk róla:
h:ami vasárnap volt/jólkezdődik,nem is főzök/
k:szombati leves,ami adott esetben gulyás,fagyóból ki,galuska bele+túrós bukta
sz:sárgarépa leves,milánói
cs:tarhony leves,almamártás,natúr szelet
szo:s.raguleves,palacsinta,
v:zöldbableves,sült csirke,vegyes köret-
mi a sós levesekhez édes utánna valót szeretünk,és forditva.
Úgylátszik ide csak én járok... De akkor is elmondom,hogy milyen isteni kaját ettem ma! Találtam a kertben sóskát! Friss és üde volt! Mivel csak én szeretem,és ma éppen egyedül voltam,hát megcsináltam magamnak,tejszínnel és tejjel,na meg édesítővel. Hát az olyan,de olyan finom selymes lett,hogy csak na! Volt egy kis szűzpecsenye frissen sütve hozzá, hát azt hiszem, hogy a királyok sem ettek még jobbat!
Nálunk ma lecsós szelet volt tarhonyával.Vasárnap,sütöttem egy jókora bőrös malachusit. Azt ma felszeleteltem,A füstölt szalonna zsírján dinsztelt fokhagyma és vöröshagyma tetejére zöldpaprika,paradicsom cukkini,majd a szeletelt husi került.Ebben a lecsós lében szépen átmelegedett mire a lecsó is megfőlt! Ekkor tejfölös habarással kicsit besűrítettem,és a főtt tarhonya tetejére tálaltam! Isteni lett.Lehet a lecsóba gombát is tenni még.Holnap zöldbabfőzelék lesz,valami sültkolbász félével.Szombaton meg virslibatyut sütök,krumplilevessel,tárkonnyal.
Nálam főzős nap volt ma! Az azt jelenti,hogy többféle dolgok előkészítek a hétre,és akkor csak befejeznem kell. A mai ebéd pipiszárnya leves egyébb aprólékkal,gyroszos pulykasült,rizzsel,sok salátával volt.Közben a sütőben pironkodott egy bőrös malachusi,az jó lesz a hét valamelyik napjára főzelék mellé feltétnek.Addíg fóliával letakarva a zsírjában csücsül a hűtőben. A villanytűzhely nagy platniján egy jókora fazékben húsoskáposzta készült,az holnapra lesz.A mai levesből estére kiveszem a sok pipiaprólékot,és ludaskása szerűen összekeverem a maradék rizzsel,ez lesz a vacsi.(májacska,zúza,szárnya,stb)És csináltam egy adag pörköltet,ahoz csak nokedli vagy tészta kell,és kész a 3.napi ebédünk is.Lesz a héten lecsó is,az természetesen frissen készül,és tervezek egy virslisbatyut is valami laktatós levessel.A hétvére rakottkel is készül,a maradék pörkölt felhasználásával.Nálam ez nagyon bevállt,mert kevesebb a mosogatás,és a hétközben nyugodtan dolgozhatok itthon valami mást.
Az én grízgaluskámba búzadara és búzacsíra volt, állt kb. egy órát és finom puha galuska lett belőle. Én mindég teszek bele egy kis zsiradékot és ízesítőnek borsot és vegetát meg petr. zöldet is.
Az igazsághoz tartozik, hogy nem szokott egyformára sikerülni, de nem is csinálom egyforma hozzávalókból. Ha kicsit keményebb, akkor azt mondom, hohy ilyenre akartam.
Ez egy olyan rakottas, ami több féle kevés hozzávalóból készült. A tepsi aljára vékonyra szeletelt nyers krumpli lerakva, egymást fedve. Ezután almaszeletek, erre hagymakarikák, ezután a hagymán párolt darálthús és ismét vékony krumpli szeletek. Leöntve az egész egy fűszeres tejszínes, tejfölös öntettel és sütés. Fólia alatt kb. 1/2 óra és utána még kb. 15 perc. Nem volt nagy adag / a sütési idő miat írom /.
A MAI vacsoráról nincs kép, mert éhesek voltunk. Vastag palacsinta tk. rozslisztből és réteslisztből sóval, borssal. A bele való ragu: maradék szalámi, póréhagyma, gomba maradék a fagyasztóból só, bors. A palacsintára könnyen olvadó sajt szelet, erre a ragu és félbe hajtva. Tetejére olíva olaj és egy egyszerű zöld saláta a köret. Meglepően jó ízű volt. Persze előtte megkóstoltuk a finom körte pálinkát.
A vasárnapi rántott húst zabpehely lisztbe forgattam és a panírja búzacsírás prézli volt. Egy jó ideje már nem csinálok sima panírt, bármit is teszek bele. A liszt mindég valamilyen tk. liszt. A fasírtba búzacsírát vagy főtt kölest esetleg kuszkuszt vagy burgult teszek és mindég zabkorpás prézlibe panírozom. Sokkal ropogósabb és igazi reform közeli étel lesz belőle. Diabetikus étrendbe különösen ajánlott, nem csak a cukor nélkülözése.
Hahó Lányok!!! Senki nem főz mostanában? Én ma egy nagyon fincsi lecsós-szeletet csináltam kagylótésztával.Eredetileg ez a bakonyi szelet,de a család férfi tagjai nem szeretik a gombát,ezért módosítootam.
Szalonnát olvasztottam,és annak a zsírjába fehéredésig sütöttem a vékony sózott,borsozott hússzeleteket,(comb,karaj),majd dobtam mellé aprított hagymát,és szeletelt paprikákat,paradicsomot.Hagytam dinsztelődni,de vigyázva,hogy le ne égjen.Majd kevés vizet aláöntve lefedve pároltam tovább,és tejfölös lisztes habarással sűrítettem be.Egyet rottyant,és kész.A kifőzött kagyló,vagy csigatészta tetejére került....fincsi ám!
Aztán sütöttem még fincsi rozmaringos pecsenyéket,és csináltam sertéspörköltet is. Nekem ugyanis van egy olyan praktikus ötletem,hogy néha csinálok "főzős napokat".Ilyenkor sok mindent előkészítek,és hét közben csak a kiegészítést kell megcsinálnom hozzá.Köret,vagy töltelék.Most Pl. a pörköltből holnap babgulyás lesz,szombaton töki pompost csinálok,mert az frissen jó,és akkor mindenki itthon eszik.Vasárnapra kell a süt hús,akkor csak a levest és a köretet kell csinálnom,meg a salátát.(azért sütöttem ma a húst,mert mi hidegen szeretjük a sültet.Csináltam fotókat is,de a képtár konvertál még...
Hoztam Nektek egy érdekes receptet. Főtt burgonyát tepsibe szeletelek,fasírt húst (nyers)teszek közé,és a következő réteg egy sor zöldség(cukkini,gomba,hagyma)persze közben sózom,borozom.Besamell mártásba még megegen sajtot keverek,ezzel nyakonöntöm az egészet,teszek rá szallona szeletkéket,és megsütöm.A vége felé még kerül rá sajt! És íme az eredmény:-borsóleves is van hozzá.
Desszertnek tiramisu krém,és van itt még egy kevés cukkinis natur sült is.
Julika, az egy olyan oldal, ahol középen mindig megjelennek a legújabb receptek, hamarosan képekkel együtt - az ember lementi a neki tetszőket, aztán ha kedve van, megcsinálja. Van egy másik is (gasztro.miner.hu), mindjárt azt is felrakom a linkek közé. A marcipánkoszorút pl. már én is megsütöttem régebben, még a blogom indulásakor, csak nem volt hozzá saját fotóm.
Az rss tulajdonképpen házhoz viszi neked a friss recepteket a kedvenc gasztroblogjaidból.
Az én böngészőmbe ez szerencsére bele van építve, csak rákattintok a narancssárga RSS jelre, és máris jönnek a "hírlevelek", amikor csak frissül az adott blog. De a fentiek alapján a külön RSS olvasót beüzemelni sem sokkal bonyolultabb (sőt, a gmailbe bele van építve a feedreader! telepíteni sem kell semmit), aztán az egész úgy néz ki, mintha csak emaileket olvasnál.
Sziasztok! Ebédeltetek már?-hoztam kóstolót a Mexicói rizsből,és a sült csirkémből.Finom saláta is volt hozzá
Holnap,főtt újburgonyát rakok egy tepsi aljába szeletelve,fasírt hússal a tetején (nyersen),majd tejföl,tojás,és márványsajttal keverem a besamell mártást,ezzel leöntöm,és megsütöm! Teszek még a végefelé rá egy kevés reszelt sajtot... is .
Batka, azt tudom, hogy ott van a link, szoktam is néha nézegetni, de Limara mindig olyan jókat és érdekeseket talál. Igaz nekem nincs sok időm, sem türelmem végig böngészni.
A napokban kaptam egy méretesre nőtt cukkinit. A férjemuram egyből lecsapott rá, hogy ebből zöldségragu lesz. De ekkora méretes tökké vált cukkiniből egy bográcsra valót lehetett volna főzni. Beosztottam hát s tegnap készítettem egy befőttesüvegnyi IKRÁ-t.
Amikor ezt kellően összepároltuk, beízesítettük, tegyünk hozzá 2/3 mennyiség nagy lyukú reszelőn lereszelt tökféleséget - padlizsánt apróra kockázva.
Az egészet jól össze kell párolni. Amikor a leve kezd elfőni a masszánknak, öntsünk hozzá paradizsomot. Lehetőleg nem túl hígat. Én Lampolargo dobozos paradicsomot használok. Ez a püré és az ital közötti sűrűségű olasz termék. Az így kapott pépet jól össze kell főzni, hogy könnyen pépesíthető legyen és beízesíteni borssal + ki mit szeret.
Amikor kész krumplipüréhez hasonló pép. Kézi mixerrel tovább lehet finomítani.
Ez az IKRA bármilyen kenyérre kenve (hidegen), felvágottak sajtok alá azonnali fogyasztásra, vagy csak egyszerűen bekanalazva finom. Lehet belőle sokat enni minden nélkül is. Amikor
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit