Én most mindent sorba kimértem egy tálba a tojás nélkül robotgép gyúrópálcájával összekevertem mikor már elég morzsás akkor adtam hozzá a tojás kicsit keverem majd kézzel gomboccá formáztam és mehet a kinyomóba. Ne legyen kemény. Ízesítés tetszés szerint.
A fánkokat előre el lehet készíteni, akár 1 hétig is elállnak. Ez a recept apai nagymamámtól maradt rám, aki nagyon jól tudott sütni, több mint 100-féle sütemény recéptjét ismerte.
A vizet a sóval és a zsírral felforraljuk. Beleszórjuk a lisztet, közben folyamatosan keverjük, amíg a táltól el nem válik.Kihűtjük (30 perc) és a tojásokat egyenként jól beledolgozzuk. Az utolsóval egy késhegynyi sütőport is. A tészta akkor jó, ha aranysárga és fényes. Margarinna lkikent tepsibe kanállal diónyi kis halmokat rakunk, egymástól 7 cm távolságra, és egy órát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Amíg a tészta áll, elkészítjük a krémet. A tejet felforraljuk a kristálycukor felével és a vaníliacukorral. A lisztet elkeverjük a tojások sárgájával és egy kevés tejjel. Beleöntjük a forró tejbe és gőz fölött sűrűre főzzük. Még melegen beleforgatjuk a cukorral felvert tojások fehérjét.
A sütés előtt 1 dl vizet szétspriccolunk a tepsibe (én a sütőbe spriccoltam a vizet), hogy gőzt adjunk a tésztának. Az előmelegített sütőben 20 percig sütjük a fánkokat.
A sütő ajtaját nem szabad kinyitni a sütés alatt, mert a tészta összeesik, és többé nem nő meg. A megnőtt fánkokat, ha kihűlnek, felvágjuk és megtöltjük a vaníliás krémmel és a felvert tejszínhabbal.
Tanácsok: Minél tovább pihentetjük a fánkokat, annál szebben megnőnek, de az is előfordulhat, hogy nem nőnek meg, de akkor se keseredjünk el! Ennek több oka is lehet, nem jó minőségű a liszt, nem zár jól a sütő ajtaja, vagy nem dolgoztuk elég jól bele a tojásokat, nem lett fényes a tészta. Ha kisültek a fánkok, hagyjuk a tepsit a sütő ajtajában néhány percig, akkor nem esnek össze. A tejszínhab akkor lesz jó kemény, ha habfixálót, vagy felfőzött és lehűtött zselatint keverünk hozzá, mielőtt felvernénk. (1 dl vízben 1 kanál zselatint felfőzünk, és ha kihűlt, a 2 dl tejszínhez tesszük) (én nem szoktam beletenni a tejszínbe semmit, mert én kirakom az asztalra a fánkokat, külön a krémet, és külön a habszifonba a tejszínt, és mindenki maga töltöget a kis fánkocskáját úgy ahogy szeretné. Így a tészta sem ázik el a krémtől, és nem marad feleslegesen megtöltött fánk. Nagyon hangulatos szokott lenni ez a "csináld magadd" akció, vendégeknél is bejött eddig:)
Már többször elkészítettem, nagyon jó recept, amatőrként először elkészítve sem volt bonyolult.
150 gr parmezansajt(reszelt)(altalaban a teszta sulyanak 10%-a de en picit tobbet szoktam rakni)
Tesztat kidagasztani, majd 2 gombocot formazni amit talban folpackkal letakarva kb 1 orat kell keleszteni.Az 1 ora eltelte utan kinyujtani a tesztat, majd megszorni a parmezansajttal es jol belenyomkodni,feltekerni hurkava majd atgyurni hoga jol eloszlodjon a sajt.Darabokra osztani a tesztat es rudakat formalni belole,majd a kepen lathato darabokra vagni.Sutopapirral belelt gaztepsibe tenni tetejuket egesz tojassal megkenni es kb 15-20 percet pihenteni.elomelehitett sutoben 180 fokon kb 15 percet sutni.A gaztepsi tetejet letakarni egy masik tepsivel,mert a sajt hamar pirul.Jo etvagyat hozzaNekem nagyon izlik es hamar csuszik :)
A vizet, sót, cukrot, margarint összeforralom egy kb 3 literes fazékban, amikor a margarin már teljesen elolvadt, hozzáadoma lisztet, addig keverem amíg teljesen egybeáll a tészta, ekkor elzárom alatta atüzet. ía tojásokat egyenként hozzákeverem kézi habverővel, csak akkor ütöm hozzá a következőt, amikor teljesen egyneműsítettem az előzőt. Nagy csillagcsőrös habzsákba töltöm az egész tésztát és egymástól 4-5 cm-re jó nagydiónyi halmokat nyomok a sütőpapíros tepsire vagy hosszúkás halmokat az Eckler-fánknak. Előmelegített, forró /180 fok/ sütőbe teszem, 15 percig egyáltalán nem lehet kinyitni a sütő ajtaját, mert összeesik.Amikor már kellően feljött és szép barnás színe van, a sütő hőmérsékletét vissaveszem kb .150 fokra, ez már a szárítás. Ekkor már picit ki lehet nyitni résnyire a sütő ajtaját, hogy a gőz ki tudjon jönni, hamarabb száradjon a tészta. Még kb 15-20 percig sütöm-szárítom, akkor jó, ha kopogósak a fánkok. Amikor kihűlt, éles késsel felvágom, ha van benne puha hártya, azt kiszedem.
A töltelék készítése
8 tojás fehérjéből 20 dkg porcukorral kemény habot verek. / szoktam pici sót is tenni a habba, hogy keményebb legyen/.1 l tejból,10 dkg cukorból, 2 cs vaniliás pudingból, vanilia aromával, 8 tojás sárgájából krémet készítek a következők szerint. A pudingport 10dkg cukorral, 8 tojás sárgájával 2dl tejjel simára keverem. 8 dl tejet odateszek forrni a vanilia aromával. Ha forr, beleengedem állandó keverés mellett a pudingos-tojásos tejet. Amikor jó sűrű, beleforgatom a tojásfehérjét, közben elzárom a gázt, jó finom, remegős krémet kapunk így. Kb. 3 dl tejszínt felverünk habnak, a sárga krém tetejére még tejszínhabot is nyomunk. Az Eckler- fánk annyiban különbözik, hogy a tejszínbabba még holland kakaót adunk /20-22 %-os/ és ez kerül a sárgakrémre. / 2dl tejszínhez 1 pupozott ek.kakaó/
A fánkok tetejére csokit olvasztok, majd megszórom mandulaforgáccsal - amit előtte szárazserpenyőben világosra pirítottam.
Ha valaki teljesen kezdő, javaslom, hogy elsőre felezze meg a mennyiségeket, de itt úgy sincs olyan.
Remélem nagy sikerélményben lesz részetek ezzel a finom, nagy tradíciókkal rendelkező süteménnyel.
A turmixot és a mézet elkeverem, majd fakanállal beledolgozok 1,5 kg lisztet. Nem lesz kemény a tészta, így a jó, csak váljon el az edény aljától.
1 órán át szobahőmérsékleten pihentetjük, de sokkal jobb 1 napig hagyni. Kb. 2-3 mm vastagra szaggatjuk, majd 180 fokos sütőben 4-5 perc alatt megsütjük.
Én leszoktam kenni tojással, így fényesebb lesz.
Máz:
20 dkg cukrot kávédarálón nagyon finomra ledarálunk, majd egy tojásfehérjével keményre keverjük, a cukrot apránként adagoljuk hozzá. Pár csepp citromlével fényesíthetjük. Akkor jó, ha a kézi habverőről nehezen esik le. Zacsiba töltjük, majd egészen pici lukat vágunk a sarkán, fent pedig gumival elkötjük a zacsi száját. Ezzel írokázzuk meg a kész sütiket, amiket teljesen hülni hagyunk, legjobb legalább 1 napig pihentetni előtte.
Késes robotgéppel elkeverem a lisztet és a hideg vajat, ezután a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal rugalmas tésztát gyúrok és min. fél órára a hűtőbe teszem.Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen, én a lisztet is lehűtöm, a vajat rövid időre fagyasztóba teszem.
Muffintepsit kivajazom, a vékonyra nyújtott tésztából köröket szaggatok, kibélelem vele. Jöhet bele a fűszeres hús, rá egy tészta, aminek a közepét kivágom, hogy a gőz tudjon távozni. A tetejét először az ujjammal körbevizeztem, úgy nyomtam az aljához, majd tojással lekentem. 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütöm.
a mázhoz: 1 ek. só, 2 ek. fehérborecet, 2 ek currypor, 2 csapott ek. sárgabracklekvár, 2 dl joghurt, 6 ek olaj, 8 gerezd fokhagyma.
a mártogatóshoz: 1.5 dl jh., 1 ek currypor, 1-2 friss, piros chili (nekem nem volt), 1 tk. őrölt gyömbér, 1 csipet őrölt kurkuma.
A máz hozzávalóit összekeverjük. Jó alaposan beleforgatjuk a szárnyakat. 230 fokra előmelesített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 25-30 perc alatt megsütjük őket. A sütés első 10 percében alufóliát borítunk rájuk.
250 gr porcukor 1-1 citrom és narancs héja reszelve
250 gr finomliszt 1 kk. szódabikarbóna
250 gr tk.búzaliszt / rozsliszt 2 ek. mézesfűszerkeverék
A mézet a vajjal felolvasztjuk,majd hagyjuk hűlni. A tojásokat a porcukorral és fél citrom levével,reszelt héjakkal simára keverjük,hozzáadjuk a mézes keveréket is.
A lisztet,szódabikarbónát,mézesfűszert összekeverjük és több részletben a mézes-tojásos masszához keverjük. A tészta híg lesz,nem kell megijedni! Elsimítjuk a tetejét,folpackkal letakarjuk és egy éjszakára mehet a hűtőbe.
Másnap lisztes deszkán átgyúrjuk, 8 db kb. 4 cm átmérőjű rudat formálunk belőle. Minden rudat 10 részre vágunk,a darabokat lisztes kézzel diónyi gombócokká formáljuk és sütőpapíros tepsire tesszük,egymástól jó 3 cm-re.
Sütés: előmelegített sütőben 160-170 fokon kb. 10-12 perc. (stopperolni,mert egy perccel tovább sülve kemény lesz! Az első adagnál mindenki lesse,vegyen ki egyet 10 perc után,törje ketté,akkor látni,hogy átsült-e? Így belőhető a pontos sütési idő.)
Sütés előtt megkenve tojássárgával,lehet diót,mandulát,mogyorót tenni rá. Kisülve pedig díszíthető írókával,olvasztott fehér, vagy étcsokival,tortadarával,egyebekkel.
Lányok berakom a beigli fázis képeit. Ez az NCL-s amit egy éjszaka állni kell hagyni, de nincs különbség az elkészítésben a másik recihez képest (az arányokon és, hogy azt aznap lehet sütni.
Beírok nektek egy receptet,amit mi nagyon szeretünk.Nagyon kiadós,fincsi süti:
SPORT SZELET
HOZZÁVALÓK,TÉSZTA:
50dkg liszt,15dkg margarin,fél cs.sütőpor,1kávésk.szódabikarbóna,3 evőkan.kakaó,30dkgporcuki,pici só,2 tojás,pici tej az összegyúráshoz.
KRÉM:
1l tej(szerintem elég a 7,5 deci),3 cs csokipudig,2 vaníliáscuki,25 dkg Rama,30 dkgporcukor,1 rumaroma
A hozzávalókból tésztát gyúrunk,tepsi hátán 4 lapot sütünk.
A tejből,csokipudingból,vaníliáscukorból krémet főzünk.A Ramat a porcukorral,rumaromával kikeverjük,majd a kihűlt pudinggal összekeverjük,betöltjük a lapokat.Még finomabb,ha a lapokat egy kis rummal lepermetezzük.A tetejére csokimázt teszünk.
Nagyon kiadós süti.Én azért készítem csak 7,5dl tejjel,mert nem lehetett átharapni.
Élesztős piskóta/ Margitkától/
6 tojásfehérjét, 6 evőkanál vízzel és egy csipet sóval kemény habbá verünk.
/Ettől kezdve a legkissebb fokozatra állítom a habverőt és végig így dolgozom vele./
Ebbe egyenként belepotyogtatom a tojások sárgáját,majd 12 tetézett evőkanál kristálycukrot kanalanként,és végül 12 csapott evőkanál réteslisztet szintén kanalanként.
Legvégül belekeverünk 1dkg élesztőt amit 1 evőkanálnyi vízben elfolyósítunk.
Az előkészített tepsibe öntjük a masszát,majd forróra előmelegített sütőbe tesszük.10 percig magas hőfokon,utána kb 30 percig mérsékeltebben kell sütni.
Az első 10 percben nem szabad nyitogatni a sütőajtót.
/ nekem ez nagyon bejött.Mindíg ezt sütöm.Szoktam szinezni is kakaóval,aromával,mikor milyen kell.
Sütőpapírral bélelt tepsiba vagy formába szoktam sütni. Nogea/
- 4 tojás - 1 cs. sütőpor - 25 dkg liszt - ízlés szerint kandírozott narancshéj, vagy reszelt narancshéj - 10 dkg tehéntúró - 1 dl víz - 0.5 dl olaj - 20 dkg porcukor
-krémhez:
- 10 dkg étcsokoládé - 1 cs. csokoládé puding - 20 dkg porcukor - 2 ek. kristálycukor - 2.5 dl tej - 3 ek. tejföl - 2-3 ek. rum - 1 tk. fahéj - 250 g mascarpone, vagy bármilyen natúr vajkrém - 5 dkg margarin
A piskótát szokásos módon egy kapcsos tortaformában/26 cm/ elkészítem. 160 fokon 25 percig sütöm.
A krémhez megfőzöm a pudingot, a tejjel és a kristálycukoral, őrölt fahéjjal. Gőz fölött felovasztom az étcsokoládét, az 5 dkg margarinnal, majd hozzákeverem a 10 dkg porcukrot. A kettőt langyosan összekeverem, hozzáteszem a tejfölt, és 2 ek. rumot.
A mascarponét habosra keverem 10 dkg porcukorral, és 1 ek. rummal.
A kihűlt tésztát 3 lapra vágom.
Az aksó lapra kenek egy adag mascarponét, majd erre a csokikrémet. Erre jön a középső lap, ismét a krémréteg , ugyanúgy, mint az előbb. Végül a teteje, amit csak a csokoládé krémmel vonok be, ill. az oldalát is. A mascarponés krémmel díszítem.
nagyon fini kis sütit sikerült alkotnom! a piskóta szép magas lett, és a krém is kellemes ízű és állagú !jó étvágyat hozzá!
Tészta: 40 dk darált keksz, 2 tk. kakaópor, 10 dkg olvasztott vaj, 3 ek. rum, annyi kávé,amennyivel jól formázható lesz a tészta. Folpackon kinyújtottam és beleraktam az őzgerincbe,belenyomkodtam. Kb. a tészta egynegyedét hagytam meg a lefedésre.
Töltelék: 20 dkg puha vaj habosra keverve 50 dkg gesztenyemasszával, bele két ek.porcukor és 3 ek.rum. Elfelezni és a felébe 1 púpos ek. kakaóport keverni.
A tésztára először a sima krémet kentem,kicsit hűtöttem a mélyhűtőben (15 perc),aztán a kakaósat tettem bele. Kinyújtottam folpackon a maradék tésztát és befedtem vele a formát. Ment a sima hűtőbe egy éjszakára. Másnap kiborítás után be lehet vonni olvasztott étcsokival.
Még egy ötlet: a gesztenyekrémbe lehet rumos meggyet potyogtatni, illetve a rumos meggy levéből használni valamennyit a kekszes tészta összeállításához.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit