- 35 dkg liszt (én fehér, teljes kiőrlésűt és rozsot használtam)
- 12.5 dkg margarin
- 1 db tojás
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 dl tejföl
- só ízlés szerint- kb. 1 kávéskanállal
- 1 evőkanál étolaj
A hozzávalókat jól összegyúrtam és kis gombócokat formáltam belőle.
Tallérsütő híján, bekapcsoltam a gofrisütőm, a gombócokat vékonyra nyújtottam, betettem a gofrisütőbe és pár perc alatt megsütöttem.
Ha kész , hagyni kell hűlni, úgy az igazi!
az eredeti recept dupla adaggal dolgozik, de nekünk ez is bőven elég volt!
A barackhéj hozzávalóit összekeverjük, összedolgozzuk, és az egészet 1 órányit pihentetjük. Ezt követően közepes nagyságú gombócokat formálunk belőlük, és kizsírozott-lisztezett sütőben megsütjük őket. Sütés után a „félgombócok” közepét kiszurkáljuk, kikaparjuk egy késsel vagy kiskanállal, így kis üreget alakítunk ki, amibe később a töltelék kerül.
A kikapart tésztát összekavarjuk egy kis rummal, kevés lekvárral és a darált dióval. A masszát a kivágott lyukakba töltjük, majd a félgombóckákat vékonyan megkenjük lekvárral, és kettesével összeragasztjuk őket.
Vérnarancs és mandula aromával festjük, majd tojásfehérjébe és cukorba hempergetjük, és zölddel díszítjük. (Egy napot állva biztosan tökéletes lesz az íze..
http://www.desszert.eu/habos_dios_rolni+ Ez a habos diós rolni recije a desszert oldalról. Azért másoltam ide, mert nem csak a reci van itt, hanem képekben is látható, hogyan kell elkészíteni. Nekem így sikerült. És nagyon finom. Remélem, nem baj, hogy nem a recit írtam ide.
-kb 1,5 kg zsírosabb sertéshús(tarja és dagadó vegyesen)
-250 gr sertészsír
-2-3 gerezd fokhagyma
-1 kis ágacska rozmaring
-kakukkfű
-só,frissen őrölt bors
Ahogyan:
A húst feldarabolom,belepakolom egy lábosba,utánaküldöm a zsírt is.Rászórom az összes fűszert,a fokhagymát feldarabolva,a kakukkfüvet ,rozmaringot száráról lehúzva.
Aláöntök egy kis vizet,úgy másfél,két decit,és lassú tűzre teszem.Miután felforrt,lejjebb veszem a lángot,hogy éppen csak gyöngyözzön.Lefedve hagyom,néha átkeverem,nehogy lesüljön.
Tulajdonképpen ennyi az egész.Így hagyom 4,5-5 óra hosszat,néha ránézek.Ha kész,az időnkénti keveréstől szinte teljesen széthullik,csak egy kicsit le kell hűteni,és valamilyen formába gyömöszölni.
És legalább annyit várni,hogy kihűljön,de másnap az igazi!
-1kg lazac
-só és bors
-2 evőkanál vaj
-1/2 közepes hagyma szeletelve
-1 citrom
-kevés tavaszi petrezselyem
- kevés olaj
-alufólia
Mosd meg a lazac húsát langyos vízben, majd töröld szárazra és vágd fel steak szeleteknek. Szórd meg sóval és őrölt fekete borssal, majd a finomra vágott petrezselyemmel, és végül facsard rá a citromot. Tedd félre amíg kivajazod az alufóliát és elkészíted a köretet. Ezalatt az ízek felszívódnak és jól átjárják a húst. Ha minden kész, jöhet a sütés. Locsolj a húsra némi olajat, majd óvatosan csomagold bele a kivajazott alufóliába. 180-200 fokos sütőben 30-35 perc alatt elkészül.
Tálaláskor díszítheted petrezselyemmel és citromkarikákkal. Köretnek rozmaringos burgonyát, vagy szalmaburgonyát ajánlok, párolt zöldségekkel, esetleg salátával.
Tipp: a lazac steak könnyedén elkészíthető szabadtűzön is, tehát ideális választás egy ínyenc kerti grill partihoz.
A recepetet a minddmegettéről vettem annak idején.
Hozzávalók:
1 db közepes hagyma
3 gerezd fokhagyma zúzva
3 db közepes paradicsom
23 dkg szeletelt gomba
3 evőkanál friss kapor (vagy két teáskanál szárított)
3 evőkanál citromlé
1 mokkás kanál só
2 késhegynyi törött bors
2 csésze főtt barnarizs
4 szelet lazac
olívaolaj-spray
Olajozzunk ki vékonyan egy nem ragadós serpenyőt. Pároljuk meg benne a hagymát, paradicsomot, fokhagymát és a gombát 5 percig, vagy amíg meg nem lágyul. Tegyük hozzá a citromlét és a kaprot. A tűzről levéve sózzuk, borsozzuk. Vékonyan olajozzunk ki egy tepsit, szórjuk bele egyenletesen a főtt rizst. A rizs tetejére tegyük rá a lazacszeleteket. Mindegyik szeletet fedjük be a zöldséges keverékkel. Fóliával letakarva süssük 20 percig 175 fokra előmelegített sütőben
Beirom az alt-ba hogy Szokimoki hogy is erthette mert itt teves helyen vagyunk a beszelgeteshez es ez gond lehet,. Jo? EZ nkabb igazi recis oldal itt recepteknek. Pussz ott, jo?!
Késon vettem észre,hogy rossz helyre írtam,az általánosba akartam.De akkor már itt kérzdezem még meg,hogy mit értesz azon,hogy a szokásos 3x20 percre teszed a gépbe?A kenyérsutogépbe teszed dagasztoprogira?
Itt a reci.A receptes forum ABC receptjei I . alatt talalod. Ime:
Töki pompos - Szokimoki
2006.04.02. 01:07
Leírom, hogy a 2 töki pompos receptet, hogyan variáltam össze.
50 dkg liszt
2.5 dkg élesztő
0.5 dl tej
1 dl kefír
3 dkg margarin (ezt véletlenül nem feleztem meg, de nem lett tőle baja a tésztának)
késhegynyi aszkorbin sav
fél tk cukor
1,5 tk só
12,5 dkg főtt áttört krumpli
Valamennyi víz a dagasztáshoz
A krumplit megfőztem, áttörtem, hagytam kihűlni. A többi hozzávalót a szokásos módon a gépbe tettem a szokásos 3x20 percre, persze a krumplit is.Majd egy nagy tepsit kibéleltem szilikonos sütőpapírral, és a kb 2cm vastagságura nyujtott tésztát rátéve kb 30 percet kelesztettem.Ezután két pohár tejfölt elkevertem 1 ek lissztel, 2 gerezd fokhagymát fokhagymanyomón át nyomtam és még sajtot reszeltem bele.Ezt rákentem a megkelt tésztára, szalonnadarabokat szórtam rá, és vöröshagymát karikáztam a tetejére. Előmelegített sütőben kb 30 percig sütöttem.
Az összes hozzávalót bele a gépbe,(én zsírral készítettem)félkemény rétestészta-lágyságúnak kell lennie.Fél órát pihent,utána kinyújtottam,és megkentem olvasztott zsírral,megszórtam egy kis liszttel.Hajtogatás,ami Bezsa kakaóscsigájának a hajtogatása szerint történt.20 perc pihenés,sodrás,kenés,szórás.3x hajtogattam.Az utolsó után jól megkelt,mert a gyerekekért kellett mennem.Végül kisodortam olyan másfél centi vastagra a tésztát.Tetejét bevagdostam,sajt rá,ismét 20 perc pihi.Közben a sütőt 220 fokra beállítottam légkeveréssel.Bő 10 perc alatt megsültek a pogácsák,és nagyon finomak,könnyűek lettek.
Meghámozok 2-3 zöldalmát (30 dkg), apróra reszelem, majd kanállal hozzákeverek 10 dkg zabpelyhet, 6 dkg kókuszreszeléket, 1-2 teáskanál holland kakaóport (nem cukrozott!), 1 teáskanál rumot vagy pár csepp rum aromát, őrölt fahéjat és folyékony édesítőt ízlés szerint (vagy mézet, de akkor picit több zabpehely kell bele). Most még lágynak tűnhet a keverék, de ez nem baj, mert pár órát állni hagyom a hűtőben (akár egy éjszakára is be lehet rakni), hogy a zabpehely megszívhassa magát nedvességgel. Utána falatnyi golyókat formázok belőle, meghempergetem őket kókuszreszelékben, és akár tálalható is. Ha netán nem fogy el azonnal, hűtőbe rakom a maradékot. Ebből a mennyiségből 20-22 darab szokott lenni. Extraként meggyet is lehet a közepébe rakni.
Ez az eredeti recept. Én nem mértem le az almát, két nagyobbat reszeltem le sajtreszelőn., 2 tk kakaóport tettem bele, rumaromát, fahéjat érzéssel és 1 tk folyékony édesítőt. Ezt ha édesebb az alma, sztem el is hagyhatjátok!..És mivel volt darabban egy nem egész fél üveg magozott meggy, azt is beleborítottam..Hagytam egy éjzsakát állni a hűtőben..Kicsit nehezebb formázni, mint a hagyományos kekszgolyókat, de azért ha kitartó az ember lánya, akkor összeáll..Sok sikert!
A hozzávalókat összefőzni, sütőpapírral kibélelni egy mélyebb peremes tálcát, beleönteni a masszát, majd a tetejére csokimázat tenni: 2 tábla Katica ét tortabevonó+ 20 dkg margarin.
Nagyon-nagyon finom! Ez az a süti, amit gyerek-felnőtt, férfi-nő mindenki szeret!
Beleöntünk 1,5 rumaromát ( vagy fél dl rumot ) ,vaníliakivonatot, 50 dkg darált háztartási kekszet, amit elkevertünk előtte 3 púpos ek. kakaóporral.
Jól összedolgozzuk, és egy folpackkal bélelt 24 X34 -es tepsibe / tálcára nyomkodjuk egyenletes vastagságban. Míg hűl, megolvasztunk 10 dkg csokit (én étcsokit) egyenletesen rákenjük és hűtőbe tesszük kb. 1 órára. Utána daraboljuk,dobozoljuk, már nem kell hűtőben tartani.
Az eredeti recept írója is elgondolkodott azon,hogyan lehetne meggyest készíteni. Szerintem rumos meggybefőtt levét kellene beletenni,illetve még egy keveset az apróra vágott meggyből is. Gyerekek esetén persze rumaroma és sima meggybefőtt.
Saját tapasztalatok többszöri elkészítés után: a kekszek nem egyformák, van amelyik több folyadékot vesz fel, volt olyan amibe még kb.30-40 ml tej is elment.
Nekünk 3 púpos ek. kakaóporhoz is sok volt a 20 dkg cukor, kicsit kevesebbet tettem bele. Miután megszilárdult a máz a tetején,ki lehet emelni a folpackkal, megfordítani és a másik felét is bekenni csokival, így finomabb.
Alap kelttészta édes és sós csigákhoz / Lianna 16 db lesz
1 kefír ha édes tészta kell: csipet só + 4 kanál cukor
50 dkg liszt ha sós tészta kell : csipet cukor + 1 tk.só
1/2 dl olaj
1/2 dl tej ( nekem 120- 130 ml kellett )
2,5 dkg élesztő
Dagasztás, kelesztés duplára, kinyújtom kb. 60 X 30 cm-re, megkenem puha vajjal, megszórom a töltelékkel, felcsavarom, felvágom 16 db-ra. A csigákat sütőpapíros tepsire teszem,kelesztem még kb.40 percet. sütés előmelegített sütőben közepes hőn, kb. 30 perc. A sütés félidejénél meglocsolom bő 1 dl forró tej és 1 kanál vaj keverékével.
töltelék: 1 adaghoz 15 dkg porcukor elkeverve kakaóporral, vagy fahéjjal, dióval, mákkal, stb. Vagy főzött pudinggal kenem meg,akkor nem kell alá vaj.
sós: pizzaszósz, sonkakrém,sajtkrém, itt a csigákra mehet reszelt sajt.
Tapasztalat: mivel az egy kefír nálam 175 gr-os volt, jóval több tej kellett bele,lágy tésztát kell kapni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit