8 dkg rámát, 8 dkg cukorral habosra keverünk. Egyenként elkeverünk benne 8 tojás sárgáját, apránként 8 dkg lisztet, felhígítjuk fél liter tejjel, majd beleforgatjuk a felvert fehérjéket. A palacsintáknak csak az egyik oldalát sütjük meg, nem fordítjuk meg őket, hanem a sült felükkel lefelé egymásra csúsztatjuk egy tányéron őket. Minden egyes darabot, mielőtt rácsúsztatjuk a következőt bőven megszórunk vaníliás porcukorral, esetleg darált dióva. A legfelső lapot sült felével felfelé tesszük a többire. Úgy szeleteljük, mint a tortát. Lehet hozzá vanílií, karamell vagy csokoládémártást kínálni.
Egy talban verjel fel 4db tojassargajat 35g cukorral egeszen addig amig egy konnyu levegos de suru-kremszeru masszat nem kapsz ami a habveron egy vastag csikban folyik le. /ez az allagat jellemzi/
Egy zsirmentesitett talbanës zs.mentes habvero kanalakkal verjel fel 4db tojasfeherjet egy csipetnyi soval.A habveres kozben reszletekben adjal meg hozza 55gr cukrot es 2 zacsi Vanilcukit.Verjed fel addig amig csucsot nem hagy.
Ontsed ezt a cukihabot a felvert tojassargajara 2 tk reszelt citromhejat. Szitalj folebe 60gr feherlisztet es 40g konyhai-kemenyitot. Keverd ossze levegosen.Egy 24cm atmeroju tortaformat kibelelsz sutopapirral/barna/.Konnyebben megy HA a format novenyi eredetu margarinnal kikened vekonyan es ARRA tapad a sutopapir./EZ AZERT kell hogy sutes utan konnyen es biztonsagosan letudod valasztani a papirt a tesztarol mindenfajta gond nelkul/ Majd a mar kibelelt Tformaba beleontod az osszekevert masszat es a tetejet egyenletesen elsimitod.
Sussed meg a tortat egy 165C elomelegitett sutoben kb 50 perc a sutesi ido. /NE nyitogasd a sutot!/ Hagyjad a formaban kihulni utanna a papir konnyen eltavolithato.
Vagjad lapjaval 3 egyenlo reszre. Eloszor konnyeden a kulso reszen egy kessel konnyeden jelolve vagd korbe es utannna konnyebben mindenfajta tores vagy "teszta osszehuzasa nelkul a lapjara vagas gond nelkul menni fog.A felvagasnal a tortat korbe mozdulattal forgatni kell.Ne egyszerre lapra vagni./az hiba/
Ha mindez megvan toltheted a tetszesszerinti toltelekkel. Finom es konnyed tortaalapot kapsz. Kicsit korulmenyesen irtam talan, de tenyleg nem nehez. Tuvel probat vegezhetsz ha nem vagy biztos hogy jol atsult e. Ha tulontul barnulna a teteje /minden suto maskent sut cimmel"" / Akkor a tetejet 35 perc utan le szabad fedned sutopapirral. Ezt az idot megkell adnod hogy az ajto kinyitasa miatt a teszta ossze ne essen esetleg. A tortaalapot nylonzacsba tarold ha nem hasznalod fel azonnal mert kiszarad.
A hozzávalókból dagasszunk síma, rugalmas tésztát. Olajozott tálba tegyük, kelesszük 1 órán át, vagy míg duplájára nő.
Alaposan verjük ki belőle a levegőt és hagyjuk 10 percig pihenni. Tépjük 3 felé a tésztát, majd mindet felezzük meg. A hat darabból formázzunk tojásokat, majd egyenként nyújtsuk ki őket úgy, hogy hosszúkás, ovális alakú tésztánk legyen. Tegyük sütőlemezre, takarjuk le vászonkendővel, pihentessük 20-30 percig, míg jól felpuffad. Egy kés vagy penge élével rácsozzuk be a tetejét. A tojást keverjük el a vízzel és joghurttal, majd kenjük meg a tésztákat, végül szórjuk meg a Nigella maggal. 220 fokos sütőben süssük 8-10 percig, majd néhány percre azonnal csomagoljuk be vászonkendőbe a kenyereket, így nem száradnak ki.
Nigella Lawson. Hogyan váljunk házi istennőkké c. könyvéből
Spenótós pite (ez is a szír műsorból van, csak kicsit én fűszereztem is)
2x25 dkg pizzatészta, fél kiló spenót (én a tejszínes krémes mirelittet használom általában), fokhagyma, só, bors, tojás a lekenéshez.
A tésztát a teppsi nagyságára nyújtom, beleteszem, rákenem a fokhagymával, sóval, borssal megízesített spenótkémet, a másik adag tésztával lefedem. Villával megszurkálom, lekenem.
Mivel egy ismeretterjesztő filmből lestem el, nincsenek mennyiségek, én is csak hasarütés alapján csinálom mindig.
Csirkehúst (mell) sós vízben puhára főzünk, addig a sütőben a karikára vágott padlizsánt elő lehet sütni. Fel darabolok cukkinit, sárgarépát (ez nem volt benne eredetileg), és egy jó nagy adagnyi rizst megmosok.
Mikor kész a hús és a padlizsn is megsült kissé, mindent felkockázok és egy nagy lábasba rétegesen leteszem. A rizst is így megmosva közé szórom. Ráöntök annyit a hús főzőlevéből, hogy ellepje a rizst.
Belga sörtorta (Natacha Guego) /Florentine recije a SUTI-Decoracios oldrol/
hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt
3 evőkanál cukor
15 dkg hideg vaj
2-3 evőkanál hideg víz
a töltelékhez:
28+2 dkg barna cukor
2 nagy tojás
1 dl belga barna sör (Leffe Brune)
1,5 dl tejszín
A hideg hozzávalókat robotgéppel összedolgozom és legalább fél órára a hűtőbe teszem.
A tésztát fél centisre nyújtom és előre kivajazott, lisztezett kerek, peremes tortaformába simítom. Elősütöm (vaksütés, mert púposodik).
A töltelékhez a tojásokat a barnacukorral addig keverem, amíg a cukor elolvad. Hozzáadom a sört és tovább keverem, majd végül a tejszínnel is összedolgozom. Az elősütött tésztára szórok kb. 2 dkg barnacukrot, majd a masszát a tésztára öntöm és 165 fokos sütőben 30 percig sütöm.
Hozzavalok: 11gr szaraz eleszto / sima eleszto ?gr/, 500gr feherliszt,8gr so, 300ml JEGHIDEG-viz, egy kis lottyintesnyi etolaj.
Elkeszites:18 percet gyurni, 35 perc kelesztes, kicsit atgyurni, gombolyure formazni/1 nagy/ majd meg igy 15perc kelesztes, Ezutan 12db egyenlo sulyu es meretu labdara osztod. Ujabb 10 perc kelesztes utan, megkened a tetejuket olajjal , majd amolyan kereszteket vagsz a tetejukre pengevel, mint a foton AZ lathato. Ujabb 45-50 perc kelesztes. 15-18 percig kell sutni egy 230C elomelegitett sutoben.
EZT a recit ADNILLEKES oldalarol forditottam ahonnan a WINSTON-csomot is hoztam. Sok sikert. PS: Nem tudom hogy miert kell a jeghideg viz bele, hisz a kelesztesi folyamatok langyi hofokon indulnak be./??/ KI tud erre valaszt lanykak? Erdekelne engem.
Egy edénybe tedd bele a pillecukrokat, add hozzá a vajat, a kicsi darabokra felaprított csokit és öntsd rá a vizet. Tedd a tűzhelyre és olvaszd egybe őket (ne keverd, csak mozgatni szabad a lábast). Ha már hűlt egy picit, verd fel a tejszínt a vaníliakivonattal majd csorgasd hozzá adagonként a kicsit átkevert csokis masszát. 6 adag lesz belőle szerinte, amiknek legalább 3 órát kell várakozniuk a hűtőben.
50dkg lisztet cukros tejben feloldott 2 dkg élesztővel, kevés cukorral, 3 tojássárgájával, 10 dkg puha vajjal, és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz . Én kenyérsütöben szoktam a tészta programon dagasztani, mikor szép egyenletes a tészta kiveszem és 1 órát kelesztem. Ezután nyujtom margarinnal kikent tortaformába pogácsaszaggatóval kiszagatott korongokat egy sor tészta megkenve olvasztott margarinnal megszórva darált cukros dió keverékével. Megint tészta amíg el nem fogy. Lehet még kicsit keleszteni, de én általában mindjárt sütöm. Vaníliamártással tálajuk.
Kértétek,hogy írjam ide be a sajtostallér receptet,íme az én változatom(a többit nem láttam ,hihi)
Sajtos tallér: 80 dkg liszt,1 Rama,1 tojás,1 tejföl,20 dkg sajt,só ízlésed szerint,kömény,szódavíz,annyi hogy jól összeálljon.kb 1 óra pihentetés,gyúrás után.
A sütőformát én most kölcsönbe kaptam,az enyém eltört/régi/.Vásárokban érdemes megnézni,én is onnét szeretném pótolni!!
Rakott kalács csokival és baracklekvárral / Stahl / Limara
30 dkg szikkadt kalács
3 dl tejszín
4 dl tej
2 tojás
2 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 citrom
10 dkg tejcsoki
3 ek. lekvár
1 ek. rum (elhagyható)
3 dkg vaj
kevés vaj a tepsi kikenéséhez
175 fokra előmelegítjük a sütőt. Vékonyan kivajazunk egy 30x20 cm-es sütőformát.
A kalácsot dobókocka méretűre daraboljuk és a tepsibe szórjuk. A tejet, tejszínt összemelegítjük. Habverővel eldolgozzuk a cukrot, tojásokat és a tojássárgákat, majd apránként, folytonos keveréssel beledolgozzuk a tejszínt. Belereszeljük a citrom héját is.Ráöntjük a kalácsra és 10-15 percig hagyjuk, hogy magukba igyák. Ezalatt apróra vágjuk a csokit és ha szükséges a rummal felhígítjuk a lekvárt.
A kalácskockák közé, nem túl mélyen, rejtjük a csokifalatokat, majd kiskanalanként a lekvárt is. Végül a tetején elmorzsoljuk a vajat. 45 perc alatt megsütjük. 30 perc után fóliával takarjuk le, ha nagyon pirulna a teteje.
A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverem ( 10-15 perc), majd az olvasztott vajat is belecsurgatom. Fakanállal óvatosan hozzákeverem a lisztes diót is. Sütőpapírral alul bélelt tortaformában ( 26 cm átmérőjű) egyenként három lapot sütök belőle. Egy lap 180 fokon kb. 15 percet sül.
Krém: 15 dkg kristálycukor, 5 dl tejszín, 3-4 tk. nescafé, 25 dkg mascarpone, 1 kk. őrölt fahéj, esetleg még 2-3 ek. porcukor.
A kristálycukrot kis lángon világosra karamellizálom, majd hozzáöntöm a tejszínt, felforralom és belekeverem a nescafét is. Ha kihűlt, egy éjszakára hűtőbe teszem. A mascarponét 2 ek. porcukorral és a fahéjjal kikeverem. A tejszínt habbá verem, majd apránként a mascarponéhoz adom. Ezzel a krémmel töltöm és kívülről is bevonom a tortát. Úgy jó,ha pár órát még hűlhet a hűtőben.
Dojika, én is hasonlót akartam kérdezni, de gyorsabb voltál, megelőztél A gépben kell keleszteni is vagy csak dagasztani, majd kivenni és ugy keleszteni? A kakaót kell higitani vagy csak ugy belezuttyantani, de mikor? Még amikor a tészta a gépbe van? Jaj mennyit kérdezgetünk ugye? Azért majd csak összeáll ám a kép egyszercsak,üdv:Anikó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit