A tojássárgákat elektromos habverővel fehéredésig keverjük a cukorral és a vanília kikapart belsejével. Közben a tejszínt egy kis lábasban forráspontig melegítjük, de semmiképpen nem szabad forrnia. A meleg tejszínt lassan, óvatosan, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojásos masszához. Simára keverjük, majd visszaöntjük a lábasba. Néhány perc alatt lassú tűzön sűrű vaníliamártás állagúra főzzük (most sem szabad forrnia, különben kicsapódik). A sütőt előmelegítjük 150C-ra. A krémet elosztjuk négy darab dl-es hőálló tálkában (pl. szuffléedény), az edényeket egy tepsibe állítjuk. Vizet forralunk, majd annyit öntünk a tepsibe, hogy az edények 2/3-ig érjen. 30 percet sütjük a vízgőzben. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Közvetlenül tálalás előtt mindegyik krém tetejére egy-egy tk barnacukrot szórunk, amelyet háztartási karamellizáló pisztollyal aranybarnára olvasztunk. Pár perc alatt hagyjuk megkeményedni.
Ne riasszon el senkit, ha nincs karamelizáló pisztolya. Minden kistálkára egy csapott ek. cukrot, legjobb a világos barnacukor kis lábaskában 1-2 ek. vízzel karamelizálunk, majd vékonyan a krém tetejére csorgatjuk. (Limara)
1. 20 dkg vajat vagy margarint 8 dkg liszttel elmorzsolunk, téglalap alakra igazítjuk, majd hűtőbe, ha lágyabb akkor fagyasztóba tesszük. (1.kép)
2. 1,2 dl hideg víz
1,2 dl hideg tej
1 mk. só
5 dkg cukor
1 tojás
1 kk. citromlé
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
A hozzávalókból kelttésztát dagasztunk. (2.)
Mikor kész kicsit nagyobb téglalapra igazítjuk mint a vaj , a közepébe tesszük a vajat, majd a tészta széleit felhúzva becsomagoljuk (3. 4. kép)
A tésztát megfordítjuk, majd a nyújtófával először alaposan megütögetjük (5.) kép, majd magunktól elfelé mindig csak egy irányba ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Következik a hajtogatás, először a szimpla (6.7. kép) a tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk, majd az alsó harmadot ennek a tetejére. A tésztát 45 fokkal elforgatjuk, ismét mindig csak egy irányba kinyújtjuk. Következik a dupla hajtás. A tészta felső részét a közepéig visszahajtjuk, majd az alsó részt is a közepéig , majd még kettéhajtjuk a közepénél.(8. 9. kép) Folpackkal letakarva 1 órára hűtőbe tesszük.
A hajtogatást még 2x ismételjük. Végül mikor már szépen megkelt (10.kép) vékonyra nyújtjuk.
Meggy, alma, túró, stb. töltelékkel tölthetjük. (11.12.13.14. kép)
Elkészítés: A krumplit megfőzzük, és áttörve hozzáadjuk az élesztővel elkevert liszthez. A krumpli főzőlevét használhatjuk az elkészítéshez a recept szerint és én így tettem. A kenyérsütőmbe tettem először a krumli levét erre a lisztet a krumplival.Kicsit kell csak sózni. Mivel a víz még meleg volt, gyors programon dagasztotta a gép 20 percig és 1 órát kelt az üstben.Szép magas lett, csak kicsit lágyabb ,mint ahogy szerettem volna, de ezen lehetett korrigálni.Utána tepsiben nyújtjuk, félig megsütjük. (Én amíg a tepsiben tapicskoltam a masszát, 200 fokra melegítettem a sütőt és 10 percre tettem be. Érdemes megszurkálni a maszát). Kivesszük a sütőből, és az előzőleg már tejfellel, zúzott fokhagymával összekevert, feldarabolt baconnel megkenjük , megszórjuk a laskára vágott vöröshagymával, majd visszatesszük a sütőbe kb. 10 percre. Reszelt sajtot is javasoltak rá, de én most kihagytam.
A fánk receptje egyáltalán nem különleges, inkább az elkészítési módja az.
50 dkg liszt
8 dkg finom kr. cukor
4 dkg élesztő
8 dkg margarin
1 db tojás
3 db tojás sárgája
2,5 dl tej
1 ek rum
1 cs. vaníl. cukor
1 citrom reszelt héja
kicsi só
baracklekvár
Amikor a tészta megkelt, akkor kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Egy 7 cm-es kiszúróval a tészta egyik felére köröket nyomunk, de a tésztát nem vágjuk át. A tészta másik feléből ugyan ilyen köröket vágunk ki. A ki nem vágott, csak bejelölt tésztára baracklekvárt teszünk és befedjük a másik tésztalappal. Körben összenyomkodjuk és kivágjuk egy 6 cm-es kiszúróval. A fánkokat a felső felükkel lefelé fordítva kelsztjük, amíg 1/3-ával megnőnek. Nagyon meleg, de nem forró olajban kisütjük úgy, hogy a fánkok úszhassanak a zsiradékban. Kb. 2-3 perc oldalanként a sütés.
Én nem tettem bele ennyi tojást, csak 1egészet +1 sárgáját. Adtam hozzá viszont 1 ek. burg. pelyhet. Ezt már Margit is kikísérletezte a kalácsoknál és talán a fánkot is így sütötte. Gondoltam elrontani nem fogja. Egészen biztos Neked is sikerülni fog!
Ja! A maradék tésztát összegyúrtam finoman és hagyományos fánkokat sütöttem
Bajor rozskenyér /Mindennapi kenyerünk c. könyvből/ Limara /
3 dl víz
2 kk. só
1 ek. barnacukor
40 dkg rozsliszt (30 dkg tk. és 10 dkg világos)
10 dkg BL 80 liszt
csipet aszkorbinsav
2,5 dkg élesztő
A hozzávalókból gépben kemény tésztát dagasztunk, majd letakarva 2 órán át kelesztjük. Ezután átgyúrjuk, formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Tetejét vízzel lekenjük és hurkapálcával mély lyukakat szurkálunk bele. 1 órán át ismét kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 45-50 percig sütjük.
Vízgőz fölött megolvasztjuk a csoki és a rámát, kicsit hagyjuk hűlni. 2 tojást elhabarunk 15 dkg cukorral és a liszttel. A kéféle krémet összekeverjük és 4 kivajazott pohárkába osztjuk. 200 fokos sütőben 20 percig sütjük, amíg a külseje repedezett lesz, de belül lágy krémszerű marad.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Egy vajazott, kilisztezett 24x30 cm-es tepsibe nyújtjuk. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 10 percig elősütjük.
Megkenjük sárgabaracklekvárral.
Míg sül a tészta elkészítjük a diós piskótát:
4 tojás
1 tojásfehérje
18 dkg kristálycukor
20 dkg darált dió
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a csipet sóval felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk. Ezután apránként hozzáadjuk a darált diót.
A lekvárral megkent linzertésztára símítjuk és további kb. 15 -20 percig sütjük. Kihűtjük. Ezután a tésztát kettévágjuk, az egyik felét megfordítjuk, hogy a linzeres része legyen felül, ezt is megkenjük lekvárral és rátesszük a másik tésztát úgy, hogy a linzeres része legyen alul. Így a sütemény közepén a lekvárral összeragasztott linzerlap lesz, alul és felül pedig a diós tészta.
40 dkg főtt, füstölt tarja 4 db tömlős krémsajt (natúr / zöldfűszeres)
1 nagy doboz tejföl
Az olajon megpirítom a hagymát, beleteszem a fokhagymát,sonkát is és kevergetve pirítom tovább egy kicsit. A krémsajtokat elkeverem a tejföllel és hozzáadom,összerotyogtatom. Megkóstolom, és csak ezután teszek bele sót, borsot, szerecsendiót. Só lehet,hogy nem is kell bele,mert sok a sós összetevő. Ha túl sűrű lenne,mehet még tejföl bele.
Vizet forralok,több részletben kifőzöm a galuskát, és ahogy a szűrővel kiszedek egy adagot,az mindjárt mehet a mártásba. Összemelegítem és készen van. A tányéron még lehet reszelt sajtot szórni rá.
Ez az adag egy 7-8 fős éhes társaságnak elegendő. A teljesőrlésű liszt helyett lehet fehér, de ebben még a legkényesebb ember sem veszi észre, hogy egészségeset evett, mert elfedi a zöld szín.
Dagasztás, kiveszem, tálban kelesztés. 20 perc után átgyúrom, még 20 perc kelés. Kétfelé veszem, széleket behajtva feltekerem, a dobozba teszem. Kelesztés kb. 45 perc, tetejét spriccelem és kb. 180-200 fokon sütöm 35 percig.
A tésztához valókat összedolgozom és kelni hagyom meleg helyen , majd 1 óra elteltével picit megmozgatom a tésztát, kinyujtom. Betojásozom a tetejét és beszórom sajttal. Kiszaggatom és mérsékelt lángon készre sütöm. Isteni a pogi érdemes kipróbálni.
1. 20 dkg vajat vagy margarint 8 dkg liszttel elmorzsolunk, késes robottal egyszerű, majd 2 cm vastag téglalappá nyomkodjuk, fóliába csavarva hűtőbe tesszük.
2. Kelttésztát készítünk 1,5 dl hideg tej, 1 dl hideg víz,1 kisebb tojás, 3 ek. cukor, csipet só, aszkorbinsav, 50 dkg liszt és 2 dkg élesztőből.
Mikor kész, kicsit nagyobb téglalapra igazítjuk mint a vaj, a vajat a tetejére tesszük és a széleket felhúzva belecsomagoljuk. Nyújtófával megütögetjük, míg kb. dupla nagyságú lesz, majd kinyújtjuk, de csak egyirányba mozgatjuk a nyújtófát. Először szimplán, majd duplán hajtogatjuk, fóliába csomagoljuk, és fél, de még jobb 1 órára hűtőbe tesszük. Még 2x ismételjük a nyújtást, pihentetést. Végül 3-4 mm vastagra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk. A csokisba apróra tördelt csokoládét tettem és mint a buktákat feltekertem, a sajtoshoz a négyzeteket kettévágtam és a háromszögeket feltekertem. Ezekbe is lehet sajtot, sonkát tekerni. Duplájára kelesztettem, majd vizezett tojássárgájával lekentem, és 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütöttem.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit