Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
A kuszkusz az észak-afrikai konyha egyik legfontosabb alapanyaga, amelyet búza, árpa vagy köles darájából állítanak elő. Nem főzik, hanem forró vízben illetve forrásban lévő ételhez hozzáadva alacsony hőmérsékleten párolnak. Számos ételhez kínálják köretként, készítenek belőle egytálételeket, sőt még desszertek előálításához is alkalmas.
Európa országaiban leginkább Franciaországban terjedt el, amely a sok bevándorlónak köszönhető. Izraelba a kuszkusz az arab országokból itt letelepedett zsidók által jutott el, s 1948 óta a nemzet konyhájának alapanyaga. (Elitkonyha)
Kuszkusz néven kapható bio boltokban vagy nagyobb multikban a nemzetközi ételek polcain. Általában fél kilós kiszerelésben van. Holnap veszek, majd hozok róla képet. Olyan mint egy nagy szemű dara, vagy nagyon apró szemű tarhonya.
Köszi a választ,de sajnos a lényeget nem tudtam meg...
Szóval azt,-hogy mi is az a kuszkusz?
Hol kapható,és milyen néven az alapanyag,amihez "Még szárazon keverek hozzá 1-1 mk. római köményt, őrölt korriandert, chilit, ha illik a húshoz akkor valamilyen aszalt gyümit (mazsola, sárgabarack, áfonya)"
Bocsi ha értetlen vagyok,de még nem talákkoztam a boltok polcain ilyennel...
A kuszkuszt én nagyon szeretem, egyrészt, mert tényleg nagyon finom, enyhén dióra emlékeztető az íze, másrészt, mert pikk-pakk készen van. Még szárazon keverek hozzá 1-1 mk. római köményt, őrölt korriandert, chilit, ha illik a húshoz akkor valamilyen aszalt gyümit (mazsola, sárgabarack, áfonya). 25 dkg kuszkuszt 3,5 -4 dl forrásban lévő húslevesel vagy zöldséglevessel öntök fel, szorosan letakarom. 10 perc múlva már jó is, magába szívta az összes folyadékot, megpuhult. Ekkor villával átkeverem, teszek hozzá 1-2 ek. olívaolajat. Nagyon szereti a sült zöldségeket, de szoktam nyers apróra kockázott ubit is tenni bele, vagy aszalt paradicsomot, vagy akár avokádót, de nagyon finom bele a csicseriborsó is. Végül mindig szórok bele valamilyen szárazon megpirított magot, fenyőmagot, mandulát, kesudiót, facsarok rá kevés citromlevet és megszórom korriander vagy petrezselyem zölddel. Szóval csak a képzelet szabhat határt.
Bau néne mostanában lazsált,nem volt mestermunka a főzésben,csak összedobott ez,meg az.
Nem értem rá ilyenekre,de talán majd most!
Látom,Limara ismét főzött kuszkuszt,amit én még nem merek,pedig most kaptam Tunéziából fűszert hozzá.Sajnos azt sem tudom,hogy mi kell a kuszkuszhoz,és hogyan készül,de biztos megsúgjátok nekem.
Ma egy nagyon egyszerű, gyors, megkockáztatom, diétás ebédet csináltam. Csirkecombok joghurtban sütve. Már évek óta nem csináltam, de ma eszembe jutott. kuszkusz volt hozzá és grillezett padlizsánkockák.
Máglyarakás még mindég a karácsonyi beigli maradékkal / nem az én beiglim volt /. Meglocsoltuk egy pici balzsamecet krémmel. Nagyon finom a málnás krémmel, de sajnáltuk.
Mostanában rákaptam a Lidlben kapható levelestésztára. Sajnos csak egy maradt, és ezt találtam ki. A töltelék ricotta, húsos szalonna, petr.zöld és tojás. A tetején sajt van. Hát, így sem laktunk jól, de legalább legközelebb biztosan ezzel fogom kezdeni.
A házi csilikrémmel igazán kellemes ízeket hoztunk össze.
A chilikrémet újból el kell készítenem, mert nagyon kapós lett. Talán most egy kicsit több chilivel főzöm össze. Hétvégén beszereztem az utánpótlást az Auchanban.
ez sajnos csak 10 dkg. Ha jól beosztom, sokmindenre elég lesz.
Kihasználtuk az utolsó nyári vasárnap reggelt és az udvaron ettünk. Nem volt túl korán, ezért lett villásreggeli. A sültpaprika egy kis sajttal remek kiegészítője a az ilyen reggeliknek. A sült virsli meg az új kedvencünk lett.
az I. oszt. azért kicsit hibádzott. Örültem, hogy a Lidl-ben magyar terméket kapok, de már sokszor csalódtam. / Limara NE vedd személyeskedésnek, ez lehetne az országban akárhonnan is / Az az érzésem, hogy ez hasonlított a régi málna átvevős cirkuszokra. II. osz.-ban veszik át a termelőtől és I.-oszt.-ban csomagolják. A vevő meg szidja a termelőt, pedig .......
Limara marinált paprikát lehet kapni a boltokban is. Még ugyan én nem vettem, de biztosan házilag is el lehet tenni. Talán kicsit a pácolt fokhagymámra hasonlítva. Ecetes forró lével leöntve és olajjal a tetején lezárni az üveget. Már nekem is eszembe jutott régebben, én ugyanis szeretem a sültpaprika salátát. Régebben csak fehér paprikából ettük, a piros nem volt a kedvencem. Most már szeretem a sült piros paprikát is ecetes lé nélkül is. Meg persze a családom is vevő rá!!!
Kaptam a piacon gyönyörű kápia paprikát, csináltam belőle sült paprika salátát. Tettem még hozzá sárga és narancsos színű vastag, húsos tv paprikát is. Férjem kedvére készült, de meg kell mondjam, hogy teljesen elvarázsolt. Én, aki semmilyen formában nem eszem meg a sült, főtt paprikát, paradicsomot, rabja lettem ennek a salátának. Holnap folyt. köv., és töröm a kobakom, hogyan lehetne télire eltenni.
Véletlenül vega-vacsora készült. A Férjem kiirtotta az utolsó csalántövet az udvarban, én meg leszedettem vele a leveleket. A párolt csalánt összekevertem sós sajttal, fokh.-val, tojással és egy kis burg.pehellyel. Rákentem egy levelestészta lapra és tettem a csalán tetejére sült piros paprikát. A rétesre pedig egy kis sajtot. Balzsamecetes jégsalátával ettük.
A kis csónakos pidéknek megtaláltam a receptjét a hétvégi recept rendezés közben. Egy újságból vágtam ki, de nem sütöttem még meg. Most, hogy Limara megmutatta, hogy igenis el lehet készíteni és még finom is, azt hiszem ki fogom próbálni. Már ezért megérte, hogy létezik ez a topik is! Persze kell hozzá egy bevállalós, kísérletező Péklány is.
Leveles tésztába göngyölt pároltkáposzta, csilis, tejszínes szósz, karamellizált sárgarépa lenmaggal és malacsült. A fokhagyma csak ráadás volt. Ja, és rukkolás saláta.
ez pedig egy Pavlova tortának készült, de inkább hasonlít egy brownira. Éppen olyan lett a közepe, de így is finom volt. Mascarpone krémet és balzsamecet krémet tettem rá.
Nem lett olyan kemény a hab, hogy megálljon a lábán és szétfolyt, ezért aztán jóval kevesebb ideig kellett volna sütni, de erre csak későn jöttem rá. Muszály lesz kísérletezni vele. Ez most 7db toj.feh. volt, de van még a fagyasztóban
Limara,nagyon guszták ezek a finomságok,én éppen a múlt hetekben láttam ugyanott,ahol Te,egy termetes asszonyság pizza-módra nyújtotta a kezein,már akkor is tetszett,de így még jobban.A kiskukta csak dicséretet érdemel!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit