1 tojas sargajat 1 ek mustarral elkeverek,olajjal alaposan kikeverem majoneznek jo vastagra.Hagymat nagyon aprora vagok(izles szerint),hozzaadom a majonezhez,sozom,borsozom.
A lesutott padlizsant peppe dolgozom,es ezt is hozzaadom a tobbihez,kesz!Par perc alatt kesz van es nagyon finom kenyerre kenve,paradicsommal v zoldpaprikaval.
Van aki majonez nelkul kesziti,de mi ugy nem szeretjuk.
Mogyorós muffin emes/ szakácskönyv (mint az előző, de megkeresem a címét, nehogy baj legyen)
10 dkg sótlan törökmogyoró
2 ek keserű kakaópor
15 dkg finomliszt
1 cs sütőpor
3 tojás
12 dkg cukor
15 dkg vaj/ Rama
12 dkg mogyorókrém (Nutella)
0,5 dl tej
A mogyorót kissé lepirítjuk, és ha kihűlt ledaráljuk. Majd a kakaóval, a liszttel és a sütőporral elkeverjük. A tojást a cukorral 3 percig habosra keverjük, és hozzáadjuk a puha vajat, a mogyorókrémet és a tejet. Ezután összekeverjük lazán fakanállal a száraz és a nedves hozzávalókat. (kb. 12 keverés) A formákat megtöltjük és 180 C°-ra előmelegített sütőben sütjük 18-20 percig.
Isteni finom intenzív mogyoróíze van a pörkölt mogyitól! Próbáljátok ki!
Mogyorós, lekvárral töltött muffin emes/szakácskönyv (de nem tudom mi a címe bocsi)
10 dkg finomliszt
10 dkg tk búzaliszt, v. grahamliszt
2 kisk. sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
1 tojás
10 dkg cukor, barna v. kristály
0,6 dl olaj
12 dkg mogyorókrém (Nutella)
2,4 dl tejszín
sárgabarack lekvár
Díszítésnek a tetejére sótlan mogyoró
A nedves hozzávalókból először a tojást a cukorral habosra keverjük, majd a többi nedves hozzávalót is belekeverjük. Egy másik tálban a szárazanyagokat elkeverjük, végül az egészet kb 12-14 keveréssel összekeverjük. A tk liszt miatt először kicsit hígnak tűnik, de besűrűsödik. 200 C°-osra melgítjük a sütőt. A formákat kellő bélelés után félig töltjük, majd mindegyikbe rakunk egy kiskanál lekvárt, és rá is tésztát. Ezután betoljuk a forró sütőbe, és 18-20 percig sütjük.
A tésztát jól összedolgozni,fél órát pihentetni a hűtőben. ( Latsia a kenyérsütőgéppel dagasztotta a tésztát )
Töltelék:
80 dkg dió vagy mák ( vagy fele-fele ) 50 dkg cukor
40 dkg mazsola vanília,fahéj,reszelt citromhéj
10 dkg édes darált keksz 2,5 dl víz
A mazsolát meleg vízbe áztatni,majd a diót ( vagy a mákot ) összekeverni a darált keksszel,fahéjjal,citromhéjjal,leszűrt mazsival. A vizet és a cukrot felforralni és ráönteni,összedolgozni,hűlni hagyni. A töltelék és a tészta egy súlyban legyen!
4 részre osztani a tésztát,nyújtani, tölteni, tekerni,lekenni tojássárgával, meleg helyen megszárítani.Újra megkenni,de most hideg helyen szárítani. Hústűvel megszurkálni,közepes lángon sütni.
A narancsokat forró víz alatt alaposan lemossuk, két narancs héját vékonyan lehántjuk, és vékony csíkokra metéljük. Leforrázzuk és 10 percig állni hagyjuk, majd leöblítjük és leszűrjük. Az összes narancsot meghámozzuk és kifilézzük. A zselésítő anyagot elkeverjük 2 ek cukorralés a narancshúshoz keverjük. A rostos narancslét és a hámozás közben keletkező leveket összeforraljuk a maradék cukorral, a leszűrt citromlével a vaníliával és a fűszerekkel. Beleszórjuk a narancshéjat és szelíd forralással 5 percig főzzük, aztán mehet bele a narancshús és még 2 perc főzés. Amikor levettük akkor tesszük bele a Camparit/szörpöt. Száraz gőzben dunsztoljuk.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval keményre verem.
A sárgákat elkeverem a tejjel, liszttel és sütőporral, óvatosan belekeverem a fehérjét is.
Teflon sütőbe öntsünk egy adagot, ekkor szórhatjuk rá az ízesítőket, áfonyát, almát, banánt, kukoricát, stb. Süssük míg arany színű nem lesz, majd egy lapáttal fordítsuk meg. Néhány pillanat alatt kész. Mi ropogósra sült baconnal és juharsziruppal szeretjük a legjobban.
húsleves vagy kockából készült leves vagy vegetát főzöl fel.
só (vigyázat ha a leves sós akkor óvatosan bánjunk a sóval)
A hozzávalók aránya is tetszőleges lehet, ízlésednek megfelelően.
Amennyiben nem fagyasztott borsót vagy kukoricát használsz, akkor azt csakakkor tedd hozzá amikor már majdnem kész a rizs.
Teflon edénybe olajat melegítek kb. 3 kanállal, amikor forró rádobom a rizst és egy kicsit megpirítom.
Aztán a reszelt sárgarépával dinsztelem egy-két percig. Jöhetnek rá a fagyasztott dolgok.
Azzal is pár percig kevergetem aztán egy merőkanál húslevest öntök rá.
A leves amivel felöntöd meleg legyen, de nem kell hogy forró legyen.
Megkeverem, picit hagyom párolódni, aztán mindig utána öntök a húslevesből egy merőkanálnyit, keverem és így tovább.
Két felöntés között hagyom, hogy a lét a rizs felszívja.
Addig csinálom amíg a rizs kellően meg nem puhul.
Ha akarod megszórhatod parmezánnal, én nem szoktam, bár nagyon szeretjük a permezánt.
Ehhez a risottohoz igazából bármilyen zöldséget használhatsz csak arra vigyázz, hogy amit beleteszel annak mennyi a puhulási ideje. Azokat a zöldféléket, ami nagyon hamar puhul a vége felé tedd hozzá.
Tudom, hogy az igazi risottok kicsit „taknyosak”, de mi így szárazon szeretjük.
Ha olyanra akarod készíteni, akkor amikor kész már a rizs öntsd fel még lével és tegyél hozzá sajtot mert attól lesz olyan „taknyos”.
Így csak frissen jó, szerintem A szárazfélét másnap is nyugodtan tálalhatód.
A vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a sárgájákat. Mák+15 dkg liszt+szódabikarbóna+citromhéj elkever, és a tejjel felváltva a vajas krémhez ad. A meggyekről a levet leöntöm, jól lecsepegtetem őket és a 3 ek. liszttel alaposan meghintem mindet, majd óvatosan a tésztába forgatom. 20x30-as tepsim van, ezt vajaztam ki, plusz 6 kis muffinformát, belekanalaztam a tésztát (muffinformákba csak félig) és 180 fokra előmelegített sütőbe mentek. Nekem 30 perc kellett ahhoz, hogy a tészta megbarnuljon és a tűpróbán is átmenjen. A fehérjéket csipet sóval félig felverem, majd hozzáadom a porcukrot és a citromlevet, kemény habbá verem. A sütőből kikapott tészta tetejét vörösáfonya lekvárral kentem meg, majd rákanalaztam a habot. 5 percre visszament a sütőbe, majd lekapcsoltam és még 15 percet száradt.
Ez az eredeti recept..Én a citromlevet-citromhéjat kihagytam, és elnéztem az üvegeket, így fejtett meggy helyett anyu meggy-cseresznye lekvárja került bele, több is mint 25 dkg..de nagyon finom azzal is!!
A fusillit kifőzöm, párhuzamosan elkészítem a szószt: az olajon megfuttatom a csíkokra vágott bacont és a szeletelt gombát, majd az apróra vágott fokhagymákat. Öt perc múlva hozzáadom a krémsajtot és a tejszínt, sózom, borsozom, pár perc alatt szépen összeáll, ekkor lekapcsolom és belekeverem a kifőzött tésztát. Sütőedénybe terítem és a tetejét megszórom a parmezánnal, 15 percet kap 200 fokos sütőben. Bő kétszemélyes adag.
A lisztben elkeverjük a sütőport, hozzáadjuka ramat, cukrot, tojást és összedolgozzuk. A tésztát kinyújtjuk és félig megsütjük, akkor rákenjük a tölteléket és a habot és készre sütjük.
Túrós baconos pogácsa. (nagyon gyorsan elkészül)-szeva
35-40 dkg liszt (ez mindig a liszttől függ)
25 dkg túró
25 dkg margarin
2 dkg élesztő
1 kis cukor
1 tk só
Füstölt sajt, sajt, bacon, vagy bármilyen füstölt akármi...
Tojás a kenéshez
A tészta hozzávalóit összegyúrod, kinyújtod, és mint a rétest betöltöd füstölt sajttal, és az apróra vágott baconnal. Feltekered, majd újra kinyújtod és kiszaggatod.
Lekened tojással, sajttal megszórod és mehet a sütőbe. 200 fokon alsó felső sütéssel sütöm, kb. 20 perc.
20 dkg vajat összegyúrok 20 dkg liszttel és beteszem a hűtőbe, míg kel a tészta.
Vajas leveles tészta:
2 dl tej,
2 tojás sárgája,
8 dkg cukor
csipet só
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
végén 5 dkg olv. vaj
Gépben tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak félidőben adom hozzá. Hagyom megkelni. Kiborítom, négyzet alakúra formázom, közepébe teszem a lisztes vajat, majd ráhajtom a szélt. 4x hajtogatom 10-15 percig hagyom közte állni. Jó vékonyra nyújtom, kilenc négyzetre osztottam, közepét megszórtam kekszmorzsával rátettem a tölteléket és formáztam:
Meggy töltelék: egy nagy üveg meggybefőttet lecsepegtetek, a levét felfőzöm egy csomag vaníliás pudinggal, majd bele keverem a meggy szemeket is. Haghyom szobahőmérsékletűre hülni.
Reggel 20 dkg nyanyát elkevertem 2 dl vízzel, 1 tk. cukorral és 20 dkg BL80 liszt, 1,2 dkg élesztővel. Hagytam jól felfutni, valamivel több mint 1 órát állt.
Gépbe tettem, adtam hozzá egy kis pohár (140 g) joghurtot, aminek leöntöttem a levét, 2 tk. sót, 2 dkg vajat, 20 dkg tk. tönkölylisztet, 10 dkg fehér tönkölyt (vagy BL80), 5 dkg. tk. rozslisztet, 5 dkg BL80 lisztet, 2 ek. tejsavóport, és még 1 tk. barnacukrot.
Mikor kész a dagasztás, áttettem kelesztőtálba, majd 15 perc után átgyúrtam és hagytam duplájára kelni. Ekkor kivettem belőle 20 dkg-ot, azt eltettem a köv. kenyérhez nyanyának. Formáztam, ilyen lett:
Hagytam duplájára kelni, majd bevágtam (elfelejtettem fotózni:(( ) és hideg sütőben kezdtem sütni. 50 percig sült 230 fokon, majd kivettem a jénaiból és még 10 percig sütöttem 200 fokon. Ilyen lett:
Majd egy félóra múlva:
Nem bírtam ki és még langyosan megvágtam:
Az a randa luk formázási hiba.
Számomra is meglepő módon sokkal ropogósabb héjú, puhább bélzetű kenyér lett, mint a síma fehér kenyér. A tejsavópor bevált, szerintem sokat javított a kenyér állagán. Régóta készültem kipróbálni, tegnap végre nem felejtettem el és vettem, nem volt kár.
Tk.lisztes kifli vagy zsemle Limara új receptje / Moha
20 dkg tk.lisztes öregtészta
2 dl langyos víz
1,2 dkg élesztő
1 tk.cukor
20 dkg BL 80 liszt
Ezeket kikeverem, állni hagyom 1 órát szobahőmérsékleten lefedve.
Hozzáadni:
80 ml víz
50 ml tej
2 tk.só
2 dkg vaj
aszkorbin csipetnyi
20 dkg BL 80 liszt
20 dkg tk.búzaliszt
2 ek.burgonyapehely, magok ízlés szerint
Dagasztás,kelesztés,közben átgyúrás egyszer. Formázás,kelesztés 1 óra kb.,spriccelés,sütés.
Dagasztás közben figyelni kell a tésztát,lehet,hogy a tk.liszt miatt kíván még egy-két kanál vizet,ennek lágynak kell lenni,akkor lesz igazán könnyű szerkezetű.
A hagymát vajon megdinsztelem,rádobom a húst,zsírjára sütöm,hozzáadom a fűszereket ( a tárkony/petr.zöld kivételével) felöntöm 3 liter vízzel. Lassú tűzön két órát főzöm.(a pulykának elég egy is) Mikor a hús puha lett,beledobom a rózsáira szedett brokkolit és a diónyi gombócokat. Miután a gombócok feljönnek a leves tetejére,hozzáöntöm a tejszínt,beleteszem a tárkonyt/ petr.zöldet és a whiskey-t, elzárom a lángot alatta,kész is.
6 nagyobb krumplit alaposan megmosva, alufóliába csomagolva közepes hőfokon 1 órát sütök a sütőben. Ha kihűlt,félbevágom,belsejét kivájom úgy,hogy félcentis fala maradjon. Olajozott tűzálló tálban lerakom,belsejükbe is spriccelek kicsi olívaolajat.
Egy kanál vajon megfuttatok 2-3 gerezd átpréselt fokhagymát,beleteszek egy közepes cukkinit reszelve,kicsit párolom még. Megszórom két ek.liszttel,felöntöm 2 dl tejjel,sót,borsot teszek bele,besűrítem. Beleteszek egy szál apróra vágott füstölt kolbászt és egy csokor felaprított újhagymát. Ezzel már nem főzöm. Ha langyos,belekeverek egy tojást és az összetört krumplibelsőt,egy jó adag összevágott bazsalikomot.
Beletöltöm a krumplikba,tetejére reszelt sajtot szórok és kb. 40 percig sütöm 180-200 fokon.
A kifli viszont nagyon jó lett. Csináltam róla fázis képeket.
12 dkg régi nyanyám volt itthon, ahhoz tettem 2 dl langyos vizet, 1 dkg élesztőt, 1 tk. cukrot és 20 dkg lisztet. Nokedli sűrűségű lett. Robotgéppel jól kikevertem, majd hagytam szobahőmérsékleten felfutni. Sajnos nem figyeltem az órát, de kb. 1 órát pihizet. Beleöntöttem az üstbe, adtam hozzá még 1,2 dl vizet, 2 tk. sót, 40 dkg lisztet, 0,5 dl olajat és 2 ek. tejport. Dagasztás után kelesztőtálba ment, kb. 20 perc után átgyúrtam, majd hagytam duplájára kelni. Lusta voltam egyenként formázni, így mikor kiborítottam, ketté vágtam a tésztát, majd jó vékonyra nyújtottam. Szép hólyagos volt.
Mindkét lapot 6-6 darabba vágtam, feltekertem, tepsiben újra keltek kb. 1 órát, órát ismét nem néztem. Lespricceltem vízzel, megszórtam nagy szemű sóval, és ment a sütőbe, 200 fokon 25 percig sült. Nagyon jó szerkezetű, könnyű, ropogós héjú kifli lett.
Reggel 15 dkg nyanyát elkevertem 2 dl vízzel (most hideggel, mert el kellett mennem itthonról), 1 tk. cukorral, 20 dkg liszttel és 1 dkg élesztővel. Robotgéppel alaposan kikevertem, a konyhapulton hagytam. Kb. másfél óra múlva jöttem haza, addigra gyönyörűen felfutott, az eredeti térfogatának két és félszerese volt kb. Az üstbe tettem még 1,2 dl vizet, 2 tk. sót, csipet aszkorbint, 2 dkg vajat, 1 ek. burg. pelyhet és 40 dkg lisztet. Mikor kész volt a dagasztás, áttettem kelesztőtálba, kb. 15 perc után átgyúrtam, majd hagytam duplájára kelni. Formázás után így nézett ki:
Szokásos módon kelesztettem, bevágtam, tovább kelesztettem és ment a sütőbe. Ilyen volt mikor kisült:
és ilyen lett cserepekkel:
1 kilós kenyér lett, 15 dkg -ot el lehet venni belőle nyanyának a köv. kenyérhez az első dagasztás végén.
„Adventi torta”Gabye- Dr. Oetker: Karácsonyi sütemények
Hozzávalók:
Tésztához:
125 g „Mese” mézes linzer
50 g vaj
Krémhez:
6-7 g fehér zselatin
250 g mascarpone
250 g sovány túró
2 ek méz
1 cs. van. cukor
1 ½ tk őrölt fahéj
75 g cukor
250 ml habtejszín (a krémhez csak ennek fele kell, a többi a díszítéshez..)
A kekszet felaprítjuk, majd a morzsát keverőtálba öntjük. A vajat felolvasztjuk és elkeverjük a morzsával. A masszát a tortakarikába tesszük és elegyengetjük.
A krémhez összekeverjük a mascarpone-t, a túrót, mézet, vaníliás cukrot, fahéjat és a cukrot. A tejszín felét kemény habbá verjük. A zselét elkészítjük, majd kicsit hagyjuk hűlni, utána hozzákeverjük a masszához és a tejszínhabot is beleforgatjuk. A krémet a tortalapra töltjük, elsimítjuk és 2-3 órára hidegre tesszük.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit