Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Ez egy kenyérlángos. Először megsütöttem a tésztát. Kentem rá bazsalikom pestot, füstölt, nyers sonkát tettem rá, koktélparadicsomot, rukkolát és parmezánt reszeltem a tetejére. Kettéhajtottuk és úgy ettük. Mivel nem volt benne tejtermék, nagyon finom, kicsit ropogósnak ható volt a tésztája.
Tavasz van, rántott csirkét kell enni. Igaz, nem kapirgáló, fiatal, de azért csirke! Sajtos tejszínnel leöntött újkrumplit sütöttem mellé és főtt zöldspárgát is paníroztam és sütöttem. Tegnap olvastam az egyik gastroblogon. Nagyon finom és nem is nagy munka panírozni. Én négyesével rakosgattam és gyorsan ment.
A grillezési láz nagyon elkapott Benneteket! Jövő vasárnap talán mi is fogunk sütni, de nem grillen, hanem az új szerzeményünkön. A Férjem rendelt a net-en egy tárcsát. Nagyon jó minőségű, nem lemez, hanem igazi acél, hogy jó hővezető legyen. Ki kellett égetni és kicsit megcsiszolta a szomszéd, mert volt egy bevonat rajta, hogy védje.
ez a nagyobb méret. Akkora, amilyen a Hugoméktól volt kölcsön és az, eredeti tárcsából lett készítve.
Limarám nagyon guszta dolgokat készítettél. Én köretnek masala féle újkrumplit készítetem, de látom a tiédben zöldség is van. Nos ezt a verziót is ki fogom próbálni.
Kérdésem: A régi krumpliból is lehet ilyen tepsist készíteni?
Sziasztok! Tegnap előtt írtam, grillezős vendégvárást terveztünk szombatra. Bezsától kaptam segítséget, mert az egyik vendég nem fogyaszt semmi féle tejterméket és mártogatós szószokat akatma gyártani de a megszoott sajtoson kívül mást is. Íme a recept amit 2 különbözőből ötvöztem 1 újabb variávióvá:
Csipős mártogatós:
Hozzávalók: kb. 2 dl ketchup
2 teáskanál chili szósz (lehet helyette erős pista )
1 szál sárgarépa
1 db hegyes erős paprika
1 piros kaliforniai paprika vagy piros paradicsompaprika
10 dkg konzervananász
1 mokkáskanál mustár
csipős piros arany
só
bors ízlés szerint
mokkáskanálnyi oregano és bazsalikom
Mivel fagyasztott paradicsompaprika volt itthon, úgy jegesen kis sóval kevés olivaolajon megsütöttem hozzáadva a vékony karikára vágott sárgarépát. Lassú tűzön néha kevergetve míg pépes nem lett. Amikor lehűlt, turmixgépbe tettem a többi hozzávalóval és 2 perc alatt szép szószt kaptam. Mivel az erős ill. csípős jelző mindenkinek más mást jelent, én a kész szószt még ízlelgettem, s erős chili paprikát őröltem még bele.
Krékerrel tálaltam, hogy amíg grilleztem a húsokat falatozzanak kicsit a vendégek. De olyan kellemes ízevolt, hogy még a grillezett húshoz is lelkesen fogyasztották
Ma grilleztünk. Volt magyaros pácban tarja, volt szűzpecsenye baconba csomagolva, zöldségekkel nyársra húzva. Ill. volt illatos csirkemell csíkok friss ananásszal grillezve. Meg sok-sok zöldség egy része faszénen, atöbbi sütőben sütve. Előtte spárgakrémleves volt parmezánnal és grissinivel.
Masala! Sajtkultúrát ott lehet venni, ahol a tejoltót. Kicsi granulátumok, speciálisan kitenyésztett tejsavbaktérium törzsek összessége. Kevés langyos tejbe vagy vízbe kell először elkeverni, s úgy tenni a többihez.
Bocsánat, Lányok, de véletlenül kimaradt, hogy az alvadékot felvágás után vissza kell melegíteni.
Köszönöm a sajt és gomolya... stb leirását. Szeretném kipróbálni.
Nekem bemutattak egy sajtkészitést, ami érdekes és finom volt.
1 Kg túró (félzsiros), 1 l féltartós tej, 10 dkg vaj , 1 kávésk. só, 1 teás k. szódabikarbóna.
A tejet felmelegiteni , bele a túró és kb. 5-10 p után, mikor a savó kijön, szüröbe lecsöpögtetni. A vajat felolvasztani, bele a lecsöpögtetett túró, só, és szódabikarbóna. Jól elkeverni, és fogyasztható piritott kenyérre kenve. Késöbb megdermed, akkor lehet szeletelni.
Virág köszönöm én is! Már értem, hogy mitől nem lett az én sajtom "sajt". A tejoltót értem, de a sajtkultúrához hogy lehet hozzájutni? Illetve, mi az? Lehet, hogy ezek után mégiscsak elmegyek az utcánk végébe tejért? Senki nem akart eddig menni, mert csak én ittam volna. No, de ezután......
1 - 2 liter tejet felfőzünk, /lehet friss bolti is / majd visszahűtjük 20 fok körülire. Ekkor belekeverünk egy élőflórás joghurtot / pl. Danon aktívia/. Szobahőmérsékleten 24 óra alatt májszerűen összeáll. Ha megaludt, összekeverjük ízlés szerint porcukorral, és turmixolt gyümölccsel. Hűtőben tároljuk!
Túró:
A házi, friss tejet szobahőmérsékleten megaltatjuk. Kb. 2 nap. Azután a tűzhelyen lassan felmelegítjük. A hő hatására a tej összeugrik. Langyosra hűtjük, gézen, anyagon átszűrjük. A nágy sarkát összefogjuk, átkötjük, és felakasztjuk csöpögni. Ha a tej melegítés közben felfőtt, a túró szárazabb lesz.
A sajt készítése annyiban tér el a gomolya készítésétől, hogy az előzőleg felmelegített tejbe késhegynyi sajtkultúrát keverünk. 15 perc után adjuk hozzá az oltót. Az alvadék vágása, kevergetése, a savó leszűrése. Amikor a savót leszűrtük, a folyadékot visszapótoljuk felforralt, majd 70 fokra visszahűtött vízzel. 45 perc kevergetés, azután teljes szűrés. A szűrőtál fogja megadni a sajt formáját. Egy órát a saját súlyával megegyező súllyal préseljük, majd megfordítjuk, s kétszeres súllyal préseljük. Ezután kerül a sófürdőbe egy napra. A lében megfordítjuk. Az érlelést fa deszkán végezzük speizhidegen. Naponta megfordítjuk, hogy a külsejét a levegő egyenletesen érje, s kialakuljon a kéreg. Sós vízzel lehet mosogatni, ha fehérpenész kezdene megtelepedni rajta. /A sóoldat 10%-os/ Az érlelés 1hónap, de két hét után már szelhető. A sajtot is lehet ízesíteni, úgy mint a gomolyát.
4 - 5 l tejet felmelegítünk 37 - 38 fokra, vigyázva, hogy a tej ne kapjon oda. /Kevergetjük./ A megfeleleő hőmérsékletű tejbe belekeverünk 2 ml tejoltót, amit előzőleg kevés vízben elkevertünk. A tej kb. 30 perc múlva megalszik. Ezt az alvadékot széltében - hosszában késsel felvágjuk. / kb. 1,5 cm-es kockákra./ Néhány percig pihentetjük, s a tetején megjelenik a sárga savó. Kevergetjük, majd szűrő segítségével kiszedjük az alvadékot, ritka szövésű anyagba tesszük, s felakasztjuk csöpögni. Egy nap után megfordítjuk, hogy az alakja szebb legyen. /Szűrőbe is tehetjük, s lepréseljük./ Ezután egy napra sós vízbe tesszük, s rácson szárítjuk. A sós víz helyett bedörzsölhetjük tengeri sóval, tányérra vagy rácsra tesszük 1 - 2 napra, s a még esetleg kifolyó savót leöntjük alóla. A hűtőben csomagolás nélkül is eláll. A külső része hosszabb idő alatt beszárad, de a belseje attól még jó.
A kiszedett alvadékot csöpögtetés előtt lehet ízesíteni különböző zöldfűszerekkel, hagymafélékkel, köménnyel stb.
A tejoltó és sajtkutúra beszerzési helye:
Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.
9200 Mosonmagyaróvár Lucsony u. 24. Tel.:06-96/215-711 Fax.: 96/215-789
Semmi baj Limara! Azért írtam én is, mert azt gondoltam, hogy Te azt gondolod, hogy ha mást nem érdekel, akkor ne itt beszéljetek róla, hanem írja meg Virág Neked levélben. Volt már máskor is ilyen.
Bocsánat, hogy közbe kotyogok, de ha használható sajtkészítési receptről van szó, akkor én is beállok a sorba! Kecsketejem ugyan nincs, de tehéntejem van / nem nekem, hanem a tehénnek!/ Próbáltam már sajtot készíteni, de valami spéci trükk biztosan hiányzik. Kicsit törékeny, szétesős volt a sajt. Szóval, én is kérem szépen a készítési útmutatót!
Masala! Ez bizony jó ötlet! Mire megfőzöm az ételt, sokszor már nincs is kedvem enni belőle, eltelek az illatával. Szívesen kóstolnám mások főztjét!
Virág! Nekünk nincsenek kecskéink, egy árva papagájon kívül semmilyen állatunk sincs. A szomszédban viszont egész állatfarm van, onnan kaptam a kecsketejet.
A szomszéd rétje mindég zöldebb!! Ki kellene találni, hogy főzünk ugyan, de a másét esszük! Az enyémet ismerem, de a Tiéteket szívesen megkóstolnám. Jobban is esne, ha nem nekem kellene elkészíteni. Azért megmutatomazt is, amit én főztem.
Bede Robi után szabadon: fűszeres burgonyával töltött lepény, köretnek. Most körömpörkölt mellé sütöttem, de ezt a hétvégén is megsütöm. Akkor Ír marharagut főzök mellé. / újhagyma, friss, szemcsés túró, főtt krumpli, /
Ez a köret sültkolbász mellé készült. Újkrumpli, lilahagyma, fokhagyma, szalonna pörc, / túróstészta mellől maradt / margarin , frissen őrölt bors és rozmaring. Itt még sütés előtt, mert jobban látszik.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit