E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Mit főzzek holnap? Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
szokimoki

2006.05.28. 00:23 -

Kedves Fórumozók!

Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.

Üdv, Szokimoki

masala Előzmény | 2008.05.25. 18:25 - #1108

pestos lepény.jpg Ez egy kenyérlángos. Először megsütöttem a tésztát. Kentem rá bazsalikom pestot, füstölt, nyers sonkát tettem rá, koktélparadicsomot, rukkolát és parmezánt reszeltem a tetejére. Kettéhajtottuk és úgy ettük. Mivel nem volt benne tejtermék, nagyon finom, kicsit ropogósnak ható volt a tésztája.

Spárga rántva.jpg Tavasz van, rántott csirkét kell enni. Igaz, nem kapirgáló, fiatal, de azért csirke! Sajtos  tejszínnel leöntött újkrumplit sütöttem mellé és főtt zöldspárgát is paníroztam és sütöttem. Tegnap olvastam az egyik gastroblogon. Nagyon finom és nem is nagy munka panírozni. Én négyesével rakosgattam és gyorsan ment.

A grillezési láz nagyon elkapott Benneteket! Jövő vasárnap talán mi is fogunk sütni, de nem grillen, hanem az új szerzeményünkön. A Férjem rendelt a net-en egy tárcsát. Nagyon jó minőségű, nem lemez, hanem igazi acél, hogy jó hővezető legyen. Ki kellett égetni és kicsit megcsiszolta a szomszéd, mert volt egy bevonat rajta, hogy védje.

Új tárcsa a sütéshez.jpg ez a nagyobb méret. Akkora, amilyen a Hugoméktól volt kölcsön és az, eredeti tárcsából lett készítve.


Limara Előzmény | 2008.05.25. 16:47 - #1107

Szia Marica!

De régen találkoztunk!

Igen, lehet régi is a krumpli. Érdemes úgy darabolni, hogy minél nagyobb legyen a felülete, mert akkor sokkal ropogósabbra sül.


dulifuli13 Előzmény | 2008.05.25. 16:09 - #1106

Limarám nagyon guszta dolgokat készítettél. Én köretnek masala féle újkrumplit készítetem, de látom a tiédben zöldség is  van. Nos ezt a verziót is ki fogom próbálni.

Kérdésem: A régi krumpliból is lehet ilyen tepsist készíteni?


dulifuli13 Előzmény | 2008.05.25. 16:05 - #1105

Sziasztok! Tegnap előtt írtam, grillezős vendégvárást terveztünk szombatra. Bezsától kaptam segítséget, mert az egyik vendég nem fogyaszt semmi féle tejterméket és mártogatós szószokat akatma gyártani de a megszoott sajtoson kívül mást is. Íme a recept amit 2 különbözőből ötvöztem 1 újabb variávióvá:

Csipős mártogatós:

 Hozzávalók: kb. 2 dl ketchup

            2 teáskanál chili szósz (lehet helyette erős pista )

            1 szál sárgarépa

            1 db hegyes erős paprika

            1 piros kaliforniai paprika vagy piros paradicsompaprika  

            10 dkg konzervananász

            1 mokkáskanál mustár

            csipős piros arany

           

            bors ízlés szerint

            mokkáskanálnyi oregano és bazsalikom

Mivel fagyasztott paradicsompaprika volt itthon, úgy jegesen kis sóval kevés olivaolajon megsütöttem hozzáadva a vékony karikára vágott sárgarépát. Lassú tűzön néha kevergetve míg pépes nem lett. Amikor lehűlt, turmixgépbe tettem a többi hozzávalóval és 2 perc alatt szép szószt kaptam. Mivel az erős ill. csípős jelző mindenkinek más mást jelent, én a kész szószt még ízlelgettem, s erős chili paprikát őröltem még bele.

Krékerrel tálaltam, hogy amíg grilleztem a húsokat falatozzanak kicsit a vendégek. De olyan kellemes íze  volt, hogy még a grillezett húshoz is lelkesen fogyasztották


Limara Előzmény | 2008.05.25. 14:55 - #1104

Sziasztok!

Ma grilleztünk. Volt magyaros pácban tarja, volt szűzpecsenye baconba csomagolva, zöldségekkel nyársra húzva. Ill. volt illatos csirkemell csíkok friss ananásszal grillezve. Meg sok-sok zöldség egy része faszénen,  atöbbi sütőben sütve. Előtte spárgakrémleves volt parmezánnal és grissinivel.

spárgakrémleves zöldségek grillezésre

grillre kész megsült


virag Előzmény | 2008.05.21. 19:31 - #1103

Sziasztok Lányok!   Készítsetek sokféle tejterméket!

Masala!  Sajtkultúrát ott lehet venni, ahol a tejoltót. Kicsi granulátumok, speciálisan kitenyésztett tejsavbaktérium törzsek összessége. Kevés langyos tejbe vagy vízbe kell először elkeverni, s úgy tenni a többihez.

Bocsánat, Lányok, de véletlenül kimaradt, hogy az alvadékot felvágás után vissza kell melegíteni.

Sikeres munkálkodást!! Jó étvágyat!!

 


rabim Előzmény | 2008.05.20. 21:53 - #1102

Szia Virág!

Köszönöm a sajt  és gomolya... stb leirását. Szeretném kipróbálni. 

Nekem bemutattak egy sajtkészitést, ami érdekes és finom volt.

1 Kg túró (félzsiros),  1 l féltartós tej,  10 dkg vaj , 1 kávésk. só, 1 teás k. szódabikarbóna.

A tejet felmelegiteni , bele a túró és kb. 5-10 p után, mikor a savó kijön, szüröbe lecsöpögtetni.   A vajat felolvasztani, bele a  lecsöpögtetett túró, só, és szódabikarbóna.  Jól elkeverni, és fogyasztható piritott kenyérre kenve. Késöbb megdermed, akkor lehet szeletelni.


masala Előzmény | 2008.05.20. 18:44 - #1101

Virág köszönöm én is! Már értem, hogy mitől nem lett az én sajtom "sajt". A tejoltót értem, de a sajtkultúrához hogy lehet hozzájutni? Illetve,  mi az? Lehet, hogy ezek után mégiscsak elmegyek az utcánk végébe tejért? Senki nem akart eddig menni, mert csak én ittam volna. No, de ezután......


Limara Előzmény | 2008.05.19. 14:22 - #1100

Szia Virág! Hálás köszönet! tejoltót lehet kapni gyógyszertárban is tudomásom szerint


virag Előzmény | 2008.05.18. 22:12 - #1099

Joghurt:

1 - 2 liter tejet felfőzünk, /lehet friss bolti is / majd visszahűtjük 20 fok körülire. Ekkor belekeverünk egy élőflórás joghurtot / pl. Danon aktívia/. Szobahőmérsékleten 24 óra alatt májszerűen összeáll. Ha megaludt, összekeverjük ízlés szerint porcukorral, és turmixolt gyümölccsel. Hűtőben tároljuk!

Túró:

A házi, friss tejet szobahőmérsékleten megaltatjuk. Kb. 2 nap. Azután a tűzhelyen lassan felmelegítjük. A hő hatására a tej összeugrik. Langyosra hűtjük, gézen, anyagon átszűrjük. A nágy sarkát összefogjuk, átkötjük, és felakasztjuk csöpögni. Ha a tej melegítés közben felfőtt, a túró szárazabb lesz.


virag Előzmény | 2008.05.18. 22:02 - #1098

Sajt:

A sajt készítése annyiban tér el a gomolya készítésétől, hogy az előzőleg felmelegített tejbe késhegynyi sajtkultúrát keverünk. 15 perc után adjuk hozzá az oltót. Az alvadék vágása, kevergetése, a savó leszűrése. Amikor a savót leszűrtük, a folyadékot visszapótoljuk felforralt, majd 70 fokra visszahűtött vízzel. 45 perc kevergetés, azután teljes szűrés. A szűrőtál fogja megadni a sajt formáját. Egy órát a saját súlyával megegyező súllyal préseljük, majd megfordítjuk, s kétszeres súllyal préseljük. Ezután kerül a sófürdőbe egy napra. A lében megfordítjuk. Az érlelést fa deszkán végezzük speizhidegen. Naponta megfordítjuk, hogy a külsejét a levegő egyenletesen érje, s kialakuljon a kéreg. Sós vízzel lehet mosogatni, ha fehérpenész kezdene megtelepedni rajta. /A sóoldat 10%-os/ Az érlelés 1hónap, de két hét után már szelhető. A sajtot is lehet ízesíteni, úgy mint a gomolyát.


virag Előzmény | 2008.05.18. 21:47 - #1097

Gomolya: /az egyetlen magyar sajt/

4 - 5 l tejet felmelegítünk 37 - 38 fokra, vigyázva, hogy a tej ne kapjon oda. /Kevergetjük./ A megfeleleő hőmérsékletű tejbe belekeverünk 2 ml tejoltót, amit előzőleg kevés vízben elkevertünk. A tej kb. 30 perc  múlva megalszik. Ezt az alvadékot széltében - hosszában késsel felvágjuk. / kb. 1,5 cm-es kockákra./ Néhány percig pihentetjük, s a tetején megjelenik a sárga savó. Kevergetjük, majd szűrő segítségével kiszedjük az alvadékot, ritka szövésű anyagba tesszük, s felakasztjuk csöpögni. Egy nap után megfordítjuk, hogy az alakja szebb legyen. /Szűrőbe is tehetjük, s lepréseljük./ Ezután egy napra sós vízbe tesszük, s rácson szárítjuk. A sós víz helyett bedörzsölhetjük tengeri sóval, tányérra vagy rácsra tesszük 1 - 2 napra, s a még esetleg kifolyó savót leöntjük alóla. A hűtőben csomagolás nélkül is eláll. A külső része hosszabb idő alatt beszárad, de a belseje attól még jó.

   A kiszedett alvadékot csöpögtetés előtt lehet ízesíteni különböző zöldfűszerekkel, hagymafélékkel, köménnyel stb.

A tejoltó és sajtkutúra beszerzési helye:

Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

9200 Mosonmagyaróvár Lucsony u. 24.  Tel.:06-96/215-711  Fax.: 96/215-789

Vagy: www.anivet.hu  Állatorvosi áruház


masala Előzmény | 2008.05.14. 20:49 - #1096

Semmi baj Limara! Azért írtam én is, mert azt gondoltam, hogy Te azt gondolod, hogy ha mást nem érdekel, akkor ne itt beszéljetek róla, hanem írja meg Virág Neked levélben. Volt már máskor is ilyen.


Limara Előzmény | 2008.05.14. 18:57 - #1095

jaj, ez a nekem persze nem csak nekem...értitek, ugye?8|


masala Előzmény | 2008.05.14. 17:17 - #1094

Bocsánat, hogy közbe kotyogok, de ha használható sajtkészítési receptről van szó, akkor én is beállok a sorba! Kecsketejem ugyan nincs, de tehéntejem van / nem nekem, hanem a tehénnek!/ Próbáltam már sajtot készíteni, de valami spéci trükk biztosan hiányzik. Kicsit törékeny, szétesős volt a sajt. Szóval, én is kérem szépen a készítési útmutatót!


Limara Előzmény | 2008.05.14. 13:02 - #1093

Virág! Leírnád nekem, hogyan készíted őket!?


virag Előzmény | 2008.05.13. 20:27 - #1092

Limara

Nekünk sincs farm, de a férjem nagyon szereti a tejet, így van néhány kecskénk. A "fölösleges" tejből szoktunk sajtot, gomolyát,  túrót készíteni.

 


Limara Előzmény | 2008.05.13. 12:55 - #1091

Masala! Ez bizony jó ötlet! Mire megfőzöm az ételt, sokszor már nincs is kedvem enni belőle, eltelek az illatával. Szívesen kóstolnám mások főztjét!

Virág! Nekünk nincsenek kecskéink, egy árva papagájon kívül semmilyen állatunk sincs. A szomszédban viszont egész állatfarm van, onnan kaptam a kecsketejet.


masala Előzmény | 2008.05.12. 21:43 - #1090

A szomszéd rétje mindég zöldebb!!  Ki kellene találni, hogy főzünk ugyan, de a másét esszük! Az enyémet ismerem, de a Tiéteket szívesen megkóstolnám. Jobban is esne, ha nem nekem kellene elkészíteni. Azért megmutatomazt is, amit én főztem.

Fűszrs burg.töltt lepény. Bede Robi után szabadon: fűszeres burgonyával töltött lepény, köretnek. Most körömpörkölt mellé sütöttem, de ezt a hétvégén is megsütöm. Akkor Ír marharagut főzök mellé.  / újhagyma, friss, szemcsés túró, főtt krumpli, /

Rozmrgs újkr.köret.jpg Ez a köret sültkolbász mellé készült. Újkrumpli, lilahagyma, fokhagyma, szalonna pörc, / túróstészta mellől maradt /  margarin , frissen őrölt bors és rozmaring.  Itt még sütés előtt, mert jobban látszik.


virag Előzmény | 2008.05.12. 19:15 - #1089

Limara!

Nektek is vannak kecskéitek?


[1488-1469] [1468-1449] [1448-1429] [1428-1409] [1408-1389] [1388-1369] [1368-1349] [1348-1329] [1328-1309] [1308-1289] [1288-1269] [1268-1249] [1248-1229] [1228-1209] [1208-1189] [1188-1169] [1168-1149] [1148-1129] [1128-1109] [1108-1089] [1088-1069] [1068-1049] [1048-1029] [1028-1009] [1008-989] [988-969] [968-949] [948-929] [928-909] [908-889] [888-869] [868-849] [848-829] [828-809] [808-789] [788-769] [768-749] [748-729] [728-709] [708-689] [688-669] [668-649] [648-629] [628-609] [608-589] [588-569] [568-549] [548-529] [Korábbi]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?