Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Én meg azért irigyellek,mert a családod megeszi az "idegen" nemzetiségű ételeket is...Nálunk csak én kóstolom,főzöm...saját magamnak,legfeljebb a kisebbik fiamnak.Pedig mennyivel változatosabban lehetne kaját készíteni így!
A Bruschettád is jöhetne! Már kifigyeltem a Tv-ben az angol szakácsot,hogyan készíti!
A gombát mi nem csak vásároljuk,hanem szedjük is.Gyakran készítek szezonjában őzláb gombát,vagy pl.szegfű gombát,Sajnos errefelé nem tudok kucsma gomba lelőhelyet,ez a pár szem,-ami most volt,-egy kirándulásunkról jött velem.
Masala! Én meg vargányát nem ettem még,pedig nagyon csábít! A kucsmagombát tölteni szokták,rendkívűl ízletes,és kicsit másabb szerkezetű a kalapja,mint amit ismerünk.. Tömörebb,és jellemzően üreges.
Masala! Én is nagyon idegenkedtem a zellerrel, de próbáld ki, megéri. Sültkrumpli helyett is finom, krémes állagú lesz. Karamelizálni meg úgy szoktam, hogy egészen apró kockákra vágom sárgarépával együtt és pici olajon lassan elkezdem sütni, időnként megkeverem. A legvégén egy pici barnacukrot vagy mézet adok hozzá.
Hummusz mártogatósa Fornetis magvas rúd, gyermekem vette, de nem ízlett neki, így feláldoztam magamat
Limara nekem még a zellerrel való barátkozás hátra van. Az ízét most is szeretem, de megenni......
A szír ételed egy változatát láttam a TV Paprikán a Szami, a szír... c. sorozatban. Amíg kész nem lett, nem nagyon bíztam benne, hogy ez egy létező étel, de most látom, máshonnan is jött a hasonló recept. Valóban van néhány változata. Ha jól emlékszem, az is a padlizsános volt.
A hummuszod mártogatósa vajon mi lehet? Mini riegel?
Bau én még sosem ettem kucsmagombát, de "látásból" már ismerem. Rókagombát ettem gyerek koromban, meg szegfűgombát és később még néhányszor vargányát. Na, arra emlékszem és az nagyon finom volt.
Köszönöm, hogy beírtad. Ezt az ételt, vagyis egy nagyon hasonló változatát én is szoktam készíteni. "Makluba"az arab elnevezése, olyan étel ez náluk, mint a mi töltött káposztánk, mindenki ismeri és mindenki egy kicsit másképp készíti. Régen lakott a szomszédunkban egy palesztin lány, tőle tanultam, egyébként Szíriában élt. Én egész csirkéből szoktam készíteni, amit kisebb darabokra vágok, fűszerezem és a sütőben ropogós pirosra sütök. Addig néhány zacskó gyorsrizs kibontok a tasakjából, melegvízbe áztatom. Egy szép fej karfiolt rózsáira szedek, majd bő forró olajban pirosra sütöm, pont úgy mint a krumplit. Végül egy fazék alját alufóliával kibélelem és a rizst, sülthúst, karfiolt rétegezve lerakom, majd annyi húsevessel öntöm fel, amennyi éppen csak ellepi. Lassú tűzön főzöm, míg az összes levet magába szívja. Joghurtos uborkasalátával tálalom. Az ételes képtáramban van róla kép. Ismerek egy másik változatát is, az marhahússal és padlizsánnal készül. Ott a kockára vágott marhahúst fűszeres hagymás vízben főzik puhára, padlizsánt megsütik és így rétegezik.
Úgy látom, nagyon hasonló az ízlésünk. Régebben nagyon nem szerettem a zöldségeket, de mióta felfedeztem a sült változatokat, egyszerűen rajongok érte. Azóta mi sem nagyon eszünk savanyúságot, egy egyszerű ropogós saláta jobban illik hozzá. A zellert pl. ki nem bírtam álni, de karamelizálva vagy úgy megsütve bő oljban mint a krumplit, mennyei.
Narancslekvárt csak egyszer készítettem, kukában landolt mind, ehetetlenül kesere és rossz lett sajnos, pedig egyébként én is szeretem. Így boltit veszek, ha megkívánjuk
Narancslekvárt is főztem. Végül is most van a narancs szezonja. Még! Imádnivalóan finom lett! Új módszer a tudatalattimból előszedve. A jól megmosott negyedekbe vágott narancsokat főztem órákon át. Kb. 4 órát. Addig főztem és sütöttem, ez pedig jól elvolt magának. Kevés vizet tettem alá, hogy legyen miben főlni. Amikor már ráértem, akkor merülőmixerrel összetörtem és öntöttem hozzá egy csomag befőzőcukrot. KB. egy kg volt a narancs is. Összefőztem és üvegekbe raktam.
Ezért aztán kellett hozzá sütnöm egy nagyon csokis, kandírozott narancsos muffint, hogy megkóstolhassuk a lekvárt. Hát igazán megérte....
Sült császárhús ropogós bőrrel / nem mind ehető / Narancsos, gyömbéres sült répával és balzsamecetes, mézes céklával. A céklának sajnos lassan vége, de legalább jól kikísérleteztem jövőre! Nem is hiányzik az ecetes cékla! A sok zöldség köret mellé viszont a savanyúság sem hiányzik. Érdemes egyáltalán eltenni??
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit