Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Köszönöm a dícséretet a levest illetően Évek óta főzöm Stahl Judit levesét, egy nagyon leegyszerűsített változatát, az is nagyon finom volt. De végre sikerült beszereznem néhány igazi hozzávalót, úgy mint a halszósz vagy a friss thai citromfűvet, csípős savanyú leveskockát (jobb híjján) . Viszont még most sem kaptam friss zöldcitromlevelet és galanga gyökeret. Ezek hiányoztak a levesből, ill. amennyi a leveskockában volt, annyi került bele. Két receptet nézegettem már elég rég óta, ezt és ezt, ezekből hoztam össze az én variációmat.
Először elkészítettem a pirított chilipasztát. Majd egy csípős savanyú húsleveskockát felfőztem, beletettem a vékony szeletkékre vágott csirkemellet, gombát, a thai citromfüvet, egy pici friss gyömbért is reszeltem bele, a chilipaszta felét, mivel a leveskocka is csípős volt, csipet sót, pici chilit még, és felöntöttem egy doboz kókusztejjel. Fél óra alatt készre főztem, majd pici barnacukorral és egy fél lime levével ízesítettem. Végül friss korriander zöldet szórtam rá. Míg a leves főtt egy csésze thai jázminrizst 2 csésze hideg vízzel megfőztem, csak sóval ízesítettem. Olyan finom és tapadós lett, mint amilyet a kínai éttermekben adnak.
Bau! Én ugyanebből a rizsből előzőnap finom pergős rizsköretet készítettem, kevés olajon átforgatva és forró levessel ill. tejszínnel felengedve.
Limara ! Ez a leves nagyon jól hangzik. Én is régen készülök thai levest főzni, de mindig elodázom. AZt hiszem egy pár alapanyagra szert tettem a múlt hétvégén és én is elkészíteném hamarosan, ha segítenél ebben.
Nagyon gusztusos az a leveske. Én is úgy vagyok vele,mint Masala... ...nem merek nekiállni Thai levesnek,pedig régóta főzök kínait is.. A jázminrizs nekem valamiért nem ízlik,jobban mondva,nem is az íze,hanem az illata zavar.Hasonlít valamire és ez elvette az étvágyam tőle. A rizstésztát én is csak forrázni szoktam,és kb. 20 percig állni hagyom benne.
A rizs fajtájától függően lesz tapadós,vagy sem.Van kerekszemű rizs,ami tejberizshez,szusihoz kíválló. Van a hosszúszemű rizs,amit jobb párolni,köretnek,és van a közepes szemű,vagy tördelt rizs,amit paelák főzéséhez,töltelék árukhoz jobb használni. Ezenkívűl még számtalan fajta létezik,de nálunk csak keveset ismerünk belőle.
Limara a következő egzotikus ebédedre befizethetek??? A levesekkel kicsit bátortalanul állok a tűzhely mellé. Konkrétan: még levest nem főztem. Olvastam néhány ínycsiklandozót és ha itt lett volna, biztosan nem éri meg a másnapot. A rizstészta nem az, amelyiket nem is kell főzni csak meleg vízzbe áztatni? Hogy főzted túl?
Te tudsz pálcikával enni? Mi csak idétlenkedni szoktunk, pedig több, mint tíz éve eszünk kínai ételeket, de hát a pálcika......Még a rajzok sem segítettek.
Ma thai csípős-savanyú csirkelevest készítettem kókusztejjel, legalábbis ilyen jellegű volt. Hát szerintem a menyországban ezzel várják az oda érkezőket, hihetetlenül harmónikus, finom leves. Jázmin rizs volt hozzá, tapadós. Nem régen hallottam, hogy akkor lesz tapadós a rizs, ha hideg vízben kezdik főzni, és tényleg Utána rizstészta volt chiliolajjal. A recept Chilitől van. Finom, bár nekem rendesen túlfőtt sajnos a rizstésztám a megadott elkészítési mód szerint.
Római salátát most én is a Lidl-ben vettem, és ez sokkal sötétebb levelű volt, mint amit a Tescó-ban szoktam venni. Az ottani gyengébb, világosabb levelű volt, sajnos ott most nincs, pedig szerintem az finomabb volt. Mi is nagyon szeretjük.Kicsi mindig kér a szendvicsébe is egy saláta levelet.
A paszternákot én is hiába vadásztam, itt sem lehet kapni. Anyukám kapott nekem végül Szegeden a piacon, kicsit nagyobbak voltak ugyan, mint kellett volna, de finom édes, karamelles ízűre sültek. Én is J. Olivertől láttam, azóta vadsztam, megérte
Pontyfiléből készült a halas,mellé pedig párolt-piritott padlizsán,pritaminpaprika,és cukkini volt a köret,fokhagymamártással locsolva,csak az kevésbé látszik.
Limara római salátát most ettünk az előbb vacsorára. Még sosem vettem, de nagyon ízlett! Kicsit kesernyés íze volt, de jó volt így. Felénk nem lehetett eddig kapni, most a Lidl-ben vettem. A paszternákot is régen ettem, mert azt sem lehet kapni. Én is meglepődtem, hogy milyen fimom, mert a petr. gyökér ízét vártam. Vennék én is, ha lenne. Múltkor a piacon külön szólt az eladó, hogy nem paszternák, mert nagyon hasonlított rá. Jamie Oliver is paszternákot sütött egyszer, jó sokat, köretnek. Szóval, minden van, csak nem itt!
Ma sültcsirke volt ebédre, vele sült répával, paszternákkal, hagymával, fokhagymával. A csirke Nigellától ellesett brandy-s csirke volt. Paszternákot most sütöttem először, de biztosan nem utoljára, nagyon finom. Köret kuszkusz volt és mustáros római saláta
Este beáztatok egy kis babot,és van még füstölt oldalasom az is kerül bele. Ebből lesz a fincsi babfőzelék tejfölösen,és van maradék pörköltem,az lesz hozzá.
Brigikém! Maradt belőle egy kis kósztoló számomra?
Ez meg a mi ebédünk,- vadásztokány......azért vadász,mert ki kellett pecáznom sutyiba belőle a gombát,mert azt a férjem nem szereti. Ha nem látja,-megeszi... Jóféle szalonna pörc csücsül a tetején,és a nokedli teljeskiőrlésű lisztből van.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit