Hozzavalok:3 lap zselatin, 200g/2,5almakb-3/ GRANNY SMITH zoldalma hamozott-maghaznelkuli mennyiseg,½ citromvagy Limun kifacsart leve,3 ek almaszorp/suru ha lehet, tomeny!/50g cukor,
1,5dltejszin,1tojasFEHERJE,
ELKESZITES: Tedd a zselatinlapokat egy hidegvizzel toltott edenybe hogy jol megpuhuljon. Az almakat meghamozni,maghaztalanitani es kis db-okra felvagni.Tedd bele egy labosba es ontsd ra a kifacsart½ citrom vagy Limun levet ,a 3 ek almaszorpot, a cukrot.fozd fedo alatt meg jo puhara. NEMkell hozza extra folyadek!!/ Kb:a fozestol 2-3 percig parolod/Utana botmixerrel teljesen! Elpepesited.Csavard ki a beaztatott zselatinlapokbol a vizet es a meg jo meleg almapephez add hozza. JOOL keverd ki csomomentesre . Hagyjad lehulni DE kozbe kozbe kevergesd ossze. /A hulesi folyamatot meggyorsithatod HA hutobe teszed./Ennek a purenek NEM szbad megdermednie! Csak addig hutsed amig teljesen kihulDE meg jol keverheto.Kozben verjed fel a tojasfeherjet, MAJD a tejszint jo kemenyre.Keverd az almapurehez ovatosan eloszor a felvert tejszinhabot, MAJD a tojasfeherjet. Ehhez drotos habverot ajanlanek mert akkor nemtorik ossze a hab es megis jol attudod dolgozni egyenletesre.A “szerzo” minimum 3 orat ajanl mielott hasznalhatod a torta toltesere.
SAJAT TAPASZTALAT: Nos, En nem vartam 3 orat. Visszatettem a csatos tortaforma sutobe az also lapot aztan toltes –kenes, kozepso lap, toltes, szetkenes, erre is krem jott,toltes szetkenes.
EN egy 26cm atmerojupiskotat sutottem kb 5-6 tojasbol.5ek finomliszt,1ek sutesi kemenyito, + 1tlsutopor. EZ kesz lett es3dbra vagtam. Igy toltottem. EBBOL ES EHHEZ a nagysagu tortahozDUPLA! Adagu almakremet keszitettem!! A tetejere nem raktam ebbol a toltelekbol, mert az vmi massal fogom disziteni. EZ folyamatban….
HA nemkapnal zoldalmat jo mas is am sztem. EN nagyon ajanlanek nektek vmit. Sussetek meg / a z almat/tobbet mint ez a mennyiseg mert tepsiben suteskor sok folyadekot veszt es tottyedt lesz. Pepesitsetek el/hejja NELKUL es maghaz NELKUL/hihiES IGY dolgozzatok vele. Sztem megfinomabb lehet igy mint folve. EN par csepp zold etelfestekkel megszineztem hogy “zold”alma legyen. A tejszin es a tojasfeherje hozzaadasaval JOOCSKAN viilagosabb lett a szine. Ezzel szamoljatok.
Szep egyenletes es finom krem let belole. Tudom ajanlani! Sok sikert es jo etvagyathozza. Deszertkent is nyugodtan hasznalhato cask ugy: poharakban, aztan kihuteni
Francia karáconyi fatörzs
6 db tojás, 6 ek cukor,1 púpozott ek kakaópor,5 ek liszt,
A tojások sárgáját 1 ek cukorral fehéredésig keverjük.
A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.A kétféle masszát óvatosan egybeforgatjuk,közben apránként hozzáadjuk a kakaóval elkevert lisztet.Sütőpapírral bélelt tepsibe sütjük./Én gáztepsibe/180 fokot ír./kb 20 percig.
Ha megsült feltekerem rögtön egy tiszta sütőpapírra.Többször áttekerem hogy jól lehessen tekerni.Kihűtjük,sütőpapírba csomagolva.
KRÉM: 2 dl tejszin,20 dkg cukor,4 ek kakaópor,20 dkg vaj/margarin/
A krémhez a tejszint a cukorral fölforraljuk,belekeverjük a kakaót.A vajat habosra keverjük és a kihűtött tejszines krémmel apránként összekeverjük.
A tésztát kitekerjük,megkenjük a krém nagy részével.Föltekerjük.Két végéből levágunk egy szeletet.Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és ráragasszuk a törzshöz./ Ez a göcsört/Bevonjuk a maradék krémmel.Villával "megfésüljük",vagyis hullámokat rajzolunk rá.
Díszítjük marcipán gombával.Vagy én karácsonyra magyal levelet tettem rá és meggy szemeket,vagy cukrdrazsét.
Egyébként ezt a csokikrémet szoktam tortákba tenni mert nagyon finom!!!!!
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és két lapot sütünk belőle. A lapok nyújtásakor alaposan lisztezzük a deszkát, mert nagyon ragadós. Elkészítjük a krémet. A pudingporokat a liszttel a tejben felfőzzük. A tűzről levéve, belekeverjük a tejfölt. Kihűtjük. A margarint kikeverjük a porcukorral, és a két krémet összekeverjük, majd a két lap közé töltjük. Lenyomkodjuk, hogy összeragadjon.
Nem kell semmi a tetejére, tényleg olyan, mint a tejszelet. Sok lesz belőle, a mézes lapokkal ellentétben nagyon hamar visszapuhul.
A gombócokhoz: 25 dkg túró 6 dkg búzadara 1 tojás csipet só
A morzsához: 3 ek. olaj 12 dkg zsemlemorzsa
Nem volt kérdés a mai ebéd :). Otthon mindig a nagynéném receptje alapján csináltam a túrógombócot, de a cédulát szépen otthagytam és miután vagy két éve nem gyártottam már, segítséget kellett igénybe vennem. A lényeg, hogy olyan receptet akartam könyvből is, amelyhez nem kell felverni a tojásfehérjét, mert az egy olyan plusz macera, amit a túrógombóc, mint egyszerű recept fogalma nálam kizár :). A gombóchoz valókat alaposan elkeverem-nyomkodom villával és egy órára a hűtőbe teszem. A morzsába szerintem gyárilag beépítik a Murphy-t :): vagy túl kevés lesz, vagy túl sok, még sose sikerült a megfelelő mennyiséget eltalálnom. Az olajon óvatosan megpirítom, oda ne kapjon, mint utóbb kiderült, ez a mennyiség dupla ennyi gombóchoz is elég lenne. Sós, forrásban lévő vízbe dobálom az enyhén nedves kézzel kábé két-három centis átmérőjűvé formázott gombócokat, ha feljöttek a felszínre, kihalászom őket és beleforgatom a morzsába. 14 darab lett, kétszemélyes adag (a Zuramnak kilenc, nekem öt :) ), hozzá tejföl és porcukor a pasinak, csak porcukor nekem.
Minerva Nagy Szakácskönyvével Pelle Józsefné segített ki.
2-3 szép padlizsán megmosok majd kb. 2-3 cm-es kockára vágok. Egy tepsibe sütőpapírt borítok, beleszórom a padlizsánt, sózom, borsozom, meglocsolom néhány kanál olajjal, kissé összeforgatom. 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt szép füstösre sütöm, közben egyszer megforgatom.
2 pohár joghurtba kicsi sót, borsot, 1-2 gerezd fokhagymát reszelek, teszek bele egy apróra vágott chilit (erős pistát), kevés citromlevet. Apróra vágott lilahagymát. (mostanában a lilahagymát megsütöm a padlizsánnal együtt, gyomorkímélő) Mehet bele aprított petrezselyem, korianderzöld és menta is. A langyosra hült padlizsánt ebbe az öntetbe forgatom, kicsit hagyom, hogy az ízek összeérjenek. A padlizsán nagyon finom krémesre sül.
50 dkg túrót 4 egész tojással, csipet sóval és 2 dl búzadarával jól elkeverünk, majd néhány órára a hűtőbe tesszük. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, majd sós vízben kifőzzük, pirított zsemlemorzsával tálaljuk.
Én a csupasz gombócokat szoktam csokoládéöntettel is tálalni, úgy fis finom desszert.
Ez egy nagyon jó tuti recept, ha házi túróból készíted, akkor elég bele kevesebb tojás is.
Elkeszites:A cukrot a tojassal geppel egybedolgozzuk.A vanilcukit a puha vajjalszinten-csomomentesre.A legvegere a sutoporral elkevert lisztet es a tejet dolgozzuk egybe. A gofrisutot kiolajozzuk es ugy sutjuk.
A margarint tojassal jol elkeverjuk,beletesszuk a sajtot, sot, a sutoporral elozoleg osszekevert lisztet stb.ES annyi tejet hogy SURU masszat kapjunk. Gofri sutoben sutjuk.
Flamingó szelet /NLC-ről/
A tésztához:30 dkg liszt,4 ek porcukor,1 ek zsír,1db tojás,1 dkg szalakáli,1fiola császárkörte aroma,1-2 dl tej. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk./ Én feloldottam a szalakálit pici tejbe,mert így szoktam.Nekem még az 1 dl tej is sok volt.Aki megsüti szerintem lassan adagolja a tejet hozzá míg a tészta jó nem lesz/
3 lapot sütünk belőle tepsi hátán.
KRÉM:20 dkg margarin,25 dkg porcukor,,6 ek liszt,6 dl tej,1 cs vaníliáscuor.VAGY: 1,5 cs vaníliapuding 6 dl tejben megfőzve./Én ezzel készítettem/
A krémhez a margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliáscukorral.
A tejből és a lisztből pépet főzünk/ vagy a pudingból/ha kihült akkor a margarinhoz keverjük.
Megtöltjük a lapokat.Tetejére én porcukrot szórtam.
Másnapra megpuhul.
Gépben tésztát dagasztottam, nekem kellett még hozzá egy nagyon kevés folyadék. Duplájára kelesztettem, majd a kelesztőtálban visszanyomkodtam. 4 részre osztottam, kicsit hagytam pihenni, majd egyenként kinyújtottam, olv. margarinnal vékonyan megkentem, feltekertem. A tekercseket formába tettem, majd fél óra kelesztés után tojással lekentem és hideg sütőben kezdtzem el sütni. Hatalmasra nőtt, és nagyon finom, pihe-puha, foszlós lett.
És mutatok egy klassz hideg előételt,vagy könnyű vacsorának valót,de vendégvárónak is finom.A napokban láttam valahol ezt a receptet,de már nem tudom,hogy hol..SZIVÁRVÁNYSZELET 6-8 szelet gépsonka,20 dkg franciasaláta,6-8 keménytojás,fél tubus majonéz,3 dl tejföl és 2 dl húslevesbe 25 g zselatinnal (kötőanyagként)
Készíts franciasalátát,keverd hozzá a tejfölt,a majonézt,és 2dl húslevest melegíts össze egy csomag zselatinnal,hagyjad hűlni,majd add hozzá a kikevert zöldséges krémhez.Főzz meg 6-8 tojást,tisztítsd meg,a felének a sárgáját keverd a krémbe,a fehérjét aprítsd fel,és azt is tedd hozzá.Bélelj ki egy őzgerinc formát előbb folpackkal,majd tegyél bele 6-8 szelet gépsonkát.tedd bele a maradék keménytojást egészben,majd öntsd rá a zselatinnal elkevert krémet.Takard be gépsonkaszeletekkel,majd tedd hűtőbe néhány órára.Borítsd ki,húzd le a folpackot róla,és szeletelve tálalhatod.
Én többféle képpen is csinálom a grízgombócot! Egyszer egy szakácstól láttam,hogy tojásonként 3 evőkanálnyi gríz kell,és só,majd AZONNAL Forrásban lévő vízbe szaggatni! A másik variáció szerint,én is pihentetem,és csipetnyi sütőport teszek bele.A tészta összekeveréskor inkább lágy legyen,mint sűrű,mert még duzzad a pihenés alatt.
1000 g szép nagy fej vöröshagyma,só, 150 g liszt, 2-3 db tojás, 300 g zsemlemorzsa,400 ml étolaj a sütéshez
Elkészítés:
A hagymát megtísztítjuk, kb.4 mm vasatag karikára szeleteljük, majd szétszedjük, és enyhén megsózzuk. (a kisebb belső részeket valamire felhasználhatjuk)Lisztben, felvert tojásba, zsemlemorzsában panírozzuk és forró olajban kisütjük. Konyhai törlőre kiszedjük, lecsepegtetjük és máris tálalhatjuk sültekhez, grill ételekhez, stb...
Egy közepes méretű tepsit vékonyan kivajazunk, majd a linzer jó háromnegyedét beleterítjük, megkenjük sárgabaracklekvárral, és ráöntjük a piskóta tésztát. A maradék linzerből vékony rudakat sodrunk és átlósan a tészta tetejére tesszük. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
Elkeszitese: szitald at a lisztet. Keverd habosra 225gr vajat,majd add hozza a sot a fehercukrot,es 1es ½! Tk fahejat es a lisztet.Keverd eljol es add hozza a z egesz 3db tojasokat.Jol egybedolgozni hogy egy szep egyenletes tesztat kapjunk.Rakjad a hutobe egy kicsit lehulni-nyugodni ezt a tesztat.
Kozbenelkeszitjuk a “tolteleket”.Kozben tuz felett osszekeverjuk a suru cukorszirupot a maradek vajjales fahejjal+a barna cukorral.Ha a cukor teljesen feloszlott benne! –vedd le a tuzrol es kevergesd addig folyamatosan amig hideg less es KENHETO.
A tesztabol alakits kis egyenlonagysagu gomboket-labdakat. Vajazd vagy olajozd be az ostyasuto lapjatsussed meg 2 lapkozott a labdakat”” egy/egy! Amig! Meleg megkened a karamellas cukorsziruppal esa 2. Lapot raragasztod.Jo etvagyat! Altalaban a piacokon ahogy kesz: melegen eszik a Hollandok, VAGY! Vanilia fagyival. Hmmmm
Elkészítése: a margarint a cukorral kikeverem, csipetnyi sót is teszek bele, majd a citromhéjat, a tojásokat. a lisztbe belekeverem a sütőport, és felváltva lisztet - és joghurtot keverek a masszához, míg az összes hozzávaló belekerül.
Egy kuglófformát kivajazok, zsemlemorzsázok, és ebben 1 órát kell sütni kb. 160 - 170 fokon.
Nagyon finom és sokáig puha és omlós marad a joghurttól! Érdemes kipróbálni!
Káposztás bukta/kapusznyika_vidék ízei újságból/! 1,5 kg liszt ,10 dkg cukor,8 dkg élesztő,15 dkg zsír,3 tojás,csipet só,1 liter tej
Töltelék :lehet bármi ,de az újság káposztátt ajánl 1 kg ,só bors zsír ,úgy elkészitve ahogy a káposztás tésztára szokás!A zsír nélkül hólyagos tésztát készitünk,majd amikor a tészta kész lazán belegyúrjuk a zsírt is. Majd duplájára kelesztjük, amikor meg kellt újnyi vastagra nyújtjuk kis kockákra vágjuk a közepébe bele a töltelék és össze hajtjuk majda szélét kissé lenyomkodjuk ,sütöpapiron újra keleszük majd tojással lekenve pirosra süsükk! amikor kiveszed a sütöbőlolvasztott zsirral meg kell kenni a tetejét konyharuhával kicsit letakarni majd néhány perc mulva fogyasztható! JÓ ÉTVÁGYAT !!!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit