10 dkg margarin 50 dkg liszt 3 tojás sárgája 2 dkg élesztõ 2,5 dl tej 5 dkg cukor csipetnyi só 15 dkg darált dió
A vanilia habhoz
4 dl tej 4 db tojás 1 cs. krémpudingpor 1 dl tejszín 1 cs vaniliás cukor 15 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Keverjük össze az élesztõt a meleg tejjel és kevés cukorral, keverjük a lisztbe, dolgozzunk bele 5 dkg puha margarint, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót.
Gyúrjunk egy sûrû galuskatésztát. Hagyjuk 1,5 órát meleg helyen kelni.
Borítsuk egy lisztes gyúródeszkára, és szaggassuk ki pogácsaszaggatóval félhold alakúra.
5 dkg olvasztott margarinnal kenjük be minden oldalról a pogácsákat és helyezzük be egy margarinnal kikent tepsibe szorosan egymás mellé. A sorok közé szórjunk darált diót.
Hagyjuk fél órát pihenni, majd elõmelegített sütõben süssük aranybarnára.
A vanilia krémpudingot 1 dl tejszínnel és 4 tojás sárgájával hõálló keverõtálban simára keverjük. A tejet felforraljuk és a keverõtálba öntjük, állandó keverés közben vízgõzre tesszük, felfõzzük.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, vaniliás cukrot és keményre verjük, majd a forró alaphoz adjuk, gyorsan elkeverjük.
Hozzávalók: 2,5 pohár sima liszt, 1 pohár teljes kiőrlésű liszt, fél csomag friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál vaj, 2 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 csipet só, 1 pohár étolaj, 30 dkg darált dió
Morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjunk hozzá fél pohár langyos vizet, majd keverjük el benne a cukrot is. Szórjuk keverőtálba a liszteket, és ízesítsük egy csipet sóval. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani, kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, majd a tojások sárgáját és a szobahőmérsékletű vajat is. Keverjük addig míg a tészta az edény falától kezd elválni. Tegyük langyos helyre és kelesszük kétszeresére.
Ha megkelt, borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ki másfél centis vastagságúra. Egy kisebb szájú pohárral szaggassunk kis darabkákat a kinyújtott tésztából. Érdemes a pohár száját étolajba időnként bemártani, így nem fog ráragadni. A kis tésztagaluskák egyik felét mártsuk be az olajba és utána a darált dióba. Vajjal alaposan kikent és liszttel megszórt tepsibe tegyük szorosan egymás mellé, addig míg a tepsi meg nem telik. Tetejére még szórhatunk a darát dióból. Kelesszük még fél órást, majd előmelegített sütőben 140-150 fokon süsük 35-40 percig.
Ha elkészült, tálaljuk a szétszedett darabkákat nagy tányérra, szórjuk meg porcukorral, dekoráljuk gyümölcsökkel, és öntsük nyakon vaníliamártással.
Vaníliamártás
Két tojás sárgáját keverjünk habosra 8 dkg cukorral. Két dl tejet forraljunk fel egy félbevágott vaníliarúddal. Előtte a kis fekete magokat is kaparjuk a tejbe. A forró vaníliás tejet keverjük a tojássárgás cukorhoz, majd tegyük vízgőz fölé. Állandóan kevergetve addig hevítsük míg besűrűsödik.
Az élesztőt futtasd fel. Majd dolgozd össze az átszitált liszttel, a tojássárgájával, egy csipetnyi sóval, s annyi tejjel, hogy viszonylag lágy tésztát kapj. Ezután gyúrj bele 5 dkg margarint, s a tésztát keleszd a kétszeresére. Közben a maradék margarint olvaszd meg, a diót pedig keverd össze a cukorral. Ha a tészta megkelt, nyújtsd ki egy ujjnyi vastagra, s késsel vagy egy kis pogácsaszaggatóval darabold fel. Egy mély tepsit kenj ki margarinnal, s az aljára rakj egy sor tésztagaluskát, azt szórd meg cukor-dió keverékkel, locsold meg olvasztott margarinnal, majd megint sor tészta következik, s arra megint cukor-dió és margarin. A legfelső sorban már csak margarin kerül a tésztára. Tedd hideg sütőbe, majd közepes tűzön süsd 35-40 percig. Frissen tálald, és borsodót adj mellé.
Zselés túrótorta/Dr. Oetker / Hozzávalók:Zselékockákhoz: 1 tasak Dr. Oetker Gyümölcskocsonya eperízű250 ml víz Mindent-bele-tésztához: 100 g búzaliszt 25 g Dr. Oetker Gustin Étkezési keményítő 3 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor 125 g porcukor 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor 1 csipet só 3 tojás (közepes méretű) 125 g lágy vaj vagy margarin Krémhez:1 tasak Dr. Oetker Őrölt Zselatin6 evőkanál víz250 g túró75 g porcukor2 tasak Dr. Oetker Vanillincukor150 ml joghurt,400 ml hideg habtejszín Előkészítés: A zselékockákhoz a gyümölcskocsonyát a használati utasítást követve, de csak 250 ml vízzel elkészítjük. A gyümölcskocsonyát egy lehűtött levesestányérba öntjük. Később a megszilárdult gyümölcskocsonyát a tányérból kiborítjuk, és egy késsel 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk. A kapcsos sütőforma (26 cm átmérőjű) alját kivajazzuk, sütőpapírral befedjük, majd félretesszük. A sütőt előmelegítjük. Elkészítés: A mindent-bele-tésztába valókat egy keverőedénybe tesszük és konyhai robotgéppel előbb a legalacsonyabb fokozaton jól eldolgozzuk, majd 2 percig a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát sütőformába öntjük, elsimítjuk, majd a sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve) Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve) Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve) Sütési idő: kb. 25 perc A tortát 10 percig a formában, majd később a formából kivéve egy sütőrácson hagyjuk kihűlni. A tortalapot vízszintesen keresztbe vágjuk, és az egyik lapot a megtisztított sütőformába helyezzük, majd az oldalát rákapcsozzuk. A krémhez az őrölt zselatint a használati utasítást követve felfőzzük, de csak 6 evőkanál vízzel, majd hűlni hagyjuk. A túrót a porcukorral, a vanillincukorral és a joghurttal elkeverjük. A habtejszínt kemény habbá verjük és a túrókrémhez adjuk. Amikor a zselatin dermedni kezd, a túrókrémbe keverjük és alaposan eldolgozzuk. A krém felét az alsó tortalapra öntjük, elsimítjuk és a zselékockák felével megszórjuk. Rátesszük a másik tortalapot, kissé rányomjuk és a maradék krémmel bevonjuk, végül a zselékockákkal díszítjük. Az így elkészült tortát 3 órára a hűtőbe tesszük.
A két hozzávalót külön tálkákban összekeverjük, de csak lazán, nem kell mixerrel, majd gyors mozdulattal fakanállal összevegyítjük. Muffinformákba adagoljuk, a tetejét extra csokilencsével vagy tortadarával megszórjuk. 180 fokon 20 percig sütjük
Az én bodza italom is hasonló, de a citrom mellé én narancsot is karikázok 2-2 db-ot. Nem teszek citrompótlót, hanem amikor isszuk vagy amikor leszűröm, akkor teszek hozzá citromlevet, ha szügséges. A virág lehet több is.
A leszűrt citrom- és narancskarikák nagyon finomak . Héjastól meg lehet enni, mert át van érve. Persze jól meg kell mosni mielőtt beletesszük az üvegbe.
A palacsintatésztába mártott és kisütött bodzavirág is finom. Most már az akác is nyílik, azt is lehet így sütni!
7 nagy bodzavirág ernyő----apróra vág: csipogáskor gépbe tenni
1 citrom leve + reszelt héja
Gép: dagaszt + keleszt
Tésztát formázni, keleszteni, sütni
Tavaly elkészítettem, de én finom és rétesliszt keverékéből sütöttem és nekem egy kicsit sok volt a bodzavirág, szerintem kevesebb is elég ( izlés kérdése). Egyébként nagyon izlett, készülöl most is megsütni.
0,5 kg liszt 1 ek olivaolaj 2 dkg élesztő 1-1 mk só, cukor
Elkészítés:
Az élesztőt cukros langyos vízben, lefedve, meleg helyen felfuttatjuk (kelesztjük). A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd a megkelt élesztővel kemény tésztát dagasztunk. Egy órát hagyjuk kelni. Miután pihent, hat egyenlő részre szedjük szét a tésztát, majd kis pogácsákat formázunk belőle. A pogácsákból kb. 15 cm átmérőjű lapos tésztát készítünk, és még fél órát a deszkán pihentetjük. Forró sütőben, néhány perc alatt halványbarnára sütjük (kb. 8-10 perc). Az elkészült tésztát langyosra hűtjük, egy cikket levágunk belőle, és az így nyert "zsebet" ízlés szerint tölthetjük apró kockára vágott paradicsommal, paprikával, uborkával, lilahagymával és természetesen vékony csíkokra vágott, vagy darált, kockára vágott hagymán sült birka-, marha-, esetleg pulykahússal. Joghurtos fokhagymás öntettel, hasábburgonyával tálaljuk.
Szórjuk a lisztet egy dagasztótálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, cukrot és az olívaolajat. Kis adagokban, dagasztás közben csorgassuk hozzá a langyos vizet, majd elektromos dagasztóval addig keverjük még a tészta az edény falától elválik.
Borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át még egyszer, majd késsel vágjuk tíz egyforma részre. A cipókat kézzel formázzuk kerekre, nyújtófával nyújtsuk két milliméter vastagságú, kerek lapokká.
Tegyük egy sütőpapírral leborított sütőlapra egymás mellé, kelesszük még 15 percig, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük 15-20 percig. Ha elkészül várjunk vele még langyosra hűl, majd rakjuk zacskókba, így a pita kenyér nem fog kiszáradni, könnyebb lesz majd megtölteni.
Előkészítés: A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk 1 tk. cukrot, és megfuttatjuk benne az élesztőt. Összedolgozzuk a kétféle liszttel és 2 tk. sóval. Annyi langyos vizet (kb. még 4 dl-t) dolgozunk bele, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk, és alaposan bedagasztjuk. Letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelesztjük. A sütőt 250 fokra (gázsütő: 6. fokozat) előmelegítjük. Két nagy tepsit kiolajozunk.
Elkészítés: A megkelt tésztát négyfelé vágjuk, külön-külön lisztes kézzel cipókká formázzuk. A gyúródeszkát meghintjük liszttel és búzadarával, majd a 4 tésztacipót 25 cm átmérőjű kerek lapokká nyújtjuk rajta. A kikent tepsire fektetjük, letakarjuk, és még 10 percig pihentetjük. A tésztalapok szélén 5 cm széles üres részt hagyunk, a belsejét rács alakban bevagdaljuk. A tojást a maradék 1 tk. cukorral és az olívaolajjal simára keverjük, megkenjük vele a tészták tetejét, majd megszórjuk szezámmaggal és köménnyel. A sütőben 10-12 perc alatt pirosra sütjük. Három perc sütés után a sütőajtót kinyitjuk, és a tepsire fél dl hideg vizet loccsantunk, majd a sütőt becsukjuk: így a tészta megfelelő gőzben fog megsülni.
Tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót. Hozzáadjuk a vajat a tojással, a cukorral és a vaníliás cukorral együtt. Robotgéppel, alacsony fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát sütőpapírral kibélelt, 28 cm átmérőjű tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy 3 cm magas pereme is legyen. Villával megszurkáljuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben 10 percig sütjük. - Közben a töltelékhez robotgéppel, alacsony fokozaton összekeverjük a túrót a tojások sárgájával, a citromlével, a búzakeményítővel és a cukorral. Robotgéppel, külön-külön kemény habbá verjük a tejszínt és a tojásfehérjét. Mindkettőt belekeverjük a túrókrémbe. - A masszát az elősütött tésztára simítjuk és visszatoljuk a sütőbe. 180 fokon 60-70 percig sütjük. Kikapcsolt sütőben, nyitott ajtó mellett 20 percig állni hagyjuk, mielőtt kivennénk a formából.
Hozzávalók: fél csomag margarin 30 dkg cukor fél kg túró 1-2 vaníliás cukor 5 tojássárgája zselatin 3 dl tej vanília-, puncs-, csokipuding gyümölcsök
Elkészítés: A margarint, 30 dkg cukrot, a túrót, a vaníliás cukrot, és a tojássárgákat alaposan kikeverjük. 5 kávéskanálnyi zselatint egy pici vízzel leöntünk, de csak annyira, hogy pépes legyen, majd 3 dl tejet felforralunk, és felengedjük vele. Kicsit kevergetjük és hozzáöntjük a túrós részhez, majd azzal is elkeverjük és 3 részre osztjuk szét. 1 részhez hozzátesszük a csokipudingot, majd tortaformába belesimítjuk, és 10 percre betesszük a hűtőbe. 1 második részt a vaníliással kavarom fel, majd azt is rákenem és 10 percre hűtőbe teszem. A harmadik részt puncsossal keverem fel, és azt is 10 percre a hűtőbe teszem. A három részt egymásra helyezem a tortaformába. Tetejére gyümölcsöket teszek, majd 4 kávéskanál zselatinhoz hozzáöntök 2 dl szűrt gyümölcslevet és meglangyítom. Fél órára a hűtőbe teszem, és utána lecsatolom a tortaforma oldalát és már lehet is fogyasztani.
Lanykak, ezeket a recepteket mas ugyes lanyok es asszonyok irtak, csak ami szamra valo volt bemasoltam Nektek is. Koszonet az ottani lanyoknak is erte!! Remelem nemveszik zokon tettemet, En szivesen kiprobalom ezeket. Folytatas jon meg.
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a citrom reszelt héjjával. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a vajjal, majd hozzákeverjük a citrom kicsavart levét, végül hozzáadjuk a lisztes keveréket és a gyümölcsöket. A masszát kivajazott muffinformákba töltjük, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 25 perc alatt megsütjük. Jó étvágyat hozzá!
a cukrot kikavarjuk a felvert tojással(sárga+fehérje egybe),hozza adjuk a vajat,olvasztot mézet,tejet,és a sütőport,kikent lisztezett nagy,szélles tepsibe sütjük,alacsony fokozaton. Miután megsült,és kihült, kis 2x2 cm kockákra vágjuk ,a tepsibe már fel lehet szeletelni, és a kővetkező krémbe forgatjuk.
a 1 1/2 csésze cukrot,10 dkg vajat,2 kanál kakaót,5 ek tejet,az egészet egy edényben ősszefőzzűk,levesszük a tüzről,és beleforgatjuk egyenként a kis kocka sütiket,és utánna a kókuszreszelékbe, hogy befogja az egész oldalát,és ráhelyezzükegy egy nagyobb tárcára egymás mellé öket. hagyjuk 1-2 órát,utánna fogyasztható.
Tanácsok:
a csokimáz ha kihült és kezd megvastagodni,újból felmelegitjük kicsit,és ugy forgatjuk tovább a sütiket bele. Nagyon sok lesz egy adagból,és kiados.
Krém: 30 dkg vaj 20 dkg cukor 1 deci viz 3 ek.örölt kávé 2 tojássárgája 15 dkg darált dió
Bevonó a tetejére: (hideg glazur) tükörzománc 15 dkg porcukor, 2 ek.kakaó 1 ek.olaj 2-3 ek. forró viz
Elkészítés:
6 tojásfehérjét felverjük kemény habbá a 14 dkg cukorral,és hozza adjuk a 6 tojássárgáját,4 ek kanál lisztet, a sütőport,14 dkg darált diót, kikent, lisztezet tepsibe öntjük,alacsony fokozaton megsütjük. Krém: 30 dkg vajat 20 dkg cukorral kikavarünk,1 deci vizben 3 ek.kanál őrölt kávét megfőzűnk,amig elfő a viz,és miután kihült,salakostól a vajhoz kavarjuk,hozza adjuk a 15 dkg diót,és 2 tojássárgáját,ovatosan ősszekavarjuk és megtöltjük a kihült torta lapot. A kisült torta lapot,hosszába 2 egyenlő részre váguk,egyik felére rákenjük a krémet és a másik felét rátesszük a krém tetejére.
a 15 dkg diót,ami a krémbe kerül,előbb egy serpenyőben,kicsit megpiritjuk,és miután kihül,azután daráljuk. A torta lapot,nem ugy vágjuk kettőben,mint a hagyományos torta lapot,oldalról,hanem az egész lapot,felülről,és két tégla lap alaku formát kapunk.( én egy 26 cm x38 cm tepsibe sütőm)
A 6 dkg vajat olvaszd fel mikróban, és tedd félre hűlni. A tojásokat 3 evőkanál forró vízzel verd fel krémes állagúvá. Add hozzá a cukrot, majd a sütőporral elkevert lisztet és a kakaót úgy, hogy minden hozzávaló után újból keverd át a tésztát. Legvégül add hozzá a megolvadt vajat. A masszát öntsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben kb. 15-20 percig süsd. Amikor elkészült, helyezd a tésztát egy tiszta konyharuhára, szórd meg porcukorral, és tekerd fel. Amíg a piskóta hűl, készítsd el hozzá a krémet: a tejszínt forrald fel, majd a tűzről félrehúzva tördeld bele a tej- és az étcsokit. Kavargasd addig, amíg a csoki teljesen fel nem olvad benne, majd hűtsd le a krémet. A maradék 6,5 dkg vajat keverd fel habosra 2 evőkanál porcukorral, és forgasd bele a csokis krémbe. A piskótát nyújtsd ki, locsold meg rummal, és kend rá a krém 2/3-át. Tekerd fel, és vond be a roládot a maradék csokis krémmel.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit