Disziteshez es locsolashoz:extra meggy db-ok, cseresznye palinka a csokilapok meglocsolasahoz, /Gyerekeknel NE! hasznald !!/ 2 ek cukor,150g etcsokolade, porcukor,
Tovabbiakban: 26cm atmeroju csatos tortaforma, es sutopapir a tortaform.kibelelni.
Elkeszitese: A tojasokat egy talba utjuk le, ezt egy melegvizes furdo"" felett felverjuk amig langyos nem lesz a massza, majd kivesszuk es HIdegvizes furduben"kb 8 percig verjuk amig hideg es habos-kremszeru nem lesz a massza.Kozben a vajat felmelegitjuk.A lisztet, kemenyitot, es a cacaoport beleszitaljuk a tojasos krembe es jol eldolgozzuk vele.A legvegen az olvasztott vajjal meg jol eldolgozzuk.
A sutopapirral kibelelt formaba ontjuk es a tetejet szepen elsimitjuk. Kb 30-35 percig sutjuk az elumelegitett sutoben /190C/ Ha kesz, 1 ejjszakat hagyni allni!!
Toltelek:A meggyet kulonvalaszzuk szurovel a levetol.A meggyet hagyjuk meg Jool kicsepegni es a levet is elrakjuk.
A le/250ml/felfozzuk a fahejjal es a cukorral, majd eltavolitjuk a fahaj dbkat. A keményítőt egy keves vizzel egyenletesen paposra elkeverjuk es a forro meggylehez adjuk. /csomomentesen!/ Ujra tuzre rakjuk es keverve besuritjuk/puding/ allagura . A disziteshez 16db meggyet megorzunk, a tobbit a meggypudinghoz"" keverjuk . Vigyazzunk nehogy tonkrekeverjuk a meggyszemeket! Ekkor ujra forrasba hozzuk, majd a tuzrul levesszuk es hagyjuk kihukni. A torta-tesztat 2x lapjaval atvagjuk.A tejszint a cukorral jol felverjuk/esetleg+rogzito!/ Vastag kinyomocsovu habzsakba toltjuk es a szelenel a legalso lapnal karikat nyomunk korbe majg kb 1.1/2 cm beljebb ujra egyet majd ujra stb. A tejszines korok ures kozeibe a meggypudingot fogjuk szepen elosztva tolteni! . Ha ez kesz rarakjuk a 2. lapot es ugyanigy jarunk el. MEGLOCSOLHATJUK a tejszin elott a tortalapokat cseresznye -palinkaval. A tetejet rarakjuk, tejszinnel ledolgozzuk a tetejet es az oldalat is. Csoki reszelekkelv. un .gondor csokikat kaparunk le kessel.A megmaradt meggyszemekkel diszitjuk.
Nekem a meggypuding vegett tetszett masnak, kulonlegesnek. Diszitheted fantazia szerint egyebb csokival is!
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk. A vajat kis darabokra vágjuk, a mélyedésbe rakjuk, és elmorzsoljuk a liszttel. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a tésztához adjuk. Ruganyos, sima tésztává gyúrjuk, golyót formálunk belőle, és letakarva egy órára hűtőbe tesszük. Közben a csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőz felett megolvasztjuk. A tojásokat, a tojássárgákat és a krémet összekeverjük, és a csokoládéhoz öntjük. A tésztát kinyújtjuk, 23 cm átmérőjű, kivajazott kerek gyümölcstorta-forma aljára simítjuk, és meleg sütőben megsütjük. Amikor kész, a formából kiborítjuk, és grillrácson hagyjuk kihűlni. Porcukorral és mandulaforgáccsal megszórjuk.
EN ezt keszitettem el. Nekem a csokikremes resze, nagyon izlett.Nem szabad kemenyre sutni.A csokikrem resznek egy olyan kocsonyas allaganak kell maradnia, DE nem folyekony."Erdekes "-torta Jo etvagyat
A robotgép táljában elkeverjük a cukrot a tojással meg a tojássárgájával, hozzáadjuk a lágy vajat, majd a lisztet és a sót. A tésztát jól összedolgozzuk, majd két egyforma gombócot formázunk belőle. Az egyiket félretesszük egy következő alkalomra. Lisztezett deszkán 3 mm vastagságú, kör alakú tésztát nyújtunk a másik golyóból, és kivajazott, 24 cm átmérőjű tortaformába tesszük. Villa hegyével megszurkáljuk, és 20 percre félretesszük, majd forró sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Amíg kihűl, felforraljuk a tejszínt, levesszük a tűzről, beletördeljük a csokoládét, és fakanállal kevergetve felolvasztjuk. Végül hozzáadjuk a vajat meg a mézet, és jól összekeverjük. A kész krémet a megsült tortalapra öntjük, és 3-4 órára száraz, hűvös helyre tesszük
Az olaj kivételével mindent beleraktam a gépbe, és elindítottam a dagasztást. Kb. 5 perc után, mikor már összeáll a tészta, az olajat is hozzá tettem. 20-30 percig kell dagasztani. Majd a gépben duplájára kelesztettem. Ezután 8 darabba vágtam, mindet kinyújtottam négyzet alakúra. Az egyik csücskétől elkezdtem szorosan feltekerni, mikor a közepéig értem, a még kimaradó részt nyújtottam tovább a tekerés előtt. Vízzel jól lespricceltem, nagyszemű sóval megszórtam, majd beraktam az alig langyos sütőbe. Duplájára kelesztettem, gyorsan kelt, 20 perc után ismét lespricceltem, majd rákapcsoltam a sütést, 200 fokra. A sütő aljába is löttyintettem egy kis vizet. 20-25 percig sült, közben még 1x megspricceltem, mikor kivettem, ismét. Nagyon finom ropogós héjú, foszlós belsejű lett, kissé ki is cserepesedett.
20-30 perc dagasztás, 1 óra kelesztés. Deszkára borítottam, hosszú rudat formáztam, 10 felé osztottam. A zsemléket megformázva tepsire raktam. 30-35 perc kelesztés. 230fokos előmelegített sütőben légkeveréssel 25-30 perc. Mielőtt beraktam, jól megspricceltem vízzel, és a sütés félidejében is egyszer
Nagyon finom, puha bélzetű lett. Eddig ez a zsemlém sikerült a legjobban.
A csirkemellet kockára, v. csíkokra vágom, sózom, borsozom. Meghempergetem egy kis lisztbe, de ez el is maradhat. Kevés olajon sütöm, mikor kifehéredett 1-2 ek. mézet csorgatok rá és addig sütöm, amíg meg nem sül. Kifejezetten pirosra, barnára pirul. A végén a tejszínbe mustárt keverek és hozzá öntöm, és ezzel együtt összeforralom, hogy egy kicsit besűrűsödjön. Rizzsel tálalom.
A mustárral vigyázzatok, mert ha túl sok nagyon kiérzik.
1 doboz kefír, 2 ek. burg.pehely só, aszkorbinsav, sikér, kb.2 dl víz (nem mértem), 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, olaj majdnem fél deci, pici cukor.
20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, majd formázás, fél óra kelesztés után hideg sütőben kezdtem sütni 200 fokon. Mielőtt rászórtam a sajtot (közvetlenül sütés előtt) vízzel jó alaposan lespricceltem! Ez volt az eredmény!
20 dkg reszelt sajt (ennek egy része füstölt sajt)
kiskanálnyi só
3-4 kanál víz (igen jól írtam, víz!)
1 tojás sárgája
pici sütőpor (kb. ¼ zacsi)
A sütőport és a lisztet összekeverem, a margarint elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a sót, a sajt nagy részét és a vizet. Jól gyúrható-nyújtható tésztát kell kapni. Kinyújtom, megkenem a tojás sárgájával, rászórom a megmaradt reszelt sajtot. Felvágom rudakra és egy széles pengéjű késsel vagy palacsinta fordítóval alányúlva egyszerre többet beleteszek a tepsibe (utána kicsit igazgatom). Elég gyorsan megsül és sajnos elég gyorsan el is fogy. Ez csak egy kis adag, érdemes 2-3-szorosából elkészíteni.
En mindig dupla adagot keszitek, mert rajarunk"" Az elkeszites utan extraban adhatsz a tesztahoz keves porcukrot es vanil cukit.Talalaskor : porcukor a tetejere es olvasztott baracklekvar v. egyebb melleje.
A tojasokat a tejjel es a citrom hejjaval egybedolgozzuk, majd a darat kicsinyeskent es a mazsolat is. NEM kell allnia.
Mivel en dupla adagot keszitek az olajat is duplan veszem: 3dl
Az olajat felforrositom, es beleontom a masszat. Hagyom kicsit pirulni, es utana atforgatom es szetvalasztom lapos fozokanallal konnyebb dolgozni.Ezt mindig ismetelgetem. Ottkell maradni mellette mert a darat megkaphatja"" es megeghet. Nem nehez elkesziteni, hamar megvan. Ne tul hirtelen piritsd kb: kozepes langon.Finom, DE nem dietas koszt.
Jo etvagyat! Ps: labosban keszitem en.Ha kesz, csak utanna izesitd a tesztat porcukorral, mert maskent megeghet piritasnal.Mivel ennek az elkeszitesenel NEM kell varni ezert kell bele tobb tej, mint Horvath Ilona racijenel es EZ CSAK buzadaraval keszitendo!
2,5 dl darát 2,5 dl liszttel, 4 tojássárgájával, 5 dl tejjel, 2-3 ek. cukorral, csipet sóval, fél citrom reszelt héjával és 10 dkg mazsolával(elhagyható) jól elkeverek, majd 2-3 órára a hűtőbe teszem. Sütés előtt a 4 tojásfehérjét felverem, és azt is hozzáadom. Egy teflon serpenyőbe vajat forrósítok, majd mintha palacsintát sütnék, egy jó merőkanállal beleteszek a tésztából. Ha az alja pirosra sült, 1-2 perc, egy fakanállal alányúlok és megfordítom, azonnal elkezdem a fakanállal falatokra szaggatni. Mikor kész tányérra teszem, majd a következő adaggal ugyanígy járok el. Tálaláskor baracklekvárral, porcukorral kínálom.
5 dkg vajjal kikent közepes tepsibe (kb 30x40) beleszórni a felét
1/2 kg túrót
10 dkg mazsolát
1 citrom reszelt héját öszekeverni és a tepsibe szórni
A tetejére ráönteni a liszt másik felét.
3 egész tojást
1/2 liter tejben felverni és a tepsiben lévő masszára önteni,
5 dkg vajat a tetejére morzsolunk
Közepesen meleg sütőben (légk 180) sütjük, míg piros lesz a teteje.
Bólyi másképp
5 dkg vajjal kikenünk egy közepes nagyságú tepsit,
25 dkg réteslisztet
17 dkg porcukorral,
fél sütőporral összekeverünk
Felét a vajjal kikent tepsibe szórjuk,
50 dkg túrót
10 dkg mazsolával
1 cs van.cukorral
fél citrom reszelt héjával megszórjuk
1 tojást és
1 dl tejet öntünk a tetejére (a tojást a tejjel jól ki kell keverni)
Előmelegített sütőben 5 percig erős lánggal, majd takarékon addig sütjük, amig a teteje piros nem lett.
Tapasztalataim:
Az elsőt sütöttem meg. Nekem egy kicsit édes lett, de nagyon finom. Eleinte elég furcsán nézett ki, és kétkedve nézegettem mig sült, mert a tej állt a tetején, és nem akart beszívódni. A végére már nagyon klassz lett!
GESZTENYÉS KIFLI, CROISSANT:hozzávalók: 20 dkg vaj, 60 dkg liszt, 1 kiskanál só, 1 sütőpor, 2 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 2 kisebb tojás, 1 dl hideg víz,1 dl hideg tej, 1 kiskanál citromlé.(könnyű,lágy tésztát kell kapni)
Töltelék: 25 dkg gesztenyemassza
Elkészítés: a 20 dkg vajat 8 dkg liszttel összedolgozzuk, kb. 10x10 cm-es kockává alakítjuk, fóliában a hűtőbe tesszük. A maradék lisztből evőkanálnyitlisztezéshez félre teszünk, a többit a sóval, sütőporral elkeverjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, a többi hozzávalókat is és könnyű tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett deszkán lóhere alakúra nyújtjuk, közepére tesszük a vajas tömböt. Széleit ráhajtjuk, konyharuhába burkolva hűtőben pihentetjük fél órát.
Ezután következik a hajtogatás. Lisztezett deszkán kb. 4mm vastag, 50 cm hosszú és 20 cm széles csíkot nyújtunk a tésztából. Gondolatban 6 részre osztjuk. Az egyik oldalról 1/6, a másik oldalról 2/6 részt ráhajtunk, így a tészta szélei találkoznak. Utána a keskenyebb részt ismét behajtjuk, majd ráhajtjuk a másik oldalt. (Itt egy kicsit segítenek a képek). Egy órát a hűtőben pihen. Hajtást, pihenést megismételjük.
A gesztenyemasszát átgyúrjuk, hogy formázható legyen. A Tésztát 50 x 20 cm csíkká nyújtjuk, és éles késsel egyenlő szárú háromszögeket vágunk belőle. Kézzel! kicsitmegnyújtuk a tésztát, a gesztenyéből kis rudakat helyezünk a széles végére és felcsavarjuk. Összenyomni nem szabad. Tepsibe rakjuk, ne szorosan, megnőnek.
Letakarva langyos helyen másfél órát kelesztjük. Előmelegített sütőben középső rácson sütjük. 190 fokon. Porcukorral meghintjük.
20 dkg durvára vágott dió, mandula vagy mogyoró vagy vegyesen
5 dkg étcsoki
kevés tej
Csokimáz:
5 dkg margarin
5 dkg csoki
3 ek. Cukor
kevés tej
Az egész tojásokat felverjük a cukorral és kevés tejjel felöntve tűzre tesszük és lassú lángon felforrósítjuk. Ekkor belekeverjük a margarint, 5 dkg csokit, rumot, diót és a darált kekszet.
Előre kivizezett tepsibe elegyengetjük és a tetejére simítjuk a csokimázat. Amikor kihűlt apró téglalapokra szeljük.
Sajnos ritkán van alkalmam írni. Margitka régebben kérdezted mi az a "nyúlós-sajt". A sajtot (pl. trappista vagy amit szeretünk) lapokra szeljük, egy lapos tányérba tesszük és a mikoba tesszük 1-2 percre attól függ mennyi a sajt. Melegen nyúlik amit a gyerekeim nagyon szeretnek. Ha kicsit tovább melegítjük akkor chips-szerű lesz. Egyedül a tányér mosogatása okoz gondot (sokáig kell beáztatni).
Ezeket a hozzávalókat jól összekeverni (Én először a tejnek csak egy részét teszem hozzá és botmixerrel jól kidolgozom, így nagyon finom krémes lesz. Ne ijedjetek meg, a végén a töltelék tejszerűen folyós lesz, úgy jó!) és a tésztára önteni.
Előmelegített, közepesen meleg sütőben kb. 1 órát kell sütni, amíg már a közepe sem „lötyög”. Ekkor a két tojás fehérjét két kanál cukorral kemény habbá verni és a torta tetejére simítani, majd még 5-10 percet sütni.
Hozzávalók: 4 egész tojás, 5 dkg puha vaj, 10 dkg liszt, 2 dl tej, csipet só
A tojásokat kettéválasztani, a fehérjét habbá verni.A többi hozzávalót összekeverni és a habot óvatosan beleforgatni.Palacsintákat sütni, (ezek vastagabbak lesznek mint az eredeti palacsinta., kb 6-7 db lesz) A recept szerint csak az egyik oldalát kell megsütni.Alulra a sült felével kell kezdeni, egy palacsintát s.barack lekvárral, egy palacsintát cukrosdióval kell megkenni, a tatejére a sült felével felefelé kerül a palacsinta, azt megkenni lekvárral és megszórni cukros dióval. De szerintem, mindenki olyan töltelékkel csinálja, amit szeret.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit