Elkészítés: Habverővel összekeverem a túrót, a tojássárgáját, 5 dkg cukrot, a keményítőt és a citromhéjat. A fehérjéből a maradék cukorral habot verek, és a legvégén óvatos mozdulatokkal ezt is a túrós krémhez keverem. Vajjal kikenek és cukorral beszórok legalább hat tálkát, ezekbe elosztom a krémet, de a poharakat csak félig töltöm meg. Mindegyik tetejére egy-egy citrom szeletet helyezek, majd 17-18 percre 200 fokos sütőbe teszem a tálkákat.
Elkészítési idő: 35 perc Kalóriaérték: 420 kcal/adag
Szia Masala!
Hú bajban vagyok, mert nem gondoltam volna, hogy ilyen sok a zabkorpa. Búzakorpából ez biztos nem jó, mert a lisztnek majdnem a fele. Mi lenne akkor, hogyha 45 dkg lisztből és 5 dkg búzakorpából és a margarint 3 dkg-ra emelném, vagy a folyadékot is egy féldecivel? Mivel nincs zabkorpám. Kinézetre ez sokkal fehérebb, mint a bolti, de nagyon guszta.
Hozzávalók (6 személyre): liszt 0,5 kg; élesztő 3 dkg; tej 3,5 dl; tojássárgája 2 db; porcukor 5 dkg; vaj 8 dkg; só 1 mokkáskanál; kemény tojás 6 db; a kenéshez 1 tojássárgája.
A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, majd beleöntjük az előzőleg 1 dl cukros langyos tejben felfuttatott élesztőt és csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú legyen, tetejét liszttel megszórjuk, betakarjuk és kétszeresére kelesztjük. (kb. 20 perc). Ekkor hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, a tojássárgákat, a sót és jól összedolgozzuk, majd 2-3 adagban beledagasztjuk az olvasztott, de nem meleg vajat, amíg csak szép hólyagos nem lesz. Tetejét megszórjuk liszttel, betakarjuk, langyos helyen kétszeresére kelesztjük, majd lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, három részre osztjuk, hengereket sodrunk belőle, megfonjuk. Vajjal kikent kerek tortaformába kanyarítjuk úgy, hogy a végek közepére kerüljenek, letakarjuk, langyos helyen addig kelesztjük, amíg a tészta már majdnem a forma pereméig ér. Belenyomkodjuk a beolajozott, keskenyedő végén tojástűvel kiszúrt kemény tojásokat; - ez kerül felülre. Beolajozni azért kell, hogy ne ragadjon rá a tészta, kiszúrni pedig azért, hogy a benne lévő levegő a hő hatására, sülés közben szét ne robbantsa a tojásokat. Megkenjük a tésztát (a tojásokat nem) a tojássárgával és előmelegített sütőben (200 °C-on) 40-45 percig sütjük, ha nagyon pirulna a teteje, fóliával betakarjuk. A formában hagyjuk langyosra kihűlni, lehúzzuk róla a tortagyűrűt és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Csak az asztalnál szeleteljük, úgy, hogy mindenkinek jusson a tojásból is.
Megfőztem a tojást, hagytam kihűlni, aztán jött a kis lyuk a tetejére, kicsit nagyobb fajta varrótűvel csináltam. Aztán mikor megkelt a tészta a formába, akkor beletettem a már főtt tojást, lekentem és ment a sütőbe. A sütés vége felé letakartam fóliával, hogy ne égjen meg nagyon a teteje. Többen megkérdezték, hogy akkor a tojást héjjastól kell megenni? Meg hogy miért nem pucolva teszem rá a tojást. Na mert szerintem akkor jönne az, hogy megég, így meg védi a héj. Érdemes kipróbálni, szerintem nem csak húsvétkor lehet enni :) (szerintem kevesebb cukor is elég bele)
Hú lányok, ez így nagyon pocsék lett. Valahogy mégsem sikerül a sorközöm. Bocsika. Ezt még nem sikerült elsajátítanom rendesen. Ne szídjatok. Áttanulmányozom.
Írok még recit, hátha kedvet kaptok a kipróbálására.
Nagynéném mézes sütije
Hozzávalók:
- 1 egész tojás,
- 10 dkg vaj,
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál méz, (olvasztva)
- 3 evőkanál tej,
- 1 kávéskanál szalalkáli.
Ez gőz fölött 5 percig összefőzni. Majd langyosan belekeverni, vagy hidegen a 45 dkg finomlisztet. Ez a tészta.
Töltelék: 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, sűrű krémet főzünk, majd ha kihült 2 vaníliáscukrot teszünk bele. Majd 20 dkg vajat, 17 dkg porcukorral habosra keverünk, végül a kettőt még tovább keverjük együtt habosra.
A tésztából 3 lapot sütünk, melyet a nagy gáztepsi alján amit jól kivajazunk.Nagyon hamar sül. Ezután a krémmel megtöltjük, csokiöntetet is készíthetünk a tetejére. MENNYEI!
Bodzaszörp
Hozzávalók:
-25 db bodzavirág,
- 3 liter víz, ezt összeforralni, lehűteni, 24 óráig áztatni.
Utána leszűrni, a leszűrt lébe 2 kg cukrot, 5 dkg citromsavat, 1 kávéskanál nátriumbenzoátot tenni, ezt ismét felforralni, majd száraz dunsztba tenni.
Megfázáskor, meg ilyen jellegű betegségeknél nagyon jó. Én magamnak külön csináltam, de az a cukor miatt mennyiségileg kevesebb lett, de nagyon üditő.
Vitaminsaláta
Hozzávalók:
2 kg fejeskáposzta,
1 kg zöldpaprika,
0,5 kg vöröshagyma,
1 kg zöldparadicsom,
1 kg kígyóuborka (héjastól)
0,5 kg sárgarépa,
2-3 marék só.
Ezeket mind vékonyra kell gyalulni, kivéve a sót. HIHI
6-8 órát áll a sóban, lecsurgatjuk, gyengén kinyomjuk.
A vitaminsaláta leve: 40 dkg cukor, 6 dl víz, 2,5 dkg mustármag, 1 dkg egész bors, 2 dl 10 %-os ecet, 0,5 kávéskanál borkénpor. Ebbe a lébe tesszük a nyersanyagot, 1 napig forgatjuk, másnap üvegekbe tesszük, lekötjük, helyére állítjuk. Ezt a savanyúságot ex anyósom készítette, én annak idején a kispesti piacon vásároltam 300 Ft-ért 1 kg-ot. Nagyon szerettük. Én az idén fogom kipróbálni, csak a zöldparadicsomot kihagyom belőle, mert azt nem igazán szeretjük.
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg sima liszt 20 dkg porcukor 8 dkg margarin 2 tojás 2 ek. kakaó 1 kisk. szódabikarbona kevés tej (kb. 1-2 ek)
Krém: 2 cs. vaniliás pudingpor 4 ek. liszt 2 tojás sárgája 1 l tej 20 dkg vaj 20 dkg porcukor 1 csomag vaníliás cukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 lapot sodrunk belőle, melyeket vajazott tepsi hátán sütünk. (Amikor kezd a széle színt kapni, már jó) A tejben elkeverve a pudingport, lisztet tojás sárgáját( ha csomós, botmixer!) sűrűre felfőzni folyamatos keverés mellett. Ezt kihűtjük és apránként összekeverjük vajból+ porcukorból+vaniliás cukorból készült kevert krémmel. Megkenjük a lapokat a habkönnyű krémmel és másnapig félretesszük puhulni az egészet.
A csirkemellet megmossuk és szárazra töröljük. Minden filét keresztben kettévágunk. A húst több helyen ½ cm mélyen bevágjuk, sóval és 1 evőkanál citromlével bedörzsöljük és félre tesszük.
A joghurtot krémesre kikeverjük. Meghámozzuk a gyömbért és finomra reszeljük. A fokhagymát is meghámozzuk és szétzúzzuk. A joghurtba keverjük a gyömbért, a fokhagymát, a maradék citromlevet és a fűszereket. 2 evőkanál pácot félretesszünk. A csirkét bevonjuk a maradékkal és 4 órán ár érleljük benne.
Lecsöpögtetjük a húst és az olajozott grilltálcán 30 percig sütjük. Egyszer megfordítjuk és megkenjük a maradék páclével.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, az így kapott omlós tészta kétharmadához hozzáadjuk a kakaóport . A barna tésztát két cipóra osztjuk. 1 világos és két barna lapot nyújtunk.
A túrókrémhez áttörjük a túrót, majd a tojássárgákkal, a vajjal, a porcukorral alaposan összekeverjük. A citrom héjával és levével ízesítjük, a tejföllel lazítjuk. A tojásfehérjékből habot verünk, majd a túróhoz adjuk.
A tepsit kivajazzuk, a kinyújtott világos lapot beleterítjük, megkenjük a lekvárral, rátesszük a barna tészta feléből nyújtott egyik lapot. A túrókrémmel rétegezzük, és ráhelyezzük a második kakaós lapot. 150 fokon megsütjük. Ha kihűlt, be lehet vonni csokimázzal (de nem létszükséglet, az is elég, ha szitáltok rá porcukrot).
Tegyük az összetört keserű csokoládét egy fém keverőtálba, adjuk hozzá a vajat, és a porcukrot, majd vízgőz fölé helyezve olvasszuk meg. Vegyük le a gőzről, és ha kissé kihűlt, keverjük bele a tojásokat, adjuk hozzá a tejet. Ezután a sütőporral és sóval elkevert lisztet is dolgozzuk az olvasztott csokoládés keverékhez. Töltsük háromnegyedig a sütőformákba, majd minden egyes muffin közepébe nyomjunk 3-3 darab kimagozott meggyet. Süssük előmelegített sütőben 170 fokon 20-25 percig. A megtöltött formákba dughatunk aszalt szilvát is, vagy megszórhatjuk szeletelt mandulával, durvára tört dióval, mogyoróval.
2 doboz olajos tonhalat lecsepegtetek, majd kevés olívaolajon megfuttatom, Ha van itthon teszek hozzá kevés szardellapasztát, kapribogyót, sóval, borssal ízesítem, majd ráteszek egy kis doboz tejfölt, és felengedem annyi tejszínnel, hogy mártás sűrűségű legyen. Jól kiforralom, végül citromlével ízesítem. Megszórom petrezselyemzölddel vagy kaporral, összekeverem a kifőtt tésztával (én masnival szeretem a legjobban).
ELKESZITES: Also es felso sutes eseten a sutot elomelegitjuk. A lecsatolhato oldalu tortaforma /26cm vagy 28cm/ aljat kizsirozzuk. A lisztben elvegyitjuk a sutoport es egy keveroedenybe szitaljuk. Hozzaadjuk a tobbi hozzavalot /teszta!/es a konyhai robotgeppel /dagasztospiral/ eloszor a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton jol egybedolgozzuk.A teszta 3/4-ed reszet a tortaforma aljan kinyujtjuk, tobbszor egy villaval megszurkaljuk es felcsatoljuk a forma oldalat. A maradek tesztat hosszu henger alakura formazzuk, es a forma oldalara nyomkodjuk ugy, hogy 3-4cm magas perem keletkezzen.
A KREMHEZ az almakat megmossuk, meghamozzuk , 4-be vagjuk es kimagozzuk. Vekonyan felszeleteljuk es fahejjal megszorjuk. A pudingporbol a tasakon lathato leiras szerint, DE CSAK 750ml almaborral es 250g cukorral pudingot keszitunk. Az almaszeleteket AZONNAL a forro pudingba keverjuk es egyenletesen a tortaformaba ontjuk.
Also es felso sutes: kb 170 C/elomelegitve/ Legkevereses:kb150 C/elomelegites NELKUL/ , GAZ: 2-3.fokozat /elomelegites NELKUL/ SUTESI IDO: kb 60 perc
A sutemeyt 15 percig a formaban hulni hagyjuk, majd lecsatoljuk a forma oldalat. A tejszint a habfixaloval es a vanil cukival kemeny habba verjuk es a kihult sutemenyre kenjuk. Kakaoporral megszorva talaljuk.
TIPP: Az almabort helyettesithetjuk almalevel vagy almale es bor keverekevel. GONDOLJATOK A GYEREKEKRE: ALKOHOL!!
Megjegyzes/ Ildiko/ A tortat En hagynam hosszabb ideig IS hulni mivel sztem 15 perc nem eleg a kihuleshez hogy a tejszint meg rogzitovel egyutt is "balesetmentesen"ratudd nyomni. A melegtol esetleg "visszaolvadna"es a tortadnak fuccsi! Sokat szaladgaltam almaborert. No, ITT a labadat lejarhatod erte. EN a sima feherbort csinalom meg almaszorpinek! Gondoljatok ilyenkor a cukor merseklesere! Hetvegen megsutom es keszitek fotot, akkor gusztalhatjatok es talan kedvet kaptik TI is hozza. Sok sikert!! / Ps: magamnak is./
Egy tűzálló tálban keverjétek habosra a tojássárgákat 3 evőkanál cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és a liszttel. A tojásfehérjékhez tegyetek 1 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és verjétek kemény habbá. Ha készen vagytok vele, tartsatok egy tésztaszűrőt a hab fölé és öntsetek át rajta 2 pohár forró vizet. Hagyjátok így. Forraljátok fel a tejet és fokozatosan öntsétek a kikevert tojássárgájára. Nagyon fontos a sorrend, mert ha felcserélitek, a madártej összecsomósodik. A tűzálló tállal együtt tegyétek a tűzhelyre és addig kevergessétek, amíg forrni nem kezd. Vegyétek le a tűzről és egy evőkanállal vagy kisebb méretű lyukacsos szűrőkanállal kanalazzátok ki a leforrázott habot és rakjátok a madártej tetejére. Reszelt csokoládéval, apróra vágott gyümölccsel díszítsétek. Hűtve igazán finom. Tetejére mazsolát, darált diót is szórhattok.
A csirkemellfilét csíkokra szeljük és kevés olajon fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a durvára vágott parajt (lehet ilyet készen fagyasztva is kapni), megfonnyasztjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a tejszínnel és felforraljuk. Közben a tésztát bő sós vízben kifőzzük. A kész tésztát összeforgatjuk a mártással (érdemes tálalás előtt 10-15 perccel, hogy a tészta a mártást magába szívja), belemorzsoljuk a margarint (ettől selymesebbé válik a mártás) és reszelt parmezán sajttal tálaljuk.
A kekszet kisebb darabokra töröd,vaj+tojás+cukor gözfölött összefözöd,leveszed a tüzröl belekevered kakaót,rumot,kekszet.A lapot vizes ruhával megpuhitod rákened a krémet feltekered hütöbe szilárdulni teszed ,szeleteled.(ha kicsi lapod van fedéssel raksz egymás mellé ketöt )
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit