E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Receptek : Bármi, amit érdemes megsütni vagy megfőzni II. Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2007.01.19. 18:33 -

Sziasztok!

Az előző receptes topikot a fórumokra kattintva el lehet érni továbbra is, csak a bal oldali, kinti elérhetőségét szüntettem meg.

Várom továbbra is a recepteket sok szeretettel, üdv, Margit

ILDIKO Előzmény | 2007.05.25. 19:20 - #168

TUROTORTA        /Dr. OETKER/

HozzávalókTésztához:
45 dkg liszt
15 dkg Dr. Oetker Decor Porcukor vaníliaízű
30 dkg margarin
1/2 tasak Sütőpor
2 db tojássárgája (közepes méretű)
1/2 tasak Vanillincukor
1 db reszelt citrom héja

A töltelékhez:
20 dkg túró
5 dkg Dr. Oetker Decor Porcukor vaníliaízű
1 db tojássárgája (közepes méretű)
2 dkg mazsola
3 dkg Étkezési keményítő
1 evőkanál búzadara
1/3 üveg (1,5 ml) citrom aroma
szeletelt mandarin vagy őszibarack ízlés szerint


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit keverőedénybe tesszük, összedolgozzuk
és pihentetjük kb. 15 percig. Kikent formába tesszük
a tészta 2/3-át, majd az alját és az oldalát kibéleljük vele.
A tésztát 150˚C-on kb. 20 percig elősütjük.
A töltelákhez a túrót szitán áttörü³k, hozzáadjuk a többi nyersanyagot,
majd kézzel vagy fakanállal óvatosan összedolgozzuk.
A mandarint/barackot legutoljára tegyük bele, nehogy összetörjenek,
levet engedjenek!
A megmaradt tészta 1/3-ával lefedjük a tölteléket,
majd 150˚C-on 40-50 percig sütjük.
Díszítés: Az elkészült tésztát megszórjuk Dr. Oetker Decor vaníliaízű
porcukorral.


http://www.oetker.hu/html/default/.HU.0


HBKati Előzmény | 2007.05.25. 13:42 - #167

Bocsi az előbb lemaradt:rétesen kívül készíthető belőle pl. sajtos rúd,és hasonló sós sütemények.


HBKati Előzmény | 2007.05.25. 13:40 - #166

Magdus féle RÉTES /Én tőle kaptam.Más eredetet nem tudok megjelölni/

24 kanál olvasztott háj

32 kanál víz

4 kanál ecet

4 csipet só

annyi liszt,hogy könnyen nyújtható,rugalmas tésztát kapjunk.

4 részre osztjuk,2x nyújtjuk,megkenjük olvasztott hájjal.Fagyasztóban sokáig eláll. 


Limara Előzmény | 2007.05.25. 08:33 - #165

Csokoládés profiterole/Nagy Süteményeskönyv
 
Tésztához: 1 bögre víz
                90 g vaj
                1 bögre finomliszt
                3 tojás   
 
Csokis-likőrös töltelékhez: 1/2 bögre cukor
                                     3 tojás sárgája
                                     2 ek. liszt
                                     1 bögre tej
                                     55 g tört étcsokoládé
                                     1 ek. narancslikör
170 g olv. csokoládé
 
A tésztához tegyük a vajat és a vizet egy lábosba, s lassan forraljuk fel. Mikor forrni kezd, keverjük hozzá a lisztet, lassú tűzön állandóan kevergetve főzzük 2 percig, vagy míg nem tapad többé a massza az edény oldalához. Egyenként verjük bele a tojásokat, míg fényes és világos nem lesz. Kivajazott tepsire kanállal adagoljunk kis gömböket, majd 200 fokon 10 percig süssük. Ezután 180 fokon még további 10 percig, míg a tészta ropogós, szép aranybarna nem lesz. Sütőt ne nyitogassuk!Mindegyikbe fúrjunk lyukat, és rácson hűtsük ki.
A töltelékhez a cukrot és a tojások sárgáját keverjük jó habosra, adjuk hozzá a lisztet. A tejet a csokoládét és a likört közepes tűzön melegítsük, míg egynemű lesz. Vegyük le a tűzről és lassan keverjük a tojássárgájás masszához.. Tegyük vissza a tűzre és állandó keverés mellett lassú tűzön sűrítsük be. Hűtsük ki.
Mikor kihült tegyük habzsákba és nyomjuk a tésztába. A profiterolékat mártsuk olvasztott csokoládéba és tegyük rácsra míg megdermed.
 
            

ILDIKO Előzmény | 2007.05.22. 21:14 - #164

Évi szelet:

Tészta: 50 dkg liszt, 17 dkg zsír, 17 dkg porcukor, 1 tojás, 2 tojássárgája, 1 sütőpor, tej.

A hozzávalókat annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy lágy, de nyújtható tésztát kapjunk. 3 lapot sütünk belőle.

Krém:

1/4 liter tej, 1-2 evőkanál kakaó, rum, 10 dkg  vaj, 10 dkg porcukor.

Az egyik lapot ( amelyik nem túl jól sikerült ) összetörjük, megáztatjuk 1/4 liter tejben, hozzáadjuk a kakaót, rumot. Kikeverjük a vajat a porcukorral, összevegyítjük a péppel. Megtöltjük vele a megmaradt két lapot.

Máz:

2 tojásfehérje, 20 dkg porcukor.

A hozzávalókat gőz felett kemény habbá verjük, rákenjük a tésztára. Jó ha áll egy napot

EZT a receptet AGI kuldte a RAMA -rol  nekem el. Koszonjuk!!


iriszi Előzmény | 2007.05.21. 10:03 - #163

PITTA 225g kenyérliszt 1kk só 15g élesztő 140ml langyos viz 10ml oliva olaj Én mindent beleragtam a kenyérgépbe jó összedagasztattam.Dagasztótálba tettem,de lehet sima tálba olajozott fóliával letakarni és meleg helyen duplájára keleszteni.Megdögönyözni a tésztát,lisztezett felületen 8felé osztani.Gombocoká formázni lefedni olajozott fóliával és 5 percig pihi.Kinyujtjuk mindegyik gombocot 5mm vastag ovális lepénnyé.Lisztezett konyharuhára tenni ,olajozott foliával letakarni,kelni hagyni kb. 30percig.Sütöt 230fokra melegiteni rácsra vagy sütölemezre rakni ezt is melegiteni a sütöben.4-6percig sütni illetve amig holyagos nem lesz megfordit nem kell pirosra sütni.Melegen ruhával letakarni ha kihül bezacskozni.

ILDIKO Előzmény | 2007.05.21. 09:03 - #162

RUMOS - szelet

Hozzavalok: 8 tojas, 400gr porcukor, 300gr daras liszt, 200gr vaj, 1 dl Rum, tetszes szerinti gyumolcsiz,

A tojassargajat a porcukorral es a vajjal NAGYON jol kidolgozzuk/A vajat 2-3 oraval elotte a hutobol kivenni es a folia nelkul hagyni hogy puha legyen!/ majd a liszttel es a kemenyre felvert tojashabbal ovatosan egybevegyitjuk. A tepsit kikenjuk, meglisztezzuk es a tesztat rasimitjuk. Elomelegitett sutoben megsutjuk. A kihult teszta szelebol jocskan levagunk, elmorzsoljuk, es osszekeverjuk a rummal. A tesztat 2 egyenlo reszre vagjuk , megkenjuk gyumolcsizzel, es rakenjuk az elkeszitett rumos masszat. A teszta masik felet ugyancsak megkenjuk gyumolcsizzel, es rahelyezzuk  a toltelekre./lekvaros oldala a toltelekes reszre keruljon/Jol lenyomkodjuk,es bevonjuk a Rummazzal.

RUMMAZ: 160gr porcukor, 1 kanal forroviz/!/ , 2 kanal Rum,

A porcukrot a forrovizzel es a Rummal addig keverjuk, mig a maz megsurusodik.

/EZT is ätlehet kolteni" EVA-szelette/


ILDIKO Előzmény | 2007.05.21. 08:50 - #161

PUNCSOS_SZELET   /IILDIKONL/

Hozzavalok:2tojas, 4 tojassargaja,150gr cukor, citromhej, 4 tojasfeherje, 150gr daras liszt, Rum a meglocsolashoz, barackiz,

Elkeszites: A 2 egesz tojast, a 4 tojassargajat, a porcukrot meg a reszelt citrom hejat nagyon jol kidolgozzuk a robotgeppel. A 4 tojasfeherjebol kemenyre felvert habot a liszttel egyutt konnyeden a tojassargajahoz keverjuk. Az igy elkeszitett tesztat kikent, liszttel meghintett tepsin, elomelegitett sutoben lassan megsutjuk. Hulni hagyjuk, majd vizes kessel hosszaban 3 egyenlo reszre vagjuk. Az alsoreszt megkenjuk barackizzel,es erre rakenjuk a toltelek felet.Betakarjuk a masodik resszel, rummal meglocsoljuk, megkenjuk barackizzel es a maradek toltelekkel.Raboritjuk a harmadik reszt, es kb. 1 orara sulyokkal lepreseljuk. Bevonjuk rummazzal, szikkadni hagyjuk, es szeletekre vagjuk.

TOLTELEK:  150gr cukor,egy keves viz, 15db piskota, 1 citrom leve, 150gr orolt dio, 50gr csokolade /reszelt/  1dl Rum,

A cukorbol egy keves vizzel suru szirupot fozunk, es hulni hagyjuk. A mar hideg sziruppal leontjuk a piskotakat, hozzakeverjuk az orolt diot meg a Rumot. A tolteleket kikeverjuk, hozzaadjuk a reszelt csokoladet es megegyszer jol atkeverjuk, es megtoltjuk vele a szeleteket.

RUMMAZ: 260gr porcukor, 2 kanal forroviz/!/ 2 kanal Rum,

A porcukorra raontjuk a forrovizet es a rumot, es suru , fenyes mazza keverjuk.

 

Ezt a recit is attudjatok "szepiteni " EVA-szeletre. Meggyet raktok a toltelek koze es egykis megggylevet meg a toltelekbe. Vigyazzatok mert nemszabad hignak lenni. Haraposnak kell hogy maradjon! /


Limara Előzmény | 2007.05.20. 18:09 - #160

Meggyes-cseresznyés lepény
 
30 dkg finomliszt
30 dkg cukor
22 dkg Rama margarin
5 db tojás
1 cs. sütőpor
60 dkg magozott meggy vagy cseresznye esetleg vegyesen
 
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját is, tovább habosítjuk. A sütőport alaposan elkeverjük a liszttel, majd a tojásos vajhoz adjuk, végül beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét is.A tésztát egy alaposan kikent, kilisztezett nagy méretű tepsibe símítjuk, tetejét kirakjuk a kimagozott, lecsöpögtetett gyümölcsszemekkel. Meleg sütőben kezdjük sütni, majd 5-6 perc után takarékra vesszük.

bezsa Előzmény | 2007.05.19. 15:20 - #159

Zabpelyhes tallér/Chilii

 

Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
6 dkg barna cukor
6 dkg cukor
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg finomliszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
½ kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg étcsokoládé, apróra vágva

Ügymenet: Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok-lisztezek egy nagy tepsit.

Egy nagy tálba kimérem a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, egy csipet só és ízesítésnek egy kis fahéj (keksz fűszer) is. A csokit felaprítom, és a lisztes keverékhez szórom és jól összekeverem.

A vajat robotgéppel habosra keverem a kétféle cukorral, majd hozzádolgozom a tojást.

Ezután a kétféle keveréket egy fakanállal jól összedolgozom.

A tésztából diónyi adagokat teszek egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítom. Egyszerre nem fér rá az összes tészta a tepsire, ezért miután megsütöttem az első adagot, elkészítem a többi tallért is.

A zabpelyhes tallérokat 15 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek.

Kb. 30 tallér lesz belőle.

Én mézes süteményfűszert tettem bele.

 

6dkg nád cukor és Süssinát használtam hozzá. Legközelebb a nádcukrot elhagyom, most nem mertem.


ILDIKO Előzmény | 2007.05.19. 14:20 - #158

HIDEG -CsOKIMAZ   /  FOZESNELKUL!/

 

Hozzavalok: 20dkg Porcukor, 3ek kakaopor,  3ek forroviz/!/ En esetleg teszek meg bele egy pici olvasztoss vajat/

Joool kikeverni es irany a "tetote" . Egyenletesen elosztani, aztan "hidegre kuldeni"" a hutobe. Minimum 1-2 orat szamolj ra. En nem turelmetlenkedem az ilyennel soha, mert akkor szepentudod felvagni. Sok szerencset es idotoltest.


molnarivett Előzmény | 2007.05.18. 19:29 - #157

Sziasztok! Szeretnék egy-két bevált receptet megosztani veletek: PÉKSZENDVICS: Hozzávalók: 1 tejföl,0.5kg liszt,1tojás,1 élesztő 2 ek.cukorral tejben futtatva,só, kevesebb,mint 1 dl olaj. Összedolgozom,kelesztem,ujjnyi vastagra nyújtom.Én nyolc fele vágtam,téglalap alakúra, virslit tettem bele, ketchuppal , mustárral kicsit meglocsoltam,mint a hot-dogot, ráhajtottam az egyik felét a másikra, s összenyomtam a széleit.Tojássárgájával megkentem, reszelt sajttal megszórtam és megsütöttem.Lehet bele darálthúsból készült krémet is tenni, vagy ízlés szerint bármit. ELEFÁNT SZEM: Hozzávalók: Kisütünk egy piskótatekercs lapot. A krém: 15 dkg darált dió, 2 cs. van.cukor, 5 ek. porcukor,ezt 5 ek. forró tejjel leönteni, keverni.10 dkg margarinnal szintén tovább keverem. A piskótalapot megkenem a krémmel, majd banánt teszek a piskótalap legtetejébe, s felgöngyölöm.Csokimázzal leöntöm, hagyom hűlni. Ugyanúgy szeletelem, mint a piskótatekercset. PULYKATORTA üNNEPEKRE NAGYON FINOM, ÉS MUTATÓS!!! 80 dkg pulykamell,2 gerezd fokhagyma,tej-az áztatáshoz,1,5 cs. baconszalonna,liszt,tojás,15 dkg trappista sajt, 15 dkg füstölt sajt, 1 cs. selyemsonka,1 db. körszeletes ananász, 20 dkg angolszalonna, 2 dl tejszín. EZ EGY NAGY MÉRETŰ YENAI TÁLHOZ VALÓ ADAG A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk,egy órára fokhagymás tejbe áztatjuk.a yenai tálat vékonyan kizsírozzuk,s a baconszalonnával körkörösen kibáleljük úgy, hogy a tál közepén találkozzanak a széleik, s a többi részük kilógjon. A MELLEKET MEGSÓZNI NEM SZABAD!4 Lisztbe, tojásba és a két féle sajtba forgatjuk, és egy sort lerakunk.Ráteszünk egy sor selyemsonkát, majd ananászt, végül angolszalonnát.Tejszínnel meglocsoljuk.A hozzávalókat addig rétegezzük, míg el nem fogynak(3 réteget lehet rakni9. a végén a kilógó szalonnaszeleteket a tetejére simítjuk. előmelegített sütőben fólia alatt egy órát sütjük, majd levesszük a fóliát, átfordítjuk a yenai tál tetejére és ropogósra sütjük.(Én a yenai tetejét raktam rá rögtön, s rendesen megsült, készre, ropogósra anélkül, hogy levettem volna a tetejét, egy óra alatt a légkeveréses sütőben.) Ha kész, kiemeljük és hagyjuk kihűlni.Tortaszerűen szeleteljük.

Kartika Előzmény | 2007.05.17. 23:28 - #156

Ildikó, itt küldöm neked az ígért túrótortát.

a piskotatortához: 80 g finomliszt
20 g étkezési keményitő, 1/2 kk sütőpor, 50 g hámozott darált mandula, 4 tojás, só, 100 g porcukor, 1 tasak van. cukor

a krémhez és diszítéshez:
120 g cukrozott vegyes gyümölcs (én többet tettem) 60 g cukrozott ananász, 4 ek. mandulalikör, 80 g hámozott natur pisztácia, 180 g étcsokoládé, 750 g tehéntúró (ricotta) 1,5 tasak v. 9 lap zselatin (15 g), 1 narancs, 200 cukor, 2,5+2,5 dl tejszin, 1 tasak habfixáló, 10-12 szem zöld és piros kandirozott cseresznye

26 cm tortaformában megsütni a piskotát szokásos modon (ezt nem írom le)

A krémhez: cukrozott gyümölcsöt felaprozzuk, meglocsoljuk likörrel. A pisztáciát és a csokoládét darabosra vágjuk. Migyekiből féreteszünk 2 kanállal a diszítéshez. (azt nem áztattam meg a likörben)
A túrót áttörjük,a zselatint beáztatjuk 1 dl hidegvizbe. Narancsot megmossuk, a levét kinyomjuk a lábosban, hozzáadjuk a 1 dl vizet a zselatinnal és 5 percig forraljuk . belekeverjük a gyümölcsöket, a csokit, a pisztáciát legvégén a túrót, jól öszekeverjük és hütőbe tesszük 10 percre.

Közben a 26 cm tortalap már kihült kettővágjuk, majd a tetejét még nyolcba vágjuk.Egy gömbölyű tál aljába fóliát teszünk, arra rárakjuk szépen körben a felvágott piskota háromszögeket.


12 óra után tálra boritjuk, ekkor a kerek alj van alul és a gömbölyű tető felül. A maradék tejszint kis porcukorral habbá verni, bevonni vele a tortát, disziteni, megszórni a félretett mandulával és cukrozott gyümölccsel, disziteni lehet még bármivel.
 
                      túrótorta
 

ILDIKO Előzmény | 2007.05.15. 21:49 - #155

Bocsanat! HEDONISM-sutis oldal. Ajanlom mindenkinek lanyok.

ILDIKO Előzmény | 2007.05.15. 20:14 - #154

HEDORISM oldalarol ANI recije

KEVERT  GYUMOLCSOS LEPENY

Egy nagy tepsihez:

24 dkg margarin

5 tojás

40 dkg cukor (ha nem vendégek elé készül, 30 dekát teszek bele)

30 dkg rétesliszt

2 kis pohár tejföl (vagy egy nagy pohár fele)

1 sütőpor

1 kk szódabikarbóna

1 vaníliás cukor/kivonat

60-80 dkg gyümölcs (jelen esetben meggyet használtam)

fahéjas cukor a tetejére szórni

Margarint a cukorral kikeverem. Beleütöm a tojásokat és jó magas fokozaton összehabosítom. Ekkor megy bele a tejföl, lazán elkeverem. Majd a sütőporral és szódabikarbónával elkevert liszt. Lazán forgatom össze, mint ha muffint készítenék.  Egy nagy tepsi aljába szépen elterítem a tésztát, és kirakom gyümölcsökkel. Igyekszem alulra is bedugdosni 1-1 szelet/szem gyümölcsöt, hogy ne csak a tetején üljenek meg. Majd jó vastagon megszórom fahéjas cukorral, és 180C°-on, 50 percig sütöm. Tűpróba, mert gyümölcsönként változik a sütési idő (pl. körte kevesebb lét enged, mint a meggy) és kész. Nem érdemes melegen szeleteléssel próbálkozni. Hidegen szépen, és precízen lehet belőle szeleteket vágni, míg melegen szétforgácsolódik.Muffinformaba is meglehet sutni.

 

 


ILDIKO Előzmény | 2007.05.15. 20:02 - #153

LAWRENCE-tortaja

180 g étcsokoládé (törekedjünk a jó minőségűre)
175 g vaj (melegen ajánlom, hogy ezúttal ne margarin legyen)
125 g porcukor
200 g őrölt mandula (időnként dióval, vagy mogyoróval helyettesítem, úgyis nagyon finom)
4 tojás
pici só

A sütőt előmelegítjük 150C°-ra. Egy 25 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk s.papírral vagy vaj/liszt kombó.

A csokoládét vízfürdő felett megolvasztjuk (én mikrózom helyette). A vajat és a cukrot keverjük habosra, adjuk hozzá az őrölt mandulát, a tojások sárgáját és a felolvadt csokoládét, és keverjük egyenletesre.

Verjük a fehérjéket a pici sóval keményre, és óvatosan keverjük a csokis masszához. Majd öntsük a formába és tegyük a sütőbe. 35 percig kell sütni. Ekkor egy vékony kéreg lesz a tetején, de a belseje még lágy. Így tökéletes. Miközben hűl teljesen megszilárdul. Semmiképpen se süssük tovább, mert keksz lesz belőle.

A tetejet tetszes szerint bevonhatjuk  csokival, de kinalhatjuk tejszinhabbal es malnaval.Jo etvagyat! 


ILDIKO Előzmény | 2007.05.15. 16:01 - #152

HOXA receptes oldalrol koszonettel a szerzonek.

Név: Kapucíner szelet
Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: a tésztához:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
10 dkg Rama sütőmargarin
1 csomag sütőpor
4 evőkanál finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg Rama sütőmargarin
1-2 evőkanál finomliszt
a krémhez:
1csomag tejszínízű pudingpor (főznivaló)
3 dl tej
25 dkg Rama sütőmargarin
25 dkg porcukor
2 evőkanál keserű kakaópor
a bevonáshoz:
15 dkg tortabevonó csokoládé
Elkészítés: A tésztához a tojássárgáját a cukorral és az olvasztott margarinnal jól felhabosítjuk, a sütőporral összeke-vert lisztet hozzáadjuk, végül óvatos mozdulatokkal a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
Margarinnal kikent, belisztezett kb. 25x30 centis tepsibe simítjuk és közepesen forró sütőben (180 °C, lágkeveréses sütőben 165 °C) kb.20 percig sütjük.
A krémhez a tejszínes pudingport a tejben - cukor nélkül - sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha margarint a cukorral kikeverjük, majd a hideg krémmel összekerverjük. A felét a piskótára kenjük.
A másik felét a kakaóval sötétre színezzük, a világos krém tetejére kenjük. Egy kicsit dermedni hagyjuk, végül az egészet olvasztott csokoládéval, torta-bevonóval vagy csokimázzal bevonjuk.
Felvitte: gonoszdi, 2007-05-07, 07:49

Megjegyzes/Ildi/ En mokkaizu kavet is rakni fogok a krembe .


ILDIKO Előzmény | 2007.05.15. 15:10 - #151

Kedves receptkeresok!

1-2 ide bemasolt recepthez elfelejtettem a szerzojet hozzairni! ELNEZESETEKET kerem erte!! Nem akartam mas tollaval ekeskedni es senki itt. Megegyszer bocsi erte!Ezuton szanom-banom bunomet!


EmMargit Előzmény | 2007.05.14. 23:30 - #150

 
Eddig ABC-be sorolva.

ILDIKO Előzmény | 2007.05.12. 13:29 - #149

Aranygaluska almapürével

Hozzávalók az alaptésztához:
  • 1-1,25 dl tej,
  • 3 csapott evőkanál cukor,
  • 3 dkg élesztő,
  • 40 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 2 tojássárgája,
  • 2 csipetnyi só,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt sárga héja,
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • A tészta nyújtásához: liszt
  • Az almapüréhez:
  • 80 dkg alma,
  • 1,5 dl fehérbor,
  • 1 citrom leve,
  • 5 csapott evőkanál cukor,
  • darabka fahéj,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 szem szegfűszeg

  • Elkészítése: A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a cukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Egy evőkanálnyi lisztet is hozzákeverünk és 15-20 percig pihentetjük. Ezalatt térfogata a duplájára nő. Közben a lisztet tálba töltjük, a közepébe mélyedést nyomunk. Ide kerül a felütött tojás, a tojássárgája, a só, a vaníliás cukor meg a reszelt citromhéj. A fölfuttatott élesztőt ráöntjük és 4-5 percig dagasztjuk, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik. Egy kevés liszttel meghintjük és kb. 30 percig pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán a tésztát két részre osztjuk. Egyenként 25 kis „pogácsát” szaggatunk belőle, amiket kissé meggömbölyítünk, olvasztott vajba forgatunk és tepsibe rakosgatunk. Konyharuhával letakarva 40-45 percig kelni hagyjuk. Ezt követően előmelegített sütőben a közepesnél valamivel kisebb lánggal kb. 35 percig sütjük. Ezalatt az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kimetsszük. A többi hozzávalót 2 deci vízben fölforraljuk, és az almacikkeket úgy 15 perc alatt puhára pároljuk benne. Végül a fahéjat meg a szegfűszeget kiemeljük belőle, a gyümölcsöt pedig ízes levével együtt turmixoljuk vagy merülőmixerrel pépesítjük. A kész aranygaluskát a sütőből kivéve olvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral meghintjük. Melegen, a még ugyancsak meleg almapürével tálaljuk.


    [808-789] [788-769] [768-749] [748-729] [728-709] [708-689] [688-669] [668-649] [648-629] [628-609] [608-589] [588-569] [568-549] [548-529] [528-509] [508-489] [488-469] [468-449] [448-429] [428-409] [408-389] [388-369] [368-349] [348-329] [328-309] [308-289] [288-269] [268-249] [248-229] [228-209] [208-189] [188-169] [168-149] [148-129] [128-109] [108-89] [88-69] [68-49] [48-29] [28-9] [8-1]

     

    Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
     

     
    Számláló
    Indulás: 2005-07-19
     
    Társalgó
    Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
     
    Hangulatjelek

    A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

     

    Hangulatjelek

    További hangulatjelek

    Egyéb hangulatjelek

    Animációs tárház (Limara)

    Smiley (Limara)

     

    Smile                                                   
    Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

     
    Google kereső

    Google

     
    Kedvenc oldalaim
     
    Diétázóknak
     
    Fórumozók kedvenc oldalai
     
    Elérhetőségeink

    Margit:
    emmargit@gmail.com
    Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

    Bezsa (képfelrakás):
     holczervali@gmail.com

     

    Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

     
    Figyelem!

    A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
     
    Számláló
     

    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?