HozzávalókTésztához: 45 dkg liszt 15 dkg Dr. Oetker Decor Porcukor vaníliaízű 30 dkg margarin 1/2 tasak Sütőpor 2 db tojássárgája (közepes méretű) 1/2 tasak Vanillincukor 1 db reszelt citrom héja
A töltelékhez: 20 dkg túró 5 dkg Dr. Oetker Decor Porcukor vaníliaízű 1 db tojássárgája (közepes méretű) 2 dkg mazsola 3 dkg Étkezési keményítő 1 evőkanál búzadara 1/3 üveg (1,5 ml) citrom aroma szeletelt mandarin vagy őszibarack ízlés szerint
Elkészítés: A tészta hozzávalóit keverőedénybe tesszük, összedolgozzuk és pihentetjük kb. 15 percig. Kikent formába tesszük a tészta 2/3-át, majd az alját és az oldalát kibéleljük vele. A tésztát 150˚C-on kb. 20 percig elősütjük. A töltelákhez a túrót szitán áttörü³k, hozzáadjuk a többi nyersanyagot, majd kézzel vagy fakanállal óvatosan összedolgozzuk. A mandarint/barackot legutoljára tegyük bele, nehogy összetörjenek, levet engedjenek! A megmaradt tészta 1/3-ával lefedjük a tölteléket, majd 150˚C-on 40-50 percig sütjük. Díszítés: Az elkészült tésztát megszórjuk Dr. Oetker Decor vaníliaízű porcukorral.
A tésztához tegyük a vajat és a vizet egy lábosba, s lassan forraljuk fel. Mikor forrni kezd, keverjük hozzá a lisztet, lassú tűzön állandóan kevergetve főzzük 2 percig, vagy míg nem tapad többé a massza az edény oldalához. Egyenként verjük bele a tojásokat, míg fényes és világos nem lesz. Kivajazott tepsire kanállal adagoljunk kis gömböket, majd 200 fokon 10 percig süssük. Ezután 180 fokon még további 10 percig, míg a tészta ropogós, szép aranybarna nem lesz. Sütőt ne nyitogassuk!Mindegyikbe fúrjunk lyukat, és rácson hűtsük ki.
A töltelékhez a cukrot és a tojások sárgáját keverjük jó habosra, adjuk hozzá a lisztet. A tejet a csokoládét és a likört közepes tűzön melegítsük, míg egynemű lesz. Vegyük le a tűzről és lassan keverjük a tojássárgájás masszához.. Tegyük vissza a tűzre és állandó keverés mellett lassú tűzön sűrítsük be. Hűtsük ki.
Mikor kihült tegyük habzsákba és nyomjuk a tésztába. A profiterolékat mártsuk olvasztott csokoládéba és tegyük rácsra míg megdermed.
Az egyik lapot ( amelyik nem túl jól sikerült ) összetörjük, megáztatjuk 1/4 liter tejben, hozzáadjuk a kakaót, rumot. Kikeverjük a vajat a porcukorral, összevegyítjük a péppel. Megtöltjük vele a megmaradt két lapot.
Máz:
2 tojásfehérje, 20 dkg porcukor.
A hozzávalókat gőz felett kemény habbá verjük, rákenjük a tésztára. Jó ha áll egy napot
EZT a receptet AGI kuldte a RAMA -rol nekem el. Koszonjuk!!
PITTA
225g kenyérliszt
1kk só
15g élesztő
140ml langyos viz
10ml oliva olaj
Én mindent beleragtam a kenyérgépbe jó összedagasztattam.Dagasztótálba tettem,de lehet sima tálba olajozott fóliával letakarni és meleg helyen duplájára keleszteni.Megdögönyözni a tésztát,lisztezett felületen 8felé osztani.Gombocoká formázni lefedni olajozott fóliával és 5 percig pihi.Kinyujtjuk mindegyik gombocot 5mm vastag ovális lepénnyé.Lisztezett konyharuhára tenni ,olajozott foliával letakarni,kelni hagyni kb. 30percig.Sütöt 230fokra melegiteni rácsra vagy sütölemezre rakni ezt is melegiteni a sütöben.4-6percig sütni illetve amig holyagos nem lesz megfordit nem kell pirosra sütni.Melegen ruhával letakarni ha kihül bezacskozni.
A tojassargajat a porcukorral es a vajjal NAGYON jol kidolgozzuk/A vajat 2-3 oraval elotte a hutobol kivenni es a folia nelkul hagyni hogy puha legyen!/ majd a liszttel es a kemenyre felvert tojashabbal ovatosan egybevegyitjuk. A tepsit kikenjuk, meglisztezzuk es a tesztat rasimitjuk. Elomelegitett sutoben megsutjuk. A kihult teszta szelebol jocskan levagunk, elmorzsoljuk, es osszekeverjuk a rummal. A tesztat 2 egyenlo reszre vagjuk , megkenjuk gyumolcsizzel, es rakenjuk az elkeszitett rumos masszat. A teszta masik felet ugyancsak megkenjuk gyumolcsizzel, es rahelyezzuk a toltelekre./lekvaros oldala a toltelekes reszre keruljon/Jol lenyomkodjuk,es bevonjuk a Rummazzal.
RUMMAZ: 160gr porcukor, 1 kanal forroviz/!/ , 2 kanal Rum,
A porcukrot a forrovizzel es a Rummal addig keverjuk, mig a maz megsurusodik.
Hozzavalok:2tojas, 4 tojassargaja,150gr cukor, citromhej, 4 tojasfeherje, 150gr daras liszt, Rum a meglocsolashoz, barackiz,
Elkeszites: A 2 egesz tojast, a 4 tojassargajat, a porcukrot meg a reszelt citrom hejat nagyon jol kidolgozzuk a robotgeppel. A 4 tojasfeherjebol kemenyre felvert habot a liszttel egyutt konnyeden a tojassargajahoz keverjuk. Az igy elkeszitett tesztat kikent, liszttel meghintett tepsin, elomelegitett sutoben lassan megsutjuk. Hulni hagyjuk, majd vizes kessel hosszaban 3 egyenlo reszre vagjuk. Az alsoreszt megkenjuk barackizzel,es erre rakenjuk a toltelek felet.Betakarjuk a masodik resszel, rummal meglocsoljuk, megkenjuk barackizzel es a maradek toltelekkel.Raboritjuk a harmadik reszt, es kb. 1 orara sulyokkal lepreseljuk. Bevonjuk rummazzal, szikkadni hagyjuk, es szeletekre vagjuk.
A cukorbol egy keves vizzel suru szirupot fozunk, es hulni hagyjuk. A mar hideg sziruppal leontjuk a piskotakat, hozzakeverjuk az orolt diot meg a Rumot. A tolteleket kikeverjuk, hozzaadjuk a reszelt csokoladet es megegyszer jol atkeverjuk, es megtoltjuk vele a szeleteket.
RUMMAZ: 260gr porcukor, 2 kanal forroviz/!/ 2 kanal Rum,
A porcukorra raontjuk a forrovizet es a rumot, es suru , fenyes mazza keverjuk.
Ezt a recit is attudjatok "szepiteni " EVA-szeletre. Meggyet raktok a toltelek koze es egykis megggylevet meg a toltelekbe. Vigyazzatok mert nemszabad hignak lenni. Haraposnak kell hogy maradjon! /
60 dkg magozott meggy vagy cseresznye esetleg vegyesen
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját is, tovább habosítjuk. A sütőport alaposan elkeverjük a liszttel, majd a tojásos vajhoz adjuk, végül beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét is.A tésztát egy alaposan kikent, kilisztezett nagy méretű tepsibe símítjuk, tetejét kirakjuk a kimagozott, lecsöpögtetett gyümölcsszemekkel. Meleg sütőben kezdjük sütni, majd 5-6 perc után takarékra vesszük.
Ügymenet: Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok-lisztezek egy nagy tepsit.
Egy nagy tálba kimérem a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, egy csipet só és ízesítésnek egy kis fahéj (keksz fűszer) is. A csokit felaprítom, és a lisztes keverékhez szórom és jól összekeverem.
A vajat robotgéppel habosra keverem a kétféle cukorral, majd hozzádolgozom a tojást.
Ezután a kétféle keveréket egy fakanállal jól összedolgozom.
A tésztából diónyi adagokat teszek egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítom. Egyszerre nem fér rá az összes tészta a tepsire, ezért miután megsütöttem az első adagot, elkészítem a többi tallért is.
A zabpelyhes tallérokat 15 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek.
Kb. 30 tallér lesz belőle.
Én mézes süteményfűszert tettem bele.
6dkg nád cukor és Süssinát használtam hozzá. Legközelebb a nádcukrot elhagyom, most nem mertem.
Hozzavalok: 20dkg Porcukor, 3ek kakaopor, 3ek forroviz/!/ En esetleg teszek meg bele egy pici olvasztoss vajat/
Joool kikeverni es irany a "tetote" . Egyenletesen elosztani, aztan "hidegre kuldeni"" a hutobe. Minimum 1-2 orat szamolj ra. En nem turelmetlenkedem az ilyennel soha, mert akkor szepentudod felvagni. Sok szerencset es idotoltest.
Sziasztok!
Szeretnék egy-két bevált receptet megosztani veletek:
PÉKSZENDVICS:
Hozzávalók:
1 tejföl,0.5kg liszt,1tojás,1 élesztő 2 ek.cukorral tejben futtatva,só, kevesebb,mint 1 dl olaj.
Összedolgozom,kelesztem,ujjnyi vastagra nyújtom.Én nyolc fele vágtam,téglalap alakúra, virslit tettem bele, ketchuppal , mustárral kicsit meglocsoltam,mint a hot-dogot, ráhajtottam az egyik felét a másikra, s összenyomtam a széleit.Tojássárgájával megkentem, reszelt sajttal megszórtam és megsütöttem.Lehet bele darálthúsból készült krémet is tenni, vagy ízlés szerint bármit.
ELEFÁNT SZEM:
Hozzávalók:
Kisütünk egy piskótatekercs lapot.
A krém: 15 dkg darált dió, 2 cs. van.cukor, 5 ek. porcukor,ezt 5 ek. forró tejjel leönteni, keverni.10 dkg margarinnal szintén tovább keverem. A piskótalapot megkenem a krémmel, majd banánt teszek a piskótalap legtetejébe, s felgöngyölöm.Csokimázzal leöntöm, hagyom hűlni. Ugyanúgy szeletelem, mint a piskótatekercset.
PULYKATORTA
üNNEPEKRE NAGYON FINOM, ÉS MUTATÓS!!!
80 dkg pulykamell,2 gerezd fokhagyma,tej-az áztatáshoz,1,5 cs. baconszalonna,liszt,tojás,15 dkg trappista sajt, 15 dkg füstölt sajt, 1 cs. selyemsonka,1 db. körszeletes ananász, 20 dkg angolszalonna, 2 dl tejszín.
EZ EGY NAGY MÉRETŰ YENAI TÁLHOZ VALÓ ADAG
A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk,egy órára fokhagymás tejbe áztatjuk.a yenai tálat vékonyan kizsírozzuk,s a baconszalonnával körkörösen kibáleljük úgy, hogy a tál közepén találkozzanak a széleik, s a többi részük kilógjon.
A MELLEKET MEGSÓZNI NEM SZABAD!4
Lisztbe, tojásba és a két féle sajtba forgatjuk, és egy sort lerakunk.Ráteszünk egy sor selyemsonkát, majd ananászt, végül angolszalonnát.Tejszínnel meglocsoljuk.A hozzávalókat addig rétegezzük, míg el nem fogynak(3 réteget lehet rakni9. a végén a kilógó szalonnaszeleteket a tetejére simítjuk.
előmelegített sütőben fólia alatt egy órát sütjük, majd levesszük a fóliát, átfordítjuk a yenai tál tetejére és ropogósra sütjük.(Én a yenai tetejét raktam rá rögtön, s rendesen megsült, készre, ropogósra anélkül, hogy levettem volna a tetejét, egy óra alatt a légkeveréses sütőben.)
Ha kész, kiemeljük és hagyjuk kihűlni.Tortaszerűen szeleteljük.
a piskotatortához: 80 g finomliszt 20 g étkezési keményitő, 1/2 kk sütőpor, 50 g hámozott darált mandula, 4 tojás, só, 100 g porcukor, 1 tasak van. cukor
a krémhez és diszítéshez: 120 g cukrozott vegyes gyümölcs (én többet tettem) 60 g cukrozott ananász, 4 ek. mandulalikör, 80 g hámozott natur pisztácia, 180 g étcsokoládé, 750 g tehéntúró (ricotta) 1,5 tasak v. 9 lap zselatin (15 g), 1 narancs, 200 cukor, 2,5+2,5 dl tejszin, 1 tasak habfixáló, 10-12 szem zöld és piros kandirozott cseresznye
26 cm tortaformában megsütni a piskotát szokásos modon (ezt nem írom le)
A krémhez: cukrozott gyümölcsöt felaprozzuk, meglocsoljuk likörrel. A pisztáciát és a csokoládét darabosra vágjuk. Migyekiből féreteszünk 2 kanállal a diszítéshez. (azt nem áztattam meg a likörben) A túrót áttörjük,a zselatint beáztatjuk 1 dl hidegvizbe. Narancsot megmossuk, a levét kinyomjuk a lábosban, hozzáadjuk a 1 dl vizet a zselatinnal és 5 percig forraljuk . belekeverjük a gyümölcsöket, a csokit, a pisztáciát legvégén a túrót, jól öszekeverjük és hütőbe tesszük 10 percre.
Közben a 26 cm tortalap már kihült kettővágjuk, majd a tetejét még nyolcba vágjuk.Egy gömbölyű tál aljába fóliát teszünk, arra rárakjuk szépen körben a felvágott piskota háromszögeket.
12 óra után tálra boritjuk, ekkor a kerek alj van alul és a gömbölyű tető felül. A maradék tejszint kis porcukorral habbá verni, bevonni vele a tortát, disziteni, megszórni a félretett mandulával és cukrozott gyümölccsel, disziteni lehet még bármivel.
40 dkg cukor (ha nem vendégek elé készül, 30 dekát teszek bele)
30 dkg rétesliszt
2 kis pohár tejföl (vagy egy nagy pohár fele)
1 sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 vaníliás cukor/kivonat
60-80 dkg gyümölcs (jelen esetben meggyet használtam)
fahéjas cukor a tetejére szórni
Margarint a cukorral kikeverem. Beleütöm a tojásokat és jó magas fokozaton összehabosítom. Ekkor megy bele a tejföl, lazán elkeverem. Majd a sütőporral és szódabikarbónával elkevert liszt. Lazán forgatom össze, mint ha muffint készítenék. Egy nagy tepsi aljába szépen elterítem a tésztát, és kirakom gyümölcsökkel. Igyekszem alulra is bedugdosni 1-1 szelet/szem gyümölcsöt, hogy ne csak a tetején üljenek meg. Majd jó vastagon megszórom fahéjas cukorral, és 180C°-on, 50 percig sütöm. Tűpróba, mert gyümölcsönként változik a sütési idő (pl. körte kevesebb lét enged, mint a meggy) és kész. Nem érdemes melegen szeleteléssel próbálkozni. Hidegen szépen, és precízen lehet belőle szeleteket vágni, míg melegen szétforgácsolódik.Muffinformaba is meglehet sutni.
180 g étcsokoládé (törekedjünk a jó minőségűre) 175 g vaj (melegen ajánlom, hogy ezúttal ne margarin legyen) 125 g porcukor 200 g őrölt mandula (időnként dióval, vagy mogyoróval helyettesítem, úgyis nagyon finom) 4 tojás pici só
A sütőt előmelegítjük 150C°-ra. Egy 25 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk s.papírral vagy vaj/liszt kombó.
A csokoládét vízfürdő felett megolvasztjuk (én mikrózom helyette). A vajat és a cukrot keverjük habosra, adjuk hozzá az őrölt mandulát, a tojások sárgáját és a felolvadt csokoládét, és keverjük egyenletesre.
Verjük a fehérjéket a pici sóval keményre, és óvatosan keverjük a csokis masszához. Majd öntsük a formába és tegyük a sütőbe. 35 percig kell sütni. Ekkor egy vékony kéreg lesz a tetején, de a belseje még lágy. Így tökéletes. Miközben hűl teljesen megszilárdul. Semmiképpen se süssük tovább, mert keksz lesz belőle.
A tetejet tetszes szerint bevonhatjuk csokival, de kinalhatjuk tejszinhabbal es malnaval.Jo etvagyat!
A tésztához a tojássárgáját a cukorral és az olvasztott margarinnal jól felhabosítjuk, a sütőporral összeke-vert lisztet hozzáadjuk, végül óvatos mozdulatokkal a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Margarinnal kikent, belisztezett kb. 25x30 centis tepsibe simítjuk és közepesen forró sütőben (180 °C, lágkeveréses sütőben 165 °C) kb.20 percig sütjük. A krémhez a tejszínes pudingport a tejben - cukor nélkül - sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha margarint a cukorral kikeverjük, majd a hideg krémmel összekerverjük. A felét a piskótára kenjük. A másik felét a kakaóval sötétre színezzük, a világos krém tetejére kenjük. Egy kicsit dermedni hagyjuk, végül az egészet olvasztott csokoládéval, torta-bevonóval vagy csokimázzal bevonjuk.
1-2 ide bemasolt recepthez elfelejtettem a szerzojet hozzairni! ELNEZESETEKET kerem erte!! Nem akartam mas tollaval ekeskedni es senki itt. Megegyszer bocsi erte!Ezuton szanom-banom bunomet!
Elkészítése: A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a cukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Egy evőkanálnyi lisztet is hozzákeverünk és 15-20 percig pihentetjük. Ezalatt térfogata a duplájára nő. Közben a lisztet tálba töltjük, a közepébe mélyedést nyomunk. Ide kerül a felütött tojás, a tojássárgája, a só, a vaníliás cukor meg a reszelt citromhéj. A fölfuttatott élesztőt ráöntjük és 4-5 percig dagasztjuk, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik. Egy kevés liszttel meghintjük és kb. 30 percig pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán a tésztát két részre osztjuk. Egyenként 25 kis „pogácsát” szaggatunk belőle, amiket kissé meggömbölyítünk, olvasztott vajba forgatunk és tepsibe rakosgatunk. Konyharuhával letakarva 40-45 percig kelni hagyjuk. Ezt követően előmelegített sütőben a közepesnél valamivel kisebb lánggal kb. 35 percig sütjük. Ezalatt az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kimetsszük. A többi hozzávalót 2 deci vízben fölforraljuk, és az almacikkeket úgy 15 perc alatt puhára pároljuk benne. Végül a fahéjat meg a szegfűszeget kiemeljük belőle, a gyümölcsöt pedig ízes levével együtt turmixoljuk vagy merülőmixerrel pépesítjük. A kész aranygaluskát a sütőből kivéve olvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral meghintjük. Melegen, a még ugyancsak meleg almapürével tálaljuk.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit