Kell keresni egy 2,4 dl űrtartalmú poharat/bögrét. Nálam ez egy akció nutellás pohár.
3 pohár finomliszt (vagyis 7,2 dl) én fehér tönköly és rétes lisztet használtam 1,5 teáskanál só (nekem kevés volt az 1 és 1/4) 1/8 kocka friss vagy 1/4 tk porélesztő porélesztőből csak a francia megbízható minőségű a budafoki nekem mindig rossz volt 1,5 pohár víz (vagyis 3,6 dl)
Lépések: Kiméred, összekevered 2 perc alatt. 12 órát lefedve békén hagyod, erjedni. Lisztes felületre borítod és hajtogatod. Lefeded és békén hagyod 2 órára. Sütőt, edényt melegíted legmagasabb fokozatra. Beleteszed a tésztát. 30 perc lefedve. 20 perc tető nélkül. Toporogva ugrálsz, amíg ki nem hűl, hogy egyed langyosan.
Részletesen:
Hozzávalókat mind beleöntöd egy lábasba, aminek van teteje és minimum 2 literes. A Jamie Oliver ezt simán egy 20 literes lábosba nyomatná, de mi ne legyünk ilyen botorok. Lazán összekevered, amihez én egy kanalat használtam, de a videón kézzel csinálják, hatékonyabban. Nem dagaszt, csak kever/elegyít. Lefeded és 12 órán át békén hagyod. Ezért mondtam este 8-at. Mert akkor reggel 8-kor kell folytatni.
12 óra elteltével kiborítod egy erősen lisztezett felületre, ami nálam egy jó minőségű sütőpapír, t3vnél pedig folpack. Fogod a két szélét és egymásra hajtod, majd erre merőlegesen még egyszer egymásra hajtod. Erre azért van szükség, mert ahogy nyomorgatod a tésztát, megállítod az erjedési folyamatot.
T3v becsomagolta folpackba, én meg erősen lisztezett állapotban visszatettem a lábosba a hajtogatással lefele. Lefedve még két órát kell keleszteni. Én 1,5 óra elteltével kerestem egy lábost amiben sütni fogom (kell hozzá süthető fedő). Lehet hozzá bármilyen formát használni., a kenyér fel fogja venni a formát. Ez nem egy olyan kenyér, amit meg lehet formázni és majd tepsin megsütni, mert elfolyna és lenne jó kis pizzád, ami minden lenne csak finom nem.
A sűtőt a legmagasabb fokozatra kell kapcsolni, ami nálam légkeveréssel 250C° és betenni az edényt, amiben sütni fogod. Amikor letelik a két óra kelesztés és az edény átforrósodik, akkor az edényt kiveszed és beledobod a tésztát a hajtogatott felével, továbbra is lefele. Ennél a pontnál lehet vízzel sprickolni, magokkal szórni. Lefedve 30 percig kell sütni, majd fedő nélkül 20 percig. Nálam elég volt a sütési idő, t3vnek kevés volt, így 30+30 percig sütötte.
Gépben tésztát dagasztunk majd duplájára kelesztjük.
Töltelék: 20 dkg marcipán lereszelve
10 dkg őrölt mandula
1 ek. barna cukor
3 ek. lekvár
A tölteléknek valót összekeverjük. A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk, kb. 50x40 -es téglalapra, majd a tölteléket rákenjük. A tésztát mint a bejglit feltekerjük, óvatosan átemeljük a sütőpapírral borított tepsire. A tésztát bevagdossuk, de nem vágjuk teljesen át. A szeletek ujjnyi vastagok legyenek kb. Kör alakúra igazítjuk és minden szeletet kicsit elfektetünk. Újra kelesztjük, majd 1 ek langyosított lekvárral (én kevertem bele 1 ek. mézespálinkát) lekenjük. 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Kenyeret vagy zsemlét tejbe vagy vízbe áztassuk be, majd ha megpuhult, nyomjuk ki alaposan a levét. Gyaluljuk le a cukkinit (tököt, patiszont - kinek mi tetszik). Sózzuk be, rakjuk 5-10 percre állni hagyni, ekkor levet fog ereszteni. Alaposan nyomjuk ki a levét, nagyon sokat fog ereszteni. Adjuk hozzá az áztatott-kinyomott kenyérhez. Szórjunk bele pirospapikát, borsot, kevés sót (figyeljünk arra hogy már a cukkinit egyszer megsóztuk), nyomjunk bele fokhagymát, apróra vágott perzselyemzöldet szórunk bele és egy kis vegetát. Adjunk hozzá zsemlemorzsát. Formázzunk gombócokat, amiket zsemlemorzsában megforgatunk, majd forró olajon kisütjük. Viszonylag gyorsan kell sütni, mert kicsit szívja az olajat. Egy adagot lassan sütöttem, egyet pedig gyorsan. A lassabban sütött hidegen kicsit olajosabb volt, de nem vészesen.
Kiváló tökfözelék mellé, cukkinikenyérrel. Jó étvágyat!
Elkészítés: A 6 tojás fehérjét a cukor felével habosra verjük. A 6 sárgát a maradék cukorral fehéredésik keverjük, majd apránként, felváltva hozzáadjuk a sütőporral összekevert lisztet, forró vizet és étolajat. A tészta 3/4 részét beleöntjük a kimargarinozott, kilisztezett formába, beleöntünk annyi mazsolát, amennyit szeretnénk. A maradék tésztához hozzákeverünk kakóport, beleöntjük a formába. Előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 percig sütjük.
Megjegyzés: Fontos: az átlagos méretű kuglófformába kicsit sok a tészta, ezért a maradékot meg lehet sütni őzgerinc formában.
Saját tapasztalat: ez az adag 6 db mini kuglófformára, és 11 db muffinformára elég. (vagy 12 db minikuglóf).
37 dkg cukor helyett én csak 15 dkg-ot tettem bele, és nekem tökéletesen elég is ez a mennyiség. Kakaó most nem került bele, csak apró kockákra vágott étcsoki. Vaniliás cukrot is tettem bele, hogy sütés közben még jobb illat legyen a konyhában.
A formákat elég csak félig tölteni, különben túl púpos lesz a teteje, ami később az alja lesz.
Kisülés után konyharuhával letakarva legalább 10-15 percet várni a formából kiszedéssel, különben nem jön ki egészben.
Kuglóf készítésekor először a vajat keverjük habosra. 10 dkg habos vajhoz 3-4 tojássárgáját, 2-3 tabletta - meleg vízben feloldott - Polisett-et, csipetnyi sót, 1 dkg kevéstejben feloldott élesztőt, negyed kiló lisztet adunk, és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, amennyit felvesz. Az összeállított tésztát addig verjük, amíg teljesen sima és fényes nem lesz. Ha mazsolát teszünk bele, azt vágjuk ketté, hogy az íze belesüljön a tésztába. Citromhéjat is reszelhetünk bele. A kikent kuglóf-formát hintsük meg morzsával. A tésztát tegyük bele, és addig hagyjuk kelni, amíg a forma meg nem telik. Sütés közben kötőtűvel, vagy hurkapálcikával ellenőrizhetjük, hogy a tészta átsült-e. Ha a beleszúrt tű már nem ragacsos, a kuglóf elkészült. A formából kiborítva, hagyjuk kihűlni.
Márványos kuglóf
A tésztája úgy készül, mint az egyszerű kuglófé, csak a felébe néhány kanál kakaót, vagy reszelt csokoládét keverünk. A világos színű tésztát gyengén lisztezett deszkán kissé lelapítjuk, a kakaós tésztát ugyanolyan magasságban rátesszük, mindkettőt egyszerre felgöngyöljük, és az előkészíttt formába elkerekítve belehelyezzük. Kelesztés után sütjük.
Gépben 20 perc alatt tésztát dagasztok, majd fél órát kelesztem. A tésztát ekkor 4 felé vágom, majd mindet még 3-ba. Egyesével kinyújtom őket, feltekerem. Egy tepsire 6 db-ot teszek. Fél óra kelesztés után az első tepsit hideg sütőben kezdem sütni, a sütő aljába tálkában vizet teszek, a kifliket is alaposan lespriccelem, megszórom nagyszemű sóval. Az első tepsi kb. 25 perc alatt sül meg, a másodiknak, mivel már forró sütőbe kerül elég 15 perc is.
Kozben ZSOKA megirta nekem hogy CSOKIVACSI recije volt! Nagyon koszi erte! A kezdet kezdeten amikor a "kodexemet"elkezdtem kiprintelve kimasolni, a nevet v. a cimet elfelejtettem. Igy volt ez a bakloves. Bocsanat erte!
A tesztaalaplap kenesehez olvasztott barackdzsem, /En a toltelekbe IS tettem vanilcukit.
ELKESZTES /egyszeru/: A tesztaalap hozzavaloit osszegyurjuk , egy kevesket belole a racsozashoz felreteszunk.A tesztat tepsi nagysagura kinyujtjuk, majd zsirozott-lisztezett tepsibe fektetjuk es egykis olvasztott lekvarral megkenjuk./sargabarack a legjobb/
A TOLTELEKhez a tojasokat szetvalasztjuk, a sargajat a cukorral alaposan kikeverjuk.A feherjet jol felverjuk habnak es hutobe tesszuk 1 kicsit. A cukros sargajahoz hozzaadjuk a reszelt citromhejakat a levevel, belekeverjuk a tejfoloket, majd ovatosan beleforgatjuk eloszor a kokuszreszeleket es a habbavert tojasfeherjet. Az egeszet rasimitjuk a lekvarral megkent nyers tesztara, majd felretett tesztabol csikokat sodrunk es beracsozzuk vele a kokuszhabostetot.
Elomelegitett sutoben, nagyon lassu tuznel kb: 1 orat sutni a tesztat,inkabb szaritani. Ellenorizni hogy jol megsult-e.
Megjegyzes: Aki szereti a kokuszosat BIZTOS ajanlom, mert nagyon finom.DE a tesztabol 1 1/2 adaggal vegyetek inkabb az elkeszitesehez, mivel linzerteszta szeruseg es morzsolodik, torik.Nekem maceras volt rudat sodorni ilyen keves anyagbol. EZERT bevagtam kisidore a frigoba es rareszeltem a nagyobb lyuku almareszelon.Puha-omlos es nagyon finom suti! Jo etvagyat! Fotot kuldok majd rola es Batka majd ideteszi nektek gusztakashoz. Pussz!
1 liter tej, 5-6 ek cukor, 2 tojás, 4 ek kakaópor, 2 ek liszt. A cukrot, tojást, kakaóport és a lisztet kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet hozzáöntjük, és felfőzzük. Ne túl sűrűre. Közben a babapiskótát összetördelem egy tálba, és megszórom mazsolával, és durvára vágott dióval. Ha elkészült, akkor melegen a piskótára öntöm. Tejszínhabbal tálaljuk, ha kihült.
Én nem babapiskótából készitettem,hanem 4 tojásból sütöttem piskótát,és apró darabokra vágtam.
Összedagasztjuk a tésztát majd 20-30 percet kelesztjük. Újra megdagasztjuk. 1 adag esetén 3 felé 2 adag esetén 6 részre választjuk a tésztát. Megfogjuk az egyik gombócot, kinyújtjuk 2-3 mm vékonyra, enyhén ellipszis formára (ha ügyesek vagyunk akkor téglalapra). 10-12 csíkra vágjuk úgy, hogy a csíkokat a helyükön hagyjuk. Lekenjük a töltelékkel egyenletesen, majd egyenként feltekerjük a csíkokat. Kívülről felvert tojással kenjük le. Megcsináljuk a többi gombócot is. Berakjuk a sütőbe kelni. Addig kelesztjük, amíg 2-3szoros vastagságra nem nő. Akár 1-1,5 órát is ellehet a tészta. Bekapcsoljuk a sütőt 150 fokra (tésztát nem vesszük ki). Amíg felmelegszik a sütő megduzzadnak a csigák, majd aranysárgára sütjük (10-15 perc körülbelül).
Töltelék:
Megolvasztjuk a margarint majd három fele osztjuk. Az írt hozzávalókat harmadolva hozzáadjuk a margarinhoz. Ízlés szerint hozzáadjuk a kókuszt, kakaót, fahéjat, majd simára keverjük. Töményebb ízhez kevesebb lisztet használjunk, ha lágyabbat szeretnénk akkor több tejet és több lisztet keverjünk hozzá. Kenhető sűrűségűre készítjük.
Az áztatott kenyeret a darálthússal elkeverjük, hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, a tojást és a fűszereket. A szeletelt húst besózzuk, beborsozzuk, 2 ek. masszát kenünk rá, finoman rányomkodjuk, ismét hús és így rétegezzük, legfelülre hús kerüljön. Az edényt kiolajozni, hosszúkás tepsibe tenni. Langyosan, féloldalasan felszeletelni. A tetejére bacon szeleteket tenni, szépen megpirul. Nagyon kiadós. Burgonyapüré, savanyúság illik hozzá.
Én két kiklopfolt szelet közé tettem a tölteléket és a tetejére a szalonnát. Nem rétegeztem jobban, mert nincs olyan hosszúkás tepsim. A töltelékkel pedig megpakoltam, nem néztem, hogy hány kanál. Van kedvetek próbáljátok ki. Jó étvágyat hozzá.
Előkészítjük a győzfürdőt, azaz egy lábasba 2 ujjnyi vizet engedünk, ebbe teszünk egy tűzálló (lehetőleg fém) edényt. Amíg a víz felforr, elkészítjük a krém alapját.
a tojás sárgákat,
a vaníliás cukrot,
a reszelt citromhéját
és a kristálycukrot egy közepes műanyag tálba tesszük és kb. 3-4 percig habosra keverjük.
Ezt a masszát áttöltjük az előkészített gőzfürdő fém edénybe, és gőz fölött besűrítjük folytonos keverés mellett. Először kicsit folyósabb lesz, de ahogy melegszik kicsit sűrűbb masszát kapunk. (Lassú folyamat, türelem kell hozzá.)
Amikor már sűrűbb állagú levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni a fém edényben.
Nem kell hűtőbe tenni, de ha sietni kell, a gőzfürdő vizét cseréld le hideg vízre, és abba állítsd vissza a fém edényt. (Így néhány perc alatt- 2-3 cserével -lehűl megfelelő hőmérsékletre.)
Amikor teljesen kihűlt töltsd át egy közepes méretű műanyag keverőtálba. Add hozzá a Ráma margarint, a tehéntúrót és alaposan, több percen keresztül dolgozd össze gépi habverővel. Fontos: a margarint felhasználás előtt 1-2 órával vedd ki a hűtőből, tedd tányérra, nyissad szét a csomagolását. Ha nem elég lágy, akkor a krémben apró margarinpöttyök lesznek, bármennyi ideig is dolgozod össze robotgéppel. Mikrózni felesleges, könnyű túlhevíteni és akkor nem lesz alkalmas a krémhez.
Ezt a túrós-margarinos tölteléket tedd a piskóta lapok közé „Túrbózhatod” sárgabarackkal, nagy siker lesz! J
- - - - - -
Egy átlagos tortához kb. 1,5-2 adag szükséges, tehát a fenti hozzávalók 1,5-2 x-ese! Nagyobb tortához természetesen még több.
Tipp:
A túrós töltelék előtt kend be vékonyan a piskótalapokat kissé higított sárgabarack lekvárral. Még
8 szem szegfűszeg, kis darab fahéj, 1/2 rúd vanília
50 dkg kr. cukor
A megszurkált, áztatott diót forrásban levő vízben 25 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vizet öntünk rá és másnapig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük és tiszta ruhán leszárítjuk.
Az 50 dkg cukrot 1 dl vízzel és a fűszerekkel sziruppá főzzük és jó forrón ráöntjük a dióra. Egy napig állni hagyjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük a diókat és a szirupot újra felforraljuk. sűrűbbre főzzük és a diót visszatesszük, másnapig állni hagyjuk. A diót ismét kiszedjük, a szirupot felforraljuk, sűrűbbre főzzük és a diót visszatesszük, másnapig állni hagyjuk és ezt még 2x ismételjük. Összesen 4x. Végül a diót 10 percig főzzük az addigra már sűrű szirupban.
Forrón üvegekbe tesszük és lekötjük. Ha kihűlt, eltehetjük a helyére. Rendkívül finom, de nagyon hízlaló csemege.
A zölddió-befőtt az, amit a találkozóra vittem. Ezt még nem csináltam meg.
A tetejére: 12 dkg vaj vagy margarin, 4 EK keserű kakaópor, 6 EK natur joghurt, 1 bögre (2 dl9 porcukor, 1 csomag vaniliáscukor, 1 bögre durvára vágott dió.
A vízben felforralom a vajat és a kakaót, majd a tűzről lehúzom. A lisztet a cukorral és a szódabikarbónával összeforgatom, az előzőekhez keverem. Ezután kerül bele a joghurt, a tojás és a vaniliáscukor.
Kivajazott tepsibe simítom, és előmelegített sütőben, közepesnél nagyobb lánggal (200 fok, légkeveréses sütőben 180 fok) kb. 20 percig sütöm.
A tészta tetejére valókat a dió kivételével megmelegítem. Amikor a cukor felolvad benne, akkor keverem bele a diót. Ezt a masszát egyenletesen a kisült tészta tetejére kenem, és csak akkor szeletelem fel a süteményt, amikor ez a bevnat megszilárdul rajta.
Saját tapasztalat: a mázhoz és a tésztába is nekem elég volt a fele cukormennyiség. Nagyon gyors, egyszerű és nagyon finom sütike.
A vízet felrakom melegedni. Megpucolom az almát, majd beleaprítom, belerakom a fő színező gyümölcsöt: cseresznye és meggy, ha befőtt akkor némi befőttlevet is (1-2 dl) is teszek a levesbe. Barack, ribizli (csak fél marékkal szoktam az íz és szín miatt, nem kellemes amikor az ember magra harap), szilva, körte, kisebb citrom reszelt héja, 2 vastagabb szelet citrom, eper... no meg amit még találok itthon gyümölcs. Az egész közben elkezd lassan rotyogni, ekkor fahéj, frissen reszelt szerecsendió, egész szegfűszeg, egy vaniliás cukor kerül bele. Puncspudingot használok ha van, de megfelel a vaniliás is. A pudingport 2-5 evőkanál (ez a leves méretétől és a gyümölcsök savanyúságától függ) cukkoral elkeverem, majd a már rózsaszines gyümölcsleveslével felhigítom. Így öntöm lassan a levesbe, folyamatos keverés közben. Én időnként és a biztonság kedvéért szitán szoktam átszűrni, nehogy összecsomosodjon. Könnyen összeugrik a puding amikor a levesbe ér (de lehet csak én vagyon ügyetlen). Alaposan elkeverjük a pudingos levest, figyelünk az edény aljára, mert oda is előszeretettel letapad. 3-5 perc kavargatás után habarást adok a leveshez, még egyet rottyantok rajta, majd lehűtöm. Én picit sűrűbre szoktam csinálni, nehéz volna megmondani milyenre, de kb folyósabb tejfölsürűségüre.
Kakaós, fahéjas, kókuszos csigák (ahogy én csinálom)
Tészta:
Sima briós vagy kakós csiga tészta.
A képen látható adag 30 dkg lisztből készült. A kész kelt tésztát három részre osztottam, kinyújtottam olyan vékonyra ahogy csak tudtam (2-3mm). 10 csíkra vágtam a kissé deformált kört (1-1,5 cm vastag csíkok). Összetoltam a csíkokat, hogy visszaadják a kört, majd lekentem a töltelékkel, feltekertem a csíkokat, majd kelesztettem majdnem egy órát, míg jó puhák és duzzadtak nem lettek. Nem kell kilapítani a tésztát, majd ahogy kel, formálja magát ilyen kis dundira.
Töltelék: sokfélét olvastam a mai napon, mind eléggé margarinos volt (1. nem szeretem a nagyon margarinos krémeket, 2.nekem alig volt itthon) így kisérleteztem.
2-3 evőkanál olvasztott margarinhoz kevés tejet, 1 púpos evőkanál lisztet, porcukrot (por alapú kell, hogy attól is sűrűsödjön) és a kívánt ízt (kakaó, fahéj, kókusz) öntöttem, majd símára kevertem úgy ahogy volt szobahőmérsékleten.Ha nagyon erőteljesen kakaós akkor + liszt és tejjel higítható az íz. Kókusznál töménytelen mennyiségű kókuszt lehet belerakni.
Sütés: nem előmelegített sütőben sütöttem, had duzzadjanak addig is míg felmelegszik a sütő. Így habkönnyű, puha tésztát kaptam.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit