Tapasztalatom: HA elkeszititek ezt a tesztat, sokkalta tobb liszt kell bele.: 1kg vagy tobb. A teszta osszeallitasanal lasd az ALLAGAT!!! No, hat ezert NEEEEM szeretem a poharas es dl-es kimereseket. Szivesebben veszem a g-dkg-es kg-okat. Amikor az eloirt adaggal kimertem es osszegyurtam, nagyon ragadt nekem es sztem HA nem adagoltam volna hozza extra lisztet formazhatatlan lett volna. Amugy az egesz haz es lepcsohaz televan az illataval. Varhato hogy bekopognak?? -sutikostolora?? hihi Koszi megegyszer az oldalon a reci "adojanak"VANESSANAK.Majd megkerdezem tole O neki hogy sikerult a teszta mert nekem sajna nemlett VOLNA ilyen szep mint az ove, HA nemraktam volna Extra lisztet. NELLYM es LIMARAM: MOST kezdtem meg a dekor cukrotokat. PUSZIKA ERTE!!
Safranyos-Kardamommos koszoru, marcipannal es vaniliaval töltve
Elkeszites: Melegits fel kb 37C-fokosra 5dl tejet, majd egy reszet vedd ki es ebben keves cukorral futtass fel 5dkg elesztöt. A többi tejbe tegyel bele 15dkg jo minösegu margarint, es olvaszd fel benne. Merj ki 13dl finomlisztet, tegyel bele 1,5dl kristålycukrot, 0,5gr safranyt/el is hagyhato, de ettöl lesz szep sårga, es az izen is dob/ 2tk örölt kardamomt, majd a közben felfutott elesztöt es a vajas tejet. Dolgozd jol össze, es keleszd meg. En a mosogatoba szoktam jo forro vizet engedni, ebbe teszem a tålat amiben a teszta van, igy kb 20 perc alatt ketszeresere kel. Ilyenkor szepen vissszadagasztom, majd ismet megkel, most mår sokkal gyorsabban, es meg egyszer en biza visszagyömiszkölöm, mert sokkal könnyebb lesz a tesztåja. Amikor ujra megkelt, kiboritom egy lisztes deszkåra, kisodrom kb 0,5cm vastagra, /jo nagy lesz/ Majd megkenem olvasztott margarinnal, jol megszorom 3-4cs. vaniliåscukorral, es 500gr marcipånt råszeletellek elosztva. Lehet kisodorni is a marcipånt, de igy nekem egyszerubb. Feltekerem, majd koszorut formålok belöle egy sutöpapirral kibelelt sutölapon, bevagom jo melyen egy eles kessel, hagyom letakarva kelni meg 10 percet, megkenem felvert tojåssal, megszorom gyöngycukorral, es 185-200fokon kb 35-40 percet sutöm.
Hozzávalók: 300 g teljes kiőrlésű liszt, 200 g rétesliszt, 230 g kefír, 1 tojás, 2 kk édesítő, 1 ek citromlé, csipet só, 40 g margarin, 1/2 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 50 g mandula
A lisztet megszitáltam nagylyukú szitán és a fennmaradt korpa mehet a deszkára a sodráshoz. A többi hozzávalót a gépbe dobtam, 20 percig dagasztattam. Majd hagytam a gépben duplájára kelni. Ekkor összeforgattattam vele és deszkára borítottam. Megsodortam a korpa segítségével, de úgy, hogy kevés korpát használjak fel vele. A megmaradt korpát dobozba tettem, jó lesz zsömle tetejére. A kalácsot négyes fonással megfontam, formába tettem. Ha megkelt, tojássárgával megkenni és előmelegített sütőben megsütni. A szénhidrátja 353,88 gramm.
Alap: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1-2 ek.hideg vízzel omlós tésztát készíteni,és a sütőpapírral bélelt tortaformában villával megszurkálva, 200 fokon kb.12-15 perc alatt megsütni.
1 réteg: 10 dkg étcsoki, 0,75 dl tejszínnel felolvasztani, rákenni a kihűlt tésztára,mehet a hűtőbe.
2.réteg: 12 gr zselatint pici vízben elkeverni,kis lángon felmelegítve feloldani. 3 dl tejszínt 1 vanillincukorral,2-3 ek.porcukkorral, pici fahéjjal habbá verni. 8 ek.forróvízben feloldani legalább 8 púpos kávéskanál nescafét,3 ek.rummal együtt a zselatinhoz keverni,2 ek.habbal elvegyíteni,majd az egészet a többi habhoz keverni a robotgéppel. Rákenni a csokis rétegre,mehet vissza a hűtőbe.
3. réteg: 5 dl tejszínt 4-5 ek porcukorral habbá verni,hozzákeverni az előző módon elkészített 2 csapott ek.zselatint. Kb. 5 evőkanálnyit habzsákba tenni, a többit a kávés rétegre kenni. Habrózsákkal díszíteni,legalább egy órára behűteni még. Tálalás előtt meg lehet szórni kakaóporral.
1 zsemle 24,56 gr szénhidrátot tartalmaz. /hozzávalókat és az áramfogyasztást figyelembe véve,egy darab ára 25 Ft. Ez a Sparban kapható Naturpur Bio lisztek áraival számolva lett ennyi!!!/
Hozzavalok 16db-hoz:350g Babapiskota, 300ml/!/kavelikor, 10db lap feher zselatin, 250ml tejszin, 500g Mascarpone, 500ml "egesztelt"/nem zsirszegeny/ Joghurt, 100g cukor, 2 zacsi Vanilias cuki, 2 nagy oszibarack/vegyel konzervet/"szor nelkul!,2-3 ek malna, es johet hozza disziteskent menta levelkek./26cm tortaforma/
ELKESZITES: Ontsed a kavelikort egy talba, es rovid ideig martsd bele majd a kibelelt tortaformaba rakosgasd szep egyenletesen bele /EZ lesz az alap. Hagyjad 10 percet pihenni. Kozben a zselatinlapokat aztasd HIDEG! vizbe.
Verd fel a tejszint kemenyre es tedd be a hutobe.Keverd a Mascarponet+Yoghurt+cukor+vanilcukit egybe amig egy egyenletes masszat nem kapsz.Egy MINAMALIS! adag vizet melegitesz, a zselatinlapokbol kinyomkodod a hidegvizet es feloldod ebben a MINIMALIS melegvizben egyenletes masszara.KEVERJ EHHEZ a zselatinos oldathoz 2 ek-lal a Mascarpones masszabol hozza. Ezutan keverd hozza egyenletesen a maradek Mascarpones masszat es legvegul OVATOSAN a tejszint is hozza.
Ennek a kremmasszanak oszd el a 1/3 egyenletesen a tortaformaba /26cm/ amiben mar kesz a likoros babapiskota. Majd a megmaradt likoros babapiskotat rakjad a kremre es UJRA befedes kremmel majd meg 1x. Osszesen 3x ismetled a torta alaptol. Minimum 5 orat kell allni a hutobe! Ha "kihult"a torta, ovatosan kessel valaszd el a falatol, nyisd ki a tortaformat ovatosan vedd le rola a kor alaku sablont. Diszitsd fel malnaval es oszibarackkal tetszes szerint. Mentalevelkek feldobjak a torta udeseget. Jo etvagyat!
a hozzávalókat összekeverem, 20 cm átmérőjű tortaformába öntöm a masszát, ha van kétfelé véve, vagyis 2 tortaformában. 180 fokon, 30 percig sütöm.
krém:
17 dkg étcsoki, - Szerencsi, vagy egyéb, összetördelem gőzfürdő felett, összeolvasztom 7-8 dkg margarinnal, és 1 ek cukorsziruppal, én ezt mézzel helyettesítettem. ha felolvadt hozzáteszek 1 tk. vaniliakivonatot, 20 dkg porcukrot és 1 és 1/4 dl tejfölt.a tejföl sűrű legyen és ne legyen túl savanykás, ez fontos!jól összekeverem, és kész is. én mielőtt rákentem a tortára hűtőbe tettem, hogy kicsit dermedjen.
a krém 1 részét belekenem a lapok közé, a többit pedig kívülre. nagyon fini!
Amarillisz Na nekem még ezek a tekercsek amik nem igazán jöttek össze. Mindig elrepedt a piskótám. Nagyon rég nem is próbáltam. Na talán majd valamelyik nap ha visszajöttünk a Balcsiról.
A cukrot kikeverem a tojásokkal, hozzáteszem a margarint, a sütőporos lisztet, és a tejet. Összekeverem, majd egy nagyobb méretű tepsibe sütőpapírt teszek, ezen elkenem a tésztát és kb. 12-15 perc alatt 160 - 170 fokon megsütöm. Még melegen feltekerem és hagyom kihűlni.
Töltelék: 1 csomag vaniliás pudingot, 10 dkg cukrot, 3 tojássárgát és 3 dl tejet megfőzök, majd féreteszem hűlni. ha meghűlt , hozzákeverek 12.5 dkg margarint és idény szerint gyümölcsöt. Én most málnát tettem bele, de bármi mást is lehet.
A krémet belekenem a tésztába, és hűtőbe teszem, hogy kicsit összeérjenek az ízek. Szeletelve tálalom. Nagyon finom, nem túl édes, a málnától kifejezetten kellemes ízű édesség.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit