Formázás, jénaiban ismét kelesztés 1---1,5 ó. Előmeleg sütőben 1ó 20- 1ó 30 p. sütés
Megjegyz.: a foly. menny. változhat a burg. minőségétől függően. Felhasználhatjuk a burg. főzővizét is. Dagasztás alatt lágyulhat a tészta, 1-2 ek. liszttel korrigálható. Finom, puha, laza bélzetű kenyérke!
6 tojásból sütöttem piskótát Amikor kihűlt háromfele vágtam.
Töltelék:
3 ek zselatin, 50 dkg túró, 1 citrom reszelt héja és leve, 10 dkg cukor, 1 cs van.cukor, 4 dl tejszín 30 dkg natur joghurt, 25 dkg őszibarack (lehet hogy elég 2 dl tejszín is)
Tetejére:
1 cs tortazselépor , 2 db őszibarack egészen vékonyra felszeletelve A túrót a citromhéjjal és -lével, a cukorral és vaníliás cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, valamint a pépesített őszibarackot. Az előzőleg kevés hideg vízbe áztatott zselatint felolvasztjuk, de nem forraljuk! A túrós masszához adjuk. Ha már egy kicsit sűrűsödni kezd, beleforgatjuk a felvert tejszínt.
Az alsó tortalapot tálra tesszük, köré rakjuk a tortakarikát. A tölteléket rákenjük, rá a második tortalap rá a töltelék rá a harmadik lap befedjük, a maradék krémmel bevonjuk. Hűtőbe tesszük dermedni. A díszítéshez az őszibarackot nem kell meghámozni, így szebb lesz a végeredmény. A vékony szeleteket virágszirom alakban a tortára fektetjük, körben hagyjunk egy kis helyet a tejszínhabnak.
Kívülről befelé haladunk, egymást fedjék kicsit a szeletek. A tortazselét a leírás szerint készítjük el, majd belülről kifelé haladva az őszibarackot bevonjuk vele. (Kevés elég rá, a torta többi részére ne follyon!) A díszítéshez kihagytam egy kis tejszínt
Télen befőttből is lehet készíteni. Ezt a receptet valahol a neten találtam. Egy kicsit módosítottam rajta. Nagyon finom.
Hozzavalok: 1 csesze mini Marshmallow/vagy 10 db nag yes olloval kicsi db-okra vagni/ 1 ek viz,1 ½-1 3/3 csesze porcukor/En nemigen mericskelem, ahogy osszedolgozom HA szukseges mindig kis db-onkent adagolom hozza hogy egy szep gyurhato “gyurma”kemenysegu keplekeny massza legyen vegul/
Elkeszites:A Marshmallowot es a vizet tedd bele egy olyanuveg talba ami a mikroba szabad hogy hasznald. Tedd a mikroba es melegitsd 20-30 masodpercig amig a pillecukor nagyobb es puhabb lesz.
Kevergesd jol egybe amigegyfajta “leves”lesz/allagu!/ de maradnak meg benne darabok. Lassan esADAGOKBAN!Hozzaadagolod es kozben kanallal mindig egybedolgozod jol. Ha mar kanallal nemmegy az osszedolgozas akkor ujjaddal ellenorizd le milyen meleg es tovabb mar kezzel dolgozod hozza a porcukrot./gyurod/Gyurma puhasagunak kell lennie es jol formazhato.
Eltartasa:Legmentes lezart muanyag dobozban v. plesztik zacskoban.
Tippek:EZ a fajta fondant ugyanugy alkalmazhato es gyurhato mint a roll fondant.NEM szukseges “Specialis”eszkoz hozza.Jo vekonyra kirollnizhato es konnyen “reparalhato”. Konnyu vele dolgozni. Egyparszor kirollnizni egymas utan ugyanugy mint a fondantnal.
HA! : TUUL SOK porcukrot raksz hozza akkor viszont konnyen szakad vagy beszakad!!!Eltarthatosaga: Egeszen addig amig AZ a pillecukor”illetve a Marshmallovra volt irva.
Ha ujra bekemenyedne, akkor par masodpercre rakjad ujra a mikroba es ujra gyurhato –keplekeny lesz. /ellenorizd le a homersekletet az esetleges egesi sebek elkerulese vegett!/
Szinezheted par csepp etelfestekkel tetszes szerint. HA viragot vagy rozsat stb keszitesz belole, akkor hagyhatod IGY a levegon megszaradni. Megkemenyedve is jol fogyaszthato!Gyurmaformakba belenyomva is kivaloan felveszi a format!
Csokifondanthoz adhatsz 2 ek olvasztott csokit + 1 ekkakaopudert. Ennel!-a valtozatnal vigyazz a porcukor adagolasaval, TALAN kevesebb kell bele majd mert kemenyebb less az allaga. FEHER csokit IS adhatsz hozza!
HAkevesebb porcukorral v hasznalod VAGY PICIVEL tobb vizzel akkor kituno folyekony tortabevono!ENNEL a valtozatnal gyorsan kell dolgoznod mert cask melegen jol kenheto. Utana mar NEM tudsz modositani a tortafelulet simasagan. Mivel EZT a fajtat melegen viszed fel, gondolj ra hogy cask a tesztara keruljon es NE a kremre./Visszaolvadhat: vaj, zselatin stb/
Kivanlo recept. Megeri kiprobalni, mert nagyon finom a vanilia ize vegett is. HA lehet eredeti Marshmallowot vegyetek. NE ilyedjen meg senki elsore amit leirta, egy probat meger!! A gyerekek nagyon fognak orulni!Sok sikert!!
Szia ILDIKONL!
Az eredeti recept: 16x28 g pillecukor 2X45 g porcukor 2-5 evőkanál víz
Vajjal kikent tálba beleteszed a pillecukrot, 2 kanál vizet és elkezded olvasztani 30 mp-ig. Megkevered, majd újra olvasztod. Ezt mindaddig amíg nem, olvad föl Nálam ez olyan két és fél- három perc. Beleöntöd a cukor háromnegyedrészét összegyúrod. (kicsit várj előtte, mert megég a kezed) (tapasztalat) Ha ezt beledolgoztad mehet a többi cukor is. Ha nagyon kemény még egy kis vizet bele. Én ilyenkor szoktam szinezni is. Olvastam a másik topicon (e-margit), hogy ragad a kézhez. Nos ez így van, de ennek az a megoldása, hogy a kezedet állandóan vajazod. Akkor nem fog hozzáragadni. Én amivel olvasztás közbe is keverem, azt is be szoktam vajazni. Amikor formázom akkor is néha kell a kezemre egy kis vaj, mert egy idő után ragad. Nagyon jó formatartó Bevonáshoz is ezt az arányt kell használni. Egyébként én is csak most próbálgatom, de ez nagyon bejött. Hűtőbe neylonba rakva nagyon sokáig eláll. Ugyanúgy bánj vele mint a marcipánnal, csak az íze nem olyan:)) Egyébként én 14 g pillecukor 28g porcukorral csinálom. (kiszámoltam az arányokat) Azért pont ennyi, mert a pennyben kapható pillecukor egy szine 14 g Bocs hogy hosszú voltam.
1. Az almát megpucoltam és kockákra vágtam nagyon pici vizet alá betettem a mikroba. Amikor puha lett tettem rá vagy nem tettem rá (csináltam igy is úgy is) cukrot izlés szerint (a cukornélküli sem lett rossz, édes volt az alma) utána kivettem és kézi kruplinyomóval amivel összenyomom a püréhez a krumplit (tudjátok mint egy kiszedő, csak formás) átnyomkodtam, van amelyiket jobban, van amelyiket kevésbé, igy lett pépesebb és darabosabb is, mint a jam. (hagytam ilyet is, olyant is) szép világos maradt, tettem rá egy kis citromot, van amelyikere egy ici-pici benzonátot, de jobban szeretem a kiskanál szeszt. (amikor vágtam össze, akkor borkénes vizbe tettem, abból szürtem át a jénaiba, amivel a mikroba tettem)
Van amelyik üveget izesítettem egy kis fahéjjal -ettől megbarnul, nekem jobban tetszik a szép világos átlátszó, mert sütéskor is lehet még izesíteni) vagy tettem a tetejére egy ici pici almapálinkát.
Aztán mivel a férjem csak hozta,hozta az almát a végén már lábosban főztem fel a kis kockákat, cukrot bele, nem sokat, egy kis citromot és úgy tettem az üvegekbe. Majd forron letakartam őket, és igy hültek ki.
aprított dió 20 dkg alma héjastul reszelve,pici citromlével
A bal oldali és a jobb oldali hozzávalókat külön-külön tálban összekeverem,majd fakanállal összeforgatom. 12 db muffin lesz belőle,180 fokon 20 percig sül. Lehet bele még mazsolát,aszalt áfonyát,vagy meggyet is tenni.Finom szaftos még másnap is.
Dagasztás,kelesztés duplára. Átgyúrom,6 cipóra osztom,egyenként körré nyújtom,8 felé vágom. Lehet tölteni,vagy töltés nélkül feltekerni. A tepsin kelesztem még kb.20-30 percet,tejes tojássárgával lekenem, 180 fokon kb. 20-25 percig sül.
Ha édesen készítem,akkor 1 kk.só és 4-5 ek cukor kerül bele. Töltelék lehet sűrű lekvár,mák,dió,stb.
A tojásokat szétválasztom.A fehérjéből kevés sóval kemény habot verek, míg a cukrot óvatosan adagolom hozzá.Ezután belekeverem a tojások sárgáját, a kakaót, és a sütőporos lisztet.Egy akkora tepsit bélelek ki sütőpapírral, mint amekkora a sütő nagysága-már ami pont beleillik a sütőbe/de ha nincs ilyen, akkor is törekedjünk rá, hogy minél nagyobbat használjunk/, belesimítom a masszát, és 165 fokon, 15-20 perc alatt megsütöm.Ha elkészült még melegen felcsavarom és hagyom hűlni.
Töltelék hozzávalók:
- 1 cs. tejszínes, vagy vaníliás pudingpor
- 4 db banán
Elkészítem a pudingot-a leírás szerint-, a tésztát kitekerem, ráhelyezem a banánokat-szemeket- erre ráöntöm a pudingot, és az egészet felgöngyölítem.
Máz hozzávalók:az alábbiak vagy egyszerűen tortabevonót olvasztunk rá...
- 10 dkg csoki
- 7 dkg cukor
- kevés víz
- 5 dkg vaj
A csokoládét felolvasztom cukorral és a vízzel, majd belekeverem a vajat. Ráöntöm a tészta tetejére, és hagyom kihűlni.
Az elkészült szem másnap a legfinomabb, mikorra a puding átveszi a banán aromáját. Tehát javaslom várjunk vele- ha tudunk... :-)
Az olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, átpirítjuk. Rádobjuk a felszeletelt gombát, további kb. 5 percig sütjük, majd a paradicsomot és a rózsáira szedett brokkolit is hozzáadjuk. Belereszeljük a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük. Lefedve kb. 5 percig közepes tűzön forraljuk.
A szószhoz a vajból, lisztből, csírkehúslevesből rántást készítünk, felöntjük a tejszínnel, végül belekeverjük a sajtot is.
Sütőtálba kevés húslevest teszünk, majd a tésztát rétegezzük raguval, szósszal, tészta, ragu, szósz. Felül tészta és szósz maradéka legyen.
Sütőben 200 fokon 30 percig süssük. Figyelni kell, a sajt nehogy megégjen! Az első 20 percre akár leborítható alufóliával! 4-6 főre
Sajnos nem tudom honnan van a recept, valami nagy muffin könyvből, amit én variálni szoktam.
12 db-hoz
Hozzávalók:
24 dkg liszt
3 kanál Kotányi mézes füszer (ki mennyire szereti füszeresen, lehet mokkás és teáskanál9
10 dkg barna cukor (lehet fehér is)
2 db meghámozott apró kockára vágott alma ( én mikroban 3-4 percig főztem, kicsit puha-de még kemény)
1 simára kevert egész tojás
2 dl tej
5 dkg olvasztott margarint
2 kk sütőpor
Sütő előmelegítve, a forma olajjal kikenve
Lisztet a sűtőporral, fűszerekkel elkeverjük. Másik edénybe a tejet, tojást, olvasztott vajat cukort, majd ehhez adjuk a lisztes dolgot, jól összedolgozzuk (fakanállal, habverővel ki mivel) utána hozzáadjuk az almadarabokat.
(ua. lehet csokidarabokkal, aszalt gyümölccsel, bármivel)
Amit én újítottam, amitől nekem nem szárazak és szaftosak hogy most pl. tettem bele egy kisebb evőkanál almalekvárt, mivel tavaly rengeteget tettem el.
ezeket összekeverem, egy kis részét kakaó nélkül, ezt töltöm a darázsformába, a többit pedig a kaptár-részébe. alulról a fakanál végével lyukat fúrok, és megtölthető bármilyen krémmel, vagy gyümivel.eltávolítom a formát, a sütit hűtőbe teszem, és már fogyasztható is!még annyit, hogy az alapja lehet piskóta, de én most csak kekszre tettem rá.
A tészta: 1db tojássárgája 70g liszt 30 ml tej 1/2 csipet só
A tésztába kent zsiradék: 75g zsír 75g liszt
A töltelék: 1 citrom leve 660g (3db) alma 10g van cukor 90g dió (én a diót nem daráltam, hanem csak darabosravágtam) 25g édes morzsa (darált háztartási keksz) fahéj 40 g porcukor
A kenéshez, és szóráshoz: 15g olvasztott zsír 25g édes morzsa (darált háztartási keksz)
A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozod, nagyon ragacsos tésztát kapsz. Lisztezett deszkára kikaparod a tálból. Letakarod, és 10 percig békén hagyod.
A tésztára való kencét összegyúrod.
Kinyújtod a tésztát, erősen lisztezed, mert ragad és utána egy kenő késsel szépen elkened rajta a kencét. Én kanálnyi adagokat raktam rá és úgy kenegettem, mert hajlamos felgyűrődni és akkor elszakad ( ami ilyenkor még nem nagy probléma).
Amikor ezzel kész vagy szépen feltekered mint a beiglit és beteszed a hűtőbe kb. fél órára, de előző nap is elkészítheted.
Bekapcsolod a sütőt 185 fokra légkeverésesben 175 fok.
Amíg a tészta hűl, addig elkészíted a tölteléket.
Az almát megtisztítod, kivágod a magházat, én 8 felé vágtam és 1 cm-es darabokra szeltem.
Aztán összekevered a többi hozzávalóval és félreteszed.
Aztán szépen elkezded kinyújtani.
Én most másodszor sütőpapíron nyújtottam, mert így könnyebben be tudtam tenni a tepsibe.
Megkenem olvasztott zsírral ( vigyázat a zsír csak langyos legyen.)
A közepét megszórtam kekszmorzsával és ráhalmoztam a tölteléket.
Aztán az alsó részt ráhajtottam, majd a felső részét is ráborítottam.
A sütőpapír segítségével beraktam a tepsibe. Megkentem olvasztott zsírral és beraktam a sütőbe és 25-30 perc alatt megsütöttem. Mikor már nem volt forró porcukorral megszórtam.
Legközelebb ketté vágom a kinyújtott tésztát, és két rudat csinálok mert amikor a tepsiben behajtottam akkorkirepedt a hajtásnál. Ezt úgy gyógyítottam meg, hogy a végéből levágtam egy darabka tésztát és befoltoztam vele.
Hozzávalók: 50 ml tej, 100 g tejföl, 1 ek cukor, pici só, 20 dkg margarin, 1 ek ecet, 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő
Töltlékhez: 1/2 kg túró, 2 tk édesítőszer, 1 ek citromlé, 2 ek tejföl (ebből a mennyiségből nekem nagyon pici maradt meg)
A margarint a liszttel nagyjából elmorzsoltam, majd mindent kenyérsütő gépbe tettem és nyitott tetővel 20 percig dagasztattam vele. Amíg a gép dolgozott a töltelék hozzávalóit alaposan összekevertem, és a konyhában hagytam, hogy ne legyen hideg, mikor a tésztába kerül. Amikor kész a tészta, tálba borítottam és egy órán keresztül hagytam kelni, majd deszkán vékonyra nyújtottam, nagy köröket szúrtam ki belőle. Ez nálam egy műzlistál volt, mert férjem nagy kifliket kért, azt mondta abba több töltelék is fér. Megtöltöttem túróval és előmelegített sütőben halványra sütöttem. Még melegen megszórtam porcukorral.
6 db tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 13 dkg szitált liszt, 4 dkg olvasztott vaj v. margarin. egy lapos kávéskanál sütőpor.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Belekeverjük elöször a cukrot, majd a lisztet a sütőporral és a langyos vajat. kb. egy csészényi :apróra vágott birsalmasajtot,vágott diót, mazsolát, esetleg aszalt szilvát, magozott meggyet, száraz lekvárt, csokit stb. tehetünk bele izlés szerint. Karácsonykor kandirozott narancs és citromhéjat is teszek bele.
2 db , kizsirozott ,kilisztezett özgerinc formába öntjük és forró sütöbe tesszük.. kb. 3 percig magas lángon, majd takarékon sütjük tovább tüpróbáig.( sütése 150 fokon kb. 35 perc)
Deszkára kiboritva kihülés után szeleteljük.
A kihült tésztát bevonhatjuk csoki v. fehér mázzal.
Hoppá, tényleg a liszt kimaradt! bocsánat! 260 g finomliszt kell hozzá!
Bezsa, aranyos, be tudnád szúrni valahogy? ma nagyon bénázom..............
majorkaj, Brigitta! én így tudom a receptet, és a méteres kalácsot én másképp ismerem..........a kalácsokat amúgy meg dagsztani kell, nem?, ez meg kevert tészta....
az albert kekszeset én is ismerem, de azt nem krémmel, hanem pudinggal szoktuk összeragasztani....azt tényleg nem kell sütni....
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit