A vajat a cukor ½-vel és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a 6 tojás sárgáját. A fehérjéből és a maradék cukorból habot verünk. A lisztet, sütőport és a pudingport keverjük össze a habbal, majd a reszelt csokit, darált mákot adagoljuk hozzá, végül a vajas tojássárgát is. A tortaforma alját zsírozzuk ki, majd előmelegített sütőben kb. 190 C-on kb. 50 percig süssük.
Miután kihűlt, vonjuk be a tetejét felmelegített lekvárral, majd húzzuk át ezt is csokibevonóval.
Így szól a recept...Mi nem a tetejét vontuk be lekivel, hanem félbe vágtuk és úgy kentük meg..A csokibevonót rátettük a tetejére, de az el is hagyható, mert attól kicsit tömény lett a torta, de nagyon finom egyébként!!
Egy kuktába leterítünk egy réteg enyhén kimosott / ki,hogy szereti / savanyúkáposztát. Rászórunk egy fej összevágott vöröshagymát és rátesszük az összevágott húst. Kisebb-nagyobb darabokban, kinek, hogy tetszik. Megszórjuk köménnyel, borssal, sózzuk és pirospaprikával megszórjuk. Egy marék nyers rizst szórunk rá / elhagyható /, és letakarjuk a maradék sav. káposztával. Annyi vízzel töltjük fel amennyi éppen ellepi. A hús nagyságától ill. fajtájától függően 1/2--3/4 óra alatt megfőzzük. Ha sok lé maradt rajta, azt elfőzhetjük. Keverünk bele egy kis pohár tejfölt / 12%-os / és összerottyantjuk.
Amióta rátaláltam erre a receptre kb. 20 éve, én csak ilyet főzök. Nem szeretem a pörköltes, zsíros változatot.
5 literes üveghez: 2liter víz, 1/2 liter gyümölcsecet, vagy 2,5 dl 20%-os ecet, 12 evőkanál cukor, 6 evőkanál só, 1-2 szem szegfűszeg, 2-3 db babérlevél, néhány szem bors, 1 teáskanál szalicil.
A sima héjú ép zöldparadicsomot jól megmossuk, lecsurgatjuk és üvegekbe rakjuk. A vizet a sóval, cukorral, ecettel és a fűszerekkel felforraljuk és az üvegekben lévő paradicsomokra öntjük. Tetejére szórjuk a szalicilt, lekötjük és száraz gőzbe tesszük. A száraz gőzben hagyjuk kihülni és másnap a helyére tesszük.
A tésztához felverem a 3 tojás fehérjét habbá, közben hozzá adagolom a 11 dkg cukrot, a 3 tojás sárgáját. Ezután belekeverem a 2 cs. vaníliás pudingport, és 1 kk. sütőport. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, és 170 fokon, kb. 15 perc alatt megsütöm.Készítek még egy adag tésztát, ugyanezekkel a hozzávalókkal, csak a vaníliás helyett a csokoládé pudingokkal.Amíg a tészta készül, meghámozom és lereszelem az almákat, majd 10 dkg porcukorral összefőzöm, félreteszem hűlni.A 2 cs. vaníliás pudingot megfőzöm a tejjel, és szintén félreteszem hűlni.A margarint kikeverem 10 dkg porcukorral, majd a kihűlt almával jól elkeverem. Ezután összekeverem a kihűlt pudinggal, és egy botmixerrel még kissé össze is turmixolom.Alulra helyezem a sárga piskótát erre teszem a krémet, majd felülre mehet a kakaós piskóta lap. A tetejére olvaszthatunk csokoládét, de porcukorral meghintve is tálalható. Ha elkészült a nagy mű, kis időre hűtőbe vele, majd utána szeletelhető.
Türelem pogácsa ! 1 kg liszt ,1 élesztő ,2 ráma ,1 evökanál só,1 kis doboz tejfől,3,5-4 dl tej 1 pici cukor .Reszelt sajt a tetejére és tojás amivel a tetejét lekened!Az alapanyagokat össze gyurni pogácsa szagatóval kiszagatni és 3-4-5 órát kellni hagyni . ez függ attól mikorra lesz a pogácsa jól megkellve . /1 cm-esre nyujtotam ki ,és a duplájára kellt meg amikor elkezdtük sütni ,sütési idő kb 25-30 perc sütötöl függ./Ez a szomszéd néni bevált recije én úgy modositotam,hogy 2kg -ból csináltam 1 kg rétes -1kg kenyér liszt pici aszkorbin és kb 3 kanál burgonya pehely amit még a recepten kivül bele tetem,mert frissen isteni ,de másnapra egykicsit kemény és azért raktam bele krumplipelyhetmeg nem 2 kis tejfölt hanem egy nagyot használtam ,de gyurás közbe emiatt még jócskán kívánt még lisztet.
1cs.hidegen kötő vaníliás pudingpor,25dkg őszibarackbefőtt,2dl befőttlé,10dkg lekvár/én s.barackkal kentem le,de kicsi mennyiség,nem zavaró/,1cs.színtelen tortazselé.A barackot apróra vágva keverjük a krémbe.Hagyjunk a diszitéshez is.
A tojások sárgáját kikeverjük a cukor nagyobb részével,majd a kakaóval elkevert lisztet is hozzáadjuk.Ezután a maradék cukorral felverjük a tojás fehérjét,és a tésztához adjuk.Amkor megsült,keresztbe ketté vágjuk.Megkenjük forró lekvárral,majd erre következik a kikevert krém.Ezek után diszitjük a tetejét,majd a zselatint, a szokásos eljárással a tetejére simitjuk. Az oldalát nem kell bevonni,mert igy harmonizálnak a szinek.
Ez a mennyiség elég kicsi adag,én 20cm-es tortaformában sütöttem,de ha tepsiben sütjük,akkor se nagyot válasszunk.Jó étvágyat hozzá!
40 dkg reszelt sajt,20 dkg zabpehely,10 dkg margarin,5-8 dkg liszt,5 dkg búzadara,só,1 dl 1,5 %-os tej vagy tejfel,pici bors
Elkészítése: Az anyagokat összegyúrjuk és kinyújtjuk. 5x5-ös kockára vágjuk, kikent, kilisztezett tepsibe téve, ropogósra sütjük. Vigyázat gyorsan megsül!! Meg ne égessük!! Épp hogy halvány barnás legyen a széle. (én tettem bele egy kis sütőport és a búzadarát kihagytam belőle..Így is finom!!)
A tojássárgákat a cukrokkal kikeverjük, beletesszük a gesztenyemasszát, rumot, olajat. A fehérjét habbá verjük. A sütőporos lisztet, a fehérjét és a masszát összekeverjük és kivajazott formába előmelegített sütőben kisütjük.
Én megbolondítottam egy kis csokilencsével, és rumaromát használtam hozzá..Nagyon finom, puha, sokáig elálló kuglóf..
nevet adtam neki, mert nem tudom mi a neve, egy olasz műsorban láttam a készítését.
Hozzávalók:
2 zacskó német paraszt füstöltsonkát, hajszál vékonyra van vágva. (én a Lidl-be vettem)
80 dkg darált csirkemell
1-2 zsemle (ki hogy szereti) vegattás tejben áztatva
2-4 nagyobb gerezd fokhagyma
1 nagy fej hagyma (ezeket robotban aprítottam pépesre)
6-7 levél bazsalikom
1 fél ág rozmaring (ezeket nagyon apróra vágtam)
Provanszi füszerkeverék Kotányi
Grill fűszerkeverék
Só, friss öröltbors
Összekeverni a tölteléket
4 szelet sonkát alufóliára terítettem, úgy hogy fedjék egymást és erre halmoztam kanállal a tölteléket, feltekertem és a fóliával együtt betettem a hűtőbe pár órára érlelődni. (nekem 4 rúd lett belőle)
Pár óra után a tepsibe öntöttem 1 pohár fehérbort (lehet víz is, a bor elpárolog nem érezni, gyerekek is ehetik) rátettem a fóliából kivett rudacskákat (szépen összálltak). A tetejükre tettem hosszában hogy mindegyiken végig menjen 3 db becon szallonát.
Fóliával letakarva pároltam kb. félórát, majd levettem a fóliát és szép pirosra sütöttem.
(nagyon finom különleges ízt adott neki a füstölt sonka és a fűszerek) Aztán lehet gombával és sok mással varriálni.
Csirkés sonka tekercs nevet adtam neki, mert nem tudom mi a neve, egy olasz műsorban láttam a készítését.
Hozzávalók:
2 zacskó német paraszt füstöltsonkát, hajszál vékonyra van vágva. (én a Lidl-be vettem)
80 dkg darált csirkemell
1-2 zsemle (ki hogy szereti) vegattás tejben áztatva
2-4 nagyobb gerezd fokhagyma
1 nagy fej hagyma (ezeket robotban aprítottam pépesre)
6-7 levél bazsalikom
1 fél ág rozmaring (ezeket nagyon apróra vágtam)
Provanszi füszerkeverék Kotányi
Grill fűszerkeverék
Só, friss öröltbors
Összekeverni a tölteléket
4 szelet sonkát alufóliára terítettem, úgy hogy fedjék egymást és erre halmoztam kanállal a tölteléket, feltekertem és a fóliával együtt betettem a hűtőbe pár órára érlelődni. (nekem 4 rúd lett belőle)
Pár óra után a tepsibe öntöttem 1 pohár fehérbort (lehet víz is, a bor elpárolog nem érezni, gyerekek is ehetik) rátettem a fóliából kivett rudacskákat (szépen összálltak). A tetejükre tettem hosszában hogy mindegyiken végig menjen 3 db becon szallonát.
Fóliával letakarva pároltam kb. félórát, majd levettem a fóliát és szép pirosra sütöttem.
(nagyon finom különleges ízt adott neki a füstölt sonka és a fűszerek) Aztán lehet gombával és sok mással varriálni.
5. 1 teáskanál mézesfűszer keverék vagy 1/2 teás fahéj
6 115 gr vaj
7. 115 gr cukor
8. 1 tojás
9. 75 gr zabpehely
10. 175 gr keserű csokoládé darabokra vágva(csokilencse)
1-5-ig összekeverni a hozzávalókat egy tálban.(liszt, szódabikarbóna,sütőpor, só)
Egy másik tálban 6-8-ig vaj, cukor tojás)
Ezt két keveréket összevegyíteni aztán bele a zabpehely és legvégén a csoki. Ha nem lencsét használsz akkor a csokival ne sokat kevergesd, mert összetörik.
Elég sűrű kulimász lesz belőle.
Két kiskanál segítségével diónyi halmokat rakunk a sütőpapírral kibélelt tepsire és 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
Akkor jó ha a széle egy picikét barnás. Tepsin hagyd langyosra hülni, mert még puha.
Én az egyik adagba még darabora vágott diót is raktam.
25 dkg vaj 2 dl juharszirup-az eredeti reci szerint, de én ezt 1 dl mézzel helyettesítettem 10 dkg barna cukor 25 dkg zabpehely 10 dkg liszt, kétszer átszitálva-én tk. búzalisztet használtam 15 dkg aszalt vörös áfonya-ez kimaradt mert nem volt, de lejjebb olvasható mit tettem bele
Egy 23x23 cm-es tepsit kivajazok és kibélelem sütőpapírral. A sütőt előmelegítem 170 fokra. A vajat és a szirupot-azaz mézet közepes lángon felmelegítem, amíg habos lesz. A többi hozzávalót egy tálban összekeverem és ebbe öntöm a vajas szirupot. Alaposan elkeverem, majd az előkészített tepsiben egyenletesen eloszlatom a masszát. 25-30 perc alatt készre, de nem szárazra sül. Ha szárazabb kekszet szeretnénk, 10-15 perccel lehet tovább sütni. A tepsiben hagyom kihűlni, ha ez megtörtént, felszeletelem és tálalom.
nagyon finom! annyi kiegészítés, hogy szerintem kicsit még így is édes, hogy a juharszirup 2 dl -je helyett 1 dl mézet tettem bele...hajlok rá hogy a cukor el is hagyható belőle, elég a méz, majd legközelebb kipróbálom anélkül is....egyébként én tettem bele szezámmagot, mogyorót darabolva, napraforgómagot, mazsolát,aszalt epret, kevés szőlőt...azt hiszem ennyi...
jó étvágyat hozzá! egyébként javaslom reggelinek különben könnyen felröppenek a kilók az emberre ha ezt majszolja napközben, netalán estefelé.... :-)
+ még egy tojás kell,a sárgával kenem le a tetejét, a fehérjével ragasztom össze a köröket.
A túrót elkeverem a tejjel,olajjal,cukrokkal,a tojással,sóval. A lisztet összekeverem a sütőporral és hozzáadom a túrómasszához először csak a felét,majd a maradékot is. Lisztezett felületen összegyúrom és folpackban fél órára hűtőbe teszem.
Ezalatt készítem el a tölteléket. Ha befőtt meggy,akkor pici keményítővel besűrítem,a barack lehet friss,vagy befőtt,ezt csak lecspögtettem. Lehet alma,mák,dió,túró,sűrű lekvár,stb..
A tésztát kb.4 mm vastagra kinyújtom és egy 10-12 cm átmérőjű kiszúróval( ez nekem a kimosott konzervesdoboz volt) köröket szúrok ki. Egyik felébe jön a töltelék,szélét lekenem a fehérjével,félbehajtom,jól összenyomkodom. (22 db lett)
A tepsin megkenem a tetejüket tojássárgával,villával megszurkálom.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb.20-25 percig sül. Ha kihűlt,díszíthetjük 5 dkg porcukor és két ek. citromlé sűrű keverékével.( vagy olvasztott csokival)
Tojassargakat porcukival kikavarni,hozza a vizet,olajat,utana a sutoporral elkevert lisztet,vegul ovatosan a habba vert feherjeket.Lehet kakaot is,ha kakaos piskota kell.
Elkeszites: Olvassz vajat egy eleg nagy labosban.Piritsd le korbe ebben a pipicombokat. Add hozza a negyedelt es szirmaira szetszedett lilahagymat es piritsd rovid ideig a pipicombival. Add hozza a felaprozott paradicsomot, az egesz adag bort, a baberlevelet, csirkehusleveskockat, Fahejat, Kakukkfuvet. Hozzad forrasba az egeszet, es alacsony tuzon kb 25-30 percig hagyjad rotyogni.Kozben 1-2x meg kell keverni nehogy megkapja.Esetleg Extra borocska mehet meg hozza HA kivanja. A legvegen"utoizesited soval v. borssal ha ugy kivanja. Finom sult burgonyaval/kocka/es feherbabocskaval.
TIPPEK: A pipit sutheted meg jo kis husis fustolt sonkival 75gr, Adhatsz hozza par db fokhagymat amit a vegen kiszedsz belole.
HA vki fustolt sonkaval kesziti akkor szamoljon vele hogy annak extra sotartalma van. Akkor az utoizesitesnel NE adjal hozza extra sot, mert elsozhatod vele.
Dobos torta,ahogy anyukám csinálja! PISKOTA: 5 tojás fehérje + 4 kanál víz kemény habbá verve 20 dkg cukorral.A sárgájába + 4 kanál víz egy kávés kanál sütöpor /jól össze keverni /,majd bele forgatni a habot és 20 dkg lisztet,EZ EGY TORTA formárba elég .KRÉM: 2,5 dl víz,25 dkg cukor,2 margarin ,egy csomag csoki puding + kakaó izlés szerint kb 2-3 evö kanál /kakaó függő is melyik milyen / Felforr a viz a cukorral ,bele a puding. Amikor már hült, akkor bele a margarin és a kakaó .
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit