Recept a már bevált élesztett nyanyás kenyéré volt, Nelly pedig a tk. kenyérből csinálta.
Annyit változtattam a recepten, hogy lágyabbra csináltam a tésztát, szinte ragadt a dagasztás végén. Szokás szerint áttettem a kelesztőtálba, fél órát hagytam kelni. Ekkorra szépen elterült a tálban, kivettem és jó alaposan átgyúrtam, kiszorítottam belőle a levegőt, érezhetően rugalmasabb lett a tészta. Visszatettem és hagytam jó alaposan megkelni. Megint átgyúrtam, majd egyforma darabokra vágtam, ha jól emlékszem 11 dkg-os darabok lettek. Minden darabot a tenyerem alatt a gyúrótáblán gömbölyítettem, gombóccá alakítottam. Ruhával letakartam és 10 percig pihentettem, ezután formáztam. A zsemlék mehetnek sütőzacsiba vagy 2 tepsi közé is. A sütőt éppen belangyosítottam és 45 percre bedugtam kelni a tésztát, majd a szokásos levizezés után a sütőt 220 fokra állítottam és 30-35 percig sütöttem. Megint vizezés jön. Ezután jól hallhatóan pattogni, cserepesedni kezdenek a zsemlék.
Tul.képpen ennyi. A sokkal lágyabbra dagasztás a többszöri átlevegőztetés nagyon jót tett a tésztának. A magasabb sikértartalmú lisztek több vizet kívánnak tapasztalatom szerint ill. több átgyúrást is. Most a kenyereknél is ezzel kisérletezek és úgy tünik, beválik. Bár nem akarom elkiabálni.
A pudingot felfözöm a tejjel és a cukorral,hagyom kihülni.A gesztenyét felolvasztom és kikeverem a vanilia cukorral,aromákkal.Hozzá keverem a pudingot és a mascarponet..A csoda piskotát szoktam sütni hozzá és azt töltöm be tortának.Szép nagy lesz.Isteni finom.Találtam hasonló receptet ott mascarponé helyett 25dkg ráma van(Mindmegette) ugy is finom,de azért ez finomabb az meg olcsobb.
A rózsaszín cukormázhoz: 20 dkg porcukor, 4 ek alkoholos meggybefőtt-lé.
Elkészítés:
A piskóták megsütésével kezdjük a tortát. A 6 tojásos piskótát megsütni, keresztben félbevágni és közé jön majd a tölteléket. Tehát, sütünk egy 6 és egy 3 tojásos piskótát,a 6 tojásosat tortaformában, a másikat egy sima tepsiben. Miután kihűltek, a torta formájút keresztben kettévágjuk, a kisebbet pedig darabokra tépkedjük.
Egy kisebb lábosban felforralunk 1,5 dl vizet 20 dkg porcukorral (szirupot főzünk), hozzáadjuk a rumot, öntünk hozzá kb 1 dl-t az alkoholos meggy levéből (hogy szép rózsaszín legyen), legvégül beleszórjuk a reszelt narancs-, és citromhéjat is. Hagyjuk kicsit kihűlni.
A tortalapokat bekenjük baracklekvárral. Az alsó lap köré karimát pattintunk (és gyengébbek kedvéért: a lekváros rész kerüljön felfelé :))). Egy tálba rakjuk a cafatokra tépett piskótát, és elkeverjük a rumos sziruppal. A tölteléket az alsó tortalapra nyomkodjuk, és ráhelyezzük a másik tortalapot - lekvárral lefelé. :) Sütőpapírt teszünk a tetejére, és egy kerek kartonlapot. Ezt jól lepréseljük (1 kg-os liszttel, cukorral, akármivel, ami jó nehéz - a kartonlap eloszlatja a súlyt). Legjobb ha egész éjszaka préselődik.
Másnap leszedjük a karimát, a súlyokat, a kartont, és a sütőpapírt. A 20 dkg porcukrot elkeverjük néhány evőkanál alkoholos meggybefőtt-lével és bekenjük cukormázzal a tortát. Kicsit sűrűbbre kevert cukormázzal és egy kivágott sarkú nejlonzacskó segítségével mintát is "rajzolhatunk" a tetejére.
Ez az eredeti recept..Nekem nem volt meggybefőttem, én málnaszörpöt használtam helyette..Főzőrum helyett pedig mezei rumaromát..A baracklekvár is elfogyott félúton, úgyhogy az egyik tortalap eperlekvár borítást kapott, és a maradék eperlekvárt beletettem a töltelékbe..Én kicsit soknak éreztem az 1 narancs héját, kicsit kiérződött, legközelebb kevesebbet teszek bele..Egyébként nagyon finomra sikerült..sok sikert hozzá mindenkinek!!
Gyümölcsös túrótorta/Noémi túrótortája (én így írtam le magamnak
3 tojás fehérjét habbá verünk. Ha már félkemény, hozzáadunk 3 ek cukrot, és keményedésig keverjük. Egyenként hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, majd 3 ek liszttel elkevert kb. 1 mk-nyi sütőport kanalanként. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába tesszük, előmelegített sütőben megsütjük.
Ha megsült, kivesszük a formából, és megvárjuk, míg kihűl.
3,5 dkg étkezési zselatint 3 dl tejjel elkeverünk, és hozzáadunk 2 dl forró tejet. Ezt hozzákeverjük a túróhoz.
A kapcsos tortaformát jól kivajazzuk, aljába bármilyen darabolt gyümölcsöt teszünk. Erre ráöntjük a zselatinos túró felét, majd rátesszük a piskótát. A piskótára is teszünk gyümölcsdarabokat, ráöntjük a maradék túrót, és kis időre a hűtőbe tesszük.
Ha teteje már kicsit megszilárdult, kirakjuk gyümölccsel, és leöntjük tortazselével. Nálam jobban megeszik a gyümölcskocsonyát. Így én inkább azzal készítem, nem pedig a szinezett tortazselével.
Visszatesszük a hűtőbe, míg teljesen megdermed a tortazselé.
Végy egy tepsit ,kb 5 gkg vajjal kend ki majd keverj össze 30 dkg lisztet,20 dkg cukrot és 1 cs sütöport ./ezt a száraz anyagot jól keverd össze/ majd a felét egyenletesen szórd bele a tepsibe amikor ez megvan , egy edénybe 50 dkg túrót izlés szerint mazsolát reszelt citrom héjat 1 cs vaniliás cukrot egy pici tejfölt jól keverj össze és szórd a tepsibe majd szórd rá a másik felét a még meglévő száraz anyagnak /liszt cukor sütöpor/. egy fél liter tejben4 egész tojást és 1 cs vaniliás cukrot jól keverj össze és kanalazd ezt a folyadékot egyenletesen a tepsire ,hogy mindenhol befedje a lisztet, 5 dkg vajat morzsolj rá a tetejére tetejére és elömelegitett sütöben közepes fokozaton szép pirosra süsd meg.
25 dkg margarin (rama)
50 dkg hátrartási keksz
20 dkg cukor
2-3 ek. kakaó
2 dl tej
2 ek liszt
1 rumaroma
esetleg 10 dkg mazsola
A kekszet apróra tördeljük, a töbi hozzávalót felfőzzük, hogy besűrűsödjön. Ráöntjük a kekszre, jól elkeverjük. Sütőpapírral bélelt őzgerincformába ötjük, de rudat is formázhatunk belőle sütőpapiron.
Ha már kekszes, akkor itt egy nagyon finom!
Hamis csokoládékenyér
25 dkg margarin
25 dkg darált háztartási keksz
20 kdg porcukor
3 ek. kakaó
10 dkg jól megmosott mazsola
1 egész tojás felverve
1 ek. liszt
Gőz felett felolvasztjuk a margarint, beletesszük a porcukrot, mazsolát, kakaót és folyamatosan keverve a felvert tojást. A gőzön besűrítjük, majd ráöntjük a liszttel elkevert darált kekszre. Jól összekeverjük, és folpackkal (fontos!) bélel őzgerincformába öntjük. Hagyjuk kihűlni. Kihűlés után azonnal szeletelhető.
1 dl tejet, 1 tk. cukrot, 10 dkg lisztet és 2 dkg élesztőt jól elkeverünk, tetejét kevés liszttel megszórjuk, majd 15-20 percig pihentetjük, míg a teteje megrepedezik.
4 dkg VAJat,
1 tojássárgájával,
2 tk. cukorral,
3 ek. burg. pehellyel
aszkorbinnal jól elkeverünk. A megkelt kovászt és a vajas keveréket az üstbe tettem, adtam hozzá
2 dl langyos tejet
40 dkg lisztet
2 tk. sót.
Kb. 15 perc alatt tésztát dagasztottam, majd 20 percig pihentettem a kikapcsolt gépben. Gyengéden átgyúrtam, gömbölyítettem
Megint 15-20 perces pihentetés után formáztam:
két szélét behajtva feltekertem.
Újabb kelesztés után tojással lekentem, 20 percig 200 fokos, majd további 20 percig 170 fokos sütőben sütöttem.
.
Ma tovább kisérleteztem a szendvicskenyérrel. Tettem a kovászba 12 dkg nyanyát, az élesztőt pedig 1,5 dkg-ra visszavettem. Sütéskor rátettem a jénai tetejét, annyira feljött, hogy meg is nyomta, lapos tetejű kenyérke lett. A végeredmény még jobb mint a tegnapi:
Narancsos szelet NOVA szakácskönyvek, Édességek / Moha
ez az adag gáztepsi mérethez van ( 33 X 33 cm )
30 dkg puha vaj vanília
15 dkg porcukor 5 tojás
38 dkg liszt 1,5 cs.sütőpor
2 narancs reszelt héja 2 citrom leve
A vajat habosra keverem a cukorral, tojásokkal, ízesítőkkel és végül a sütőporos liszttel. Sütőpapíros gáztepsiben elkenem és közepes hőfokon kb. 20 percig sütöm.
Máz a tetejére: 30 dkg porcukor kikeverve 2 narancs reszelt héjával és annyi citromlével,hogy sűrűn kenhető legyen. Ezt kenem a sütőből kivett forró tésztára. Kihűlés után lehet felvágni.
Az eredetihez képest annyit változtattam,hogy csökkentettem a cukrot a tésztában,mivel máz jön rá, és a mázban is csak citromlé van,mert a narancslé nem teszi elég pikáns ízűvé,túl édes úgy.
Ezeket belerakom a gépbe 20 perc dagasztás után ( ha kell pici víz még mehet hozzá)
Kiveszem a gépből és kelesztőtálban 20-30 percig kelesztem. Átgyúrom formázom és már a kész formába téve jó 1 órát kelesztem , kétszeresére nőljön. közben permetezem vízzel. 3/4 óránál bevágtam a tetejét.
Francia baguette-A kenyérsütés enciklopediája-Iriszi
500g Bl 80
115g Francia liszt(Tönköly fehért raktam)
2kk só
15g élesztő
525ml langyos víz
1,A liszteket össze szitáljuk a sóval.Vizben elkeverjük az élesztöt és összekeverjük a liszt felével.Folyos tésztát kapunk.Lefedjük frissentartó fóliával és szobahön kb.3órát hagyjuk(triplára nem nő és elkezd összeesni.
2,Hozzá dagasztjuk a megmaradt lisztet(én még tettem hozzá).Meglisztezett felületen gyúrjuk 8-10 percig nedves tésztává(én géppel csináltam)Enyhén olajozott tálba tesszük olajozott fóliával letakarjuk meleg helyen kelni hagyjuk 1órát
3,Borítsuk enyhe lisztes felületre és osszuk 3 egyforma részre.Formázzuk mindegyiket cipová majd 15*7,5cm-es téglalapá.
4,Hosszában hajtsuk fel az alsó egyharmadot majd rá a felsöt.Nyomkodjuk össze,hogy a szélek zárjanak.Ezut ismételjük meg 2-3 szor.Egy hasábot kapunk.
5,Mindegyiket huzzuk 33-35cm rudá.Lisztezet konyharuhát hajtogasuk meg és a tésztát tegyük a ruha hajtásai közé.Fedjük foliával meleg helyen kelesztjük 45-60percig.
6,Melegitsük elő a sütöt 230c.Csúsztasuk a rúdakat a sütölemezre.4szer vágjuk be átlosan.Permetezünk be vizet.Sütö felsö rácsán süsük 20-25perc ill.pirulásig.Sütés első 5percében még kétszer permetezünk be.Rácson hüljön(én gözös sütöben sütöttem)
5 dkg darabos dió (Én most darált diót tettem, mert csak így lehet kinyomni a keksz készítő géppel. De lehet durvára vágott mandula is.)
20 dkg teljes őrlésű tönkölybúza liszt (Lehet teljes őrlésű búzaliszt is.)
20 dkg Ráma
1 tojás
Méz izlés szerint (Nem tudom a mennyiséget mert én önteni szoktam, aztán megkóstolom, de elég sok méz kell bele.)
Citrommal is lehet még izesiteni. Én nem tettem bele.
Ha a végén nagyon ragadós lenne a méztől még kell hozzá tenni kevés lisztet, csak annyira, hogy azért jó puha tészta legyen. Én a mostani adagot a keksz készitő géppel formáztam, de ha van benne darabos dió,mandula vagy mazsola akkor csak kicsi halmokat rakok a tepsibe. Ilyenkor el kell őket lapingatni mert nem terül el. 185 fokon szoktam sütni, amig a széle kicsit megbarnul, ilyenkor még puhának tűnik de ha kihül megkeményedik.
Tojássárgáját kikeverünk 21dkg cukorral, majd 14dkg darált diót, 3dkg lisztet és evőkanál morzsát belekeverünk, majd a 8 tojás felvert habját(tojáshabból először kicsit keverünk hozzá, hogy kicsit lazítsa, utána a többit…és szépen óvatosan hogy ne törjön a hab!)
Ebből 5 lapot sütünk tortaformába. Tortaformát olajozd, és lisztezd ki. Minden lap után mosd el a sütőt, különben leragad!
Ha megsült, ne rakd egymásra a lapokat (170fokon süssed kb)4db lapot bevonunk pörkölt cukorral. Pörkölt cukor: kb 20 dkg cukrot felteszel pirulni, csak addig kell pirítani, míg egyenlete barna nem lesz. Szépen kirakott lapokat, egyenként rácsurgatod a karamellt. Ha megköt munka közben, pettyet visszateszed olvadni a gázra. Ha lehet teflonos serpenyőben, csináld a karamellt.
Krém:4db tojássárgáját, 14dkg cukrot, ź liter tejet, 4dkg lisztet, egy csomag vanilliát felfőzöl sűrű krémnek. Először tojássárgáját kevered ki cukorral, majd utána liszt. Közben már tejfele forrhat. A maradék tejjel hígítod a cukros tojást. Ha nem hígítod, nem tudod szépen beleönteni. Ha kihűlt a krém(hideg) 20dkgvajjal habosra keverjük a besamelt(főzött krémet)
A krémet (vajjal kikevert) két részre osztjuk, az egyikbe rumot keverünk, a másikat fekete kávéval ízesítjük( 1dl feketekávét 3 kanál cukorral sürüre főzzük, hagyjuk kihűlni ezt is. Ezt belekeverjük fele krémbe.
A lapokat felváltva töltjük és bevonjuk kívülről is.
Szeretnék veletek megosztani két receptet ami nálunk nagyon bevált.Édesanyámnak elta 2 keverőlapátos gépe van, az enyém eta siesta szintén 2keverőlapátos kenyérsütő mindkettőben azonos jó minőségű kenyér készül az alábbi receptekből.
Édesanyám receptje: 3 evőkanál étolaj,1,5 dl víz,1,5 dl tej vagy 2dl kefír, 500 g BL-55 liszt, 1 nagy mérőkanál cukor,2 kismérőkanál só, 1/3csg (5dkg) élesztő beletesszük a gépbe és elta gép alap program (3.30 idő) I.méret közepes szín,eta gép klasik program (3.20 idő) I. méret közepes szín.
A kefíres kenyér puha kenyeret eredményez és másnap is ugyan olya foszlós mint aznap amikor sült. Használhatunk szárított élesztőt is ( 3 kis mérőkanál), de a friss élesztővel sült kenyér az igazi.
Az én recepemet a "szükség nagyúr" szülte, nem volt itthon kefír, boltba menni nem tudtam, de a kenyér nagyon kellett, hát az itthon található anyagokból kellett valamit kifundálni.
Így a recept:150 ml víz,100 ml tej, 50ml tejföl, 500g Bl-55 liszt, 1 nagy mérő kanál cukor, 2 kis mérő kanál só, 1/3 csg élesztő. Program ugyan az mindkét gépnél.
Az eredmény ugyan olyan foszlós, puha kenyér, mint a kefírrel. Jó étvágyat mindenkinek!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit