A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
2 db tojássárgája , 1 dl hideg tejszín és 2,5 dl hideg víz
Szerintem ez a folyadék kicsit sok, tehát óvatosan ( én 1 dl tejszínt és 1.5 dl vízet használtam)
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie. Célszerű előző nap elkészíti, betölteni a bejgliket és csak másnap sütni.
A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.
Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
Tehát 6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez van a töltelék mennyisége. Ha 3-3 db szeretnénk készíteni akkor természetesen a mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a hozzávalókat!
Kislányok ezek olyan méretű beiglik, mint amit a cukrászoknál lehet kapni. Kb. 24-25 cm-es. Mikor a tésztát nyújtod olyan 28-30 cm-esnek kell lennie, mert 2 cm a visszahajtás mindkét oldalon.
60 dg darált keksz,30 dkg porcukor,2-3 kanál rum,2 kanál sötét színű kakaópor,10 puha margarin,egy nagy pohár (4 szemlyes) fekete kávé.
Az egészet összekeverjük,míg gyúrható állagú nem lesz..Ekkor kétfelé vesszük,és egy nagyobb nylon zacskót kettévágunk.Ennek közepébe téve,a tészát,a nylon másik oldalát, a tésztára hajtjuk..(vagyis a két nylon között) sodorjuk vékonyra a barna tésztát. Közben keverjünk habosra 25 dkg margarint,25 dkg porcukrot,egy citrom levét és adjunk hozzá 15 dkg kókuszreszeléket.Ezzel a krémmel kenjük meg a barna tésztát,majd ismételjük meg a másik darabbal is.Csavarjuk fel a megkent tésztát rúd alakúra.Hűtőben sokáig eláll.A véén beleforgathatjuk még kókuszreszelékbe a rudkat .
Tortilla hozzávalói: 150 g fehér liszt, 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 4 ek olaj, 1 kk só, 1/2 csomag sütőpor, 2 dl víz ( picit sokallottam a vizet, de végül elfért benne)
A liszttel összekeverjük a sütőport és a sót, majd hozzáadagoljuk az olajat és végül a vizet. Elég lágy tésztát kapunk. Tálban, lefedve 15 percet pihentetjük, majd 15 kis gombócot csinálunk belőle. Ezeket egészen vékony körökre nyújtjuk és zsiradék nélkül teflonserpenyőben megsütjük. (Én lisztezett deszkán nyújtottam, de olvastam valahol, hogy lehet 2 sütőpapír között is.) Fordítani akkor kell, amikor hólyagos a tészta. Gyorsan sül, túlsütni nem szabad, mert akkor merev, törékeny lesz a tészta, nem lehet hajtogatni. Sütés után pedig melegen kell tartani, ezért érdemes a tölteléket előre elkészíteni.
A darált húst kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kukoricát, ízlés szerint sót és kevéske ketchupot. Amikor meghűlt, akkor teszünk hozzá reszelt sajtot és alaposan összekeverjük.
A kész tortillalapot megkenjük kefírrel, fele tésztára halmozzuk a tölteléket és félbe hajtjuk vagy tekercsnek feltekerjük.Tetejét megkenjük kefírrel és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt picit megpirítjuk. Tálalásig melegen tartjuk.
Tipp: A töltelékbe lehet tenni főtt kukoricát, gombát, zöldborsót, hús helyett darált sonkát, vagy kinek mi tetszik.
Puha tésztát gyúrunk a hozzávalókból,és vékony lapot sodrunk belőle. (1/2 cm.Köröket szaggatunk,és mindegyikre kemény lekvárból tezünk egy kis kupacot,de jó bele a diós töltelék,vagy mák,vagy gesztenye massza is! Fél hajtjuk és 170 fokos sütőben 10-12 percig sütjük,majd azon forrón vaníliás porukorba forgatjuk,tálra tesszük.
A margarinnal összedolgozzuk a cukrot,és utána a többi hozzávalót is.Ezután kicsit hűtőbe teszük,és pihentetjük.Majd annyit veszünk ki,amennyit rögtön kinyomunk,mert elég képlékeny tészta,a többit addig a hűtőben tartjuk.Zsirozott tepsire nyomjuk,és sütjük.
Lisztben elmorzsoljuk a margarint,majd a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. 2 cipóba osztjuk, letakarva 15-30 percig pihentetjük. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, köröket szaggatunk belőle, kemény szílvalekvárral vagy más sütésálló lekvárral töltjük. Feltekerjük, csinos kifliket hajtunk belőlük.Sütőpapiros tepsin, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk. Jól záródó dobozban 2 hétig is eláll.
Van olyan változata, mikor a tejfölben 2 dkg élesztőt felfuttatunk. Az is nagyon finom, akkor puha tésztája lesz, nem linzeres jellegű. De ez szerintem nem áll el olyan sokáig.
A kettőt összekeverjük. Sütőlapra diónyi nagyságú halmokat rakunk, előmelegített sütőben 200-220 fokon 7 percig sütjük. (Még puha mikor kivesszük, de visszakeményedik. Ebből kb. 40 db lesz.
Az alábbi recept az nlc-rőlegy régi kedves ismerősötől való. Tehát a recept az ő nevét kell hogy viselje. A kép a sütől a 140. hszben (konyhai eszközök) mipimpant nick nevű ismerősömé, nem az enyém.
CSOPAK ALMÁS SÜTIJE 45dkg liszt,1 sütőpor,20 dkg margarin,10 dkg porcukor, pici só, 2 egész tojás + 1-nek a sárgája
Fentieket összegyúrni, ha kemény egy kis tejfölt teszünk bele, hütőben pihentetni,
1,5 kg hámozott reszelt almát 25 dkg cukrot megpárolni, levét lecsepegtetni, kis fahajat és 1/2 dl rumot teszünk bele.
A tésztát két részre osztani, a tepsibe sütőpapírt tenni, rá az első lapot, darált dióval megszórni, rátenni a párolt almát, majd megint diót és a másik lapot./ ezt a lapot én a képen látható müa."rádlival"végig húztam/ tojással bekenni, közepes tűnél szép pirosra sütni.
( a felső lapot kisebb re nyújtani, hogy szét lehessen húzni. Bezsa)
Az élesztőt kicsit megfuttatjuk a langyos joghurtban a csipet cukorral. Ezután a hozzávalókat jól összedolgozzuk. Vékonyra nyújtjuk majd lekenjük egy egész tojással, és bőven megszórjuk píritott szezámmaggal. Derelyevágóval 2-3 cm széles -10 cm hosszú csíkokat vágunk majd előmelegített sütőben megsütjük.
Gesztenyetorta hozzávalok: ::::::6 tojássárgáját 6 evőkanál porcukorral kikeverjük majd hozzáadunk 1-dl étolajat 6-ek lisztet fél cs sütöport 2 ek kakaóport és a 6-tojás fehérje habját. kapcsos tortaformában ,előmelegitett sütőbe ,sütni 180 fokon 25 -30 perc. krém::2 csomag gesztenyemassza ,20 dkg margarin,15dkg cukor, 1rumaroma. a cukrot a margarinal rumaromával és végül a gesztenyemasszával jól összekeverjük majd 1 csomag vaniliás pudingot 3-dl tejben megfőzni ha kihült hozzákeverjük a gessztenye krémhez. a kész krémet a kihült piskota tetejére kenjük .hulálá tejszínhabot habnak felverni és a gesztenye krém tetejére.csokidarával megszórni. a végén vehető le a kapcsós forma .
Hozzávalók: 2 dl forró víz
20 dkg liszt
10 dkg vaj
Só, bors, szerecsendió
6 db tojás
4 ek reszelt parmezán
A forró vízbe dobtam a vajat, majd belekevertem a lisztet, és a parmezánt is. Nagyon sűrű, krumplipüré állagú masszát kaptam. 5 percig kevergettem a láng fölött, majd elzártam a tüzet. Egyenként belekevertem a tojásokat, és az egészet csillagcsőrű kinyomó zsákba tettem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe csillagokat nyomtam vele, és 200 fokon 15 perc alatt megsütöttem. Két tepsinyi mennyiség lett belőle.
Mikor kihűlt, megtöltöttem sajtkrémmel: 1 doboz Philadelphia
15 dkg reszelt füstölt sajt
1 doboz karaván sajtkrém
Só, bors
2 gerezd fokhagyma.
Magában is finom, pogácsa helyett, de köretnek igazán látványos! (Eredetileg a Tejben-vajban blogon.)
Eredetileg a Tejben-vajban blogon.
Én igy nevezem ezt a sütit, lehet, hogy van más neve is ezt sajnos nem tudom.
7 tojásfehérjét 25 dkg kristálycukorral kemény habbá verek. Hozzáadok 1 csomag kókuszreszeléket, 6 kanál lisztet, ezt jól összekeverem. A tepsi aljára ostyalapot teszek, és a masszát erre öntöm. Lassú tüzön inkább száritom, mint sütöm.
Krém:
7 tojás sárgáját 20 dkg porcukorral, 2 kanál kakaóval 2 kanál kifőzött erős feketekávéval gőz felett keményre verek. Habosra keverek 25 dkg margarint és a hidegre hült krémhez keverem. Ezt a tésztára kenem.
Ezt az ételt igazán érdemes elkésziteni akár karácsonykor is, de én ide irom a bármitbe, mert nem évszakfüggő ez az étel. Én nagyon szeretem.
Gömbölyü felsál Stroganoff módra: A receptet Anitától kaptam
1 kg gömbölyü felsál
1/4 pohár olaj
3 evőkanál vaj
1 apróra vágott zellerszár
1 felkarikázott hagyma
1 felszeletelt zöldpaprika
225gr gomba
1/3 pohár liszt
1 1/4 pohár marhahúslé
1/3 pohár sherry
2 evőkanál Worcester szósz
2 evőkanál mustár
1/4 pohár paradicsommártás
1 babérlevél
2 kiskanál pirospaprika
1/4 kiskanál kakukkfü
1/4 kiskanál bors
1 pohár tejföl
Felszeleteljük a húst, felforrósitjuk az olajat, és a vajat. Megpiritjuk a húst, puhára pároljuk a zöldségeket. Megszórjuk a liszttel, 2 percig kevergetve piritjuk.
Hozzáöntjük a marhahúslevet, a scherryt a Worcester szószt, mustárt, a paradicsomot és a füszereket.Fedő alatt 1 1/4 óráig főzzük lassú tüzön. Végül hozzáadjuk a tejfölt.
Ezt az ételt főtt makaróni tésztával ajánlják, avval is finom, de én zsemlegombóccal szoktam klésziteni. Időbnként hozzájutok vad húshoz, avval is isteni. Próbáljátok ki.
Hozzávalók: 3 dkg élesztő 1,5 dl tej 1 mk kristálycukor 50 dkg liszt 3 tojássárgája 8 dkg vaj só Töltelékhez: 25 dkg gesztenyemassza 2 dl tejszín 10 dkg magozott meggybefőtt
Dagasztani, keleszteni kb. 40 percig. Ezután belisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk és 3 centi széles csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat henger alakú formára csavarjuk _ akár a kürtös kalácsot _ és bő, forró olajban aranysárgára sütjük.
A gesztenyemasszát áttörjük, a kemény habbá vert tejszínt óvatosan beleforgatjuk, a kimagozott, jól lecsöpögtetett meggybefőttet is hozzáadjuk. A tölteléket a kissé kihűlt kalácsokba töltjük, tetejüket porcukorral meghintjük.
Tanácsok: - a kalács felcsavarásához szükséges henger alakú formák készülhetnek festetlen, simára csiszolt, alaposan lemosott seprűnyél darabokból vagy háztartási fóliák tartóhengeréből, amelyet 2 egyforma darabra végunk és gondosan beborítunk alufóliával. A tészta sütőlemezen is megsüthető!
Tésztához: fél kg finom liszt 1,25 dl tej 1 kk + 60 g kristálycukor 40 g élesztő 110 g margarin 6 tojássárgája 2 tojás 1 csipet só 1 tasak vaníliás cukor 1 kk mézeskalácsfűszer v. őrölt fahéj fél citrom reszelt héja 2 ek. Rum Továbbá: 1 tojásfehérje 200 g sűrű szilvalekvár 50 g porcukor a szóráshoz 1 kk. őrölt fahéj
A lisztet tálba szitáljuk, a tejet meglangyosítjuk, simára keverjük 1 kk cukorral és az elmorzsolt élesztővel, majd a liszt közepébe öntjük (mélyedést készítettünk elő) és a szélekről lazán hozzákeverünk 1-2 ek. lisztet, azaz kovászt készítünk.
Tetejét megszórjuk 1-2 csipet liszttel,letakarjuk, és szobahőmérsékleten 15 percig kelni hagyjuk. A margarint felolvasztjuk. A tojássárgákat és a tojásokat jól elkeverjük a sóval, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a mézeskalácsfűszerrel/fahéjjal, a reszelt citromhéjjal és a rummal, majd a langyosra hűtött margarinnal együtt a liszthez adjuk.
Dagasztjuk. Kétszeresére (20-30 perc) kelesztjük. Kb. 1 cm vastag, 30X50 lapra nyújtjuk. Hosszanti oldalát felénél megjelöljük, majd az egyik felén függőlegesen 4, vízszintesen 5 vonalat képezünk, azaz 20 db kb. 6x6 négyzetet formálunk. Közepükre 1-1 kk. szilvalekvárt halmozunk, széleiket körbekenjük tojásfehérjével, aztán a tetejükre hajtjuk a szabadon hagyott fél tésztalapot. A közöket ujjbeggyel v. tenyéréllel jól lenyomkodjuk, majd szabályos négyzetekre vágjuk a „tésztapaplant”.
Lisztezett konyharuhára sorakoztatjuk és újabb 30 percig kelesztjük. Forró olajban, domború felűkkel lefelé, fedő alatt 3 percig sütjük, majd megfordítjuk és 3 perc alatt aranybarnára sütjük. Most kenyér sütőgépben készítem el a tésztát!
Hozzávalók: 1 liter tej 6 db tojás 6 ek kristálycukor 1 cs vaníliacukor 6 púpozott evőkanál liszt
A 6 evőkanál lisztet kis tejjel eldolgozzuk, majd folyamatosan hozzáadjuk a 6 tojássárgáját, a többi tejet felforraljuk beletesszük a vaníliacukrot, és a 6 ek kristálycukrot, majd a tojásos masszához adjuk.
Állandó keverés mellett sűrűre főzzük. (a tojássárgával vigyázni kell mert 100 fokon kicsapódik, ezért én gőz fölött szoktam főzni az ilyen krémet)
A 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a krémbe forgatjuk, és 1-2 percig még főzzük.
Elkészítés: Forró zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén apró kockára vágott paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagyma felét. 5 perc fonnyasztás után hozzáadjuk a kockára vágott húst, a fokhagyma másik felét és a babérlevelet is. A húst fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve addig pároljuk, amíg levet ereszt, megszójuk a fűszerpaprikával. Fedő alatt félkészre puhítjuk. Ha zsírjára sült, beletesszük a savanyúkáposztát. Fedő alatt tovább pároljuk 15-20 percig (ha szükséges, öntünk alá egy kis vizet), majd levesszük a fedőt, és addig pirítjuk, míg megpuhul és szép barna lesz.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit