E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Receptek : Bármi, amit érdemes megsütni vagy megfőzni II. Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2007.01.19. 18:33 -

Sziasztok!

Az előző receptes topikot a fórumokra kattintva el lehet érni továbbra is, csak a bal oldali, kinti elérhetőségét szüntettem meg.

Várom továbbra is a recepteket sok szeretettel, üdv, Margit

nogea Előzmény | 2007.11.15. 12:11 - #528

Túró Rudi szelet /NLC ÉsNogea/

8 tojásból sima piskótát sütünk./ Én Margitka élesztős piskótáját készítettem,és kakaóval megpöttyöztem,mivel a pöttyös az igazi))))/

Felverünk 3 dl hulala tejszint.

25 dkg túrót áttörünk,belerakjuk a tejszinbe,adunk még hozzá 10 dkg porcukrot és 1 vaníliás cukrot.Összekeverjük.

A kisült piskótát megkenjül mogyorókrémmel. Erre rákenjük a krém felét.

5 dkg kakaóporból 15 dkg cukorral,3 ek tejjel sűrű krémet főzünk,belekeverünk annyi keserűcsokit hogy mikor felolvad jó sűrű legyen./Én beletettem egy fél táblát,de így nagyon sűrű lett,alig tudtam elkenni/

Ezt forrón rákenjük a krémre,majd beköltöztetjük a hűtőbe 10 percre,ennyi idő alatt megdermed a csoki.

Kivesszük,rákenjük a következő adag krémet. A tetejére sima kakaóport szitálunk nokedliszaggató felett.

Túró Rudi süti.jpg  Túró Rudi süti1.jpg


Limara Előzmény | 2007.11.14. 18:43 - #527

Hússal töltött Pite tészta/ Limara

 
25 dkg liszt
10 dkg VAJ
1mk. só
őröltbors
2 ek. olívaolaj
4-5 ek. jéghideg víz
 
Késes robotgéppel elkeverem a lisztet és a hideg vajat, ezután a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal rugalmas tésztát gyúrok és min. fél órára a hűtőbe teszem.Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen, én a lisztet is lehűtöm, a vajat rövid időre fagyasztóba teszem.
Muffintepsit kivajazom, a vékonyra nyújtott tésztából köröket szaggatok, kibélelem vele. Jöhet bele a fűszeres hús, rá egy tészta, aminek a közepét kivágom, hogy a gőz tudjon távozni. Tojással lekenem és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütöm.
Muffinformák helyett pitetálba is mehet.
pite 

Moha Előzmény | 2007.11.13. 21:31 - #526

Mézesház, fenyődíszek mézestésztából / Moha

Tészta: 1 kg finomliszt, 30 dkg porcukor, 1 pici késhegynyi szódabikarbóna, 6 tk. mézesfűszer,20 dkg méz, 15 dkg margarin, 4 ek.meleg víz, 4 tojás.

A szárazakat összekeverem, a mézet a margarinnal megolvasztom,belekeverem a vizet is. A liszthez teszem a tojásokat és a már nem forró mézes keveréket,gyorsan összedolgozom a robotgép gyúrópálcájával,majd egy cipót formálok belőle. Folpackba teszem és hűvös helyen,de nem a hűtőben! pihentetem.( lehet egy éjszakát is,de elég 3 óra is)

Lisztezett deszkán kb.3 mm vékonyra nyújtom és a sablonok alapján kivágom a darabokat belőle.Sütőpapíros tepsire teszem,tojássárgával kenem és magokkal díszítem. 175 fokon kb.12-14 percig sül. Ezeknek keményre kell sülni,mert csak így tartja a formáját.

Kihűlés után lehet a házakat összeragasztani. Ehhez egy nagyobb teflonserpenyőben kevés cukrot olvasztok,majd ezt takaréklángon tartom. Ebbe mártom bele az élét a daraboknak és ragasztom egymáshoz őket. Amit nem lehet mártani,oda hurkapálcával kenem rá az olvadt cukrot,gyorsan kell vele dogozni. Dísztéshez egy fél tojásfehérjét habbá verek és annyi porcukrot adagolok hozzá,hogy sűrű krém legyen. Egy fogpiszkálóval rajzolok a kezemre vele,nem szabad,hogy szétterüljön,akkor jó.

Ebből a tésztából készülhet karácsonyfadísz is,sütés előtt kilukasztva,hogy fel lehessen fűzni.

Zacskóba teszem,sarkára pici lukat vágok,így lehet vele írókázni.


totimi Előzmény | 2007.11.13. 19:13 - #525

Flódni   (Lajos Mari 99 házi sütemény)

Tészta: 50 d. liszt, 25 d. vaj, 10 d. porc., 3 tojássárgája, 1 c. reszelt héja, 1 csipet só.

Töltelék: 200+100 g. porc., 2 c. reszelt héja, 2 dl. tej, 200-200 g darált dió és mák, 450 g. savanykás alma, 1/2 c. leve, fahéj.

A tésztát összegyúrjuk, hűtőben 1 órát pihentetjük.

A töltelékhez  felforralunk 2 dl tejet 200 g porcukorral és 2 c. reszelt héjával. Az egyik adagba belekeverjük a diót a másikba a mákot és 1 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni. Az almát hámozás után vékony szeletekre gyaluljuk, meghíntjuk citromlével, majd 100 g porcukorral és fahéjjal ízesítjük. Kinyomkodjuk.

25X35-ös tepsit kibélelünk sütőpapirral. A tésztát nyújtjuk és ugynaúgy rakjuk össze mint az előző receptnél. Tojással megkenjük, villával megszúrkájuk és középső magasságon kb. 1 órán át sütjük.

Én ebből a receptből hiányolom a bort. Szerintem az adja a flódni bukéját. Persze ez sem lehet rossz.

Van még egy 3. receptem is. Ott a töltelék úgy készűl, hogy fél dl bort főz össze 25 d. cukorral és ezt a szirupot önti a dióra majd még egy adagot a mákra (25 d). Itt szilvalekvárral rakja össze mint a Moha recije alapján. Gondolom itt elég intenzív a töltelék.


totimi Előzmény | 2007.11.13. 18:55 - #524

Flódni  /Ízvarázslat-Népszerű sütemények/

Tészta: 50 d. liszt, 25 d. vaj, 10 d. porc., 3 tojássárgája, 1 dl fehérbor

Almatöltelék: 80 d. savanykás alma, 2 ek. méz, 1 citrom, fahéj, szegfűszeg 

Máktöltelék: 20 d. darált mák, 10 d. cukor, 5 d. mazsola, 1 dl fehérbor

Diótöltelék: 20 d. darált dió, 10 d. cukor, 5 d. mazsola, 1 dl fehérbor.

A lisztet morzsold el a vajjal, a cukorral és a tojássárgákkal, a fehérborral gyúrd össze. Fóliába hűtőbe pihentesd, míg a töltelékek elkészülnek.

Az almát reszeld le. locsold meg c.lével, fűszerezd édesítsd mézzel.

A mákot forrázd le a borral, tedd hozás a cukrot a maszolát. hasonlóan káészül a diótöltelék is.

Egy magas falú kisebb epsit bélelj ki  sütőpapirral. A tésztát oszt 4 részre, nyújtsd ki. Fektess egy lapot a tepsibe simítsd rá a diótölteléket, köv. lap, majd a máktöltelék következik. Ismét tészta, rá a reszelt alma. Utolsó lap, villával szúrkáld meg és kend le felvert tojással. 170 fokon 60-65 perc alatt sütsd aranyszínűre.

(Én ezt tavaly télen elkészítettem, szerintem finom volt.)


bezsa Előzmény | 2007.11.13. 16:59 - #523

Maradék tojásfehérje felhasználása

1. lefagyasztani, míg jobb nem jut eszünkbe
2. madártejet készítek belőlük úgy, hogy a "sodót" pudingporból készítem vagy lisztes vaníliakrémet főzök, hogy abba ne kelljen tojás.
3. Nemrég beírtam a receptek közé egy Amaretto-kekszek és egy Diós-nugátos duchesse névre hallgató sütit.
4. gyümölcskenyér (fehér piskóta-szerűen vagy egész tojás helyett fehérjével)
5. nemrég láttam az indexen egy kókuszcsók receptet, amit mindenki dicsért.

CSOKIS KÓKUSZCSÓK

Hozzávalók:
4 tojásfehérje
20 dkg cukor
25 dkg kókuszreszelék
1 kiskanál méz
5 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
a bevonáshoz: 10 dkg ét tortabevonó

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a mézet + citromhéjat, lisztet + kókuszreszeléket. Sütőpapírral kibélelt tepsibe két megnedvesített teáskanál segítségével a masszából kis halmokat rakunk, a tetejüket csúcsosra formázzuk. Előmelegített sütőben 150 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd a vízfürdőn megolvasztott csokiba mártjuk a csúcsukat.


Moha Előzmény | 2007.11.13. 15:37 - #522

Flódni / Ízvadász / Moha

Tészta: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg ckor, 2 tojássárga, 1 dl fehérbor

Ezekből tésztát készítek,öt részre osztom, félreteszem pihenni.

Almatöltelék: 55 dkg kockára vágott alma, 1 dl bor, 10 dkg cukor, kevés fahéj,

A borban megpárolom a hozzávalókat,hűlni hagyom.

Cukros szirup: 6 dl víz, 40 dkg cukor. Ezeket összeforralom,felesben hozzáöntöm a mák ill. a dió töltelékhez.

Máktöltelék: 35 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja, fahéj, mazsola, 1 ek. bor.

Diótöltelék: 35 dkg darált dió, 1 narancs reszelt héja, mazsola, fahéj, 1 ek. bor.

Sűrű szilvalekvár 2-3 dl.

A tepsit kikenem,kilisztezem, belesimítom az első tésztalapot, erre a máktöltelék jön, második tésztalap, erre az almatöltelék kerül, harmadik lap, erre diótöltelék, negyedik lap, erre szilvalekvár, majd az ötödik lap. Tetejét megkenem az egész tojással, több helyen átszúrom hurkapálcával az aljáig, majd 180 fokon kb. 1 órát sütöm. 

Ezt megsütöttem,nagyon finom lett,a tepsi mérete egy átlagos sütőtepsinek felel meg.


moldvanm Előzmény | 2007.11.12. 21:01 - #521

Flódni ( élesztős)
A tésztához:
50 dkg liszt,
25 dkg margarin,
1 kávéskanálnyi szódabikarbóna,
1 dkg élesztő,
1/2 dl tej,
4 evőkanál porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 dl tejföl.

A töltelékhez:
1 kg reszelt alma,
3 dkg margarin,
1/2 citrom leve,
cukor (ízlés szerint),
3 dl tej,
25 dkg darált mák,
25 dkg darált dió,
barackíz.

Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tejben megfuttatott élesztőt, a tejfölt, az ízesítő anyagokat és jól kigyúrjuk. Fóliával letakarjuk, és hűtőszekrényben egy órán keresztül pihentetjük

Az almát a citrom levével, cukorral ízesítjük és a margarinnal pépesre pároljuk. A tejet felforraljuk, s az egyik felét a cukros mákra, másikat a cukrozott dióra öntjük.
A tésztát négy egyforma lapra kinyújtjuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe rétegezzük, minden lapot lekvárral megkenünk és a kihűlt töltelékkel megtöltjük. Először a mák-, utána az alma-, majd a diótöltelék következik. Előmelegített, forró sütőben kisütjük. Kihűlés után porcukorral megszórjuk, és hosszúkásra szeletelve tálaljuk.
Sütés előtt a tészta tetejét szurkáljuk meg villával, hogy ne hólyagosodjon fel, és tojássárgával kenjük meg, hogy fényes és aranybarna legyen.


moldvanm Előzmény | 2007.11.12. 21:00 - #520

 Flódni ( nem élesztős )

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt,
25 dkg margarin,
10 dkg cukor,
3 tojás sárgája,
1 dl fehér bor

Hozzávalók a töltelékekhez:
Mákos:
20 dkg darált mák,
2 dl fehér bor,
2,5 dkg vaj,
20 dkg cukor,
5 dkg mazsola,
reszelt narancshéj.
Diós:
20 dkg darált dió,
20 dkg cukor,
1 tojás sárgája,
2 dl fehér bor,
5 dkg mazsola,
1 cs. vaniliás cukor,
reszelt narancshéj.
Almás:
1 kg omlós alma,
10 dkg cukor,
fahéj,
1 dl fehér bor.
Ezeket a töltelékeket külön külön megfőzzük és hidegen kell a tésztára kenni, lehetőleg jó vastagon.
Szilvalekvár - lehetőleg régi, házi eltevésű

Elkészítés:
A lisztet, margarint, tojás sárgáját a cukorral és a borral könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk.
5 egyenlő részé osztjuk és vékonyan kinyújtjuk.
Az elsővel a tepsi alját kibéleljük. Erre egy sor máktölteléket rakunk. Ráhelyezzünk egy tésztalapot, rá borban párolt, fahéjjal és cukorral ízesitett reszelt almát teszünk. Újra tésztalap, majd a diótölteléket teritjük rá. Megint tésztalap és rá a fekete szilvalekvár. Az utolsó tésztalap tetejét megkenyjük tojássárgájával és nagyon lassú tűzön aranybarnára sütjük. Kockákra vágva tálaljuk.


Moha Előzmény | 2007.11.12. 20:56 - #519

Bögrés-mákos meggyel és citrommázzal / Moha

Gáztepsihez való adag / a bögre 3 dl-es

3 egész tojás               10 dkg puha vaj               1 üveg meggybefőtt

1 bögre cukor               1 bögre darált mák           

1 bögre tej                   1 bögre liszt (lehet tk.is)

1 zacskó sütőpor            fahéj,citromhéj,vanília

A vajat habosra keverem a cukorral,tojásokkal, váltakozva hozzáadom az összekevert szárazanyagokat és a tejet. Beleteszem a sütőpapíros gáztepsibe,megszórom meggyel. Közepes hőfokon kb.25 percig sül. Máz a tetejére: 40 dkg porcukor annyi citromlével kikeverve,hogy még sűrűnfolyós legyen,bele egy-két citrom reszelt héja. Ezt a sütőből kivett forró tésztára kenem,kihűlés után lehet felvágni.


kisTomika Előzmény | 2007.11.11. 17:29 - #518

Fekete-erdő torta

Hozzávalók:

1db 26 cm-es tortaformában sütött kakaós tortalap. Én 5 tojásból sütöttem.

1 nagyüveg kimagozott meggybefőtt

1 cs. vaniliás pudingpor

1/2 mokkáskanál őrölt fahéj

3+1+3 dkg porcukor

5+4 dl tejszín

1+1 cs. habfixáló

2 dkg kakaó /holland 20-22 %-os/

A tortalapot 3 egyenlő részre vágtam. A meggybefőttet leszűrtem, ha nincs 5 dl a lé, akkor pótold ki. A befőttlé felével elkevertem a pudingot és a fahéjat. A másik felét odatettem forrni 3 dkg porcukorral, majd hozzáadtam a pudingos-fahéjas keveréket, állandó keverés mellett sűrűsödésig főztem. Tűzről lehúzva belekevertem a meggyet, kihűtöttem. A 2 dkg kakaót elkevertem kb. 1 dkg porcukorral és 2-3 ek. vízzel. Az 5 dl tejszínt 1 cs fixálóval kemény habbá vertem, a végén hozzáadtam a sűrű kakaót. Az első kakaós lapra az így elkészített kakaós hab felét kb. 2,5 cm vastagon rákenem, a szélén kb 1,5 cm-es peremet képeztem , az így létrehozott kerek "árokba" beleteszem a meggyes puding felét, erre rá a második kakaós lap és mégegyszer a hab, a meggy, majd erre a harmadik lap, finoman összenyomva egy kicsit. Ha valaki még gyakorlatlan vagy biztosra akar menni, akkor jobb, ha mindezt tortaformában viszi véghez, úgy biztos nem dől ki a torta oldala. Ebben az állapotban jó, ha kb 4-5 órát hűtjük. / én este szoktam idáig eljutni és egész éjszaka pihen/

Amikor jól meghűlt, akkor a 4 dl tejszínből a 2. fixálóval és 3 dkg porcukorral kemény habot verünk, habzsákba töltjük és bevonjuk vele a tortát .A szélére még nyomtam habrózsákat meg a közepére. Gőzön olvasztott csokival megcsurgattam a rózsák tetejét meg a torta oldalát. A közepe meg a széle között megszórtam reszelt csokival. A habrózsákra koktélcseresznyét raktam.

Remélem mindenkinek sikerül, lehet még gyümipálinkával meglocsolni a tésztát kenés előtt, meg a bevonó fehér tejszínhabba is lehet tenni, de nálunk nem szeretik .DSCF0932

 DSCF0942


moldvanm Előzmény | 2007.11.11. 15:44 - #517

Dödölle

1 kg krumpli

kb 30 dkg liszt

A krumplit kockára vágva feltesszük sós vízben főni, ami éppen ellepi. Teljesen puhára főzzük (lehet szétfővő krumplit is venni) és aztán a főzővízben megtörjük, simára kavarjuk. Beleszórjuk a lisztet és kavarjuk. Nehéz izommunka ez. Visszatesszük a tűzre és hagyjuk hogy puffogjon még egy kicsit. Közben zsírban ( én olajban hagymát pirítunk). Ebbe a hagymás zsírba mártogatjuk a kanalat és galuskákat szaggatunk egy tűzálló tálba, amikor mind benne van lelocsoljuk a megmaradt hagymás zsírral és sütőben pirosra sütjük. Meglocsolhatjuk tejföllel is. Nehéz étel még hús nélkül is.


totimi Előzmény | 2007.11.11. 08:54 - #516

Hullámos karamellás

Hozzávalók: A tésztához: 2,5 dl vízet, 12,5 dkg margarint pici sót felforralunk. Kevergetve beleszórunk 15 dkg siamlisztet. 1-2 percig főzzük, amíg elválik az edény falától. 15-20 percre - míg langyosra hűl -félretesszük. Majd  6 egész tojást egyenként robotgéppel beledolgozunk. Fontos! Csak akkor üssük bele a köv. tojást, amikor az előzőt jól elkevertük!

Két lapot sütünk belőle. Tepsibe sütőpapírt fektetünk és a tészta felét belesimítjuk. A tészta elég ragacsos, ezért vizes kanállal könnyű tovább simítani. ( A tészta vékonynak fog tűnni, de sütés közben felpuposodik.) Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 12 perc alatt megsütjük. Ha megsűlt óvatosan gyúródeszkára csúztatjuk, nem borítjuk, mert lágy a tészta.

A sütőpapirt olajozzuk meg egy kicsit.

Krém: 30 dkg kristálycukrot megpirítani, felönteni 1,5 deci forró vízzel és addig forralni (kevergetve), amíg a karmell teljesen feloldódik a vízben. Ekkor hozzáöntünk 5 dl tejet, amiben 2 cs. vaníliapudingot és 2 tojás sárgáját jól elkevertünk. Sűrűre főzzük és kihűtjük. Közben náhányszor megkeverjük. Majs 25 dkg Ramaval habosra keverjük. (Nekünk az egyik legfinomabb krém amit eddig ettünk.)

Tejszínhab: Vagy egy Oetker tejszínport, vagy  Hulalát keményre felverjük a vaníliáscukorral és a fixálóval.

Öszeállítjuk a süteményt, az egyik lapra rákenjük a krémet, elsimítjuk, rákerül a tejszínhab, beborítjuk a másik lappal, tetejére csokimázat csurgatunk. Hűtőbe tesszük dermedni.


totimi Előzmény | 2007.11.11. 08:38 - #515

Valódi narancslikőr (Lajos Mari NL.)

Hozzávalók:

3 nagy feszes héjú narancs, 5 dl 90%-os alkohol/finomszesz (én vodkát használtam), 7,5 dl víz, 35 dkg kr.cukor

A narancsot forró víz alatt megsikáljuk. Burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk a héjukat. Jól záródó csavaros üvegbe tesszük és ráötjük az alkoholt. 4 napig érleljük, naponta többször összerázzuk. Az ötödik napon a vizet a cukorral 8-10 percig forraljuk, kihűtjük, majd hozzászűrjük a narancsos alkoholt. (Azonnal megzavarosodik, mintha narancslé volna, de ez így természetes.) Összekeverjük és palackokba töltjük. Egy-két hét múlva fogyasztható. Korlátlan ideig eláll.


masala Előzmény | 2007.11.10. 19:32 - #514

               Diós kocka

Tészta: 30 dkg liszt; 12 dkg margarin; 4 dkg zsír; 15 dkg porcukor; 1 cs. sütőpor; 2 tojássárgája; sz.e. kevés tej

Töltelék: 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor; 14 dkg liszt; 1 cs. sütőpor; 10 dkg margarin, 2 dl tej; 2 tojásfeh.; rum

Csokimáz: 20 dkg porcukor, 4 dkg margarin, 3 dkg kakaó, 2 ek tej

A tepsi mérete 20x32-es.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két részre osztjuk. Az egyik lapot a tepsibe terítjük, ráöntjük a tölteléket és befedjük a másik lappal. Megszurkáljuk és előmelegített sütőben kb. 170 fokon 30-35 percig sütjük.

A töltelékhez valókat egyszerűen összekeverjük és a  két tojásból vert  habbal lazítjuk. A margarint lehet enyhén olvasztva is hozzákeverni vagy csak a puha margarinnal előbb a cukrot kikeverni és hozzáadni a többit.

A csokimáz hozzávalóit összekeverjük és rövid ideig főzzük, majd langyosan a tésztára öntjük.

Dióskocka.jpg itt a diókrém azért tömör, mert kifelejtettem belőle a sütőport.


Amarillisz Előzmény | 2007.11.10. 15:49 - #513

kürtös kalács-/nlcafe/Amarillisz/

Hozzávalók: az itt leírtak dupláját lehet venni!

• 1 dl tej
• 1 cs. vaníliás cukor
• 3 dkg élesztő
• 50 dkg liszt
• egy csipet só
• 2 tojás
• 10 dkg olvasztott margarin
• 2 ek. cukor
• reszelt citromhéj

a kenéshez (ízlés szerint):
• kristálycukor
• dió vagy fahéj
• olvasztott vaj


Elkészítése:

mindent beletenni a gépbe, dagasztani, keleszteni hagyni, majd
lisztezett gyúródeszkán kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá kinyújtani.

Egy papír kéztörlő keménypapír belsejét befedjük teljesen alufóliával és bekenjük olvasztott vajjal. A tésztából hosszában  3 cm-es csíkokat vágunk, és spirál alakban feltekerjük úgy, hogy egy kis réteg az előzőn legyen, vagyis fedje.

Bekenjük a tésztát vizes ecsettel és megforgatjuk kristálycukorban (a cukrot ízesíthetjük dióval vagy fahéjjal is). 20 percig sütjük, állítva, légkeveréssel, 170 fokon.

 

DSC00001-2.jpg kurtos kalacs image by AmarilliszDSC00005.jpg kurtos kalacs image by Amarillisz


nogea Előzmény | 2007.11.10. 09:01 - #512

Meggyes-Túrós és Meggyes Mákos kelt rétes/Vadrózsa-Nogea/ Hozzáv: 60 dkg liszt,12 dkg vaj/margarin/12 dkg cukor, kb 4 dl tej/no én jóha 3 dl tettem bele és így is híg volt.Tehát csak lassan adagolni/8 tojássárgája,csipet só, reszelt citromhéj,5 dkg élesztő A locsoláshoz: kb 25 dkg olvasztott margarin/szerintem ez sok/ A töltelék locsoláshoz: 5 dl tejfölben elhabart 4db tojás. Hagyományos módon kelt tésztát készítünk.Hagyjuk megkelni és 4 részre osztjuk. Kisodorjuk,meglocsoljuk az olvasztott margarinnal.Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket,ráteszünk meggyet. Meglocsoljuk a tojásos tejföllel.Szórunk rá búzadarát vagy zsemlemorzsát.Feltekerjük.Tepsin kelesztjük még fél órát kb.Megkenjük a tetejüket a tejfölös tojás maradékával villával megszurkáljuk. 200 fokos előmelegített sütőbe sütjük.kb 20 perc után,átkenjükfelvert tojással és készre sütjük. Túrós meggyes töltelék:75 dkg túró,15 dkg porcukor,4 db tojás,citromhéj,2 cs vaníliás cukor,3 ek búzadara. keverjük.1ü meggy Mákos meggyes: 45 dkg darált mák,15 dkg porcukor,citromhéj,1 cs v.cukor, 3 dl tej, A tejet a cukorral,a v.cukorral felforralni,bele a mák.Sűrűre főzni kihűteni. Meggy befőtt.

Edo-bedo Előzmény | 2007.11.09. 13:02 - #511

Kuglof,amit mindenki imad/Mindmegette/Edo-bedo-csokkentett mennyiseg

4 tojas

30 dkg cukor

28 dkg liszt

1 cs. sutopor

1,2 dl forro viz

1,2 dl olaj

kakaopor

Tojassargakat habosra kavarni a cukor felevel,a feherjeket felverni a cuki masik felevel.

Lisztet osszekavarni a sutoporral.

A tojassargas keverekhez felvatva kavarni a forro vizet,olajat es lisztet.Utana aprankent beleforgatni a felvert feherjet.

A format vajaz+zsemlemorzsa,beleonteni a keverek haromnegyedet.Beleszorni ki mit szeret(dio,meggy,csokidarabok,barmi).A maradek tesztahoz hozzakavarni kakaot es raonteni.180 fokon,50 percig sul.

En fagyasztott meggyet tettem bele kimagozva,a meggylevet,ami pucolas kozben keletkezett,azt a vizhez tettem.Tehat nekejm forro meggyle+viz volt.Mielott beleraktam volna  meggyeket,beleforgattam zsemlemorzsaba,h ne sujjedjenek le,tetejet langyosan szortam meg porcukval es disznek meggyszemek.

Sosem fogjuk megunni,annyira finom.

Meggyeskuglof.jpg Meggyes kuglof image by Edo-bedo

 


bezsa Előzmény | 2007.11.08. 15:53 - #510

Kakaós csiga Bezsáéknál

 

Hozzávalók:

1 kg liszt

4dl tej

1csomag élesztő

60 dkg vaj

10 dkg cukor

4 tojássárgája

Pici só

 

Kakaó/fahéj/kókusz reszelék (ki mit szeret)

Porcukor

Vaj

Egész tojás a kenéshez

 

50 dkg vajat összedolgozok 10 dkg liszttel és beteszem a hűtőbe (lehet egy kis ideig a mélyhűtőbe) aztán a rendesbe.

 Kakaós csiga 001.jpg Vajas-liszt

A tejet meglangyosítom, beleteszem a cukrot, és az élesztőt belemorzsolom. Hagyom felfutni, aztán minden megy a dagasztógépbe.

Szépen simára dagasztom.

Megy a kelesztőtálba és duplájára hagyom kelni.

Belisztezem kissé a deszkát.

Kinyújtom a kép szerint és belerakom a vajas-lisztes téglalapot a közepébe és ráhajtom a tésztát a négy oldalról. (lehet pihentetni 20 percet a hűtőben én nem tettem.)

Rögtön kinyújtottam és hajtogattam. (kép)(szimpla)

Kakaós csiga 002.jpg   tészta kinyújtva    Kakaós csiga 003.jpg közepébe a vajas-liszt

 

Kakaós csiga 004.jpg    Kakaós csiga 005.jpg   Kakaós csiga 006.jpg

 

Kakaós csiga 007.jpg 

Ment a hűtőbe pihenni 20 percet.

 

Aztán ismét nyújtás és hajtogatás. (kép) dupla.

Kakaós csiga 008.jpg  Kakaós csiga 009.jpg

Ment megint a hűtőbe 20 percre.

Deszka kissé lisztez és nyújtás.

Amikor olyan kb. másfél cm-re kinyújtottam akkor félbevágtam a tésztát és az egyik felét tálcán folpackkal letakarva visszaraktam a hűtőbe.

Kakaós csiga 010.jpg 

 Folytattam a nyújtást ( kb. ½ cm vastagra), amikor kell, lisztezek, de a végén a felesleget lesöprögetem róla.

A vajat megolvasztom, de épp hogy csak, ne legyen meleg. Ecsettel megkenem az egész tésztát vajjal.

Amíg a tészta pihent a kelések miatt addig összekevertem a kakaót porcukorral (lehet kristállyal is) és fahéjat is.

Miután bevajaztam a tésztát rászóróm a kakaós-cukrot és feltekerem, mint a beiglit. Közben a tésztáról lesöprögetem a lisztet, hogy minél kevesebb legyen rajta.

Kakaós csiga 011.jpg (azért így vágtam el, mert itt jöttem rá, hogy kicsi csigákat kellene csinálnom)

Aztán szeletelem olyan kb. 1.5 cm-re.  Amikor tepsire kerülnek a csigák, a tészta végét az ujjunkkal ellapítjuk és a csiga alá hajtjuk, akkor szép formás marad sütés közben is, nem nyílik szét. Hagyom 10-15 percet pihenni.

  Kakaós csiga 014.jpg             Kakaós csiga 012.jpg

Aztán felvert egész tojással lekenem és mehet a sütőbe (légkeverésesnél 180 fok).

Kb. 20 perc alatt megsül szép pirosra.

Kakaós csiga 013.jpg  mini csiga  Kakaós csiga 015.jpg méretes csigák


Limara Előzmény | 2007.11.08. 11:38 - #509

Lilahagyma lekvár (gyors)/Stahl(?)-Limara
 
Kb. fél kiló lilahagymát vékony karikára vágunk, majd 1-2 ek. olívaolajon fedő alatt, kb. 20 percig pároljuk. Belereszelünk 5 cm nagyságú friss gyömbért, teszünk bele 1 apróra vágott chilit, 1 ek. áfonyalekvárt és kevés balzsamecetet. Rövid ideig sütjük, míg besűrűsödik.

[808-789] [788-769] [768-749] [748-729] [728-709] [708-689] [688-669] [668-649] [648-629] [628-609] [608-589] [588-569] [568-549] [548-529] [528-509] [508-489] [488-469] [468-449] [448-429] [428-409] [408-389] [388-369] [368-349] [348-329] [328-309] [308-289] [288-269] [268-249] [248-229] [228-209] [208-189] [188-169] [168-149] [148-129] [128-109] [108-89] [88-69] [68-49] [48-29] [28-9] [8-1]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?