8 tojásból sima piskótát sütünk./ Én Margitka élesztős piskótáját készítettem,és kakaóval megpöttyöztem,mivel a pöttyös az igazi))))/
Felverünk 3 dl hulala tejszint.
25 dkg túrót áttörünk,belerakjuk a tejszinbe,adunk még hozzá 10 dkg porcukrot és 1 vaníliás cukrot.Összekeverjük.
A kisült piskótát megkenjül mogyorókrémmel. Erre rákenjük a krém felét.
5 dkg kakaóporból 15 dkg cukorral,3 ek tejjel sűrű krémet főzünk,belekeverünk annyi keserűcsokit hogy mikor felolvad jó sűrű legyen./Én beletettem egy fél táblát,de így nagyon sűrű lett,alig tudtam elkenni/
Ezt forrón rákenjük a krémre,majd beköltöztetjük a hűtőbe 10 percre,ennyi idő alatt megdermed a csoki.
Kivesszük,rákenjük a következő adag krémet. A tetejére sima kakaóport szitálunk nokedliszaggató felett.
Késes robotgéppel elkeverem a lisztet és a hideg vajat, ezután a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal rugalmas tésztát gyúrok és min. fél órára a hűtőbe teszem.Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen, én a lisztet is lehűtöm, a vajat rövid időre fagyasztóba teszem.
Muffintepsit kivajazom, a vékonyra nyújtott tésztából köröket szaggatok, kibélelem vele. Jöhet bele a fűszeres hús, rá egy tészta, aminek a közepét kivágom, hogy a gőz tudjon távozni. Tojással lekenem és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütöm.
A szárazakat összekeverem, a mézet a margarinnal megolvasztom,belekeverem a vizet is. A liszthez teszem a tojásokat és a már nem forró mézes keveréket,gyorsan összedolgozom a robotgép gyúrópálcájával,majd egy cipót formálok belőle. Folpackba teszem és hűvös helyen,de nem a hűtőben! pihentetem.( lehet egy éjszakát is,de elég 3 óra is)
Lisztezett deszkán kb.3 mm vékonyra nyújtom és a sablonok alapján kivágom a darabokat belőle.Sütőpapíros tepsire teszem,tojássárgával kenem és magokkal díszítem. 175 fokon kb.12-14 percig sül. Ezeknek keményre kell sülni,mert csak így tartja a formáját.
Kihűlés után lehet a házakat összeragasztani. Ehhez egy nagyobb teflonserpenyőben kevés cukrot olvasztok,majd ezt takaréklángon tartom. Ebbe mártom bele az élét a daraboknak és ragasztom egymáshoz őket. Amit nem lehet mártani,oda hurkapálcával kenem rá az olvadt cukrot,gyorsan kell vele dogozni. Dísztéshez egy fél tojásfehérjét habbá verek és annyi porcukrot adagolok hozzá,hogy sűrű krém legyen. Egy fogpiszkálóval rajzolok a kezemre vele,nem szabad,hogy szétterüljön,akkor jó.
Ebből a tésztából készülhet karácsonyfadísz is,sütés előtt kilukasztva,hogy fel lehessen fűzni.
Zacskóba teszem,sarkára pici lukat vágok,így lehet vele írókázni.
Tészta: 50 d. liszt, 25 d. vaj, 10 d. porc., 3 tojássárgája, 1 c. reszelt héja, 1 csipet só.
Töltelék: 200+100 g. porc., 2 c. reszelt héja, 2 dl. tej, 200-200 g darált dió és mák, 450 g. savanykás alma, 1/2 c. leve, fahéj.
A tésztát összegyúrjuk, hűtőben 1 órát pihentetjük.
A töltelékhez felforralunk 2 dl tejet 200 g porcukorral és 2 c. reszelt héjával. Az egyik adagba belekeverjük a diót a másikba a mákot és 1 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni. Az almát hámozás után vékony szeletekre gyaluljuk, meghíntjuk citromlével, majd 100 g porcukorral és fahéjjal ízesítjük. Kinyomkodjuk.
25X35-ös tepsit kibélelünk sütőpapirral. A tésztát nyújtjuk és ugynaúgy rakjuk össze mint az előző receptnél. Tojással megkenjük, villával megszúrkájuk és középső magasságon kb. 1 órán át sütjük.
Én ebből a receptből hiányolom a bort. Szerintem az adja a flódni bukéját. Persze ez sem lehet rossz.
Van még egy 3. receptem is. Ott a töltelék úgy készűl, hogy fél dl bort főz össze 25 d. cukorral és ezt a szirupot önti a dióra majd még egy adagot a mákra (25 d). Itt szilvalekvárral rakja össze mint a Moha recije alapján. Gondolom itt elég intenzív a töltelék.
Máktöltelék: 20 d. darált mák, 10 d. cukor, 5 d. mazsola, 1 dl fehérbor
Diótöltelék: 20 d. darált dió, 10 d. cukor, 5 d. mazsola, 1 dl fehérbor.
A lisztet morzsold el a vajjal, a cukorral és a tojássárgákkal, a fehérborral gyúrd össze. Fóliába hűtőbe pihentesd, míg a töltelékek elkészülnek.
Az almát reszeld le. locsold meg c.lével, fűszerezd édesítsd mézzel.
A mákot forrázd le a borral, tedd hozás a cukrot a maszolát. hasonlóan káészül a diótöltelék is.
Egy magas falú kisebb epsit bélelj ki sütőpapirral. A tésztát oszt 4 részre, nyújtsd ki. Fektess egy lapot a tepsibe simítsd rá a diótölteléket, köv. lap, majd a máktöltelék következik. Ismét tészta, rá a reszelt alma. Utolsó lap, villával szúrkáld meg és kend le felvert tojással. 170 fokon 60-65 perc alatt sütsd aranyszínűre.
(Én ezt tavaly télen elkészítettem, szerintem finom volt.)
1. lefagyasztani, míg jobb nem jut eszünkbe 2. madártejet készítek belőlük úgy, hogy a "sodót" pudingporból készítem vagy lisztes vaníliakrémet főzök, hogy abba ne kelljen tojás. 3. Nemrég beírtam a receptek közé egy Amaretto-kekszek és egy Diós-nugátos duchesse névre hallgató sütit. 4. gyümölcskenyér (fehér piskóta-szerűen vagy egész tojás helyett fehérjével) 5. nemrég láttam az indexen egy kókuszcsók receptet, amit mindenki dicsért.
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a mézet + citromhéjat, lisztet + kókuszreszeléket. Sütőpapírral kibélelt tepsibe két megnedvesített teáskanál segítségével a masszából kis halmokat rakunk, a tetejüket csúcsosra formázzuk. Előmelegített sütőben 150 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd a vízfürdőn megolvasztott csokiba mártjuk a csúcsukat.
A tepsit kikenem,kilisztezem, belesimítom az első tésztalapot, erre a máktöltelék jön, második tésztalap, erre az almatöltelék kerül, harmadik lap, erre diótöltelék, negyedik lap, erre szilvalekvár, majd az ötödik lap. Tetejét megkenem az egész tojással, több helyen átszúrom hurkapálcával az aljáig, majd 180 fokon kb. 1 órát sütöm.
Ezt megsütöttem,nagyon finom lett,a tepsi mérete egy átlagos sütőtepsinek felel meg.
Elkészítése: A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tejben megfuttatott élesztőt, a tejfölt, az ízesítő anyagokat és jól kigyúrjuk. Fóliával letakarjuk, és hűtőszekrényben egy órán keresztül pihentetjük
Az almát a citrom levével, cukorral ízesítjük és a margarinnal pépesre pároljuk. A tejet felforraljuk, s az egyik felét a cukros mákra, másikat a cukrozott dióra öntjük. A tésztát négy egyforma lapra kinyújtjuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe rétegezzük, minden lapot lekvárral megkenünk és a kihűlt töltelékkel megtöltjük. Először a mák-, utána az alma-, majd a diótöltelék következik. Előmelegített, forró sütőben kisütjük. Kihűlés után porcukorral megszórjuk, és hosszúkásra szeletelve tálaljuk. Sütés előtt a tészta tetejét szurkáljuk meg villával, hogy ne hólyagosodjon fel, és tojássárgával kenjük meg, hogy fényes és aranybarna legyen.
A tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 dl fehér bor
Hozzávalók a töltelékekhez: Mákos: 20 dkg darált mák, 2 dl fehér bor, 2,5 dkg vaj, 20 dkg cukor, 5 dkg mazsola, reszelt narancshéj. Diós: 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 tojás sárgája, 2 dl fehér bor, 5 dkg mazsola, 1 cs. vaniliás cukor, reszelt narancshéj. Almás: 1 kg omlós alma, 10 dkg cukor, fahéj, 1 dl fehér bor. Ezeket a töltelékeket külön külön megfőzzük és hidegen kell a tésztára kenni, lehetőleg jó vastagon. Szilvalekvár - lehetőleg régi, házi eltevésű
Elkészítés: A lisztet, margarint, tojás sárgáját a cukorral és a borral könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. 5 egyenlő részé osztjuk és vékonyan kinyújtjuk. Az elsővel a tepsi alját kibéleljük. Erre egy sor máktölteléket rakunk. Ráhelyezzünk egy tésztalapot, rá borban párolt, fahéjjal és cukorral ízesitett reszelt almát teszünk. Újra tésztalap, majd a diótölteléket teritjük rá. Megint tésztalap és rá a fekete szilvalekvár. Az utolsó tésztalap tetejét megkenyjük tojássárgájával és nagyon lassú tűzön aranybarnára sütjük. Kockákra vágva tálaljuk.
A vajat habosra keverem a cukorral,tojásokkal, váltakozva hozzáadom az összekevert szárazanyagokat és a tejet. Beleteszem a sütőpapíros gáztepsibe,megszórom meggyel. Közepes hőfokon kb.25 percig sül. Máz a tetejére: 40 dkg porcukor annyi citromlével kikeverve,hogy még sűrűnfolyós legyen,bele egy-két citrom reszelt héja. Ezt a sütőből kivett forró tésztára kenem,kihűlés után lehet felvágni.
A tortalapot 3 egyenlő részre vágtam. A meggybefőttet leszűrtem, ha nincs 5 dl a lé, akkor pótold ki. A befőttlé felével elkevertem a pudingot és a fahéjat. A másik felét odatettem forrni 3 dkg porcukorral, majd hozzáadtam a pudingos-fahéjas keveréket, állandó keverés mellett sűrűsödésig főztem. Tűzről lehúzva belekevertem a meggyet, kihűtöttem. A 2 dkg kakaót elkevertem kb. 1 dkg porcukorral és 2-3 ek. vízzel. Az 5 dl tejszínt 1 cs fixálóval kemény habbá vertem, a végén hozzáadtam a sűrű kakaót. Az első kakaós lapra az így elkészített kakaós hab felét kb. 2,5 cm vastagon rákenem, a szélén kb 1,5 cm-es peremet képeztem , az így létrehozott kerek "árokba" beleteszem a meggyes puding felét, erre rá a második kakaós lap és mégegyszer a hab, a meggy, majd erre a harmadik lap, finoman összenyomva egy kicsit. Ha valaki még gyakorlatlan vagy biztosra akar menni, akkor jobb, ha mindezt tortaformában viszi véghez, úgy biztos nem dől ki a torta oldala. Ebben az állapotban jó, ha kb 4-5 órát hűtjük. / én este szoktam idáig eljutni és egész éjszaka pihen/
Amikor jól meghűlt, akkor a 4 dl tejszínből a 2. fixálóvalés 3 dkg porcukorral kemény habot verünk, habzsákba töltjük és bevonjuk vele a tortát.A szélére még nyomtam habrózsákat meg a közepére. Gőzön olvasztott csokival megcsurgattam a rózsák tetejét meg a torta oldalát. A közepe meg a széle között megszórtam reszelt csokival. A habrózsákra koktélcseresznyét raktam.
Remélem mindenkinek sikerül, lehet még gyümipálinkával meglocsolni a tésztát kenés előtt, meg a bevonó fehér tejszínhabba is lehet tenni, de nálunk nem szeretik .
A krumplit kockára vágva feltesszük sós vízben főni, ami éppen ellepi. Teljesen puhára főzzük (lehet szétfővő krumplit is venni) és aztán a főzővízben megtörjük, simára kavarjuk. Beleszórjuk a lisztet és kavarjuk. Nehéz izommunka ez. Visszatesszük a tűzre és hagyjuk hogy puffogjon még egy kicsit. Közben zsírban ( én olajban hagymát pirítunk). Ebbe a hagymás zsírba mártogatjuk a kanalat és galuskákat szaggatunk egy tűzálló tálba, amikor mind benne van lelocsoljuk a megmaradt hagymás zsírral és sütőben pirosra sütjük. Meglocsolhatjuk tejföllel is. Nehéz étel még hús nélkül is.
Hozzávalók: A tésztához:2,5 dl vízet, 12,5 dkg margarint pici sót felforralunk. Kevergetve beleszórunk 15 dkg siamlisztet. 1-2 percig főzzük, amíg elválik az edény falától. 15-20 percre - míg langyosra hűl -félretesszük. Majd 6 egész tojást egyenként robotgéppel beledolgozunk. Fontos! Csak akkor üssük bele a köv. tojást, amikor az előzőt jól elkevertük!
Két lapot sütünk belőle. Tepsibe sütőpapírt fektetünk és a tészta felét belesimítjuk. A tészta elég ragacsos, ezért vizes kanállal könnyű tovább simítani. ( A tészta vékonynak fog tűnni, de sütés közben felpuposodik.) Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 12 perc alatt megsütjük. Ha megsűlt óvatosan gyúródeszkára csúztatjuk, nem borítjuk, mert lágy a tészta.
A sütőpapirt olajozzuk meg egy kicsit.
Krém: 30 dkg kristálycukrot megpirítani, felönteni 1,5 deci forró vízzel és addig forralni (kevergetve), amíg a karmell teljesen feloldódik a vízben. Ekkor hozzáöntünk 5 dl tejet, amiben 2 cs. vaníliapudingot és 2 tojás sárgáját jól elkevertünk. Sűrűre főzzük és kihűtjük. Közben náhányszor megkeverjük. Majs 25 dkg Ramaval habosra keverjük. (Nekünk az egyik legfinomabb krém amit eddig ettünk.)
Tejszínhab: Vagy egy Oetker tejszínport, vagy Hulalát keményre felverjük a vaníliáscukorral és a fixálóval.
Öszeállítjuk a süteményt, az egyik lapra rákenjük a krémet, elsimítjuk, rákerül a tejszínhab, beborítjuk a másik lappal, tetejére csokimázat csurgatunk. Hűtőbe tesszük dermedni.
A narancsot forró víz alatt megsikáljuk. Burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk a héjukat. Jól záródó csavaros üvegbe tesszük és ráötjük az alkoholt. 4 napig érleljük, naponta többször összerázzuk. Az ötödik napon a vizet a cukorral 8-10 percig forraljuk, kihűtjük, majd hozzászűrjük a narancsos alkoholt. (Azonnal megzavarosodik, mintha narancslé volna, de ez így természetes.) Összekeverjük és palackokba töltjük. Egy-két hét múlva fogyasztható. Korlátlan ideig eláll.
Csokimáz: 20 dkg porcukor, 4 dkg margarin, 3 dkg kakaó, 2 ek tej
A tepsi mérete 20x32-es.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két részre osztjuk. Az egyik lapot a tepsibe terítjük, ráöntjük a tölteléket és befedjük a másik lappal. Megszurkáljuk és előmelegített sütőben kb. 170 fokon 30-35 percig sütjük.
A töltelékhez valókat egyszerűen összekeverjük és a két tojásból vert habbal lazítjuk. A margarint lehet enyhén olvasztva is hozzákeverni vagy csak a puha margarinnal előbb a cukrot kikeverni és hozzáadni a többit.
A csokimáz hozzávalóit összekeverjük és rövid ideig főzzük, majd langyosan a tésztára öntjük.
itt a diókrém azért tömör, mert kifelejtettem belőle a sütőport.
• 1 dl tej • 1 cs. vaníliás cukor • 3 dkg élesztő • 50 dkg liszt • egy csipet só • 2 tojás • 10 dkg olvasztott margarin • 2 ek. cukor • reszelt citromhéj
a kenéshez (ízlés szerint): • kristálycukor • dió vagy fahéj • olvasztott vaj
Elkészítése:
mindent beletenni a gépbe, dagasztani, keleszteni hagyni, majd lisztezett gyúródeszkán kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá kinyújtani.
Egy papír kéztörlő keménypapír belsejét befedjük teljesen alufóliával és bekenjük olvasztott vajjal. A tésztából hosszában 3 cm-es csíkokat vágunk, és spirál alakban feltekerjük úgy, hogy egy kis réteg az előzőn legyen, vagyis fedje.
Bekenjük a tésztát vizes ecsettel és megforgatjuk kristálycukorban (a cukrot ízesíthetjük dióval vagy fahéjjal is). 20 percig sütjük, állítva, légkeveréssel, 170 fokon.
Meggyes-Túrós és Meggyes Mákos kelt rétes/Vadrózsa-Nogea/
Hozzáv: 60 dkg liszt,12 dkg vaj/margarin/12 dkg cukor, kb 4 dl tej/no én jóha 3 dl tettem bele és így is híg volt.Tehát csak lassan adagolni/8 tojássárgája,csipet só, reszelt citromhéj,5 dkg élesztő
A locsoláshoz: kb 25 dkg olvasztott margarin/szerintem ez sok/
A töltelék locsoláshoz: 5 dl tejfölben elhabart 4db tojás.
Hagyományos módon kelt tésztát készítünk.Hagyjuk megkelni és 4 részre osztjuk.
Kisodorjuk,meglocsoljuk az olvasztott margarinnal.Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket,ráteszünk meggyet.
Meglocsoljuk a tojásos tejföllel.Szórunk rá búzadarát vagy zsemlemorzsát.Feltekerjük.Tepsin kelesztjük még fél órát kb.Megkenjük a tetejüket a tejfölös tojás maradékával villával megszurkáljuk. 200 fokos előmelegített sütőbe sütjük.kb 20 perc után,átkenjükfelvert tojással és készre sütjük.
Túrós meggyes töltelék:75 dkg túró,15 dkg porcukor,4 db tojás,citromhéj,2 cs vaníliás cukor,3 ek búzadara. keverjük.1ü meggy
Mákos meggyes: 45 dkg darált mák,15 dkg porcukor,citromhéj,1 cs v.cukor, 3 dl tej,
A tejet a cukorral,a v.cukorral felforralni,bele a mák.Sűrűre főzni kihűteni. Meggy befőtt.
Kuglof,amit mindenki imad/Mindmegette/Edo-bedo-csokkentett mennyiseg
4 tojas
30 dkg cukor
28 dkg liszt
1 cs. sutopor
1,2 dl forro viz
1,2 dl olaj
kakaopor
Tojassargakat habosra kavarni a cukor felevel,a feherjeket felverni a cuki masik felevel.
Lisztet osszekavarni a sutoporral.
A tojassargas keverekhez felvatva kavarni a forro vizet,olajat es lisztet.Utana aprankent beleforgatni a felvert feherjet.
A format vajaz+zsemlemorzsa,beleonteni a keverek haromnegyedet.Beleszorni ki mit szeret(dio,meggy,csokidarabok,barmi).A maradek tesztahoz hozzakavarni kakaot es raonteni.180 fokon,50 percig sul.
En fagyasztott meggyet tettem bele kimagozva,a meggylevet,ami pucolas kozben keletkezett,azt a vizhez tettem.Tehat nekejm forro meggyle+viz volt.Mielott beleraktam volna meggyeket,beleforgattam zsemlemorzsaba,h ne sujjedjenek le,tetejet langyosan szortam meg porcukval es disznek meggyszemek.
50 dkg vajat összedolgozok 10 dkg liszttel és beteszem a hűtőbe (lehet egy kis ideig a mélyhűtőbe) aztán a rendesbe.
Vajas-liszt
A tejet meglangyosítom, beleteszem a cukrot, és az élesztőt belemorzsolom. Hagyom felfutni, aztán minden megy a dagasztógépbe.
Szépen simára dagasztom.
Megy a kelesztőtálba és duplájára hagyom kelni.
Belisztezem kissé a deszkát.
Kinyújtom a kép szerint és belerakom a vajas-lisztes téglalapot a közepébe és ráhajtom a tésztát a négy oldalról. (lehet pihentetni 20 percet a hűtőben én nem tettem.)
Rögtön kinyújtottam és hajtogattam. (kép)(szimpla)
tészta kinyújtva közepébe a vajas-liszt
Ment a hűtőbe pihenni 20 percet.
Aztán ismét nyújtás és hajtogatás. (kép) dupla.
Ment megint a hűtőbe 20 percre.
Deszka kissé lisztez és nyújtás.
Amikor olyan kb. másfél cm-re kinyújtottam akkor félbevágtam a tésztát és az egyik felét tálcán folpackkal letakarva visszaraktam a hűtőbe.
Folytattam a nyújtást ( kb. ½ cm vastagra), amikor kell, lisztezek, de a végén a felesleget lesöprögetem róla.
A vajat megolvasztom, de épp hogy csak, ne legyen meleg. Ecsettel megkenem az egész tésztát vajjal.
Amíg a tészta pihent a kelések miatt addig összekevertem a kakaót porcukorral (lehet kristállyal is) és fahéjat is.
Miután bevajaztam a tésztát rászóróm a kakaós-cukrot és feltekerem, mint a beiglit. Közben a tésztáról lesöprögetem a lisztet, hogy minél kevesebb legyen rajta.
(azért így vágtam el, mert itt jöttem rá, hogy kicsi csigákat kellene csinálnom)
Aztán szeletelem olyan kb. 1.5 cm-re. Amikor tepsire kerülnek a csigák, a tészta végét az ujjunkkal ellapítjuk és a csiga alá hajtjuk, akkor szép formás marad sütés közben is, nem nyílik szét. Hagyom 10-15 percet pihenni.
Aztán felvert egész tojással lekenem és mehet a sütőbe (légkeverésesnél 180 fok).
Kb. fél kiló lilahagymát vékony karikára vágunk, majd 1-2 ek. olívaolajon fedő alatt, kb. 20 percig pároljuk. Belereszelünk 5 cm nagyságú friss gyömbért, teszünk bele 1 apróra vágott chilit, 1 ek. áfonyalekvárt és kevés balzsamecetet. Rövid ideig sütjük, míg besűrűsödik.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit