Tésztához: 50dkg liszt, 12g sütőpor, 12g szódabikarbóna, fél bögre holland kakaó por, fél bögre cukor, lehet édesítővel is csinálni, akkor kimondottan diétás, mivel nincs még tojás sem benne, 200ml tej én vaniliás tejet használtam, 1 zacsi vaniliás cukor, 200ml olaj, lehet oliva olaj is. Én tettem még bele 2 ek Maci kávét is.
Összekutyulni és egy kiolajozott tortaformába tenni. Be a sütőbe és kb másfél óra mulva kész. A kicsi és a közepes láng közé tettem, gázsütőm van.
Máz: 10dkg-os bármilyen csoki jó én kinder tejcsoki használtam fel, az volt itthon,és 4g vaj. Gőzön felolvasztottam és rákentem a már kihült tortára. Be a hűtőbe és valami isteni bomba csoki lett belőle. Sok sikert hozzá.
Az eredeti recept bárányt használ, de a készítő azt mondta, hogy ők gyakran csinálják csirkéből is ezért mertem én is próbálkozni. Valamilyen dél-amerikai étek.
A csirkét földarabolom. A cserépedény aljára lerakok egy sor csirkét, ráhalmozok egy nagy fej hagymát felkarikázva, 3 foghagymát szeletelve, 2 babérlevelet, sózom, borsozom. Újabb sor csirke, majd hagyma, fokhagyma babér, só bors. Nekem két sor hús lett. Felöntöm borral, hogy szinte ellepje.
4 órára hűtőbe teszem, aztán legalább 3 órát sütöm 190 fokon. Ebből én az utolsó órára levettem a tetejét, hogy piruljon. Még egy fontos dolog. A pácléből sütés előtt öntsetek le úgy hogy kb feléig érjen csak a húsnak, ugyanis a csirke sok levet ereszt és nem tudja elfőni. A végeredmény fantasztikusan omlós, különleges aromájú husi, ami jó hagymás szaftban tocsog, úgyhogy mi krokettel fogyasztottuk.
Hozzávalók:
A tésztához: 14 dkg Rama margarin
fél csomag sütőpor
3 db tojássárgája
egy csipet só
10 dkg porcukor
18 dkg finomliszt
A sütemény megkenéséhez:
barackdzsem vagy szilvalekvár
A csokihabhoz:
18 dkg reszelt étcsokoládé
18 dkg darált dió
10 dkg porcukor
4 db tojásfehérje
A margarint a liszttel elmorzsoljuk, majd a sót, a porcukrot, a sütőport és a tojások sárgáját hozzáadva összegyúrjuk. (vigyázzunk arra, hog ne dolgozzuk túl, mert akkor szívós lesz a tészta). Ezután fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. A tésztát két fólia között a tepsinek megfelelő méretűre kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe és megkenjük dzsemmel. A tojásfehérjét a porcukorral felhabosítjuk keményre, majd a darált diót és a reszelt étcsokoládét lazán beledolgozzuk. A kész habot a tészta tetejére kenjük és előmelegített sütőben 170 fokon 50 percig sütjük. Ha kihűlt felszeleteljük.
Eddig szólt a recept, de én kétszer is megsütöttem és az alábbiak szerint: A tésztát csak edényben raktam be a hűtőbe és nem fólia között nyújtottam ki hanem a kezemmel simítottam bele a tepsibe, mert nagyon lágy a tészta ezt nem lehet kinyújtani. A tepsit nem kell kivajazni, lisztezni, nem ragad bele a tészta. Gyümölcscukorral készítettem a tésztájába 7 dkg-t, a diós csokihabba 6 dkg-t tettem.
4 egész tojás, 1 dkg szalakáli, 1 dkg élesztő, 20 dkg cukor, 3 - 4 ek liszt.
Ezeket a hozzávalókat habosra keverjük egy tálban, és állni hagyjuk legalább 1 órát. Azután annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy gyúrható, formázható masszát kapjunk. /gyúrma keményságűt/
A kalapot úgy készítjük, hogy a masszából diónyi gombócokat teszünk a tepsire, aminek a közepét papírral tömjük ki. / A papír kb gyufásdoboznyi nagyságú írólap, vegy csomagoló/ Amikor megsült, a papírt eltávolítjuk, ide kerül a gomba szára.
A szár egy vagy két hosszúkás csík. A tésztából formázzuk, ne legyen vastag, mert sütés közben megnő. Kb 3-4 cm hosszú. Az egyik végét kegyesre sodorjuk, hogy könnyebb legyen beilleszteni a kalapba.
Egyszerű vajkrémet készítünk. Ezzel ragasztjuk a szárat a kalapba, és ha a szár is két csík, azt is ezzel a krémmel ragasztjuk össze.
A tetejét csokimázzal vonjuk be. 2 ek kristálycukor, 2 ek kakaó, pici víz. Forrásig hevítjük. A tűzről levéve 3 dkg vajat keverünk hozzá.
Ha még élethűbbnek szeretnénk, akkor a szár alját kicsit krémezzük, és mákkal megszórjuk.
Jaj Limara, bocsi, most látom mekkora baromságot kérdeztem, de már rájöttem. Ugy látszik tegnap egy kicsit buggyant voltam, szerintem nem is ezt akartam kérdezni, de már nem is emlékszem, hogy mit. Talán a hőség teszi? Vagy korral jár? Bocsikabocsika,üdv: Anikó
Limara, a 12.5 dkg tejföl kb mennyi? 1 pohár, vagy több? Te hogy szoktad kimérni? Ha a barackos-diós variációt szeretném megsütni akkor a mennyiség ugyanannyi mint a mákosnál? / 7.5 dkg dió, 2 ek porcukor és az olv.vaj / Nagyon csábitóan hangzik. Köszi,üdv: Anikó
20 perc dagasztás után kikapcsoltam a gépet, majd 15-20 percig pihizett a tészta. Ezután kiborítottam, 4 felé vágtam, szokásos módon kinyújtottam, feltekertem, egymás mellé tettem az üstben. Hagytam hogy az üst 3/4 részéig keljen, ezután megkentem a tetejét tojással, rákapcsoltam a sütést.
Télen, vagy hidegebb időben a dagasztás-kelesztés programot rajta hagynám végig, vagyis míg azt üst 3/4 -ed részéig érne a tészta, azután kapcsolnám sütésre
7 db tojás sárgáját 30dkg cukorral egy egész és egy fél margarinnal gőz fölött megolvasztjuk.
25dkg vagdalt diót, 25 dkg vagdalt kekszet beleteszünk az előző masszába és a gőz fölött hagyjuk. Közben 30 dkg cukrot megolvasztunk és a gőz fölötti masszához keverjük.
Ez az adag egy darab nagy tortalapra van rákenve és a tetejére van borítva a második lap. Tortalapot a CBA-ba vagy a piacon szoktam venni.
Gépben kissé lágyabb kelttésztát dagasztattam, majd duplájára kelesztettem. Ezután vékony téglalapra nyújtottam, megkentem nem túl vastagon, sárgabaracklekvárral, megszórtam 20 dkg daráltdió, 12 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és egy marék mazsola keverékével. Feltekertem mint a bejglit, trapézokra vágtam, középen lenyomtam egy vékonyabb fakanál nyelével. tepsin megint kelesztettem fél órát, ezután lekentem a tojásfehérjével, megszórtam díszítőcukorral és 180-200 fokos sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütöttem.
A rusztikus kenyér volt a kiindulás, egy kicsit kevesebb folyadékkal:
Kovász: 200 g BL 80 liszt
3 g friss élesztő
130 g víz
17 g aktív kovász
Tészta: 300 g BL 80 liszt
160 g víz
20 g vaj
8 g élesztő
10 g só
csipet aszkorbin
A dagasztás végén, csipogáskor kerül bele a pollenta:
175 g vizet felforralunk, beleszórunk 35 g kukoricadarát, 5 percig főzzük. Tányérra terítjük, kihűtjük.
Dagasztás végén kiolajozott kelesztőtálba tesszük a tésztát, 20 perc után áthajtjuk, majd tovább kelesztjük duplájára. Ezután átgyúrjuk, kerekre formázzuk, levizezzük, és megszórjuk kukoricadarával. Egy kerek kelesztőtálat konyharuhával kibélelünk, vékonyan meglisztezzük, a tésztát fejjel lefelé beletesszük, duplájára kelesztjük. Óvatosan átborítjuk egy sütőpapírra, majd a papírt forgatva egy éles késsel, vagy pengével spirál alakban bevágjuk. A kést vagy pengét végig merőlegesen tartjuk. 230 fokos gőzös sütőben (jénai) sütjük kb. 30 percig, majd még 10-15 percig 200 fokon.
Sokan kérdezték a sörös kenyér receptjét. Igazából már nagyon rég óta itt van az oldalon, Sörös kenyér - Kisbence receptje: //gportal.hu/gindex.php?pg=5495154&nid=1082769 De, ha megnézitek, elég sok benne a -tól-ig a hozzávalókban. Ezért én ide írnám az én általam pontosított mennyiségeket. Nekem ez vált be:
50 dkg BL 80 liszt
10 dkg tk búza
1,5 dl víz (v. kefír)
2 dl sör
1 ek olaj
1,5 kk só
1,5 kk cukor
csipet aszkorbin
1,25 dkg élesztő
Ezt a szokásos módon dagasztod, keleszted, sütöd. De vigyázz, mert a sörélesztő is dolgozik benne, ezért gyorsabban beindul!
Kiegésziteném annyival a találkozora dió helyett mandula forgácsot raktam bele 100gr,rum helyett limonchet,a csoki háromnegyed bögre és ugyanennyi aszalt megy is volt benne.
A cukkinit meghámozzuk,magját eltávolítjuk és lereszeljük. A hozzávalókat kézzel vagy géppel összekeverjük. A kapcsos vagy kuglóf formánkat kikenjük vajjal és kilisztezzük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb.50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük megsült e. Ha kihűlt kiszedjük a formából és megporcukrozzuk. Laktató süti. Jól illik hozzá a barack lekvár,csoki öntet vagy a tejszín hab.
2 db bőrös kicsontozott csirkemellet fűszeres lisztben (só, bors, 5 fűszer keveréke) megforgatom, majd vaj és olívaolaj keverékén pár perc alatt pirosra pirítom mindkét oldalát. Tepsibe teszem és 180 fokos sütőben 50-60 percig sütöm (nem kell letakarni).
A mártáshoz felszeletelek gyufaszál vastagságra egy darabka gyömbért, egy szép citromot cikkekre vágok. kevés olajon a gyömbért és a citromdarabokat 1 percig pirítom, majd hozzáadok 1/3 csésze mézet, 2 ek. barnacukrot. Belecsavarok fél citrom levét és alacsony hőmérsékleten hagyom 1-2 percig rotyogni. Ekkor teszek hozzá 2 ek. sherryt, 2 ek. szójaszószt, 1/3 csésze húslevest. Végül 2 tk. kukoricaliszttel besűrítem. Szerintem egy kevés chilit is kíván a mártás.
A megsült húst átlósan felszeletelem, meglocsolom a mártással, megszórom friss korianderrel, és rizzsel, sült kínai kellel tálalom.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit