A képre mutató link a te géped meghajtójára mutatott, nem egy interneten is fent lévő képre, azért nem látszik (valamiért a böngésződ ideiglenesen letöltött fájljai linkelődtek be).
A lisztet elkevertem a szárított élesztővel, cukorral és a sóval. A vajat nagyon puhára, de nem folyósra olvasztottam, majd belekevertem a 2 tojást. Ezt a vajas tojásos keveréket a liszthez adtam, úgyszintén a langyos tejet, és kézi mixerrel egy sima masszív tésztává dagasztottam be. Egy órán át langyos helyen kelesztettem, majd 12 egyforma darabra szétadagoltam. Mindegyik adagba 1-1 csapott evőkanálnyi jégcukrot gyúrtam, majd meg is forgattam egy cukorral leszórt tálcán . Letakarva további negyed óráig pihentettem, közben előmelegítettem a waffelsütőt. Kb. 3-4 perc alatt készre sütöttem.
Ezaz eredeti recept.
Ahogy én készítettem a lisztet , a cukrot és a margarint valamint fél adaghoz 1 dkg élesztőt összemorzsoltam egy tálban, majd a tejet és tojást hozzáadva átraktam a kenyérsütőbe és ott dagasztottam. Hagytam kelni majg 5 dkg gombócokat formáztam belőle és hagytam kelni 1 órát. Ezután kilapitottam és megsütöttem.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 14 dkg liszt, 3 dkg vaj, 6 dkg kolozsvári szalonna, só ízlés szerint
Előkészítés: A burgonyát hideg vízben megmossuk és elegendő sós vízben puhára főzzük. Még forrón meghámozzuk és krumplinyomón áttörjük, gyúródeszkán azonnal kemény tésztát gyúrunk belőle a liszttel és a sóval. Egy tűzálló tálat jól kivajazunk. A szalonnáról levágjuk a bőrét és apró kockákra vágjuk.
Elkészítés: A szalonnát egy serpenyőben megolvasztjuk és kihűtjük. A tésztát ujjnyi vastag hurkává sodorjuk, 5 centiméteres darabokra vágjuk, majd nudlikat formázunk belőle. A nudlikat belerakjuk a kivajazott tálba, rászórjuk a szalonnát, majd előmelegített sütőben 200 fokon 20 – 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalható savanyú káposztával vagy káposztasalátával.
Módosítás: Én bacon szalonnával szoktam, és jóval többet rakok rá, legalább 15 dekát. Jénai helyett sütőpapírral bélelt tepsiben sütöm.
Koszi az infot! Erre gondoltam En is.Legtobbunk eloszor felrakja v. felrakatja a fotot az altba, mi csodalljuk es megragcsaljuk szivesen " oszt " beirjuk ES csak ezutan a suti v. torta recijet. Igy a fotok CSAK ritkan jonnek hozza a szerzo es az eredeti sutis recihez. Csak ezt sajnalom! Sokszor ugy van az emberekkel : fotorol meggusztaljuk aztan elolvassuk a recit es csak azutan dontunk hogy elkeszitjuk , miegymas.
TERMESZETESEN "baromi"munka lenne AZ Neked. En sem igy gondoltam! Koszi!
1. Ha a kép az itteni képtárban szerepel, meg kell várni, amíg én felteszem oda a képeket, és a receptet csak ez után lehet ide beírni, és a képet mellé másolni.
Ha előbb jön a recept, akkor én tudom csak utólag módosítani a hozzászólást, de előre mondom, hogy arra nincs kapacitásom, hogy mindig megnézzem, ki milyen receptet írt be, és küldött-e hozzá képet.
2. Ha van saját képtár a neten (gportálos, tvnetes stb.), akkor mindenki maga tudja beilleszteni a képet a szokásos módon (nem I. Explorert használóknál lásd a Súgót).
125 g olvasztott kihűlt vajat vagy margarint hozzáadunk és az egészet keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt jól összedolgozzuk.
Lefedve, meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan megnő.
Jól kikent és felforrósított ostyasütőbe szűk 2 evőkanálnyi tésztát töltünk
azonnal jól elkenjük és az ostyát aranybarnára sütjük, sütőrácson egyenként hűlni hagyjuk
Egy keresem lenne! Mivel "nagy"kostolo vagyok: Meglehetne AZT oldani hogy a recept melle amit beirtok a TI megsutott sutisfotokat IS mellerakjatok v.esetleg Batka tudna e ebben segiteni. Ebben nagyon fotogen az emlekezetem ezert kernem. Nagyon halas koszonettel: Ildikonl! /Ps: egy csomo reci szuletett es sutes a multban is aminel sajnos a foto lemaradt, vagycsak a sajat fototarban szerepel./
Dagasztás a gépben, mindent beletenni, kivéve az olvasztott vajat. Ezt most akkor adagoltam bele,mikor a tészta már szépen összeállt,három részletben. Dag.végén kivettem,tálban kelesztés,kb.20 perc után gyengén átgyúrtam,kelesztés 20 perc,megint átgyúrtam,kelesztés még kb.30 perc. Akkor átgyúrni,formázni,a dobozban keltek még egy órát. Tetejét tojássárgával megkenni, sütés kb.180 fokon 25-30 percig.
Hozzávalók: 65 dkg liszt, késhegynyi aszkorbinsav,3 dl tej, 1 dl olaj, 1 kk só, 100 g cukor,4 dkg élesztő, 2 kk kakaópor
A kakópor kivételével mindent gépbe teszek. 15 perc dagasztás után kiveszem a tésztát, megfelezem és az egyik felét a kakóporral visszateszem. Kb 5 perc alatt alaposan beledagasztódik a kakaópor. Mindkét tésztát megfelezem. Kinyújtok 1-1 sima és kakaós tésztát, majd egymásra rakom és úgy is nyújtom még kicsit, hogy sok sodrás legyen rajta. 12 cikkre vágom és feltekerem. A másik két lappal hasonlóképp járok el, csak a tészták sorrendjét cserélem fel, hogy most a másik színű kerüljön kívülre. Tepsin megkelesztem, majd előmelegített sütőben megsütöm.
Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és sütőpapírt terítek egy nagy tepsibe. A lisztet meg a cukrozatlan kakaóport szűrőn át beleszitálom egy tálba, majd hozzájuk keverem a szódabikarbónát és az őrölt fahéjat. Nagy késsel morzsányi darabokra vágom az étcsokit, hozzászórom a kakaós liszthez, és előveszek egy másik tálat. Ebben robotgéppel összehabosítom a puha vajat a cukorral, aztán belepottyantom a tojást, és ezt is eldolgozom a géppel. A tészta összeállítása csak annyi, hogy a tojásos-cukros vajba fakanállal belekeverem a csokimorzsás-kakaós lisztet, és miután összedolgoztam az egészet, már adagolhatom is ki a tepsire. A csokis masszából evőkanállal kirakok egymástól tisztes távolságban 18-20 halmot, és 13? -16 percre betolom őket a forró sütőbe. Ennyi idő alatt a tallérok úgy sülnek ropogóssá, hogy közepükben megmarad egy gondolatnyi lágy, olvadt csokis falat: íme, így készülnek a töltött kekszek töltelék nélkül. 18-20 darab lesz belőle
Gépben dagasztás,fél óra kelesztés, utána 12 vagy 16 db-ra vágás,formázás. Kelesztés duplára,spriccelés,sütés 200 fokon kb.15-20 perc. / szoktam még tenni bele 3-4 ek.enmagpelyhet is,már az elején bele lehet keverni./
Barnakenyér Limara tk-s kenyere után szabadon
35 dkg tk. öregtészta 30 dkg BL 80,vagy fehér tönköly
300 ml víz 30 dkg tk.búzaliszt
1,5 tk só 2 ek.burg.pehely
aszkorbin lenmagpehely 4-5 ek.
1 ek.olaj 1 dkg friss élesztő
Dagasztás gépben,kelesztés tálban 30-40 perc, átgyúrás finoman,formázás, kelesztés kb.40-45 perc,bevágás, kelesztés még kb.15 perc,spriccelés, sütés, kb.1 óra 10 perc 200 fokon.
Mindent a gépbe tettem, 20 percig dagasztattam. Amikor megdagasztotta, lisztezett tálba borítottam, duplájára kelesztettem. Majd háromszor hajtogattam fél órás időközönként. Amikor ezzel végeztem, kiaszaggattam, tepsire tettem és addig kelesztgettem már csak, amíg megmelegedett a sütő. A tetejét direkt nem kentem le semmivel.
ezt a géppel üsszegyúrattam, majd a felébe tettem fahéjat szegfűszeget, gyömbért (ízlés szerint, szerintem mehet bele bőven)
kelesztettem, majd mind a két tésztát kinyújtottam, a simát megkentem almalekvárral-ezt se kell sajnálni-rá a fűszeres lap, feltekertem, és tortaformában megsütöttem,-vigfyázat jól megsel sülés közben!- tojással lekenve a tetejét, kb. 25-30 perc alatt kész.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit