Lenne 1 kerdesem.Hany ml-es 1 doboz kefir otthon amit a langoshoz hasznalsz?Lehet e yoghurtal helyettesiteni mert itt kefir ritkan kaphato./sajnos!/ ES mindezt a tej orszagaban!!?? Koszike!
Kefires lángos!!!!!!!!!3doboz kefir,3 tojás, 1kg liszt,só,5 dkg élesztő és annyi tej ,hogy nokedli kem énységű tészta legyen. Kelesztjűk majd szaggatjuk és forró olajban sütjük. A megmaradt tésztát hütöben tároljuk és kb egy hétig bármikor süthető. JÓ ÉTVÁGYAT!
A padlizsánt felkarikázni,csíkokra vágni, besózni,szűrőben állni hagyni fél órát. Utána leöblíteni,lecsöpögtetni. A bacont megfuttatni az olajon,mehet rá a padlizsán is,öt perc múva a hagyma,fokhagyma,pár perc után a paradicsom, végül só, bors.Még öt percig kevergetve sütni,aztán elzárni,beleszórni oreganót,bazsalikomot. Tálalásnál meglocsolni a joghurttal.
nem jó most se............ bocsi mindenkitől............... akkor beírom, a fene............
Indiáner
6 tojásfehérjét felverünk 6 dkg cukorral, kemény habbá
3 tojássárgát kikeverünk 3 ek liszttel(összesen 12 dkg kell, ezt a mennyiséget ebből vesszük), és 1 ek. vízzel
a tojássárgákhoz keverjük a felvert habot és a 12 dkg lisztet(minusz ugye a 3 ek.)
ezt a tésztát nyomózsákba töltjük és az eredeti reci szerint 14-16 db halmot nyomunk, de az kevés lenne, így ebből simán kijött nekem 30 db! mivel a végén úgyis össze kell 2-tőt illeszteni, így 15 db lesz a végeredmény.
ezt előmelegített sütőben 10 percig kell sütni, sütőpapíron.
ha kész, 15 db-ot kiválasztunk tetejének, és olvasztott tortabevonóba mártjuk, hagyjuk megszáradni.
a többit kicsit kivájtam hogy rá tudjam tölteni a krémet. eredetileg csak tejszínhabot ír töltelékként, habfixáló nélkül, de én főztem puncspudingot, ezt tettem bele- mikor már kihűlt-, és erre tettem a tejszínt. persze kell hozzá fixáló, mert különben lefolyna róla. ha a puding nem elég kemény lehet bele tenni keményítőt úgy felforralni egyszer.
hűtőbe vele, és már csak eszegetni kell!nekem nagyon ízlik, máskor is fogom készíteni, a tészta is kellemesen puha és jóízű.
A padlizsánt szeletekre vágjuk, besózzuk, majd fél órán át szitában hagyjuk a levét lecsepegni. Akkor leöblítjük, majd szárazra töröljük. A padlizsánokat megkenjük olajja, majd egy teflon serpenyőben mindkét oldalát szép pirosra sürjük. Olívaolajat, citromlevet, sót, borsot, apróra vágott chilit összekeverünk, a kisült padlizsánokra csepegtetünk belőle, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyem vagy korriander zölddel.
Olajos hal, ahogy BAlatonkenesén Imrétől tanultam1,5 kg fehér húsú halat besózunk, és 1 órát állni hagyjuk. Utána 10 cm-es darabokra vágjuk, és kuktába tesszük.Öntünk rá 6 dl olajat, és annyi vizet, hogy ellepje.Az alábbiakat tesszük még bele: 1 ek vegetta, 1 tk koriander mag, 1 ek gulyáskrém, 1 ek piros arany, 1 tk mustármag, 1 tk szemesbors, 5 gerezd fokhagyma, 1 tk pirospaprika, 4-5 babérlevél, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika.90 percig főzzük a kuktában, utána 1 napig állni hagyjuk benne. Utána ki lehet venni, és egy tálban a hűtőben sokáig eláll.
25 dkg étcsokit gőz felett felolvasztottam,belekevertem két mokkáskanál olajat. /ez így utólag nézve kihagyható szerintem/
Az elkészítésben kicsi változás volt:
A tésztára ráöntöm a krém felét,és öt-tíz percre bedugom a mélyhűtőbe,ezalatt megszilárdul.
Kiveszem és egy kanállal rácsorgatom sűrű csíkokban a csoki kb.felét. Ez a hideg krémre gyorsan rászilárdul,de azért próbáltam kicsit elkenni,nem nagyon megy. Igyekezzetek egyenletesen csurgatni.
Visszadugom a mélyhűtőbe kb.3-4 percre. Kivétel után mehet rá a krém maradéka,és a tetejére a tészta.Erre pedig a csokimáz másik fele elkenve.
Sziasztok! Nelly kérésére átmásoltam ide is az ált.-ból:
Ma kipróbáltam Rózsakvarc ötlete alapján az esti kovászos kenyeret. Még az este bekevertem a megadott recept szerint 20 dkg Bl 80 lisztet, 1,1 dkg élesztőt, 2,4 dl vizet, csipet aszkorbint, 1 mk. barnacukrot. Betettem a hűtőbe, reggel így nézett ki:
Ezt betettem a gépbe, a recept szerint tettem hozzá 1 tk. sót, 1 ek. burgonyapelyhet, 1 tk. margarint (bár ezt nem írta a recept), 40 dkg Bl 80 lisztet, és a megadott 2 dl víz helyett 1,2 dl vizet. A 2 dl számomra rettentő sok lett, mint kiderült, így is volt, mert még ekkor is eléggé lágy lett a tészta:
Kellet még 6 dkg lisztet tennem hozzá.
Ilyen volt a dagasztás végén:
15 perc kelesztés után gyengéden átgyúrtam a tálban, majd 15 perc után ismét. majd hagytam még 20 percig kelni. Ez a két átgyúrás csodákat tett a tésztával! Ezután is mindig így csinálom.
Ilyen lett, mikor megkel. Ekkor kivettem belőle egy 20 dkg-os darabot kovászmagnak a holnapi sütéshez: Látszik, hogy milyen szép hólyagos.
Megformáztam: látszik itt is , hogy hólyagos.
Kissé lágynak találtam a tésztát, így sütőpapírral kibélelt kelesztőkosárba tettem, így borítottam le a jénai tetejével:
Itt már szépen megkelt, egy óra után.
210 fokon sütöttem egy órán keresztül, ilyen lett:
Ahogy kivettem a sütőből azonnal elkezdett pattogni, amit 15 percen keresztül nem is hagyott abba, végül így nézett ki:
78 dkg-os kenyérke lett, már alig várom, hogy kihüljön, és megvághassam.
Bocsánat, hogy kissé bő lére eresztettem, de gondoltam, hátha érdekel másokat is. Holnap kipróbálom Rózsakvarc kovászmagos kenyerét is.
Még annyit, hogy a gépbe csak az 5 perc előmelegítés után tettem be az üstöt, majd csipogáskor ki is kapcsoltam, nehogy túlmelegítse a tésztát!
Elkeszites: Melegitsd fel a kokusztejet es add hozza a cukrot .Keverd el benne amig teljesen feloldodik majd add hozza a beaztatott/HIDEGVIZBEN!/ zselatin lapokat. Hagyjad lehulni. HA a massza kezd mar kicsit megkotni, akkor add hozza a felvert tejszinhabot dolgozd egybe.Vagy tortat toltesz vele igy meg,vagy poharakba teszed es igy kihutod a hutoben amig megszilardul.
Hozzavalok: A torta alaphoz vagyis a tesztahoz hasznalhatsz piskotat IS, de vegyel vmi finom kekszet es tord porra. Adj hozza olvasztott vajat .Jol egybedolgozni vele majd a tortaforma aljan egyenletesen evokanal hatuljavalegyenletes vastagsagban elosztani es lenyomkodni ovatosan . Hutbe tenni a formaval hogy a “teszta”igy megszilarduljon./altalaban 5dkg vaj eleg!/
Krem: 200gr Mon Chu kremsajt, 1 pohar tejszin, 80gr finomitott fehercukor/por/ Ha edesebben szereted 125gr. Es 2z. Vanilcuki
Elkeszites:Elkeszites elott kb 15 percel vedd ki a hutobol a MonChu –t hogy jobban kenosebb legyen.
Keverd el a cukorral es a vanilias cukival jo csomomentesre.A kremnek jooo kenhetonek KELL lenni.
Verd fel a tejszint es keverd ossze finoman DE egyenletesen . Adhatsz hozza gyumit amit elotte pepesitettel VAGY lekvart. En beaztattam 2 zselatinlapotaz epres valtozatahoz. Eper pepesiteni mixerrel. Mikroban felmelegiteni EZT a pepet csak olyan melegre hogy a zselatin eltudjon olvadni Benne, majd ezt is hozzavegyitem a kremsajtos kremhez.Tortaformaba toltod , egyenletesen elsimitod Benne es beteszed hulni a hutobe.Gyumivel-tejszinhabbal diszitheto.Jo etvagyat!
ELKESZITES: Keverd el a cukrot a vizzel es melegitsd addig amig a cukor feloldodik es forr. Hagyjad fedo NELKUL es keveres NELKUL 2 percig truttyogni amig egyfajta surubb szirup nem lesz.Hagyd teljesen kihulni.A tojassargajat osszekeverni a kaveporral amig teljesen felnem oldodik benne, majd habverovel feheredesig felverni.A habverot NEM allitod le hanem vekony sugarba belecsorgatom a cukorszirupot kozben.A vajat teljesen felhabositani, MAJD a vajhoz hozzaadni EZT a kaves szirupmasszat.4-5 percig kell verve egybedolgozni. FIGYELEM! A vajnak NEEM szabad hidegnek lenni, mert nem all ossze a cukorszirupos kaveval. Kicsapodik . +/- 15 percig kell kihuteni a hutoben aztan hasznalhato.
GONDOLJ RA!! Ennek a masszanak NEM szabad hidegnek lenni mert nem tudod akkor a tortara kenni!!!!Nehezen tudod csak eldolgozni!
ELKESZITES:Keverd ossze a kemenyitotegy picike vizzel az 1dl mennyisegbol elveve mig egy egyenletes csomomentes papit nem kapsz.A maradek vizet, a gyumolcslevet,citromhej, cukor, narancshej at egy nyeles forralo labosba teszed.Tuzre teszed.Kevergesd ezt az egyveleget ADDIG amig a cukor feloldodik, DE NEM szabad forrnia.Keverd hozza a kemenyitopepetes kevergesd ALLANDOAN amig az forrni kezd es jol besurusodik.Hagyjad allando keveres mellett 1 percet folni. VEDD le a tuzrol es keverd hozza a tojassargajat es a vajat. Keverd egyenletesen jol egybe.Tedd at egy talba, folpackkal fedd le es hagyjad kihulniteljesen.
Finom ha ebbol 1 lap EZ a toltelek es a masodik fehercsokis. Jo etvagyat! Es sok sikert.
Ps: torta betoltese utan tanyerat tettem a tetejere es nehezeket , /konzerv doboz/ hogy jol es egyenletesen egybeerjen igy az egesz torta teszta es a toltelek az tan zsupsz a hutobe holnap reggelig. Bevonas-diszites holnap.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit