BAU hozzaszolasa es otlete alapjan ide atmasoltam a recit hogy el NE vesszen.Mivel a multkori szilvas gombocom egy kesz remalom lett!
BAU "LACIBACSI Szilvasgomboca.
LACIBÁCSITÓL. Ha kíváncsiak vagytok,megmutatom,hogy készült nálam ma gombóc! 1 1/2kg főtt,hámozott krumplit áttörtem,hagytam kihűlni,majd sóztam,adtam hozzá tojást,és kb.20-25 dkg lisztet.Összegyúrtam,és egy vaskos rudat csináltam belőle,majd felszeleteltem.(nem kell kisodorni,és kockázni,meg kinlódni a leragadással!!)A szeletkékbe beletettem a szilvát,amibe fahéjas cukrot is szórtam,majd összegömbölyítettem,és forró sós vízben kifőztem.Piritott morzsába forgatva megette a család,én meg néztem...
Nagyon gyorsan elkészül,és praktikus ez a módszer! Érdemes kipróbálni! Kóstoljátok meg,állítólag finom...
2 db 16 szeletes, 24 cm átmérőjű 4,5 cm magas tortához.
Piskóta
-0,25 kg margarin,
- 0,075 kg porcukor,
- 0,1 kg tojássárgája,
- 0,175 tojásfehérje,
- 0,175 kg cukor,
- 0,22 kg liszt,
- 0,005 sütőpor,
- 0,05 kg keményítő,
- 0,05 kg zsíros tejpor.
A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. A fehérjét a cukorral nem túl erős habbá verjük, majd a kikevert margarinhoz fokozatosan hozzáadjuk. Vigyázni kell, hogy a masszát ne keverjük le. Az előre becsomagolt karikába rakjuk a kész masszát majd 165-170 fokos sütőbe kb. 45-55 percig sütjük. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert könnyen száraz lesz. A kisült karikát sütés után meghintjük kristálycukorral, majd megfordítjuk és kihülésig úgy hagyjuk.
Krém
- 1 liter tej (2,8 %-os),
- 20 db tojássárgája, (0,44 kg)
- 3 db vanilíarúd,
- 0,2 kg cukor,
- 0,6 kg vaj.
A tej 2/3 részét 10 dkg vajjal és a vaníliával felforraljuk, majd a tej 1/3-ad részét és a cukrot elkeverjük a tojássárgájával. Visszahelyezzük a tűzhjelyre és 85 fokosra melegítjuk úgy, hogy folyamatosan keverjük. Vigyázni kell, hogy ne fusson össze, mert a krém nem lesz sima. A lefőzött krémet behűtjük és a maradék 50 dkg vajhoz fokozatosan hozzáadjuk. Vigyázzunk, hogy a krém ne váljon szét. Ha főzéskor mégis összefut a tojás kézimixerrel símára lehet keverni. Lágy krém lesz.
Díszítés
- 0,5 kg tojásfehérje,
- 0,5 kg cukor.
A fehérjét a cukorral vízgőzön felmelegítjük, majd felverjük nem törős habbá. Mwegformázzuk, dresszírozzzuk, szilikonos papírra és az előmelegített lemezre helyezzük. 3-5 percig 210-215 fokos sütőbe rakjuk.
Töltés
A kihűlt piskótát két egyenlő részre vágjuk, a töltési felületet cukorszörppel meglocsoljuk, forró baracklekvárral vékonyan (2x kb. 5 dkg) megkenjük. Megkenés után 3 órára hűtőbe rakjuk. Tejszínnel körbekenni és pörkölt szeletelt mandulával panírozzuk. Körberakjuk a kisült habot és a közepét megszórjuk csokiforgáccsal.
1/2 kg meggyet fahéjjal,citromhéjjal,annyi vízben ami ellepi, felteszek főni,4 ek.étkezési keményítővel besűrítem,félreteszem.
A szárazakat egy tálban a vajjal, villával összemorzsásítom,nem áll össze teljesen.Felét a kivajazott,lisztezett formába terítem,kicsit lenyomkodom.Elterítem rajta a meggyet,majd a tetejére szórom a maradék tésztát,lesimítom. 175 fokon kb.25-30 percet sül,a formában hagyom kihűlni,letakarom.Igazán másnap finom.
pontos arányokat nem tudok mondani, mert én csak úgy ránézésre szoktam készíteni, de azért megpróbálom a mennyiséget kb-re leírni.
először is jó hozzá a más,- vagy többnapos zsemle, kenyér, kalács is.ezt feldarabolom.
elkészítem az öntetet: kb. 3/4-ed-1 l tej, 2-3 egész tojás, 15 dkg. cukor, ezeket jól összekeverem.
ebbe belemártom, áztatom a feldarabolt zsemlét, kenyeret, egyebet, majd egy kivajazott tálba lefektetem őket.
elkészítem a tölteléket: pár db almát meghámozok, lereszelem, margarinnal, cukorral, fahéjjal kicsit megpárolom, de a levét nem kell kinyomni.
a tepsiben lévő zsemlékre lekvárt kenek, ami lehet barack, vagy egyéb, erre ráteszem az almát, majd még egy réteg tejes lébe áztatott zsemlét helyezek a tetejére. a maradék levet ráöntöm, és fóliával letakarva, kb. 30 percig sül, 160-170 fokon. a fólia fontos, mert így nem szárad ki!
30 perc múlva leveszem róla a fóliát, tetejét megszórom vaniliás cukorral, és kevéske margarint darabolok még rá, majd pár percet visszatolom a sütőbe.
nagyon finom, és így nem kell kidobni a régebbi kenyér, zsemle maradékot - már persze ha marad......
egyébként néha szoktam, mazsolát, ill. diót is tenni bele, ki mit szeret.
Nekem mindig nagy kedvencem volt a puncsos mignon/torta/szelet/stb.. Anyám persze óva intet, hogy az a legrosszabb. Beledarálják a különböző maradékokat, amiket nem vesz meg senki a cukiban. Nekem ebből a 7 éves forma fejem azt fogta fel, hogy egy szelet sütiben, benne van a többi faja is, amikből minden héten csak egy szeletet választhattam volna. Így nagyon elégedetten mindig a puncsosat választottam és azzal a tudattal ettem, hogy ez felér tízzel. Azóta is vallom, hogy az a legfinomabb, amibe minél többféle sütemény darálódik be, de ez otthon nem igazán megvalósítható. Hacsak nem marad egy csomó maradék valami nagyon népünnepély (értsd. családi esemény) után. Ilyenkor csak azon szoktam gondolkodni, hogy kókusz golyó legyen belőlük, vagy puncsos. Mindenesetre itt egy olyan recept lesz most, amihez nem kell száradt, régi süti. Ez amolyan vésztartalék recept. Ha akad, akkor értelemszerűen helyettesítsük vele a középső réteg tésztáját.
A tésztához: 50 dkg liszt 15 dkg margarin/vaj/zsír 20 dkg kristálycukor 2 tojássárgája 1 sütőpor kb. 2 dl tejföl
A liszthez keverjük a sütőport és cukrot, elmorzsoljuk a margarinnal (avagy zsírral, vagy vajjal), hozzáadjuk a tojássárgáját és tejföllel közepes keménységű tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk és 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk, és nagy tepsi hátán, előmelegített sütőben közepes tűzön kisütjük őket egyesével. (lehet persze egymás mellett is, ha bazira ügyesek voltunk és hosszában elfér egymás mellett kettő darab.)
A töltelékhez: 1 összetört tésztalap (vagy régi, száraz sütemények) 10 dkg porcukor 10 dkg darált dió 2 evőkanál kakaó (opciós, sokan jobban szeretik nélküle) 1 vaníliás cukor 10 cl nemes rum 2 dl víz
A cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk. Hozzákeverjük a diót, kakaót, vaníliás cukrot és rumot. Összekeverjük az összetört tésztával (vagy süteményekkel), jó kis masszív masszát kell kapnunk. Rákenjük az egyik lapra, majd befedjük a másikkal. Én ezt egy magas falú tepsiben szoktam, hogy valami tartsa az anyagot, amíg nem gerjed egymásba az össze matéria. Vagyis keresel egy szép vágódeszkát, ami pont akkora, mint a tepsid (ha nincs akkor két könyvet, jól befóliázol), lefóliázod a sütemény tetejét és jól rányomod a vágódeszkát (persze csak érzéssel), teszel rám valamennyi súlyt (én két 1 literes üdiítőt szoktam) és a hűtőbe nyomod 2-6 órára (akár egy napra). Végül.
A mázhoz: 2 tojásfehérje 10 dkg porcukor 2 evőkanál piros ételfesték/meggylé/cseresznyelé
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral és a színezékkel gőz felett. Rákenjük a tésztára és visszatesszük a sütőbe pár percig, hogy rászáradjon és fényes legyen a máz. Én azt szoktam csinálni, hogy a máz egy pici részét nem kenem a süti tetejére, hanem sütés után jól összefirkálom vele. /A recept évek óta meg van, szerintem Váncza süteményekből való, de nem emlékszem pontosan./
Sajnos a heti összes fotóm a technika martaléka lett, így majd ha legközelebb sütök ilyet, pótlom ezét és a többiét is saját képpel. Sajnálom. Igazán szépek lettek.
Pudingos mazsolás Piskóta / a NLC-ről/
Megfőzünk egy pudingot fél l tejbe a szokásos módon.
Egy marék mazsolát rumba áztatunk./Én rumaromába áztattam pici szeder szörpöt is öntöttem rá/
4 tojást,22 dkg kristálycukrot, 1dl tejet, 1 dl olajat,25 dkg lisztet,1 sütőport,1 vaníliáscukrot összekeverünk./ Én bele mindent turmixba/
Zsírozott lisztezett tepsibe öntjük./én sütőpapírosba/
A pudinghoz hozzákeverjük a kinyomkodott mazsolát,és még melegen csíkokba rácsorgatjuk a piskótára.
Előmelegített sütőbe,lassan megsütjük.kb fél óra.
Ha kisült tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral.
Finom,puha,egyszerű,és lehet variálni különböző ízű pudingokkal.
Szárazakat egy tálban összekeverem, a nedveseket egy másikban,és hozzáöntöm,Jól összedolgozom,vizes kézzel apró golyókat formázok,sima kakaóporba forgatom,és egy fedeles dobozban megy a hűtőbe másnapig.
Ha gyerek is eszik belőle,akkor a rum helyett is tej,és rumaroma kell.
Nálunk a fele mindig "kopaszon" marad,mert úgy is szeretik.
Ha nem kaptok színtelen mandulaaromát,lehet a rémes zöld színűt használni,persze kevesebbet.
Reeeg voltal nalunk. Latom egy finom szivalaku tortaval gondolsz rank. ELKESTEL!-mert befaltuk a csaladdal egyutt.Nemerte meg a 2 orai "kihutest! Nagyon koszonjuk!! Mi is "szivbol"gondolunk/ ES teli-hassal!/ a receptedre. Szia! ILDIKONL
HABOS MEGGYTORTA HOZZAVALOK: A piskotahoz:4 tojas,120 g porcukor,80 g liszt,50 g etkezesi kemenyito,1 keshegynyi sutopor, 1 ek cukor. A toltelekhez:1 nagy uveg kimagozott meggybefott,2 ek cukor,1 csipet orolt fahej,1 tasak vanilias pudingpor,6 ek cseresznyepalinka(en ezt elhagytam),8 dl tejszin,60 g porcukor,2 tasak vanilias cukor,4 tasak habfixalo,50 g tortabevono csokolade. Elkeszites: Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma aljat kibeleljuk sutopapirral,a sutot elomelegitjuk 180 fokra.A tojasok sargajat elkeverjuk 4 ek hideg vizzel,hozzaadjuk a porcukrot,habosra keverjuk.A tojasfeherjeket egy csipet soval kemeny habba verjuk.A finomlisztet,etkezesi kemenyitot,sutoport osszekeverjuk,majd a habbal valtakozva,tobb reszletben a masszahoz keverjuk.Belesimitjuk a formaba es tuprobaig sutjuk.Kb 35 perc. Miutan megsult,5 percig pihentetjuk a tortaformaban,majd megszorjuk a tetejet kristalycukorral es racsra boritjuk.Kivesszuk a formabol es hagyjuk kihulni egeszen.(ajanlatos elozo nap elkesziteni,mert igy konnyebb vele dolgozni). Masnap a toltelekhez a meggybefott levet leszurjuk,5 dl-re lesz szuksegunk.Ha kevesebb van lehet potolni vizzel.16 szep szemet felreteszunk a disziteshez.2,5 dl befottlet felforralunk a cukorral es fahejjal.A maradek 2,5 dl-ben elkeverjuk a pudingport,a forrasban levo lehez adjuk,mersekelt tuzon besuritjuk,majd lehuzzuk a tuzrol es belekeverjuk a meggyet.Kihutjuk. A piskotat 3 lapra elvagjuk es mindeniket meglocsoljuk 2-2 ek. palinkaval.(vagy cukros,esetlek rumos sziruppal).A tejszint a porcukorral,vanilias cukorral es habfixaloval habba verjuk,majd felet csillagcsoros zsakba szedjuk. Az also tortalapot megkenjuk a maradek tejszinhab 1/3 reszevel,elsimitjuk rajta a meggykrem felet,majd ismet pikota-hab-meggykrem kovetkezik,vegul rahelyezzuk a harmadik lapot es megkenjuk a maradek habbal. A csokoladebol burgonyahamozoval forgacsokat "gondoritunk" belole,majd villa segitsegevel lazan a torta kozepere helyezzuk.A felretett habbol rozsakar nyomunk a torta szegelyere,vegul a meggyszemekkel diszitjuk,es fogyasztas elott legalabb 2 oraval a hutobe tesszuk.
A tészta hozzávalóit összegyúrom. Keményebb, de jól formázható tésztának kell lennie. (Kicsit lágyabb, mint a gyúrt tészta.) Hűtőben fél órát pihentetem.
Közben elkészítem a túrókrémet. A túrót áttöröm, illetve botmixerrel pépesítem, kikeverem a hozzávalókkal, mintha palacsintatölteléket készítenék, végül hozzákeverem az apróra vágott csokoládét is. (Készítettem már úgy is, hogy csak 25 dkg túrót használtam és 2 dl felver Hullala növényi tejszínhabbal kevertem össze. Így egy habos túrókrémet kaptam.)
A tésztát nagyon vékonyra nyújtom, 7-8 cm-es négyzetekre vágom. Habrolósütő hengereket beolajozok, átlósan ráhajtom a tésztanégyzeteket úgy, hogy középen jól összeérjenek. Tojásfehérjével összeragasztom. Kívülről is megkenem tojásfehérjével és forró, bő olajban pár perc alatt megsütöm. Először azt a részét teszem alulra, ahol egymásra ér a tészta, mert fordítva kinyílhat. Mindkét oldalról megsütöm, kiszedem papírtörlőre, egy másik összehajtott papírötlővel megfogom és lehúzom a fémhengerről. Kihűlés után megtöltöm a túrókrémmel, díszítem egy kevés eperlekvárral, és meghintem porcukorral.
Ha frissen tálalom a tészta ropogós, ha marad másnapra, kicsit megpuhul a túrótól.
a recept azilától van, onnan másoltám át ide.
annyi kiegészítés, én sütőben sütöttem , nem olajban.
és amúgy fantázia kérdése, mivel töltjük, krém, puding egyéb...
BATKA, akkor meg 1x koszi! En tuul ovatos vagyok szerintem. Tudod, utalom az eltolt"dolgokat. Akkor ujra szatalit "landitas"lenne. hihi Te keszitesz vele husos dolgokat vagy egyebet is? Nekem ez volt az elso ismerkedesem az izevel. Tenyleg nagyon kellemes.Tegnap keszitettem 4l nagyon finom limonadet.2 citrom+2limun+2narancs. Joool megmosni! Finomreszelon az osszes gyuminek a hejat lereszelni.Levet kifacsarni.Nem baj ha a husi is benne van HA szeretitek ./ En leszurtem/ A levet egybeontod a lereszelt hejjal+tetszes szerinti cukor vagy edesitoszer.4l hidegviz. Joool egybekeverni mig a cukor felolvad.Hutobe tenni. Ha kihutotted Leszurni a hejatol.Jegkockaval fogyasztani. Nagyon finom lett ez a "kompozicio". /mar elfogyott sajna/
Itt szerencsére nincs meleg - még a hidegfront után vagyunk. A csészés recepteknél nem fontos a pontosság (amerikai eredetű a módszer, ugye nem kell magyaráznom, mennyire nem értenek ott a háziasszonykodáshoz :-) Én nem nagyon szoktam leütögetni a lisztet (a cukrot nem is lehet), csak belemerítem a csészét a lisztbe. Még nem volt bajom belőle.
A másik, hogy van átváltógépezet a neten, pl. www.onlineconversion.com, ahol megadják, mi hány gramm, ha valakinek úgy tetszik jobban. Örülök, hogy ízlett - én szeretem a kardamom ízét, narancshoz is jól megy, akár fahéjjal vegyítve.
BATKA, van merokeszletem.merces poharak. Dehat ha csak ugy beledobod a lisztet vagy megrazogatod es ugy mered AAz megint mas eredmenyt ad. Aaaa, vagycsak en vagyok megint 2balkezes.Nemvagyok hozzaszokva egyszeruen a poharazasokhoz. Pedighat egyszeru. hm?
Micsoda "eles"vagy ebben a nagy melegben is! Nagyon koszi! -a tanacsokat. Vegulis a haziasszonyi intuiciomra hallgattam es egykeveske tapasztalat: egy gyonyuru es NAAAgyon finom kalacs lett. A szomszed fiu a nyakamba ugrott majdnem ugy orult az egyik kalacskoszorunak amikor beadtam nekik. Jugoszlav csalad, Ok is mindig megkinalnak bennunket. Puszka megegyszer!
Ildikó, én ezt írtam fel, hogy így csináltam, és nem emlékszem, hogy gondom lett volna (bár az elején biztos visszatartottam a tejből, mindig úgy szoktam):
2 dl tej
7,5 dkg vaj
1/4 kocka élesztő
32,5 dkg liszt
6 dkg cukor
sáfrány
1 tk kardamom
Ha van cup mérőkészleted, 1 cup 2,5 dl, azzal ki tudod mérni a dolgokat. Én egy 3 dl-es csészével mérek, amiben 3 dl kristálycukor 25 dkg, 3 dl finomliszt 15 dkg.
Most néztem csak meg alaposabban, én - mivel tudtam, mennyi lesz 1 liternél is több liszt, és az nekünk sok - eleve elfeleztem a mennyiséget, de fél deci tejjel kevesebbet tettem bele (a cukor az mindig ízlés kérdése), valószínűleg azért lett jó.
Tejszínes-mazsolás kalács (avagy a srácok kedvence)
Hozzávalók:
-200 ml-es dobozos habtejszín
-2 tojás
-1 tojásfehérje
-100 g cukor
-2 vaníliás cukor
-csipet só
-1 ek citromlé
-500 g kenyérliszt +1-2 ek dagasztáskor
-3 dkg élesztő
-100 g mazsola
A mazsola kivételével mindent gépbe teszek, 20 percig dagasztatom, majd hagyom 20 percig a gépben kelni. Majd hozzáöntöm a mazsolát és csak annyit dagasztatom a géppel, hogy a mazsolát bevegye. Kiborítom deszkára, megsodrom, négyes fonással megfonom. Tepsin megkelesztem és előmelegített sütőben megsütöm.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit