2 tojás sárgája, 15-20 dkg cukor, 125 gr mascarpone, 2 dl 3,6%-os tej, 3 dl tejszín, fél tk.vaníliakivonat /vagy vaníliáscukor/
A sárgákat kikeverni a cukorral és a mascarponéval,lassan felengedni a tejjel,közepes lángon,folyton keverve besűríteni. Amikor kész,hozzáönteni a tejszínt.Egész éjjel hűtőben tartani,másnap 4 percig turbó fokozaton verni az egészet,ilyenkor mehet bele egy fél citrom leve.Dobozba vele,irány a fagyasztó!
Én ezt alapnak fogom fel,ebből fogok fahéj, csoki, citrom,ill.némi gyümivel egyéb fagyit készíteni.
Tiramisu imádóknak is volt ötlet,rumos kávés babapiskótával lazán bekeverve a kész fagyit,némi kakaóporral meghintve tálalásnál,kész elkárhozás!
Nekem ez azért szimpi,mert eddig csak simán főzött, tejszínes-tojásos alappal csináltam,és az még a néha elővett fagyigéppel sem volt az igazi olasz élmény.Ebben a mascarpone a lényeg,azt hiszem ettől lesz igazi krémfagyi.
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, majd vékonyra sodorjuk és pereceket formázunk belőle. 1 tk. só, 1 tk. liszt , pici víz segítségével sűrű masszát keverünk, azt csepegtetjük a perecekre az utolsó 1 percre. 200 fokon kb. 10 percig sütjük.
Eredeti recept szerint a megsodort tésztát az ujjunk körül kör alakúra formázzuk, így sütjük, de ez zombiknak való:))
Ezeket összedolgozni, és a tepsibe nyomkodni, tetejét elsimítani.Mehet a hűtőbe fél órára.
Töltelék: 10 dkg vajat felolvasztani 5 dkg sötétbarna nádcukorral,beletenni 40 dkg szétmorzsolt omlós tejkaramellát. Addig kevergetni,míg teljesen egynemű,sűrű krém lesz, ez pár perc. Ezt kell az alapra önteni és gyorsan elsimítani.Mehet vissza a hűtőbe,legalább 2 órára.
Máz: 10 dkg étcsoki, 5 dkg fehércsoki, 7 dkg vaj
Az étcsokit 5 dkg vajjal, a fehércsokit 2 dkg vajjal, külön-külön gőz fölött óvatosan felolvasztani. Az étcsokit elkenni a tetején,erre foltokban rácsurgatni a fehéret és egy villával márványosra kenni.Visszatenni a hűtőbe,és csak másnap felvágni.
Pingvin szelet / Kinder pingu/ A recept a nlc kaféról van/ A piskótához: 5 db tojás 15 dkg cukor 3 ek víz 16 dkg liszt 3 dkg kakaó 1 cs sütőpor krém: 3 dl tej 5 dl tejszin 10g zselatin A mázhoz: 10 dkg ráma 1,5 dl tej 35 dkg étcsoki A tojásokat szétválasztjuk.A fehérjét és a fél adag cukrot kemény habbá verjük,a sárgáját,a vizet és a cukor másik felét krémesre keverjük.A fehérjehabhoz hozzáadjuk a sárgája masszát,a liszttel elkevert sütőport,a kakaót és vigyázva összekeverjük.Beleöntjük margarinnal kikent lisztezett tepsibe./ Én sütőpapírral báleltbe sütöttem/ Előmelegített sütőbe 190 foknál,15-20 percig sütjük. Ha kihül kettévágjuk. A zselatint 1/2 dl tejbe előírás szerint elkészítjük./ Összekeverjük és forralunk rajta egyet/A maradék tejhez öntjük. A mázhoz: a tejet,csokit,rámát összeforraljuk míg sűrűsödni nem kezd.Picit hűtjük./Én ezt még a zselatinozás elött megcsináltam hogy tudjon langyosra hülni./ A tejszint habbá verjük és hozzáöntjük a zselatinos tejet,picit tovább verjük./Én tettem bele 3 cs vaníliás cukrot,szerintem túl natúr lett volna,így finomabb lett/ A piskóta alsó részét a tepsibe rakjuk,rá tesszük a tejszines krém felét,ráöntjük a csoki harmadát,rá a krém másik fele,rá a piskóta felső része.Tetejére a csoki maradéka.Hűtőbe tesszük.
20 dkg vajat a 20 dkg porcukorral habosra kavarjuk, egyenként hozzáadunk 3 tojássárgáját és 1 egész tojást. Lisztet, kakaóport, sütőport összeszitáljuk, majd a vajas keverékhez keverjük. A masszát kivajazott lisztezett tepsibe símítjuk ujjnyi vastagon (közepes tepsi). Elterítjük rajta a felezett gyümölcsöket,vágott felükkel felfelé. 190 fokon 20-25 percig sütjük.
Ezalatt 4 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral keményre verjük, majd a kisült sütemény tetejére rácsot teszünk belőle (nyomózsák segítségével). Visszatesszük a sütőbe, majd 5 perc után 140 fokra mérsékeljük a hőt és addig sütjük, szárítjuk, míg a tojáshab szép színt kap. Elzárjuk a sütőt a süteményt rövid ideig bent hagyjuk, így nem esik össze a hab.
Alapja a zselatinos tortáknál /itt kettővel ezelőtti beírás/ leírt hármas számú, sütés nélküli alaplap.
Krémje: 25 dkg mascarpone,1 nagy doboz joghurt, 3 dl tejszín habbá verve,ízesítés vanília aroma,1 citrom leve és héja reszelve,cukor./vagy édesítőszer/. A lentebb leírtak szerint jött bele egy zacsi Horvát Rozi zselatin. Felébe kevertem kb.30 dkg málnát pürésítve,ez került alulra,rá a krém másik fele, amibe egész málnát kevertem,kb.10 dkg-ot.Be a hűtőbe fél órára.Közben kb. 30 dkg málnát összeturmixoltam,ez 2 dl lett,hozzáöntöttem még egy dl vizet és felforraltam.Belekevertem egy zacsi Alsa málnás gyümizselét oldódásig.Picit hűlt és ment a torta tetejére.Másnap díszítés tejszínhabbal.
Meggyes torta
Alapja u.az, mint az előzőnek.
Krém: 5 dl tejföl,ízesítve,4 dl tejszín habbá verve,bele egy zacsi zselatin a lenti módszer szerint.
Kb.fél kiló meggyet annyi vízzel,amennyi ellepi,/+ fahéj,citromhéj,vanília/ pici cukorral felforralni és belekeverni két csapott ek. zselatint. /előtte kevés vízben feloldom/
A meggyet kell először elkészíteni,amíg hűl, csinálod a krémet.Utána felváltva az alapra kanalaztam,tetejét megbirizgáltam egy villával,és kész,ment hűlni.
Csicsázás nem volt,mert ez próbatorta volt,mint írtam a fiam kérésére variáltunk vele.
Lábasban olajat és margarint olvasztunk. 4 duci ger. fokhagymát vagdosunk bele. Egy nagy diónyi gyömbért lereszelünk. 1 tk sót teszünk bele és őrölt borsot. 1 cs. Sáfrányt / 0,12 gr.- egy késhegynyi / adunk hozzá és beletesszük a csirke darabokat. Én 4 szárnyat és 4 fölső combot tettem bele. Víz nem kellett hozzá, mert sok kifől a húsból. A főzés vége felé tesszük hozzá a sós citrom héjakat és amikor kész, akkor a fekete olajbogyót—kb. 10 dkg./ a recept zöldet ír, de az nagyon sós lett volna /.
A körethez nincs recept, mert mindenféle zöldséggel lehet enni, ami ide illő.
Amit én csináltam, az a következő:
Csicseriborsót főztem 1 babérlevéllel, 1 szegfűborssal, sóval és borssal és egy darab hagymával. Leszűrtem, de a leve még kell máshoz.
Padlizsánt karikára vágva, olajon megsütöttem.
Zöld színű szálas babot sós vízben megfőztem.
KÖZÖS alapot készítettem:olajon összevágott hagymát és fokhagymát fonny. Jó bőven.
Ezt három felé osztottam.
A hagymára római köményt tettem, gyömbérport és összevágott chili paprikát. 1/3 doboz konzerv kockázott paradicsomot. Ebbe tettem acsicseriborsót és elfőztem a levét. Koriander zöld is került bele.
A másik adag hagymáraszintén 1/3 doboz konzerv paradicsom , bors és koriander zöld. Ezt tettem a padlizsán szeletekre.
A harmadik adag hagymára nyers paradicsom kockákat tettem és még egy kevés fokhagymát, sót, borsot és szintén elfőztem a levét. Ebbe tettem a babot.
Kuszkuszt főztem a csicseriborsó levével.
Ebből került a tányérokraegy-egy adag és még megszórtam koriander zölddel és petr. zölddel.
a receptet egy ismerösömtől kaptam ,Ő mindent 50dkg-ból csinált /liszt,túró,margarin/és 2 tepsire való van neki belőle DE Ő NEM pihenteti hanem rögtön süti ,nekem az egy kicsit száraz volt .
Egyszerű és finom
túrós rágcsa!!!Liszt, túró, margarin, izlés szerint só /és lehet még hozzá tenni borsot vagy örölt köményt is ki hogy szereti/. Mindenből azonos mennyiségnek kell lenni az a lényeg !!!! Én 30dkg túróból és 30dkg lisztből csináltam igaz csak 25dkg margarint tetem bele mert annyi volt itthon de a túró gondolom elégé zsíros lehetett mert házi és nem bolti tejből készült,ezért gondoltam marad hat a 25 dkg margarin mert a túró nem száraz.össze gyúrni és egy éjszakát állni hagyni /én be tetem éjszakára a hűtőbe / reggel nyújtottam és sült készre a tetejét tojással kentem és füstölt sajtot szórtam rá ! Egy tepsivel lett ,és nagyon finom!
Almát meghámoz, lereszel és 5 dl vízben a cukorral puhára főz. A pudingport 3 dl hideg vízben elkever, majd a főtt almához önt és sűrűre főz. Kissé lehűt.
A fele kekszet egy 28x 23 cm -s tepsi aljára sorba rakjuk, ráöntjük a pudingos-almás krémet, beborítjuk egy sor kekszszel és ráöntjük a csokimázt. Hűtőbe tesszük és másnap szeleteljük a kekszek mentén.
Nekem nem kellett a fél kiló keksz, a cukor menny. változhat az alma édességétől függően. A máz készítése változhat, ki-ki receptje szerint
ALMÁS PISKÓTA egyszerű de finom!!!
50dkg reszelt alma,
30dkg cukor,
25dkg liszt,
15dkg durvára tört dió,
10dkg mazsola,
2 tojás,
1 cs vaniliás cukor,
1 evk sütőpor,
1 citrom héja,
kis fahéj és 1mk só,
a tepsit ki vajazni és meg lisztezni majd ezt a fent le írt dolgokat össze kavarni és bele rakni jó étvágyat!
2 zöld és két sárga citrom héját lereszeled,levüket kinyomod,és 20 dkg cukorral kis lángon kevergetve 5 percig főzöd. 25 dkg mascarponét kikeversz,bele jöhet 2-3 dl tejszín habbá verve,és a kihűlt citromszirup.Kóstold meg,hogy elég édes-e,ilyenkor még lehet korrigálni.Ha lazábbat akarsz lehet több a tejszín is. Ez jó így tortakrémnek,több réteg piskóta közé kenve,de jó zselatinosnak is,csak akkor tedd bele a szokásos módon elkészített 25 gr zselatint.
Kemény tésztát készítünk a hozzávalókból, cipót formázva 2 órát pihentetjük.
Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, vagy olajjal kikenjük azt. A sütőt 220 fokra melegítjük.
A tésztát elfelezzük, és a 2 tepsin 1-1et a lehető legvékonyabbra nyújtjuk. Megszórjuk szezámmaggal, mákkal. A krékert a sütőben (villanynál középen, légkeveréssel 200 fokon) 15 perc alatt aranybarnára sütjük. A kész krékereket kivesszük, és 6-6 db-ra törjük. Egészen frissen, egy pohár borral vagy sörrel a legfinomabb :))))
A készítés uaz, mint fentebb. Megszórtam szezámmaggal, és picit azt is belenyújtottam a tésztába.
Melegen könnyebb szeletelni, mint kihűlve, de legközelebb már nyersen fel fogom kisebb négyzetekre vágni. Hogy még ropogósabb legyen, én a sütőben, zárt ajtónál hagytam kihűlni.
Szerintem csak a fantázia szab határt, milyen ízesítéssel készülhet még. (reszelt sajt, köménymag, stb.)
A vajat habosra keverem a cukrokkal,egyenként beleütöm a tojásokat,azzal is keverem még,majd jön bele a sütőporos liszt és a tejszín,meg a felaprított csoki.Alján sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába simítom,és 175 fokon kb.15-20 percig sütöm./tűpróba/ Hűlni hagyom,kiveszem a tortaformából egy tálra és az elmosott tortakarikát köré pattintom.Megkenem vékonyan baracklekvárral és kirakom a lecsepegtetett fél barackokkal.
A zselatinra egy kicsi láboskában 2-3 ek vizet öntök,elkeverem,félreteszem. A mascarponét egy keverőtálban az ízlés szerinti cukorral, citromhéjjal robotgéppel elkeverem. A 2 dl tejszínt habbá verem és ezt is belekeverem. A zselatint kis lángon kevergetve felolvasztom,/ne forrald fel!/majd a tűzről levéve hozzákeverek 2 evőkanál krémet,jól beleforgatom,és ezt a robotgéppel a krémbe keverem. A krémet rákenem a barackok tetejére és közé is. Szépen elsimítom a tetejét és hűtőbe teszem legalább egy órára. Amikor kiveszem egy késsel óvatosan körben elválasztom a tortakarikától és leveszem róla.
Az étcsokit a vajjal gőz fölött felolvasztom és ha már nem forró, a krémre kenem.Villával hullámokat húzok bele.Mehet vissza a hűtőbe.
Díszítés tálalás előtt: Tejszínhabpamacsok,tetejükön egy-egy tenger gyümölcse csoki.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit