Egy fontos dolog még! Nekem özönvíz előtti gáztűzhelyem van,nem légkeveréses,a hőfokot is csak kb.tudom megadni.Tehát mindenki a saját sütőjét ismerve vegye ezt figyelembe! Páfrány már sütött egyszerre több lapot a mandulásból,neki van légkeverője,majd kikérdezem róla hány fokon,meddig sütötte?
10 tojás fehérjét habbá verek 35 dkg finom kristálycukorral.Fakanállal belekeverek 35 dkg barna héjjal együtt megdarált mandulát.4 egyforma sütőpapírkorongon elkenem a tésztát és egyenként megsütöm 175 fokon kb.2o perc egy lap.Óvatosan kell lecsúsztatni a gáztepsiről őket.Hűlni hagyom. (A sütőpapírkorongok kb.26 cm átmérőjűek,a nagyobbik tortaformám alját szoktam körberajzolni.)
Krém:
10 tojássárga, 8 ek.cukor,3 ek.liszt,3 dl tejjel sűrűre főzöm.Jön bele 4 ek.kakaópor.Kihűlés után 15-20 dkg habosra kevert vajjal összekeverem. / variációk: mehet bele egy kis üveg nutella,de akkor a vaj csak 15 dkg legyen. Mehet bele 10 dkg étcsoki felolvasztva.Ezeket a még meleg főzött krémbe keverem./
A lapokat óvatosan megfordítom,lehúzom a sütőpapírt róluk.Megkenem a krémmel,úgy,hogy kívül is be tudjam vonni az egészet.Másnapig mehet a hűtőbe,majd lehet díszíteni. / Nálunk ez a Karácsonyi torta,tettem rá marcipánlapból kiszúrt csillagokat,fenyőfákat,vagy mandulából raktam ki díszítést rá/
Tészta: 15 dkg vaj,4 tojássárga,10 dkg cukor,ezeket habosra keverni. Bele jön: 7 dkg liszt,10 dkg darált dió,2 ek. kakópor,1/2 zacsi sütőpor keveréke, felváltva a 4 fehérje habjával. Sütőpapírral /csak alul/ bélelt tortaformában,előm.sütőben,175 fokon 25 percig sül.Kivéve hűlni hagyom a formában. Tetejére jönnek a következő "rétegek":
1.réteg
1 üveg meggybefőttet leszűrök,levét 30 gr étkezési keményítővel besűrítem,mehet bele egy kupica rum és a meggy.Ha kihűlt rásimítom a tésztára, mehet a hűtőbe,míg készül a következő réteg.
2.réteg
30 dkg darált diót,10 dkg barna nádcukrot,2 vannilincukrot,reszelt citromhéjat,1kk.fahéjat, összekeverek 4-5 ek.rummal,2-3 ek.tejjel.Ezt kenem a meggyes rétegre.
3.réteg
4 tojássárga,3 ek.cukor,3 ek.liszt,2 dl tej,2 van.cukor,reszelt citromhéj,ezeket sűrűre főzöm,ha kihűlt,összekeverem 15 dkg puha vajjal.Rákenem a diós rétegre,mehet a hűtőbe./Ez a krém lehet csokis is,3 ek.kakaópor kell bele /
4.réteg
10 dkg étcsokit 4 dkg vajjal gőz fölött felolvasztok,rásimítom a krémre,mehet vissza a hűtőbe.
Másnap óvatosan leszedem a tortakarikát,lehet díszíteni./kalóriabomba,de isteni finom!/
A szobahős vajat a cukrokkal alaposan elkeverjük, a tojást hozzáadva fehéredésig keverjük. Beletesszük a liszteket, a villával áttört banánt és a kókuszreszeléket. Tovább keverjük, míg egynemű nem lesz.
Sütőpapírra kis halmokat készítünk kanál segítségével, vagy kézzel kis golyókat formázunk.
A szezámmagot õröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajat. A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy krémszerû legyen.
Bocsánat,de nem tudom hogyan lehet szép tagoltan beírni egy receptet? Sütésben jobb vagyok,mint a számítógépben,de majd megkérdezem a fiamat,vagy a férjemet, ők a guruk nálunk.
Csokis ropogós müzli
50 dkg nagyszemű zabpehely
15 dkg napraforgómag
10 dkg szezámmag
25 dkg mogyoró,mandula vegyesen
2,5 dkg kakaópor
1/2 tk őrölt fahéj
10 dkg nádcukor
csipet só
2 evőkanál olaj
1/2 dl méz
3/4 dl nádcukorszirup
2 dl almaszósz
A hozzávalókat egy tálban összekevertem,először a szárazakat,majd bele a többit is.Sütőpapírra tettem a gáztepsibe elterítve,majd 150 fokon 40 percig sütöttem.Sütés felénél én átforgattam egy kicsit.Kihűlés után mehet üvegekbe.Lehet egy kis aszalt meggyet,áfonyát keverni bele,de már csak sütés után,nagyon finom pikáns lesz.Nigella szerint egy hétig áll el,hát nálunk ismerve a gyerekeimet ezt nem éri meg.Megmértem a kész müzlit,1280 gr lett,még árat nem számoltam,de szerintem olcsóbb,mint a bolti,és nem olyan kalóriabomba.Ja,almaszószom nem volt,lereszeltem és megpároltam két almát.
Sajtos ostya :75dkg liszt,25-30dkg sajt,1 csomag margarin /vagy zsír/,1 cs.sütöpor,2db tojás,tejföl vagy tej a gyúrhatósághoz ,só kömény ízlés szerint.Össze gyúrni és cseresznye nagyságú gömböket formázni bár mikor süthető már csináltuk úgy is hogy 1-2 nap a hűtőben volt és mindig csak egy pár darabot sütötünk ki ,de le is fagyasztotuk már a kész golyókat egy tálcán és sütés elötti napon este vettük ki a mélyből. /DE EZT CSAK OSTYA SÜTÖBE LEHET SÜTNI ,tepsiben még nem próbáltuk/.
aki még nem ismerné JÓ KIS GYÜMÖLCS LEVES
1 liter tej ,1 fél zacsi hidegen készithető puding /vaniliás ARANKA vagy GÁLA/ bármilyen gyümölcs ,a pudingott felverni a tejjel a gyümölcsből egy kis adagot összeturmixolni és hozákeverni a pudinghoz bele tenni a gyümölcsdarabokat és már kész is hüteni és fogyasztani JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ ! /A szomszédom barack befőtből csinálta és a konzerv levét is hozzáadta még a tejhez /
100 g héjában főtt, hámozott és alaposan áttört burgonyát összegyúrunk 700 g liszttel, 1 egész tojással, 1 evőkanál olajjal, 1 teáskanál sóval, 2 dl tejjel és 2 dkg langyos, cukros tejben megfuttatott BUDAFOK élesztővel.
A tésztát a lisztes gyúródeszkán kb. 1 cm-re nyújtjuk, pohárral vagy pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatunk belőle. A pogácsákat letakarjuk és duplájára kelesztjük. A burgonyafánkokat forró (180°C) bő olajban kisütjük (előbb fedő alatt, azután fedő nélkül). Vadhúshoz, sültekhez ajánljuk.
Ezt már évek óta csinálom és minden szószos, húsos ételhez nagyon szeretjük!
Hozzávalók: 5 dkg Budafok élesztő, 1 kg liszt, 8 egész tojás, 2 dkg só, 1,5 dl tej. A kakaós margarin hozzávalói: 30 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, 2,5 dkg kakaópor (cukor nélkül).
A kakaós margarinhoz a kakaót, a porcukrot és a margarint (vajat) előző nap egy tálban összekeverjük, ujjnyi vastag négyzetet formálunk belőle és a hűtőbe tesszük. Az élesztőt kevés cukorral a tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal együtt egy tálban homogén tésztává dagasztjuk. A kész tésztát két órán át hűtőben pihentetjük. Ezután lisztes táblán négyzet alakúra nyújtjuk és az előző nap elkészített margarinlapot belehajtjuk egy könyvhajtással (4 réteg), majd 30 percre visszatesszük a hűtőbe pihenni. A hajtogatást megismételjük és újabb 30 percig pihentetjük a hűtőben a tésztát. A pihentetés után a tésztát 4 tenyérnyi szélesre és félujjnyi vastagságúra nyújtjuk egyenletesen, majd az egészet szorosan feltekerjük, mint a piskótaroládot. Az így kapott rudat a sütőformának megfelelő hosszúságú darabokra vágjuk. A tésztadarabokat hosszanti irányban félbe, majd újra félbe vágjuk. Az így kapott két tésztaszálat összefogjuk, a kikent sütőformába tesszük és meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd 180–190°C-on 20–30 percig pirosra sütjük.
Hozzávalók: 4 kocka Budafok 50g friss élesztő, 60 g vaj, egy nagyobb fej hagyma, 3 egész tojás, egy teáskanál mustár, 150 g sonka, 100 g reszelt trappista sajt, négy teáskanál szójaszósz, majoranna, fokhagyma, só, bors.
A vajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és a felkockázott sonkát. Hozzáadjuk az élesztőt és mérsékelt tűzön folyamatos keverés mellett krémesre főzzük. Hozzáadjuk a mustárt, szójaszószt, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a tojást és sűrűre főzzük. Belekeverjük az előzőleg lereszelt sajtot. Levesszük a tűzről és ízlés szerint fokhagymával, illetve majoránnával ízesítjük. Hűtve tálaljuk.
semmi baj,Edo4Igen sós,és nagyon finom.ha gondolod először felezd meg a mennyiséget,úgy próbáld ki.Kiváncsi vagyok,hogy izlik,nagyon könnyű,és másnap is puha.
Én is szoktam palacsintába használni cukrosan,úgy is fini!
szia Edo-bedo!ezt nem tőlem akartad kérdezni,Ha igen,akkor bocsi,valóban nem irtam,de tehéntúrót szerettem volna irni.Ez nem cukros,hanem sós pogi,nem kell bele cukor.üdv.:Brigitta
Azt szeretnem kerdezni,hogy ez a turos pogacsa tehenturos?Mert nalunk nem olyan egyertelmu a turo fajtaja.Vagy juhturos?Es ha tehenturos akkor cukor nem kell bele?
Ez a dagasztás nélküli kenyér, amit már régebben is propagáltam. Így néz ki :
dagasztás nélküli kenyér, de itt a portálos képtáramban van egy másik kép is.
Ez a leírás pedig Ana blogjáról (hedonism.freeblog.hu) származik.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit