A tojások sárgáját a cukorral, vaníliával és liszttel összekeverem, majd hideg tejjel elkeverem és sűrűre főzöm gőz fölött. Amikor kihűlt, belekeverem a margarint. Három részre osztom 1/2-1/4-1/4 arányban. A legtöbb krémbe belekeverem a felolvasztott, de nem forró csokibevonót, a második adagba a kávét, a harmadikba ízlés szerint a rumaromát.
Összeállítom a tortát: tészta, csokikrém fele, tészta, kávés krém, tészta, rumos krém, tészta pirított cukor nélkül, tetejére és oldalára maradék csokikrém.
Frissen kell készíteni, mert a cukor másnapra elolvad. A cukrot egyébként nem érdemes kihagyni belőle, mert a ropogás igazi élmény evés közben. A tetejére pirított cukorból készítek kócot, erről kép is van, egyszer talán sikerül betennem.
Ha valaki kipróbálja, kiváncsi vagyok a véleményére, nálunk mindenki szereti.
Bolus holland fahéjas kalács Fűszer és Lélek / Moha
50 dkg liszt hempergetéshez: 10 dkg barnacukor
3 dl tej (nekem még 4 ek.kellett bele) 2 ek. őrölt fahéj
1 kk.sikér (én nem tettem)
1/2 kk.só
1 kk.cukor
1/3 kocka élesztő
1 citrom reszelt héja
én tettem még bele 4 dkg puha vajat is
Dagasztás, kelesztés duplára. Nyolc részre osztani, egyenként hosszú hurkákat sodorni, ezeket a fahéjas cukorba forgatni. A két végükre csomót kötni, sütőpapíros tepsire tenni. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt sülnek meg.
Én a hurkákat kicsit lespricceltem,mert így jobban tapadt rájuk a cukor. Formázás után pedig még kelesztettem őket 20 percig.
A sütöt 180°C-ra felfüteni, egy kerek, 26 cm-es átméröjü formát sütöpapírral kibélelni.
A csokit, forró vízfürdöben, a vajjal együtt felolvasztani.
Elektromos habverövel összekeverni a lisztet, cukrot, tojást, míg egy világosabb massza nem lesz.
A felolvadt csokit óvatosan hozzákeverni, a formába önteni és kb. 35-45 percig sütni.
A torta a tetején kemény, belül krémes.
A felvágás elött, teljesen lehülni hagyni.
Én azzal a módszerrel készítettem,hogy az egész tojásokat kevertem fehérre a cukorral, ebbe jött a többi hozzávaló. Sütőpapíros gáztepsiben ( 32 X34 cm) sütöttem kb.180 fokon 15 percig.
A krémhez a tejben megfőztem a búzadarát,hagytam hűlni. A vajat habosra kevertem a cukorral,citromhéjjal,vaníliakivonattal,majd kanalanként hozzákevertem a tejbegrízt is. Óvatosan beleforgattam a ribizli nagy részét is,kevés maradt a díszítésre is.
A piskótát félbevágtam és az egyik félre kentem a krémet. A másik fél tetejére kentem a citromlével sűrűre kevert porcukrot, ez ment a krémre, majd megszórtam a maradék ribizlivel. Hűtőbe tettem legalább 3-4 órára.
Dagasztás, kelesztés duplára, átgyúrás, 24 db-ra osztom. Egyenként jó hosszú kígyókat sodrok és perecet formázok belőle. Ezeket hagyom kelni a gyúródeszkán még kb.45 percig.
Felforralok 2 liter vizet 4 ek. szódabikarbónával és egy tk.sóval. Minden perecet beleteszek és oldalanként 3-ig számolok,addig zubog a vízben. Átemelem őket a sütőpapíros tepsire. 200 fokon sütöm 10 percig. Kiveszem és meglocsolom a sós kencével, majd készre sütöm, ez még kb. 10 perc.
A sütőtálat kikenem, és elkezdem egymás után rétegezni a cukkinit, a sajtot, a sonkát, és a paradicsomot. Amikor végigértem, lefedem fóliával, és a sütőben megpárolom az egészet. Amikor puha, (én szeretem, ha a cukkini kicsit roppan még) akkor a tojásból, tejszínből, sóból, és borsból készült habarcsot ráöntöm, és megszórom az egészet napraforgómaggal. Jöhet a készresütés fólia nélkül, pár perc alatt....
40 dkg liszt
1/2 tk. só
50 g porcukor
1/2 cs. kb. 3 g szárított élesztő
2 tojás
1/2 tk. vaníliaeszencia
1/2 citrom r. héja
1/4 tk. fahéj
1 1/4 dl langyos tej
50 g lágy vaj
Kb. 30X20 cm-es tepsi
Öntsük a tálba a lisztet, sót, porcukrot, élesztőt. Egy másik tálban keverjük el a tojásokat a vaníliaeszenciával, r. citromhéjjal, fahéjjal, tejjel. A folyékony hozzávalókat keverjük a száraz hozzávalókhoz, majd dolgozzuk bele a lágy vajat és dagasszuk kézzel kb. 10 percig. Síma, ruganyos tésztát kapunk.
Kelesszük kétszeresére. Hűvös helyen akár egy éjszakát is pihentethetjük.
Ha megkelt, símítsuk tepsibe, majd hagyjuk pihenni 15-20 percig. Míg a tészta pihen melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tetejére:
1 tojás 1 ek. tejszínnel és csipet fahéjjal elkeverve
1 kisebb vagy 1/2 közepes savanykás alma (kb. 175 g)
375 g szeder
1/2 citrom héja
50 g sütőporos liszt
25 g darált mandula
1/4 tk. őrőlt fahéj
50 g hideg vaj felkockázva
2 ek. porcukor
2 ek. kristálycukor
25 g szeletelt mandula
A tojásos tejszínnel kenjük meg a tepsibe símított tésztát.
A meghámozott almát vágjuk kisebb kockára, tegyük tálba a szederrel és reszelt citromhéjjal.
Keverjük össze a lisztet, darált mandulát, fahéjat, hideg vajkockákat. Ujjunkkal morzsoljuk össze, de még jobb, ha késes robotgépet használunk. Végül villával keverjük bele a kétféle cukrot és a mandulaszeleteket.
Oszlassuk szét a gyümölcsöt a tojással lekent tésztán, majd szórjuk rá a vajas morzsát. tegyük 15 percre a sütőbe, majd vegyük vissza a hőfokot 180 fokra. süssük további 20 percig, vagy míg a tészta széle aranybarnára sül.
Hozzavalok: 1 magas pohar vagy 2 kicsi. 2.5dl tej, / 8db Marshmallow, / 2 gomboc vanilia vagy eperfagyi + par mashmallow meg es bambuszpalcika a talalashoz""
Elkeszites: Egy nyeles labosban melegitsd meg a tejet es add hozza a marshmallowokat. Kevergesd addig amik azok teljesen fel nem oldodnak-olvadnak benne. /NEM forralni!/ Hagyjad egy jo 15-20 percet hulni, majd rakjad be a FRIGOBA egy 15 percre. Ha lehult igy, add hozza a 2 gomboc fagyit es botmixerrel mixeld egybe. Ontsed magas poharba es tetejere rakjal keresztbe disziteskent palcikara szurt marshmallowokat. + esetleg felvert tejszint. HA csak vanilia izu Marshmallowal keszited, adhatsz hozza csokifagyit is. Igy csokis marshmallow shake lesz.
Gyerekek biztosan orulnek neki Gyerekpartira is kituno./+ szivoszallal termeszetesen!/
2 fej hagymával 1 paradicsommal, 1 paprikával, őrölt paprikával pörkölt alapot készítek. Erre teszem rá a hal fejet, farkat, egyebet és 2 kisebb krumplit. Felengedem vízzel, beleteszek 2 halászlékockát, amit feloldottam kevés vízben. Sót teszek csak bele. A mikor megfőtt átpaszírozom krumplistól halastól, legalább kétszer, majd visszateszem a tűzre és 10 perc alatt belefőzöm a halszeleteket is.
300gr cukrot olvasszal fel karamellnek /NE tul barnara, mert keseru lesz!/, ontsel hozza kb 1dl vizet es kevergesd addig amig a caramell teljesen feloldodik benne.Ezutan adjal hozza 200ml tejszint + 1/2 ek /1ek/ lisztet . /ezt esetleg elotte jo ha kikevered a tejszin 1 reszevel nehogy csomos legyen/Keszitheted kemenyitovel is, de EZT is elotte keverd ki a tejszin 1 reszevel!Hagyjad EZT a fajtat allni egy kicsit es ugy add hozza a hideg maradek tejszinhez amit ezutan a karamell sziruphoz ontesz. Fozes kozben kevergesd, nehogy becsomosodjon.
Tegyel egy kislabosba 4ek cukrot es 2 ek vizet., es ezt fozd addig kis langon addig amig karamellizalodni kezd., de NEM szabad keverni! ENNEL a fajta szosznal a karamellanak vilagosnak kell maradnia! "szokenek"HA a karamell EZT az allapotat elerte kapcsold ki a langot es hagyjad kicsit kihulni.Fagyikra, sutikre stb kituno.
Tészta: 60 dkg finomliszt Töltelék: 1 kg magozott meggy
10 dkg porcukor (ha édes a töltelék ez lehet kevesebb) 6-8 kanál cukor
20 dkg hideg vaj édes morzsa
1 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás
A tejben pici cukorral felfuttatom az élesztőt. A vajat késes robotban elmorzsolom a porcukros liszttel.Közepébe megy a két tojás és a tej, összegyúrom. 3 részre osztom, egyenként téglalapra nyújtom. ( kb.25 X 30 cm) képzeletben három részre osztom és a két szélső részt bevagdosom. Középre jön egy csíkban a töltelék , ha leveses,akkor alá egy kis édes morzsa nem árt. Megszórtam a meggyet egy kis fahéjas, vaníliás porcukorral, majd a tésztacsíkokat keresztezve ráhajtogattam. A három rúd mehet egy nagy gáztepsire sütőpapírra. Tetejét lekentem egy felvert tojással és előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 25-30 perc alatt megsütöttem.
1 csirkemellet falatnyi csíkokra vágok, majd olívaolajon puhára párolom. Sóval, borssal, majorannával ízesítem. Mikor puha öntök rá egy nagy doboz tejfölt és egy doboz tejszínt. Összeforralom, egy tk. mustárral ízesítem. Összekeverem egy nagy zacsi kifőtt tésztával, jénaiba símítom, megszórom reszeltsajttal és csak annyi időre dugom sütőbe vagy mikróba, míg a sajt ráolvad.
Végre vége van a vizsgáimnak, jut idöm sütögetni is. Itt küldöm nektek egy nagyon egyszerü és finom nyalánkság receptjét:
SOMLÓI - TORTA
Piskótát össze kell tépkedni egy tálba. Rászórni az elöre rumba beáztatott mazsolát és jól összekeverni. Alufóliával letakarom,hogy kicsit érjenek az ízek.
Közben megfözöm a csoki pudingot és másik lábasban a vanília pudingot.
A csoki pudingot melegen ráöntöm a piskótára és megint alaposan összekeverem. Lefedem a fóliával ismét,amíg a vanília puding hül. Mikor már csak langyos, ráöntöm a tésztára, és óvatosan -mint mikor a felvert tojásfehérjét keverem valamijen tésztába - óvatosan összeforgatom a csokis pudingos piskótával. Čpp csak annyira, hogy mindenütt legyen mutatóban (akkor lesz szép márványos "somlóis" ).
Egy akkora formába kell beletömködni a tésztát, amit pont kitölt. A formát nem kell vajazni, vagy vizezni! Mikor benne van a formában,jó alaposan le kell ütögetni, rázogatni, hogy tömörödjön. A fóliával betakarva legalább 1 órára hütöbe kell tenni, hogy a puding megkösse, összeragassza.
Amig a tészta ül, megcsinálom a csokimázt:1 tábla tortabevonó csokit összetörök, 10 dkg vajat dobok rá és kb 2-3 evökanálnyi tejet. Beteszem a mikroba és felolvasztom. Habverövel szép fényesre keverem. A süti tetejére (ez kiborítás után az alja lesz!)öntöm kb. az egy harmadát és szépen elsimítom rajta. Pár percre visszateszem a hütöbe, hogy megdermedjen. Utána kiveszem, késsel ovatosan körbe vágom a forma szélén, és egy sütis tálra borítom. Amikor lecsuszik a formában, óvatosan leemelem a formát róla és a maradék csokimázzal egyenletesen körbe kenem késsel vagy ecsettel.
1 1/2 ek. olaj Tepsi: 35 X 35 cm-es,sütőpapír bele
összeállításhoz: 3 ek. narancslikőr (én nem tettem)
15 dkg eperlekvár (nem mértem)
20 dkg friss eper (ezt sem mértem)
krémhez: 20 dkg porcukor (nekem csak 10, de még ez is sok volt)
25 dkg mascarpone
1 citrom reszelt héja, leve ízlés szerint
nekem még 2 dl habbá vert tejszín
Sütőt előmelegíteni 190 fokra,tepsibe sütőpapírt tenni. Az egész tojásokat a cukorral robottal jól felverni, bele az olaj és a sütőporos liszt fakanállal. Elsimítani a tepsin,kb. 1 cm vastagságban, és 10-15 perc alatt megsütni. Kihűlés után megkentem a lekvárral és 7 db 5 cm széles csíkra vágtam fel. Egy késsel alányúlva elválasztottam a sütőpapírtól őket. (lekvározás előtt kellene meglocsolni a likőrrel)
Egy csíkot feltekertem,mint egy csigát, ez kerül a tál közepére oldalára fektetve. A következő csíkkal körbetekerem a csigát, majd a többi csíkkal tovább tekergészem körbe,mindig az előző végéhez illesztve a következőt.
A krémhez kikeverem a mascarponét ízlés szerinti cukorral, citromhéjjal és levével, majd belekeverem a habbá vert tejszínt is. Ezzel bevonom a tortát, majd a tetejére teszem a feldarabolt epret. Mehet a hűtőbe 1-2 órára,hogy összeérjen.
A kovászhoz valókat alaposan bekeverni (kemény tészta lesz), majd 20 C-on 6-8 óráig lefedve állni hagyni. vagy egy éjszakára hűtőbe tenni, de felhasználás előtt min. 1 órával szobahőmérsékletre tenni.
Kovászt és a többi hozzávalót gépbe tenni, a sót csak a dagasztás végén beletenni. Könnyű, kissé tapadós tésztánk lesz. Tálba tenni, 1 órán keresztül keleszteni, félidőben áthajtogatni.
Kiborítani, ellapogatni, majd hosszúkásra formázni, liszttel megszórni. 30-45 percig keleszteni, közben a sütőt 250 fokra előmelegíteni. A tésztát 3x haránt bevágni, levizezni. 15 perc sütés után az ajtót egy pillanatra kinyitni, hogy a gőz távozni tudjon, majd 200 fokra csökkenteni a gőzt és további 30 percig sütni.
Én formázás után a szokásos módon jénaiba tettem. Forró, 250 fokos sütőben kezdtem sütni, 30 percig, ekkor levettem a tetejét és további 15 percig 200 fokon sütöttem. A tésztát nem vizeztem, viszont a jénai tetejét nagyon bőségesen megspricceltem belűlről.
A málnát vagy meggyet,ugyanannyi súlyú cukorral beleteszem egy 5 l üvegbe.Beleszoktam borítani és jól összekeverem.7-8 napig állni hagyom időnként megkevergetem hogy jobban olvadjon a cukor benne.Utána tiszta géz zacsiba öntöm,lecsöpögtetem.Pici szalicilt keverek bele és beletöltöm üvegbe.Ennyi.
Szalicil nem is kéne bele de én biztos ami biztos alapon teszek bele.
Bezsa kérlek,ha beírod az ABC-sbe, valahogy egyértelművé kéne tenni,hogy az őszilé, az dobozos gyümölcslé, és nem a befőtt leve!! Elég bénán írtam be,bocsánat! És köszönöm!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit