A vajat megolvasztjuk és habosra kavarjuk a cukorral (+van. Cukor), majd beledolgozzuk a tojások sárgáját is. A lisztbe elkeverjük a sütőport és 2-3 teáskanálnyi fahéjat. Ezt belekeverjük az előbb készített vajas-cukrosba. Ha kész elfelezzük a tésztát, egyik felébe plusz 3-4 teáskanál kakaóport teszünk, belekeverjük. Felverjük a tojásfehérjét, majd egyik felét a sima, másik felét a kakaóshoz keverjük. Olajozott-lisztezett tepsire foltokban öntjük egymásra és mellé a két tésztát, majd fakanállal picit kiengyengetjük és még egy picit jobban összekeverjük a két tésztát. Rátesszük a lecsöpögtetett meggyet, és 180 fokon megsütjük.
Leirok egy erdelyi receptet nektek,mivel en Erdelyben lakom es imadom ezt a levest.Igaz,sokan nem szeretik a salata miatt,pedig igen egeszseges levske:)tehat:
ERDELYI SALATALEVES
HOZZAVALOK:
2 db fejes salata
4 gerezd fokhagyma
10 dkg fustolt szalonna
5 dl tej
2 dkg tejfol
2 tojas
0,5 dl ecet
1/2 koteg zoldkapor
so
ELKESZITES:
A salatat jol megmosom,sos vizzel leforrazom,lecsorgatom,hagyom kihulni.
A fokhagymat vekony szeletekre vagom,a szalonnat apro kockakra es keve olajon megparolom oket.
A salatat vekony csikokra vagom,rateszem a piritott szalonnara,rovid ideig parolom,majd ratoltom az ecetet,egy keves vizet,majd a tejet.
A tejfolt elkeverem a tojas sargajaval es a kesz levest behabarom vele.Meghintem zoldkaporral.
Mi igy szoktuk enni,de lehet puliszkaval is talalni!:)
MAKOS SZELET Hozzavalok: Tesztahoz: 6 tojas feherje 20 dkg cukor 10 dkg mak 8 dkg kokuszreszelek 3 evokanal liszt 1/2 csomag sutopor Kremhez: 6 tojas sargaja 7 evokanal cukor 5-6 evokanal liszt 1/2 l tej vanilia egy csomag Rama Tetejere: egyszeru kemeny keksz capuccino por v nesszkavepor kokuszreszelek Elkeszites: A tojasfeherbol es cukorbol kemeny habot verunk(vigyazz,a cukrot csak majdnem a vegen szabad hozzaadni,kulonben nem lesz kemeny!).Beleszorjuk a makot,kokuszreszeleket,es a sutoporral elkavart lisztet.Megsutjuk zsirozott,lisztezett tepsiben. A Kremhez a tojassargakat osszekavarjuk a cukorral,liszttel,vaniliaval,tejjel es suru pepet fozunk belole.Amikor meg langyos belekavarjuk a Ramat.Negyed reszet kivessszuk es belekavarjuk a capuccinoport. A kovetkezokeppen allitjuk ossze: a tesztara rakenjuk a kremet,rahelyezzuk a kekszeket szorosan egymas melle,megkenjuk a cappucinokremmel es megszorjuk kokuszreszelekkel. Kicsit hagyjuk amig a kekszek megpuhulnak a kremtol. ISTENI!!!
A vajat a cukorral és a lereszelt marcipánnal kikeverjük.Hozzáadjuk a sót,citromlevet,és a vaniliás cukrot.Beledolgozzuk a 4tójást és beleszitáljuk a sötöporos lisztet.Kikent tepsibe simitjuk.
A gyümivel sürün kirakjuk a tésztát és 4ek cukorral megszorjuk.Elömelegitett sütöbe toljuk,175fokon 30percig sütjük.
A tojást tejföllel vaniliával összekeverjük,pitére öntjük és további kb.30percig sütjük.Kihülve szorjuk porcukorral.
Itt van a nagyszeru fankom receptje,ahogy igertem Ildiko:) BOROS FANK Hozzavalok:2 dl feherbor,20 dkg liszt,2 tojas,5 dkg vaj,2 dl olaj,5 dkg vanilias porcukor. Elkeszites:A bort egy edenyben felforralom.Amikor felforrt,felolvasztom benne a vajat,majd leveszem a tuzrol.A lisztet egyszerre toltom bele,keverem adddig,amig elvalik az edeny falatol,majd hagyom kihulni.Miutanb kihult,hozzakeverem a tojasokat.Kulonbozo formakat szaggatok ki a tesztabol,es serpenyoben felrforrositott olajban megsutom.Megszorom vanilias porcukorral,es ha kulonlegesebbet akarok,akkor fahejjal is:) Tanacs:Hogy a fankok jol megkeljenek,a tesztaba kulon keverem bele a tojassargat,es kulon a habba vert feherjet.
Toltelek hozzavaloi: 50-75dkg attort turo vagy kremturo, 15-20 dkg porcukor, 2 vaniliascuki, 4 tojasfeherje, 1 ek liszt, /En daraval keszitettem/ 1 citrom heja es leve, 10dkg mazsola,
zsemlemorzsa a teszta alap meghintesehez.
A tojassargajat a margarinnal habosra keverjuk, hozzaadjuk a lisztet es a felfuttatott elesztot (Az eleszto felfuttatasahoz minimalis, 1dl tejet+ cukit hasznaltam). Retesteszta kemenysegure kidolgozzuk es az igy kapott tesztat ketfele vesszuk. Az egyik fele egy kicsit nagyobb legyen, ez kerul majd a tepsi aljara. Elkeszitjuk a tolteleket. A turot, porcukrot, vanilcukit, a citrom hejat es levet a mazsolaval es a liszttel /En daraval keszitem/kikeverjuk, majd beleforgatjuk a tojasok felvert habjat. Ezutan a kinyujtott nagyobbik tesztat a tepsibe helyezzuk ugy hogy a szeleit kicsit felhuzzuk. Megszorjuk zsemlemorzsaval /NE sossal! jobb a piskota v. sutimorzsa/, majd raontjuk a tolteleket es utana betakarjuk a felso lappal. Letakarjuk a tesztat es 3 oran at kelni hagyjuk./En 2 rot adtam neki/ Forro sutoben megsutjuk. Gazom van, nekem 30-40 perc +/-.Ps: tetejet megkentem egesz felvert tojassal. Porcukorral meghintve talaljuk. Jo tvagyat!
Tepsi:32X25cm es magas tepsi legyen!
Elkeszitettem es mindenkinek ajanlom mert egy nagyon finom suti!!Fotot keszitettem, majd ha elkuldom Batka v. Margitunk hozzarakja ide a recihez. / sutidekoracios NET oldalrol vettem/Ps :en "megint megbolonditottam! A sutialapot megkentem altalam frissen keszitett baracklekvarral es ugy szortam meg a zsemlemorzsaval.
6 tojássárgáját habosra kavarunk 6 kanál cukorral majd hozzávegyítünk 6 kanál őrölt diót, 3 kanál grízes lisztet végül a 6 tojásfehérjéből vert kemény habot. Kivajazott, kilisztezett (v. sütőpapírral bélelt) tepsiben sütjük. Még melegen megcukrozott tiszta konyharuha segítségével tekercsnek feltekerjük. Ha kihűlt a következő krémmel töltjük meg: egy habüstben gőz felett 3 tojássárgáját, 2 egész tojással, 6 kanál cukorral, 2 kanál liszttel, 3 szelet keserűcsokoládéval és 2 dl erős feketekávéval krémmé főzünk. Ha kihűlt, 25 dkg habosra kevert vajat adunk hozzá és azzal együtt még tovább verjük, amíg könnyű lesz. A tésztát ezzel a krémmel töltjük és vonjuk be, a tetejére és az oldalára villával szabálytalan vonalakat húzunk. Jól mutat, ha kb 1/3-t levágjuk és a maradék oldalához illesztjük, mint egy ágat.
A kremhez valok: 5dkg vaj, 1,5dl bodzaszörp, egy tk friss citromle, es egy mokkaskanal reszelt citromhej, 3-ek kristalycukor, 1ek liszt. /itt nagyon edesek a bodzavirag koncentratumok, ezert ha a szörp nem eleg edes, akkor a krembe a cukrot lehet kicsit növelni adagilag./
Elkeszites: Melegitsd fel a sutöt 175C-fokra. Vajazz ki egy kb 20X30-as nagysagu tepsit, es tegyel az aljara sutöpapirt. Az oldalat ne vajazd, mert az csak a sutes utan lehuzza a tesztat, amig hul. Keverd el a tesztahoz valo szörpöt az egesz tojasokkal, meg a cukorral jo habosra. Add hozza a tejet, es a sutöporral elkevert lisztet is.Keverd egynemu masszava. Nem kell megijedni, kicsit folyos. Öntsd a tepsibe, es susd kb 35 percet. Azert a tuproba nem art ennek sem, de nekem percre ennyi idö alatt kesz lett. Hagyd a tepsiben kihulni, közben keszitsd el a kremet. A krem elkeszitese: A vajat hagyd jol meglagyulni. / en csaltam, es a mikro olvaszto fokozatan segitettem neki/ A tojassargajat a cukorral keverd nagyon habosra, majd add hozza a szörpöt, es a lisztet is. Ezt a masszat, göz fölött fözd jo surure. Ugy felidöben add hozza gyors keveres mellett a citrom levet is, es a legvegen, amikor mar suru a krem, a hejat is tedd bele. Hagyd kihulni, es miközben ez hul /en betettem az edenyt a mosogatoba, hideg vizzel segitve neki/ keverd jo habosra a vajat. A hulö kremet erdemes gyakran atkeverni, mert egyreszt gyorsabban hul, masreszt nem börösödik ugy be. Amikor teljesen kihult, akkor keverd a vajhoz, es jol keverd ki öket egyutt is. Addigra kb a teszta is kihul. Vagd lapjaban felbe, es töltsd meg a kremmel/ ha addigra nem kostolgattad el:D/ Tedd hutöbe ugy egy orara, aztan a szokott modon szeleteld. A tetejere szor´j vanilias porcukrot.
Köszönöm szépen Batka, hogy segítettél . Biztosan ezek is finomak, érdemes kipróbálni. Igazából a következő receptet kerestem és szerencsére mára meg is találtam:
Májkrokett
5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 3 dl tej, 2-3 nyers tojás, bors, szerecsendió, só, 2 dkg zsemlemorzsa. A vajból lisztből rántást készítünk, amíg kifehéredik, beleöntjük a tejet és kevergetjük, amíg besűrűsödik. Beletesszük a fűszereket, a zsemlemorzsát és az egész tojásokat és jól eldolgozzuk. Ez a krokett alapja. 20 dkg sertés- borjú- vagy szárnyasmájból 2 dkg hagymával pirított májat csinálunk, megdaráljuk, pici cukorral, majorannával, borssal fűszerezzük és összekeverjük a krokettalappal. Ezt a masszát 8-10 cm-es rudakká formáljuk és lisztbe-tojásba-morzsába forgatva hirtelen kisütjük. Nem szabad nagyon sokáig sütni, mert különben sok zsiradékot felszív. (Kb. aranybarnára). Régen csináltam, így nem tudom, hány darab lesz ekkora mennyiségből. Nagyon finom hozzá a majonéz vagy a tartármártás.
A kremhez valok: 5dkg vaj, 1,5dl bodzaszörp, egy tk friss citromle, es egy mokkaskanal reszelt citromhej, 3-ek kristalycukor, 1ek liszt. /itt nagyon edesek a bodzavirag koncentratumok, ezert ha a szörp nem eleg edes, akkor a krembe a cukrot lehet kicsit növelni adagilag./
Elkeszites: Melegitsd fel a sutöt 175C-fokra. Vajazz ki egy kb 20X30-as nagysagu tepsit, es tegyel az aljara sutöpapirt. Az oldalat ne vajazd, mert az csak a sutes utan lehuzza a tesztat, amig hul. Keverd el a tesztahoz valo szörpöt az egesz tojasokkal, meg a cukorral jo habosra. Add hozza a tejet, es a sutöporral elkevert lisztet is.Keverd egynemu masszava. Nem kell megijedni, kicsit folyos. Öntsd a tepsibe, es susd kb 35 percet. Azert a tuproba nem art ennek sem, de nekem percre ennyi idö alatt kesz lett. Hagyd a tepsiben kihulni, közben keszitsd el a kremet. A krem elkeszitese: A vajat hagyd jol meglagyulni. / en csaltam, es a mikro olvaszto fokozatan segitettem neki/ A tojassargajat a cukorral keverd nagyon habosra, majd add hozza a szörpöt, es a lisztet is. Ezt a masszat, göz fölött fözd jo surure. Ugy felidöben add hozza gyors keveres mellett a citrom levet is, es a legvegen, amikor mar suru a krem, a hejat is tedd bele. Hagyd kihulni, es miközben ez hul /en betettem az edenyt a mosogatoba, hideg vizzel segitve neki/ keverd jo habosra a vajat. A hulö kremet erdemes gyakran atkeverni, mert egyreszt gyorsabban hul, masreszt nem börösödik ugy be. Amikor teljesen kihult, akkor keverd a vajhoz, es jol keverd ki öket egyutt is. Addigra kb a teszta is kihul. Vagd lapjaban felbe, es töltsd meg a kremmel/ ha addigra nem
kostolgattad el:D/ Tedd hutöbe ugy egy orara, aztan a szokott modon szeleteld. A tetejere szor´j vanilias porcukrot.
Az én változatom kísértetiesen hasonló, csak az ecetes főzést én kétszer csinálom, de valószínűleg így, egyszer is elég.
A másik változat, hogy a szirupot 4 dl vízből és 1 kg cukorból főzöm és ebben a diót megfőzöm az újraforrástól számítva 4 percig. Ebben a lében hagyom kihűlni és másnap üvegekbe rakom a diót, a levet felforralom, ráöntöm és vízben kigőzölöm az újraforrástól 20 percig. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni.
Évek óta csinálom és eddig mindég elég volt az egyszeri szirupos főzés a vizes donsztolással együtt. Nekem ez egyszerűbb, mint a háromszori szirupozás.
Hozzávalók: 1 kg lehetőleg egyforma nagyságú zöld dió 2 evőkanál 10%-os ételecet kb. 1,5 l víz 1 kg cukor 8-10 db szegfűszeg fél-fél narancs és citrom héja 0,5 dl rum
Elkészítés: A zöld dió akkor jó befőttnek, ha belül még puha. Épp ezért egyet vágjunk félbe, mielőtt leszednénk a fáról a szükséges mennyiséget. Ha nem akad meg a kés a héjában, csak akkor jó. Jól megmossuk a diókat, majd vastag tűvel átszúrkáljuk, és lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és 10-14 napig ebben áztatjuk, egészen addig, míg a dió megfeketedik. Fontos, hogy ezalatt naponta kétszer is cseréljük rajta a vizet!
Ezután a diót kb. 1 liter - ecettel ízesített - vízben, a forrástól számított kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A cukorból és 4 dl vízből sűrű szirupot főzünk, habját eltávolítjuk, majd hozzáadjuk a szegfűszeget meg a citrusok reszelt héját. A diót leszűrjük, a szirupba szórjuk, kevergetve 5 percig főzzük, majd 1 napon át állni hagyjuk. Ezt a műveletet, hogy főzzük, majd állni hagyjuk, még kétszer megismételjük. A harmadik napon a diót a szirupból kiszedjük, és széles szájú üvegekbe rakjuk. Az átszűrt szirupot megforrósítjuk, a rummal ízesítjük, a dióra öntjük, végül jól lezárjuk.
Sziasztok! Bocsi, de hátha valaki nem olvasta végig a mézes-mustáros receptet. Tud esetleg valaki májkrokett receptet (arra a besamelesre gondolok, csak úgy eltettem, hogy nem találom). Köszi
Sárgabarackos narancslekvár /diabetikus/ 4 db 3,5 dl-es üveghez
1,2 kg sárgabarack
1,5 kg narancs
20 dkg édesítőszer / glukonon/
2 ek. zselatin
ízlés szerint néhány mentalevél
A megmosott barackot leforrázzuk és lehúzzuk a héját. Kimagozzuk és felaprítjuk. A narancsot meghámozzuk és a hártyákból kivágjuk a húsát. A gyümölcsöket az édesítőszerrel együtt egy fazékba tesszük és kb. 20 percig főzzük. Belekeverjük a zselatint, majd további 2 percig főzzük. A tűzről levéve ízesítjük a csíkokra vágott mentalevéllel. Forrón üvegekbe tültjük, lezárjuk és fejre állítva hagyjuk kihűlni.
Nem fontos a száraz dunszt, de amíg hűl, nyugodtan be lehet dugni a paplan alá.
20 dkg édesítőszer, 4 szem szegfűszeg; 2 rúd fahéj
A ribzlit leszemezzük és a többi megmosott, lecsöpögtetett gyümölccsel az üvegekbe rétegesen belerakjuk. Megszórjuk az édesítővel, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lezárjuk az üvegeket celofánnal és sütőben, tepsiben a forrástól számítva 20 percig gőzöljük, majd hagyjuk kihűlni.
A sütőben gőzöléskor a csavaros tetőt ne tegyük rá, csak mielőtt a kamra polcára rakjuk az üvegeket.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit