Meggybefőtt csillagánizzsal /diabetikus /4 db 2 dl-es üveghez
1 kg meggyet megmosunk, 1 rúd fahéjjal és 2db csillagánizzsal együtt egy lábasba tesszük
Felöntjük 1és1/2liter vízzel és adunk hozzá 25dkg Glukonont. Összekeverjük.
A meggyet üvegekbe töltjük és ráöntjük a levet. Az üvegeket lezárjuk és vízzel félig telt tepsibe tesszük. Sütőben 200 fokon addig melegítjük, amíg az üvegekben a lé gyöngyözni kezd. Ettől számítva még 20 percig gőzöljük, majd hagyjuk kihűlni.
A jó érett gyümölcsöt / ami nem csak cseresznye lehet / megmossuk, majd leszárítjuk és utána alaposan kimosott üvegekbe töltjük. NEM teszünk rá semmit, csak a teli üveget jól lezárjuk és vízfürdőben kigőzöljük. A víz forrásától számítva 20 percig forraljuk. EZUTÁN szárazgőzbe rakjuk / párnák közé /. Egy napi állás után a helyére kerülhet. Kis idő elteltével a gyümölcs levet ereszt, az üveg félig lesz vele és ha a fedél jól zár, a befőtt akár több éven keresztül is eláll. Amikor kinyitjuk, olyan, mintha friss gyümölcs lenne.
Hozzávalók: 1 db (kb. 40 dkg) csirkemell 1 kis fej vöröshagyma 1 szál vastagabb sárgarépa 2 dl tejszín só, bors 1 ek étkezési keményítő 1 ek mustár 1 ek méz A csirkemellet és a vöröshagymát csíkokra vágjuk, majd fűszerezzük, és pici olajon puhára pároljuk. Közben a sárgarépát gyufányi csíkokra szeljük és mielőtt a cs.mell megpuhulna a húshoz adjuk. Egy evőkanál mustárt és egy evőkanál mézet összekeverünk, hozzáadjuk az étkezési keményítővel elkevert tejszínt, majd a csirkéhez öntjük. Összerotyogtatjuk és kész. Köretnek lehet tésztát vagy rizst adni.
Szeretnék hétvégén májkrokettet készíteni, de nem találom a receptjét. Hátha Ti tudtok segíteni nekem. Előre is köszönöm. Szép (langyesős) napot kívánok:-) Zsuzsa (Mogyi)
6 tojás, 30 dkg dió vagy Dejó, 30 dkg kristálycukor (lehet kevesebb is ), 3 ek morzsa,
5 dkg vaj,sütőpor, Krémhez: 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor és dió a tetejére.
Valamint ostyalap az aljára.
5 tojássárgáját ( egy kell a tetejére), a cukorrral és a vajjal habosra keverjük.Beletesszük a diót a morzsát és a sütőport végül a 6 tojásfehérej habját. A tepsi alját kibéleljük az ostyalapokkal és erre öntjük a masszát. 200- 220 fokon tűpróbáig sütjük, ha nagyon sül a teteje takarjuk le papírral. Ha kihűlt a következő krémet kenjük a tetejére.
A cukrot , vajat és a tojássárgáját habosra keverjük rákenjük a tésztára és örölt dióval megszórjuk.
A találkozós változat.
A hozzávalók ugyanazok csak a vaj mennyisége volt 10 dkg, valamint a könnyeb szállítás kedvéért nem volt rajta a krém.
Fahéjas muffin/jamicrecept.hu
Hozzávalók:
17dkg lágy vaj
18dkg kristálycukor
1 teáskanál vanília kivonat
2 tojás
24,5dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
237ml tejföl
Tetejére:
6dkgaprított dió
3 teáskanál fahéj
8dkg csésze kristálycukor
Elkészítés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat előkészítjük.
A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a vaníliát és a tojásokat.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval, majd hozzáadjuk a vajas masszához. Ha túl száraz, adhatunk hozzá egy kevés tejet.
Elkészítjük a fahéjas keveréket: összekeverjük a diót a dahéjjal és a cukorral. Egy kevés tésztát teszünk mindegyik muffinformába, majd evőkanálnyi fahéjas keverék következik, erre kanalazzuk a maradék tésztát. Mindegyik muffin tetejére teszünk egy evőkanálnyit a fahéjas keverékből.
15-20 percig sütjük.
Én szoktam dió nélkül is csinálni.
Kellemes, egyedülálló friss ízének köszönhetően felhasználási módjainak száma végtelen. Ízesíthető vele üdítő, koktél, hústöltelék, gyümölcssaláta, vagy akár fagylalt is. Egyes országokban a sülteket borsmenta-szósszal szervírozzák. Kakukkfűvel, majorannával együtt használva pompás ízt kölcsönöz a pulyka töltelékének. Kandírozott leveleivel édes ételeket díszíthetünk.
Ez csak egy kis ismertető, de keresek receptet is.
Teához szedjünk egy marék friss levelet, forrázzuk le egy bögre vízzel, és hagyjuk ázni 10 percig. A szárított leveleket zöldtea-főzetbe hagyjuk állni. Ha zöldséget párolunk, tegyünk az edénybe borsmenta ágat. A teát elfogyaszthatjuk, hajat öblíthetünk vele, beletehetjük a fürdővízbe. Noha rendkívül üdítő, élénkítő hatása van koktélokba, gyümölcsökhöz, teákba keverve, frissíti a leheleted is, különböző főételeknél is jó szolgálatot tesz kellemes, hűsítő íze. Tehát szószok, sültek, töltelékek és desszertek ízesítésénél és díszítésénél is használhatjuk.
A töltelékhez: 75 dkg túró, 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor vagy édesítő, 2 csipet fahéj, egy marék aszalt sárgabarack, egy marék nagymama kocsonyás szilvabefőttje, 4 tojásfehérjéből vert hab.
A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. A tölteléket is kikeverjük, a gyümölcsöket felaprítjuk. Ha a tészta eléggé fagyos, a fele részét lereszeljük egy kivajazott, lisztezett tepsibe (20X28 cm). A tölteléket ráterítjük, majd a maradék tésztát is ráreszeljük. Közepes lángon sütjük.
Sütés után díszíthetjük reszelt fehércsokival.
Az alapreceptet a webcuki.hu-n találtam, én csak az ízesítésén variáltam.
Elkészítés: A golyókhoz összegyúrjuk a szobahőmérsékletű margarint a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a kakaót, és kis diónyi gombócokat formálunk belőle. A gombócokat hézagosan lerakjuk egy margarinnal kikent, liszttel megszórt tepsibe. A masszához egy csipet sóval felverjük habnak a tojásfehérjéket. A massza többi alapanyagát jól összedolgozzuk, végül hozzáadjuk a keményre vert tojáshabot. A masszát a tepsibe tett golyók közé folyatjuk, és 200-220 fokon megsütjük. Kihűlés után kockára vágjuk, és porcukorral megszórjuk.
A rövid történet annyi, hogy nemrég a tesóm készített pudingos csigát, ami tulképp nem más mint pudingpor, tojás, meg egy kis ez meg az, vagyis nincs benne liszt..Ezt szerettem volna..Le is adtam Julikának hogy ezt fogok csinálni, de a próba sütés rettenetes lett..Ehető, de esztétikailag egy nagy nulla..Ezért elkezdtem receptet keresni a neten..és találtam olyat, aminek a lényege, hogy kalács tészta az alap..De ami oda volt írva kalács tészta az nem tetszett, és mivel nekem/családnak/ismerősöknek a Limara féle fonott kalács nagyon bejöttezért én ezt vettem alapnak..Tehát a recept:
Pudingos csiga - Limara+Gabye+ netes turkálás
Fonott kalács:- (ideteszem, hogy ne kelljen keresni)
500 g kenyérliszt, 50 g cukor, 1 vaníliáscukor, 2 tojás, 1 tojásfehérje, 250 ml tejszín, csipet só, fél csomag élesztő.
Ebből a gépben tésztát dagasztottam, majd kelesztettem..
Közben elkészítettem a pudingot:
1 csomag főzős pudinghoz 4 evőkanál cukor, és csökkentett tej, én kb. 4 dl-el készítettem..(mert különben nagyon híg a puding és nem lehet felcsavarni a tésztát elég szorosra)
A tésztát kinyújtani, megkenni a kihűlt pudinggal és beigli módjára feltekerni..Kb. két ujjnyi vastagra felszeletelni, tepsire tenni..Utána kb. 40 perc kelesztés, lekenni a maradék tojás sárgájával, majd 180 fokon légkeveréssel sütés..
Szalámis muffin-Korpádi Péter-Patyi Árpád: Muffinok c. könyvéből:
20 dkg finomliszt 15 dkg szalámi 1 piros színű paprika (én pritamin paprikát tettem bele) 1 gerezd fokhagyma 1 csokor tavaszi hagyma ( én egyszer metélő hagymával, egyszer pedig az újhagyma zöldes színű részével csináltam) 1 tojás 2 dl tej 0,5 dl olívaolaj 3 teáskanál sütőpor oregánó,őrölt fekete bors, só
A paprikát és a szalámit kis kockára vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott tavaszi hagymát és a zúzott fokhagymát. A keveréket sóval, borssal, oregánóval ízesítjük. Egy tálban összekeverjük a felvert tojást, belekeverjük az olívaolajat és a tejet és hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Az egészet simára keverjük, majd beleforgatjuk lazán a szalámis keveréket. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra és kb. 20-25 percig sütjük a muffinokat.
A krémet kétfelé osztjuk, felébe 2 evökanál kakaót, másik felébe 2 cs. vaniliás cukrot teszünk. Az alsó lapot barna krémmel, a felette lévőt fehérrel töltjük. A tetejére csokimázt öntünk.
Elkészítés: A margarint először magában, majd a cukorral keverjük habosra, azután a tojást is beledolgozzunk. A lisztet, a zabkorpát, a csokoládét, a sütőport és a sót összekeverjük. A margarinos masszához adjuk, és a tejszínt is beleöntjük. Vízbe mártott kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsire csak 4*4 halmocskát rakunk, nehogy elterülve összetapadjanak. Előmelegített sütőben a közepesnél nagyobb lánggal (200 fok, légkeverés 180 fok) kb 12 percig sütjük. Ha kihűlt, száraz, hűvös helyen tároljuk. Fémdobozban 2-3 hétig is eláll.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd ketté osztjuk.
Töltelék: 1 nagy vagy 1,5 közepes üveg meggybefőtt (vagy 1 kg kimagozott friss), 1 cs. vaníliás pudingpor.
4 dl meggylével felfőzzük a pudingport, ízlés szerint cukorral ízesítjük. Én 2 ek. gyümölcscukrot tettem hozzá. Ha langyosra hült, belekeverjük a lecsepegtetett meggyet is.
Míg hül a töltelék elkészítjük a tésztát, majd közepes méretű kb. 25x35 cm-es tepsit kivajazunk, az egyik tésztát beleterítjük, megszórjuk zsemlemorzsával vagy kekszmorzsával, rásímíthuk a tölteléket, befedjük a másik lappal. Villával megszurkáljuk. Tojásfehérjével lekenjük, villával hullámokat rajzolhatunk rá. 200 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Aki édesebben szereti tetejét porcukorral megszórhatja.
Margit tészta /tojás habos süti,találkozó / Bogi mamája recept szerint
60dkg liszt,
20dkg zsír,
15dkg cukor,
4 tojás sárga,
1 sütő por,
ezt az egészet tejjel össze gyúrni és 3 lapot sütni belőle!!!!!
Töltelék:
20dkg margarin,
25dkg cukor,
kakaó tetszés szerint ezt krémmé össze keverni,
1 lapot a fenti tésztából apró darabokra törni,1,2dlrum,2dl tej rá önteni a tésztára és ha meg puhult a krémbe kavarni.
Tojás hab a tetejére, a4 tojás fehérjét 25dkg,cukorral csipet citromlével GŐZ FöLöt keményre kavarni!
Csokival a tetejét meg szentelni.
JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ !
Megígértem, hogy felteszem a pacsni receptet. Ezt azt ízt és formát kerestem már nagyon régen.
Talán emlékeztek jó egy éve elkezdtem megkeresni gyeremekkorom pacsniját. Nem olyan rég rátaláltam 2 receptre. Az alábbi az ami nekem a múltat idézi a jelenben.
Pacsni /Magyar Pékek fejedelmi rendje lapjáról
A pacsni érdekes technológiával készülő hagyományos, magyar sütemény.
Sajnos egyre kevesebb lehetőség van a pékségekben a kézi gyártásra és a vásárlók sem tudnák megfizetni. Néhány pékség próbálkozik gépi osztással pacsnit gyártani, ami azt eredményezi, hogy a zsiradék elkenődik a tésztában, nem alakul ki a ropogós, enyhén leveles szerkezet.
Több olvasónk kérésére közlöm a pacsni készítését. Hozzávalók: Az összetételt dkg-ban adom meg. Kb. 10 db lesz belőle. Búzaliszt (BL 55): 20,5 dkg, élesztő: 1,5 dkg, só: 0,15 dkg, cukor: 2 dkg, margarin, vagy vaj: 3,5 dkg (0,5 dkg a dagasztáshoz, a többi fagyasztva a reszeléshez), tej 1-1,5 dl.
Készítése: A szokásosnál lágyabb (nagyon lágy) kelt tészta készül: élesztő kis cukorral felfuttatva, liszt szitás után az anyagokkal alaposan kidagasztva. A vajat, vagy margarint (vagy inkább vajat) kőkeményre fagyasztani. Ha a tészta duplájára kelt, a zsiradékot a tésztába reszelni (káposztareszelővel, vagy nagyon vékony nyílású gyaluval), óvatosan eldolgozni, úgy, hogy ne kenődjön el. Ha megkelt, megmarkolni és a mutató és hüvelykujj között kis labdacsokat szakítani. Vajazott sütőlemezre rakni, jó távol egymástól. 10-15 perc múlva hagyja magát nyújtani. Ekkor két kézzel piskótához hasonló alakra széthúzni. A nagyon szétszakadt rétegeket középen összecsípni. További 20 percet keleszteni és gőzzel telített sütőben megsütni.
Habosra keverjük a vajat a porcukorral, és a tojássárgájával. A sütőport, a lisztet és a tejfölt összekeverjük, és hozzáadjuk a vajas krémhez. Hűtőszekrénybe tesszük a masszát, és egy órán keresztül pihentetjük.
Eközben elkészítjük a tölteléket. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a porcukorral, és lassan beleszórjuk a darált diót.
A tésztát kinyújtjuk fél cm vastagra, majd egy mini kuglófformával kiszúrunk belőle lapocskákat. A többi formát kivajazzuk, és beletesszük a kiszúrt lapokat. A tészta közepébe apró lekvárhalmokat helyezünk, a legjobb, ha áfonyalekvárt használunk, de bármelyik más is megteszi. Erre kerül a diós töltelék, darabonként 1 evőkanálnyi.
190 °C fokos sütőben 10-15 percig sütjük. Vigyázzunk, mert könnyen megéghet.
Ez a szósz kiválóan illik fagylaltok, gyümölcsös krémek, parfék, pudingok, friss gyümölcsök további ízesítésére, esetleg tejszínhabbal kiegészítve. Hozzávalók: • 20 dkg barna cukor • 10 dkg vaj • 1 evőkanál glükózszirup (helyettesíthető vegyes virágmézzel, de el is hagyható) • 1,5 dl tejszín Egy serpenyőbe szórd bele a barna cukrot, adj hozzá 10 dkg vajat és egy evőkanál glükózszirupot. Forrald szirupossá az egészet, majd amikor bugyborékol, vagyis felforrt a massza, önts hozzá kevés tejszínt. Kevergesd, és hagyd ismét felforrni. Langyosan vagy lehűtve tálalható
Karamellás keksz
Hozzávalók: • 60 dkg liszt• 1 csomag sütőpor• 12 dkg margarin• 1 tojás, 8 dkg porcukor• 15 dkg kristálycukor• víz Karamellizálj 15 dkg cukrot egy serpenyőben, amikor megolvad, adj hozzá kb. 1,5 deci langyos vizet. Ekkor a cukor hirtelen darabossá ugrik össze, kevergesd és melegítsd tovább, amíg ezek a karamelldarabok felolvadnak teljesen. Ezt a szirupot tedd félre hűlni. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a porcukrot, a puha margarint és a tojást. Ezt a masszát dolgozd össze a karamellsziruppal jó alaposan. Néhány órára pihentesd a hűtőszekrényben, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki vékonyra, és formákra szaggatva süsd meg. Előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt elkészül
TEJKARAMELLA-Puding
Hozzávalók (kb. 6 kisebb adagnyi): • 8 dkg vaj• 18 dkg barna cukor (ehhez a főzésmódhoz mindenképpen barna cukor kell!)• 2 dl tejszín• 4 dl zsírban gazdag tej• 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 kiskanál eszencia• 1 egész tojás• 1 tojássárgája• 3 lapos evőkanál kukoricaliszt• egy csipetnyi só Egy nagy lábosban olvaszd össze a vajat a barna cukorral és egy csipetnyi sóval. Kevergesd és melegítsd addig, amíg a cukor már nem kristályos, és felolvadt. Közepes hőmérsékleten sűrítsd be. Ekkor kisebb adagokban öntsd hozzá a tejszínt, úgy, hogy minden egyes adag után keverd át. Majd add hozzá a tejet is. Az egész tojást, a tojássárgáját és a lisztet keverd össze egy kézi habverő segítségével. Ebből egy nagyon sűrű massza lesz, ezt hígítsd fel 10 evőkanálnyi langyos karamellás tejjel. Elegyítsd, és öntsd vissza az egészet a karamellához. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd addig, amíg elkezd bugyborékolni, ekkor csökkentsd alatta a lángot, és még egy-két percig, sűrűsödésig főzd tovább. Öntsd kisebb hőálló tálba vagy francia szufléformába. Hagyd lehűlni, majd néhány órára tedd be a hűtőszekrénybe
SULT VANILIAKREM KARAMELLEL
Hozzávalók 4 személyre A vaníliakrémhez: • 4 tojás• 5 dl zsíros tej felmelegítve • 1 kiskanál vaníliaeszencia • 16 dkg cukor A karamellhez:• 16 dkg cukor • 1 kiskanál citromlé 4 kisebb hőálló szufléforma. A vaníliakrémhez a tojásokat és a cukrot egy robotgép segítségével verd fel, majd ehhez apránként csurgasd bele a meleg tejet, keverd össze, és szobahőmérsékleten tedd félre hűlni.
Készítsd el a karamellt:
Egy lábosban olvaszd fel a cukrot a citromlével együtt, egészen addig, amíg barnulni nem kezd. Vedd le a tűzről, és egyenletesen oszd el a szufléformák alján. Néhány percig hagyd hűlni és keményedni. Közben melegítsd elő a sütőt 180-200 fokra. A tojásos masszát öntsd rá a karamellre, és a formákat tedd bele egy nagyobb sütőformába. Ezt a sütőformát öntsd fel annyi meleg vízzel, amennyi a beleállított kisebb formákat kétharmadrészt ellepi. Vízfürdőben főzd 25-30 percig. Az edénykéket ebben a vízfürdőben hagyd még néhány percig hűlni, majd vedd ki, és szobahőmérsékleten hűtsd, majd tálalásig tárold hűtőszekrényben. Tálaláskor egy kés segítségével lazítsd meg a széleit, és fordítsd ki fejjel lefelé a formából, hogy a karamell kerüljön felfelé.SULT VANILIAKREM_KARAMELLEL
Lanykak, ittvan egy reci a Ramatol.Ez hasonlit a Mi oldalunkon levo tejfolos kekszeskehez. Ma kiprobalo+ foto is lesz.
Kekszes-almás sütes nelkul/RAMA-reci/
A tésztához:
50 dkg háztartási keksz (ha lehet, akkor szögletes forma)3 csomag főzni való vanília ízű pudingpor (12 dkg)20 dkg kristálycukor (méz is lehet)8-10 evőkanál víz8 dl víz1,25 kg alma
A tetejére:5 dkg Rama sütőmargarin4 evőkanál porcukor4 evőkanál keserű kakaópor
Elkészítése:Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, 8-10 perc alatt puhára főzzük (ha mézzel készítjük, akkor azt a már puha almához keverjük).Közben a vanília ízű pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy kb. 28 x 23 cm-es tepsi alját keksszel kirakjuk (ritkán lehet négyszögletű kekszhez jutni, ezért a hagyományos kerek is jó hozzá, amit szintén a tepsibe rakunk, az üres helyekre pedig kis darabokat tördelünk belőle). A meleg almakrémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül (kerek kekszek esetén az üres területeket tört darabokkal kitöltjük). A kakaóport a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tűzről levéve a margarint hozzáadjuk, majd ezt a mázat a sütemény – pontosabban a keksz – tetejére kenjük. Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik egy kicsit, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Tedd keverőtálba a mandulát, fokhagymát, morzsát, meg a füveket, lazítsd fel egy kis olajjal. Dolgozd össze és irgalmatlanul tömjél meg minden articsókát, ültesd őket szorosan egymás mellé egy tepsibe. A maradék tölteléket szórd a tetejükre, locsold meg őket bátran olívaolajjal, öntsd alájuk a bort. Szakíts egy megfelelő méretű sütőpapírt, nedvesítsd be, morzsolgasd meg a csap alatt, takard le vele az articsókákat. Dugdosd be a papírt a tepsi szélénél. Süsd az előmelegítet sütőben 30 percig, majd vedd le a papírt és még további 10 percig. Ezután tálalhatod hal vagy bármilyen hús köreteként.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit