Tésztához: 10dkg rama margarin 20dkg liszt 8dkg porcukor 1/2 csom. sütőpor 1db tojás Töltelékhez: 1 csomag vaniliás pudingpor 3 dl tej 3 evőkanál cukor 2 kis pohár tejföl 25dkg kimagozott meggy Öntethez: 1/2 lit. meggykopót lé 2 csom. tortazselé
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a margarint. Sima tésztává gyúrjuk, és egy kis időre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután 1cm vastagságúra nyújtjuk, és kikent sütőlapra tesszük. Külön megfőzzük a vaniliapudingot. A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt, és ráöntjük a tésztára. Ezután a tetejére szórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyet. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük 175C-fokon. A meggyléből és a tortazseléből megfőzzük az öntetet. Leöntjük vele a még forró süteményt, lehütjük és tálaljuk.
Egy kis edényben lassú tűzön olvasszuk egybe a csokoládét, a vajat, a sót és a vaníliát, állandóan kevergetve közben, hogy jól elkeveredjenek, majd vegyük le a tűzről. Most keverjük bele a mézet, a lisztet és a sütőport. Adjuk hozzá a tojásokat is, és jól verjük fel. Végül keverjük bele a diót, és az egészet öntsük egy kivajazott, kb. 22 x 22 x 5 cm-es tepsibe. 160C°-os sütőben süssük kb. 35 - 40 percig, illetve addig, míg a közepében vékony késsel, vagy kötőtűvel végzett "szúrópróba" azt nem mutatja, hogy jónak találtuk.
Tanácsok:
Hagyjuk lehűlni, mielőtt kb. 4 x 4 cm-es darabokra felvágnánk. Aki szereti, porcukorral is meghintheti.
A gyúrt tésztát összeállítjuk a hozzávalóiból, kinyújtva a tepsibe rakjuk. A tojások sárgáját kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a diót és a réteslisztet, és a tojások felvert habját óvatosan. Ezt a gyúrt tészta tetejére simítjuk és együtt lassan megsütjük. A krémhez a vanilia pudingport a tejben felfőzzük, ha kihűlt hozzákeverjük a Rámát. Ezt a kihűlt süteményre kenjük. Díszítjük kb. 10 dkg pörkölt dióval és csokimázzal amit rácsurgatunk.
Hallo lanyok! Ezt a recit egy masik NET-es oldalon talaltam. Nekem finomnak mutatkozik.
1 tojáshoz 3 dkg cukor, 3 dkg liszt (-kakaópor, dió, stb...) és 1,5 olv. lehűtött vaj
Az egész tojásokat a kimért cukorral habosra keverjük (mixerrel 10-12 perc) , majd az edény szélénél óvatosan belecsorgatjuk a vajat, végül beleszitáljuk a lisztet is.
Már régóta ezzel a módszerrel sütöm a piskótát, mindig sikerrel. Én vaj helyett jobban szeretem olajjal készíteni, 3 tojáshoz szoktam 1 ek. olajat tenni. Ha valaki biztosra akar menni tehet hozzá sütőport is, 5 tojásból készült piskótához egy teáskanálnyit.
Hullámos karamellás
30 dkg kristálycukrot megpirítunk.Felöntjük 1,5 dl forró vízzel és addig forralni kevergetve míg akaramell teljesen feloldódik a vízben.Ekkor hozzáöntünk 5 dl tejet,amiben elkevertünk 2 cs vaníliáspudingot és 2 tojássárgáját.Sűrűre főzzük,kihűtjük majd belekeverünk 25 dkg rámát.
Tészta : 2,5 dl vizet,12,5 dkg margarint,pici sót felforralunk,15 dkg lisztet beleöntünk,állandó keverés mellett sűrűre főzzük.Picit kihűtjük és robotgéppel egyenként belekeverünk 6 egész tojást.Ketté vesszük.
Olajjal kikent tepsibe 2 lapot sütünk belőle/ Megjegyzem én sütőpapírral bélelt tepsine tettem,így sütöttem és kíválón működött/
Nem kell megíjedni a tészta vékonynak-kevésnek fog tünni de sütés közben felfog púposodni.Kanállal kell szét kenni a tepsibe.Még melegen kivesszük a tepsiből.
Az egyik kihült lapra rákenjük a krémet,rá 1 cs Dr Oetker tejszinporból hab./Én tejszint tettem rá,hulalát/Rá a másik lap.Csokival megcsorgatjuk.
Elkészítés: Bekapcsolom a sütőt 175 fokra, majd előveszek egy nagy tepsit és kibélelem egy darab sütőpapírral. Ezután elkészítem a tésztát, méghozzá az egyik kedvenc tésztareceptemet, a génoise-t. Ehhez először megolvasztom a vajat, közben pedig habosra keverem a tojásokat a cukorral és a vaníliaaromával. Ahhoz, hogy kellően magas és laza tésztát kapjak, kábé 5 perc kitartó habverés szükséges a kézi robotgéppel. A tojáshabba belereszelem a citrom héját, aztán a lisztet összekeverem a sütőporral. Ezután előveszek egy szűrőt, és ezen keresztül három részletben beleszitálom a lisztet a tojáshabba - közben fakanállal óvatosan elkeverem mindhárom lisztadagot. Ha a tészta elkészült, a sütőpapírral borított tepsire evőkanállal 5 centi x 10 centis lapokat kenek belőle, melyeknek mindössze 5-6 perc kell ahhoz, hogy megsüljenek. Ezután a tepsit ráborítom egy olyan sütőpapírra, amelyre kevés lisztet szórtam, és ha a kis korongok kihűltek, leszedem őket a papírról, megkenem őket lekvárral, feltekerem, végül pedig fogpiszkálóval rögzítem mindegyiket. És hogy tökéletes legyen, azaz a kis repedések ne nagyon látszódjanak a tésztán, a kis tekercseket alaposan megszórom porcukorral.
PISKÓTA
Egy öt tojásból készülő piskótához először a tojássárgákat kell habosra keverni 10 deka cukorral. Ezután óvatosan hozzá kell keverni a tojásfehérjék felvert habját, majd pedig 10 deka lisztet, melyet előzőleg összekevertünk kb. fél teáskanálnyi sütőporral. Ezt aztán forró sütőben úgy 20-25 percig kell sütni. Hát ennyi, látod, nem nagy ördöngösség, és ezt az alapot aztán sokféleképpen lehet variálni: gyümölccsel megszórni, lekvárral vagy éppen csokikrémmel megkenni. Jó kísérletezést!
Teszta elkeszitese: Keverd ossze a lisztet,cukrot, vanilcukit es a sutoport jol, majd dolgozd el a kockara vagott vajdarabkakkaltesztanak.Jol osszegyurni. HA szarazabb lenne a teszta allaga akkor hozzalehet adni az eloirt vizmennyiseget hozza. Egy kozepnagysagu tepsit kibelelunk sutopapirral , es a tesztat egyenletes vastagsagban kisimitjuk benne. /rollni/
Sutesi ido: 20perc/180C
Ha megsult es kihult, elkeszitjuk hozza a tolteleket. Olvaszd fel a vajat, add hozza a kondenztejet, a cukorszirupot es a cukrot. Hevitsd forralasig es kevergetve forrald 5 percig amig egy suru masszat nem kapsz. Ezt ontsd a tesztara es gyorsan oszd el rajta egyenletesen. Tedd hutobe jol kihulni. 1-2 ora de legjobb 1 ejszakat. Masnap elkeszitjuk a tetejere a glazurt”. Olvasztd fel a pure csokit egy keveske vajjal vagy olajjal. Kend el egyenletesen a karamelos sutin. Majd a feher csokival ugyanigy, DEEZT azutan azonnal egy nagykanallal ugy kenjuk ossze hogy marvany hatast erjunk el. Hagyd megszilardulni utana. Ha kihult es minden kesz , vagjad kocka , de legjobb rombusz alakra. Jo etvagyat!
8 tojásból sütöttem piskótát a szokásos módon egy közepes méretű tepsiben, mikor kisült kb. 5 cm vastag volt a tészta.
Krém: 8 dl tejben felfőztem 2 cs. csokoládépudingot, adtam hozzá 6 ek. cukrot, kihűtöttem. 2 cs. gesztenyemasszát belekevertem, majd 3 dl keményre vert Hulala tejszínhabot is. Egy nagy csomag zselatint felfőztem 2 dl vízben, mikor kihűlt és dermedni kezdett, a tejszínnel váltakozva szintén óvatosan belekevertem a krémbe.
A kettévágott piskótát megkentem a krémmel, kiraktam lecsöpögtetett meggyel (nem fontos), majd ráraktam a piskóta másik felét is. Porcukorral megszórtam, kakaóval díszítettem. Másnapra lett igazán finom.
Azóta hallottam, hogy lehet kapni zseléfix port, amit nem kell főzni, legközelebb zselatin helyett azzal próbálom meg.
Dr. Oetker MesterkonyhaMézes-krémes aszalt meggyel Hozzávalók:Tésztához: 500 g liszt 150 g cukor 2 evőkanál méz 3 db tojás (közepes méretű) 2 tasak Dr. Oetker Sütőpor 70 g margarin Töltelékhez: 500 ml tej 100 g búzadara 200 g cukor 100 g sárgabarack lekvár 50 g aszalt megy (vagy egyéb aszalt gyümölcs) 250 g margarin Díszítéshez: Fél tasak (50 g) Dr. Oetker Decor Porcukor vaníliaízű
Elkészítés: A margarint, a cukrot, a tojásokat, és a mézet habüstbe tesszük, vízfürdőbe (vízzel félig telt edénybe) állítva habverővel, állandó erőteljes keverés mellett felmelegítjük (kb. 5 perc). Az így felmelegített masszát a liszttel és a sütőporral simára keverjük. Az elkészített tésztát 4 részre osztjuk, 15-20 percig hűtőben pihentetjük, majd lisztezett gyúródeszkán, egyenként jól kidolgozzuk, és tepsi nagyságúra nyújtjuk. A mézes lapokat előmelegített, közepesen meleg (kb. 135-150 C) sütőben kisütjük. A búzadarát tejjel, cukorral megfőzzük, amikor kihűlt, a margarinnal habosra keverjük és három részre osztjuk. A három mézes lapot megkenjük lekvárral, búzadarás töltelékkel és meghintjük aszalt meggyel. A lapokat egymásra tesszük, a negyedik lappal beborítjuk, enyhén megnyomkodjuk és hűtőben 30-40 percig pihentetjük. A felszeletelt mézes-krémest a vaníliaízű porcukorral meghintjük
Leírom Nektek az interneten talált "nosztalgia" őznyelv recijét.
Tészta: - 45 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 1 ek. ecet,
- 6 ek. víz.
Az összegyúrt tésztát 2 cm átmérőjű karikákra szabbatjuk, vékonyra kinyújtjuk, majd egyik oldalát kristálycukorba nyomkodjuk. Forró sütőben kisütjük. (emlékezetem szerint az alakja hasonlított a babapiskóta alakjára, csak két oldalt nem volt bemélyedés, hanem egyenes volt és nem volt cukorba mártva.) Sajnos nem tudom lerajzolni.
A sütemény magában is ízletes, de összeragaszthatunk két őznyelvet a következő töltelékkel: - 15 dkg margarin,
- 2 vaníliáscukorral habosra keverünk. Kevergetés közben cseppenként citromot adunk hozzá. (Citromízre nem emlékszem.)
Nelly azt mondta, hogy náluk lehet kapni csokisan. Arra gondoltam, hogy teszek bele kakaóport. Citromot nem tennék bele, mivel semmilyen cukor nincs benne csak a vaníliás, úgy sztem savanyú lenne. Vagy tényleg csak pár csepp.
Lanyok, a csoki sima "fekete"pure csoki, Pl: megmaradt husveti stb es minimum 40dkg! szukseges. En nem tudok sporolni az ilyenekkel, ovatossagbol en extrat teszek hozza.
HOZZAVALOK: Teszta: Tobbfele valasztasod lehet! Piskota 8 tojaspol + egy kicsi sutopor. Babapiskotabol LIDL! 2xcsomaggal!+turelmes kirakosgatassal teszta gyanant, VAGY TE magad krealt muffin teszta 2x-es adag! ES tortaformaba megsutve 26cm atmeroju formaban, VAGY LIDL citromos muffin por /kesz mix/ NEEE csalodjatok bennem, mert nagyon keves idom volt En az utobbival keszitettem most kivetelesen! Nekem izlik biza! Ezt csak vegszukseg eseten tartogatom itthon amikor a vendeg 1/2 ora mulva beallit es nincs mas itthon. Amolyan elsosegely csomagkent mindig van itthon. Remelem megbocsatatok erte! A tesztat meg exraba gazdagitottam 1.1/2 citrom reszelt hejaval extraba.
Tehat 26cs-es kerek tortaformaba sutni a leirtak szerint.Ne barnuljon nagyon mert a muffin teszta amugy is torekeny es formara vagasnal megjobban torni fog.
Egy NAGY gombolyu teteju salatastal megfelelo magassaggal. Nekem egy muanyag atlatszo van, nagyon regi.Igen szeretem ezt. + alufolia!
EN toltelekem volt: 35dkg, margarin,5dl tej, 2 zacsko vanilias fozo Puding, 2 ek liszt , 1 vanilcuki, 3nagy citrom leve+1 Limune, 2 citrom+az 1 Limun reszelt heja. A citromle kicsavarasanal SZEDD ki a magokat! A husikaja ha belemegy NEM bajj igy csak finomabb es eredetibb lesz. A kozti " tesztakent extra toltesnek meg LIDL-es babapiskotat + higitas NELKULI narancsszorpit hasznaltam.
EZT a tortat 24 oraval az ajandekozas ill. koszontes elott keszitendo, mert ido kell hozza az allasahoz es az "osszeresehez". A diszitese is csak ezutan jon!
NO: keszitsd el a tesztat.Ha kihult, vagjad fel 3 szeletre . A tetejenek valo valamivel tobb mint 1/2 cm legyen, es az alja Kb 1cm. a kozepresz nemerdekes mert babapiskotat is hasznalsz tolteskent. A tesztat mindig elore keszitsd el , ki kell hulnie es mar formara vagas utan jon csak a krem elkeszitese.
Krem osseallitasa: A puha margarint keverd ki a cukor felevel+ a lereszelt citromhejjal es levevel. A pudingot keszitsd el a szokott modon+ 2ek extra liszttel. Csomomentes kell hogy legyen!A kesz pudingnak teljesen ki kell hulnie, csak ugy keverheted ossze a cukros margarinnal.Berakhatod egy kicsit a hutobe.
Formazas: A salatastalat kibeleled egy joval nagyobb a szeleken tulero alufoliaval. Teljesen elsimitod benne! A torta "tetejenek valo reszt csillagalakban szeletrekre felvagjatok es egyenkent szepen formasan a salatastal aljaba elosszatok.Erre 1 adagkrem jon kb:1cm vastagon. A babapiskotat egyenkent!-pillanatra belemartod a narancsszorpibe es egyenletesen elosztod a kremen.majd ujabb adag krem, utana a torta teszta kozepe, formara vagva ill. igazitva ha kell. Aztan ujabb krem es legvegul a tortateszta alja.EZT lefeded most folpack foliaval. Az alufolia szeleit rahajtod ovatosan majd a salatastalnal kisebb kistanyerat raksz ra + 1 kg nehezeket. En pl 1.1/2 kg kristalycukrot raktam nehezeknek. Majd 12ora kihutes a hutoben.
Megjegyzes: A kremet minden helyen egyenletesen osszatok el, NE maradjon levego kozte mert a vagasnal nem szep! A 12 orai hutes utan a salatastalbol egy nagy LAPOS tanyerra v talcara atforditod a tortat es OVATOSAN lehamozod rola az alufoliat.
Csokit olvasztasz goz felett /en mindig tobbet veszek, igy nemer meglepetes a "jukas"helyekkel/ + 3-4 g vaj. Ezt jol egybekevered majd athuzod vele a tortat. Kicsit hagyhatsz meg belole, ebbol a kezdobetut az unnepeltnek kiformazhatod. A megmaradt keveske csokit most egy altalad szilikonos sutopapirbol formalt tolcserbe rakod es egy pici lyukat vagsz rajt es tobbszor egymasutan rairod ugyanazt a kezdobetutut. Egy kicsit varhatsz a kozti idovel, mert a csoki igy dermed kozte-kozte, igy nemfolyik bele az elozo betube. Igy lesz reteges, "dimenzios ".
Aztan irany ujra a huto. Minimum 1-2 orat ajanlok. Vagas: eles! kessel. Nem ranyomassal hanem a kes "riszalt "mozdulataival.
NAGYON jo etvagyat hozza!! Lanyok, en a leirasnal mindig korulmenyeskedek EZ csak azert van hogy Nektek is jol sikeruljon!! Valoban egy NAGYON egyszeru torta, csak a formazas es a kihutes ami igazan idot vesz el. Nagyon sok sikert es hasznaljatok a TI kis fantaziatokat a diszitesnel. Keszitsetek "egyeni tortat, NE csak olyant amilyen az enyem. Pussz!!
Kelt tésztához: 450g finom búzaliszt, 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő, 1 csipet só, 60g lágy vaj vagy margarin, 250 ml langyos tej, 1 tojás (közepes méretű), 70g porcukor, 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor, fél citrom reszelt héja.
Díszítéshez: 1 felvert tojás (közepes méretű), néhány mazsola, kevés porcukor.
Elkészítés: A lisztben jól elvegyítjük az élesztőt és a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk. Lefedve, meleg helyen kelni hagyjuk, amíg kétszeresére megnő. Jól átgyúrjuk, és 10 részre vágjuk. Mindegyik darab 1/3-ad részét levágjuk a fejeknek, és kis darabot lecsípünk a farkaknak. A testnek megmaradt nagyobb részeket hengerekké formáljuk, a végeit levékonyítjuk, és mindkét végét kissé bevágjuk. A hengereket sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, megkenjük a tojással, és a végén a lábakat kicsit széthúzzuk. A fejeknek a darabokat csepp alakúra formázzuk. A csúcsos végénél mindegyiket bevágjuk, hogy füleket formálhassunk, és a testekre helyezzük a fejeket. A faroknak szánt darabokat golyókká formáljuk, és a testekre helyezzük. A fejeket és a farkakat vékonyan megkenjük tojással. A mazsolákból szemeket készítünk. A nyuszikat egy meleg helyen kelni hagyjuk, amíg harmadukkal nagyobbak lesznek. Végül a tepsit a sütő alsó felébe toljuk és a nyuszikat megsütjük. Alsó és felső sütés: kb. 190 fok (előmelegítve), Légkeveréses: kb. 170 fok (előmelegítve), Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve). Sütési idő: kb. 25 perc. Tálalás előtt a nyuszikat finoman megszórjuk porcukorral
Hozzávalók: 27 dkg liszt 3 dkg Dr. Oetker Gustin Étkezési keményítő 20 dkg margarin 2 db tojás (közepes méretű) 1/2 tasak Dr. Oetker Sütőpor 1/2 üveg (1 ml) citrom aroma 25 dkg kókuszreszelék
Elkészítés: A tojásokat a margarinnal először alacsony, majd közepes fordulatszámon géppel habosra keverjük. Keverőtálba tesszük és hozzáadjuk a többi nyersanyagot. Összegyúrjuk, majd 30 percig pihentetjük. Formába öntjük és 150˚C-on 35-40 percig sütjük. Díszítési javaslat: Dr. Oetker Decor Ét- vagy Duo Tortabevonót felolvasztunk, és ebbe mártjuk a kész süteményeket
Ismerősöm kézzel állítja össze. Én géppel 20 percig dagasztottam, utána 1 órát kell keleszteni, utána zsömit formázni belőle. 12 db zsemle lesz belőle. A tepsiben már nem kelesztettem, mert amúgy is túlkelt.
Ha a profik változtatnának benne szívesen venném.
Egy lábasba tedd bele a cukrot, a kakaót, a tejet és a margaint, majd melegítsd addig, amíg a margarin elolvad. Utána lehúzni a lábost a tűzről, add hozzá a mazsolát, az apróra tört diót és a rumaromát, majd keverd bele az apró darabokra tört kekszet is. 30 percig hagyd állni, közben többször kevergesd meg. Egy őzgerincformát bélelj ki folpackkal és a masszát nyomkodd bele. Tedd hűtőbe 2-3 órára, utána pedig szeleteld fel.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzá adjuk az édesítőt. Egyesével belekeverjük a tojások sárgáját is, és óvatosan beleforgatjuk a sütőporos étkezési keményítőt is, végül hozzáadjuk a vizet.
24 cm átmérőjű sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, elsímítjuk. A meghámozott almákat vastagabb cikkekre vágjuk, fahéjjal és az édesítővel összekeverjük és a tésztára rakjuk. A margarint kb. 1 cm-es kockákra vágjuk és a sütemény tetején elosztjuk. 200 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Ha kihült tetejét édesítőporral megszórjuk
Gépben hólyagos, fánktésztához hasonlóan lágy tésztát dagasztunk, elfelezzük, az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport, a másikba a mazsolát. Mindkettőt egy órán át kelesztjük. A világos tésztát olajos kézzel ellapítjuk, nem könnyű mert lágy a tészta, majd ráteszzük az ellapított barna tésztát is. Feltekerjük akár a bejglit. Csavarunk rajta néhányat, mintha egy ruha lenne, majd kikent nagy kuglófformába tesszük. Ismét kelesztjük, kb. 20 percen át. Sütőt 165 fokra melegítjük, majd a kuglófot kb. 1 órán át, tűpróbáig sütjük. Ha kész konyharuhával letakarva a formában hagyjuk kihülni, így több napig foszlós marad. Tálaláskor édesítőporral megszórjuk.
Fehér tészta: 5 tojás fehérje, 15 dkg cukor, 15 dkg kókuszreszelek, 2 ek. rétesliszt, fél csomag sütőpor, fél citrom leve.
A tojásfehérjét keményre verem, mikor félig kész, hozzáteszem a cukrot is, így keverem tovább. A kókuszreszeléket, sütőport, réteslisztet összeforgatjuk, majd óvatosan a tojáshabhoz keverjük, végül a citrom levét is belefacsarjuk. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsiben 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Addig elkészítjük a barna tésztát is az előzőek szerint.
A 10 tojás sárgáját habosra kavarjuk 20 dkg kristálycukorral (4-5 perc), hozzáadunk 1 cs. vaníliás pudingport, 1 cs. vaníliáscukrot, majd 3 dl tejet. Szüntelenül kevergetve sűrű krémmé főzzük, kihűtjük. (tetejére terítsünk egy darab folpackot, akkor nem bőrösödik be.) Ha kihült, apránként hozzákeverünk 1 cs. Rama margarint.
Összeállítás: A krém nagyobb részét a kókuszos lapra kenjük, tetejére tesszük a kakaós lapot, majd megkenjük a maradék krémmel. Csokoládéreszelékkel díszítjük.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit