A tejszínt elektromos habverővel a legkisebb fokozaton kell felverni, mikor ffélig kész, hozzáteszem a cukrot és a kakaóport, elég tovább addig verni, míg jól elkeveredik. Kettévágom a piskótát, és a krémmel megtöltöm,tetejét csokoládéval bevonom.
Barna tészta: Ugyanez csak 10 dkg liszt és 2 dkg kakaópor
Szokásos módon megsütjük a piskótát, úgy hogy mikor kész 1,5 cm magas legyen mindkettő. Mindkét lapot kettévágjuk, majd összeragasztjuk úgy hogy egy sárga, egy barna, egy sárga, egy barna. Tetejére súlyt helyezünk és néhány órán át állni hagyjuk. Ezután 1, 5 cm széles szeletekre vágjuk, minden másodikat megfordítjuk, és az oldalukat is összeragasztjuk lekvárral. Végül csokimázzal vonjuk be.
Ez az eredeti recept, ami nekem egyszerűen nem sikerült, így elővettem az én jól bevált vajas piskóta receptemet:
20 dkg vajat habosra kavarunk 30 dkg cukorral, 1 vaníliáscukorral, majd egyenként hozzáadunk 5 tojás sárgáját, majd 30 dkg lisztet, amiben elkeverünk 1 cs. sütőport. Végül beleforgatjuk az 5 tojás keményre vert habját is.
Barna tészta ugyanígy készül, de a lisztből 2 dkg-ot kakaóporral helyettesítünk.
Ezt az adagot a legnagyobb tepsiben süssük, majd a piskótát olyan széles csíkokra vágjuk, amilyen magas lett.
Ezt a receptet a fakanalnal talaltam, es bemasolom ide Nektek. Most Husvetra ezt keszitettem el es sutes nelkuli az elkeszitese. Nagyon finom es a formaja vegett is kulonleges. Egyedul az a hozzafuzni valom hogy fogyasztas elott 1 nappal kell nekiallni a keszitesehez, mert a hutoben kell "sulnie "24 orat. Jo etvagyat hozza, ha valaki kedvet kapna az elkeszitesehez. Puszi!
Csokis charlotte húsvétra
');
//-->
HOZZÁVALÓK:
30 darab babapiskóta 12,5 dkg főzőcsokoládé 5 dkg vaj 3 dkg cukor 4 tojás 1 csésze erős kávé
A mázhoz 15 dkg főzőcsokoládé 4 evőkanál tejszín
A díszítéshez apró tojáscukrok és reszelt csokoládé
ELKÉSZÍTÉS
1. A csokoládét kis darabokra tördeljük, lábasba tesszük, és hozzáadjuk a vajat. Vízgőzben addig főzzük, míg a csokoládé felolvad, közben simára keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, és fényesre keverjük. Egyesével belekeverjük a tojássárgákat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojásos csokikrémet levesszük a tűzről, és óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
2. Egy charlotte formát (vagy gömb alakú formát) alufóliával kibélelünk. Néhány babapiskótát kereszt alakban az aljára teszünk. A többi babapiskótát egyesével gyorsan megmártjuk a kávéban, majd a forma alját kirakjuk, és a szélein állítva körben is elhelyezzük, szorosan egymás mellé.
3. A tojásos csokikrémet a babapiskóták közé öntjük, egy sor kávés babapiskótával befedjük. A piskóták tetejére nagy, lapos tányért teszünk, erre súlyokat (például könyvet) rakunk. Másnapig hideg helyen pihentetjük.
4. A mázhoz az apróra tört csokoládét a tejszínnel együtt megolvasztjuk, és simára keverjük. Másnap a charlotte-ot rácsra borítjuk, és a mázzal bevonjuk. Amikor megszáradt a máz, tálra tesszük, kis tojáscukrokkal díszítjük, és reszelt csokoládéval megszórjuk. Az ünnepi menü látványos része a csokis charlotte. A csokoládé és a kávé "házassága" különleges zamatokat, ízharmóniát kínál. Mindig csak tálalás előtt borítsuk ki a formából!
Legalább 24 órával fogyasztás előtt készítsük el, hogy a formából szépen tálra tudjuk majd borítani!
Mindig vonjuk be alufóliával a formát, így szebben kivehető!
Vigyázzunk, hogy a babapiskótákat gyorsan mártsuk a kávéba (vagy más folyadékba), mert ha túlságosan eláznak, nem lesz szép a charlotte.
Amikor kiborítjuk (csak közvetlenül fogyasztás előtt!), grillrácsra vagy nagy tálra tegyük, és a fóliát nagyon óvatosan "hámozzuk le" róla!
Ezekből a gépben tésztát dagasztottam, duplájára kelesztettem, majd 6 darabba vágtam. Ezután minden darabot megsodortam, majd négyes fonással formáztam. Ismét kelesztettem, majd tojással lekentem és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütöttem.
Ha nincs kókuszvaj, akkor kókusztejporral is meg lehet csinálni, akkor a tejet kicsit megemelném, úgy 2,3 dl-re és 10 dkg kókusztejport tennék a tésztába, a vajat pedig 5 dkg-ra módosítanám.
Ebből tésztát dagasztani, mikor leáll a gép kivenni az üstöt és hidegre tenni 12 órán keresztül. Folpackkal letakarni. Másnap visszatenni a gépbe, amíg gombóccá szedi a tésztát. Ezután 20 dkg-ot visszatenni a gépbe az egész mennyiségből, majd a bevált kenyér receptjének a hozzávalóit hozzátenni. Majd 20 percig dagasztani. Utána kelesztőtálba tenni és 40 perc után formázni és a szokásos módon sütni. A gépben is meg lehet csinálni, csak akkor 20 dkg öregtészta helyett csak 10 dkg-ot tenni bele.
Limara jól bevált kenyere
-50 dkg BL-80-as liszt,
- 1,5 teáskanál só,
- 2 evőkanál csapott burgonyapehely,
- aszkorbinsav,
- 10 dkg kovász (helyette 20 dkg öregtészta),
- 2 dl víz,
- 0,7 dl tej,
- 1-2 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál cukor,
- 1 dkg élesztő.
(ami ugye krumplist jelent, csak azért írom így, hogy meglehessen különböztetni a többitől)
Ez tulajdon képpen egy módosított pompos tészta-több liszt, kevesebb élesztő-, de fordítva is nézhetjük, hiszen a pompos régen kenyértészta maradékából készült.
öklömnyi krumpli
40 dkg fehér vagy félfehér kenyérliszt,
10 dkg teljes kiörlésű búzaliszt,
10 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt
(de lehet a teljes mennyiség kenyérliszt, vagy a 20 dekányi mennyiség bármi egyéb liszt lehet pl. rozs),
0,5 dl krumli főzővíz,
0,5dl (meleg) víz,
3 ek. olíva olaj,
1dl joghurt,
1 ek só,
1 tk cukor,
késhegyni aszkorbinsav,
1 tk sikér (sejtán)--elhagyható
+ ha kell még 0,5-1 dl langyos víz (0,5 dl-ként hozzáadva
1/4 élesztő
A krumplit meghámozva felkockázva annyi vízben, hogy éppen ellepje megfőzzük.Leszűrjük (a vizet felfogjuk) krumplinyomón forrón áttörjük, tányérra rakva langyosra hűtjük.
Kis kitérő a krumpliról: Csak ún. öregkrumpli jó, mint minden krumplit tartalmazó tésztához, újkrumplival ne is próbálkozzunk. A krumplinak nem szabad se forrónak, se hidegnek lenni (hűtőbe véletlenül se rakjuk). A langyos hőmérséklet a jó. Érdekes módon a krumpli inkább "folyadékként" viselkedik ezért kell óvatosan hozzáadni a keverésnél a plusz vizet. Éppen csak annyit, hogy a tészta összeálljon (jó kemény legyen, később ellágyul és gyönyörűen megkel). Míg például egyes kenyértészták (pl. pizzatészta) jól tűri a fagyasztást, addig a krumplit tartalmazó étel erre alkalmatlan. (sohase fagyasszuk).
A forró krumlivízhez hozzáadjuk az olajat, a 0,5 dl vizet és a joghurtot és az 1 ek sót (a forró krumplivíz kellemesen fellangyosítja a többit is) ,közben egy tálban a liszteket, a sikért és az aszkorbinsavat összekeverem. A lé megy alulra a gépbe, rá a lisztes keverék, erre a langyos krumpli, az 1 tk cukor és végül az elmorzsolt élesztő. Normál programon (3 óra, dark, large) készítem. A keverésnél figyelem és ált. 2x0,5 dl langyosvizet még hozzá adok (csak annyit, hogy éppen összeálljon). Az utolsó kelesztés kezdeténél kiveszem (ilyenkor távolítom el a lapátokat--nem "pause"-olom le, mert csak pár pillanat az egész) átgyúrom egy picit hosszúkás formára igazítom és késsel hosszában jó mélyen bevágom. Visszarakom és a program lefut. Nálunk ez a kedvenc gépi kenyér.
60 dkg-os Fehér kenyér
40dkg BL-80-as kenyérliszt
1.4dl kefir
1.3dl viz
1kk étolaj
1 csapott kk. só
1 csapott kk. cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1/6 friss élesztő
Gépben sütőben is megsüthető finom kenyér. Ezt is itt olvastam,köszönöm!
Kisméretű teljeskiörlésű kenyérke
17.5dkg tönkölybúza lisz
17.5dkg tk. búzaliszt + ami a szóráshoz kell
2 ek. burgonyapehely
1.2 dl kefir
1.8dl viz
1kk. sikér
1dkg margarin
1kk só
3/4 kk. cukor
késhegynyi aszkorbinsav
0.9 dkg friss élesztő
gépben,és sütőben is süthető takaros kis cipócska,kb.40dkg .Én sima fehérkenyérprogramon sütöttem,ami 3 órás.
Ezt a receptet Margitka és Julika Állitotta össze köszönet érte!
Jól mekavartál, nem 0,7 LITER, hanem 0,7 DECILITER a tej, így a vízzel eggyütt 2,7 dl folyadék lesz! Persze ez is kovászfüggő, ha híg a kovász, akkor 0,5 tejjel kezdjél, és csak akkor tedd hozzá a többit, ha szükségesnek látod! Üdv
Szia Limara! Holnap szeretném megcsinálni a jól sikerült kenyeret, de nagyon soknak találom a 0,7 dl tejet. Létezik? A többi hozzávalóval az már több mint 1 liter. Légyszi válaszolj. Kösssszzzz!
Gépben 20 perc alatt tésztát dagasztok, majd átteszem kelesztőtálba és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztem. Ekkor kiborítom, a kezemmel gyengéden ellapogatom és feltekerem. Jénaiba teszem (ha kicsit lágyabb a tészta kitámogatom), majd kb. 40-45 perc után bevágom. Tovább kelesztem kb. 15 percig, de ez hőmérséklet függő. Ekkor langyos vízzel jó alaposan lespriccelem, majd hideg sütőbe teszem. 200 fokra állítom a sütőt és kb. 50 percig sütöm. Mikor kisül hideg vízzel azonnal lespriccelem, és boldogan hallgatom, ahogy pattogva cserepesedik.
Sziasztok Pékecskék!
Szini75, leírom Neked a csíkos keksz (zebra) receptjét, amire Limara is azt mondta, több mint valószínű, hogy ez az, csak én ezen a néven ismerem. Csíkos keksz Hozzávalók: - 2 cs Albert keksz (én háztartásiból csináltam), - 2,5 csomag csoki pudingpor (főző), - 1 dl kávé, - 8 evőkanál kristálycukor, .- 1 kocka ráma, - 2 evőkanál kakaó, - fél liter tej, - fél csomag kókusz. Ezt az egészet sűrű krémmé főzni, hogy elváljon a lábostól. Akkora alufóliát tépjél le, amekkora hosszúszúságúra akarod. Ezekután a fóliára szórjál kókuszreszeléket, de csak oda, ahova pakolod a kekszeket. A kekszeket egyenként kell megkenni és az előzőhöz hozzáragasztani. ! ! ! ! ! ! ! Most csak ezzel tudom érzékeltetni, így álljanak a kekszek, közte a krém. Kívülről is le kell kenni a krémmel és a kókuszba a fólia segítségével meghempergetni. Betekerni a fóliába, majd amikor kihűlt 1 napra a hűtőbe, hogy átérjen. Én még a mélyhűtőbe is tettem, mert egyszerre nem fogyott el ennyi. Ugyanúgy lehet kiengedés után használni. A felvágását meg sréen kell, vagyis /////////. Egyenesen nem oké. Jó étvágyat hozzá.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit