A hozzávalókat összegyúrjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, 1 órát pihentetjük. 2-3 mm vastagra nyújtjuk, derelyemetszővel 5-6 cm-es rudakat vágunk. A csíkokat megtekerjük, (úgy kell kinéznie, mint a fiúk csokornyakkendője) tojásfehérjével megkenjük, és sajttal megszórjuk. Aranysárgára sütjük. Sokáig eláll, ha el nem fogy.
Korpás kenyér (nem próbáltam)
- 380 ml víz,
- 2 ek. vaj,
- 2 ek. tejpor, (elhagyható)
- 2 ek. cukor,
- 2 tk. só,
- 100 gr. korpa,
- 450 gr. búzaliszt,
- 1 tk. élesztő.
A gépben elkészíteni, és megsütni. Ha úgy gondoljátok, hogy az arány nem jó változtassatok rajta. A masninál nem kell, mert az bevált recept.
Mély keverőtálba szórni a porcukrot, a kakaóport, a tejport, meg a sót. Szárazon összekeverni, majd a langyos vizet ráönteni. A margarint darabokban hozzáadni, és elektromos habverővel addig keverni, míg habos könnyű massza nem lesz. Végül beledolgozni a darált mogyorót, és jól zárható üvegbe beletölteni. Hűtőszekrényben sokáig eláll.
Jó munkát hozzá, ha van kedvetek megcsinálni. Üdv.: Elisabeth
10 dkg fokhagymás sajtkrém (vagy natúr sajtkrém és fokhagyma)
2-3 evőkanál tejföl
só és frissen őrölt fekete bors
1 csokor friss petrezselyem
1 evőkanál olaj
10 dkg szeletelt bacon
2 tojás
Elkészítés:
A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük. Közben: egy teflonos serpenyőbe beletesszük a szalonnaszeleteket, és 2-3 perc alatt megsütjük őket. Ebben a serpnyőben a kisült zsíron megsütjük a tükörtojásokat. Ha kész akkor kiszedjük a szalonna mellé, és a serpenyőbe belenyomjuk a sajtkrémet, hozzákanalazunk egy kis tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, és miután lehúztuk a tűzről, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet, majd a kifőtt tésztát. Az egészet egy nagy tálba tesszük. Tetejére rátesszük a kisült bacont és a tükörtojásokat.
Valamelyik nap itt hajnalban a receptjeim közt kotorásztam és rátaláltam az olasz ételes receptjeimre.
Nagyon szeretjük a tésztákat, de a túl sok paradicsomos dolgokat azért nem.
Aztán másnap kreáltam az itthon talált dolgokból egy kedvenc kaját, másnap is ugyanezt kellet készítenem, mert annyira ízlett a családnak.
Bazsalikomos fenyőmagos tészta
Hozzávalók: 6 személyre
50 dkg tészta
1 csirkemell
1 doboz fagyasztott bazsalikom (lehet friss is)
1 zacskó fenyőmag
5-6 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1 doboz főzőtejszín
parmezán sajt
bors
só
A tészta kifőzéséhez odatesszük a vizet a gázra.
A csirkemellet ledaráljuk vagy az aprítógépben pépesre vágjuk. Olívaolajon fehéredésig pirítjuk.
Miközben a húst kevergetjük a fakanállal, kicsit szétnyomkodjuk, mert hajlamos gombócokban összeállni. Borsó nagyságú gombócokra daraboljuk.
Sózzuk, borsozzuk.
A fenyőmagot megpirítjuk teflon serpenyőben(nem kell alá semmi, mert olajos), vigyázat hamar barnul.
Az aprítógépben vagy turmixban a fenyőmagot, a bazsalikomot, a fokhagymát, olívaolajjal összeturmixoljuk, öntünk rá főzőtejszínt és azzal is keverünk egyet rajta.
Majd ezt a szószt ráöntjük a húsra és pár percig főzzük vele. Ha túl sűrű lenne, lehet még egy kis tejszínt önteni hozzá.
Mire a szósz kész a tészta is elkészül.
Tálaláskor még reszelt parmezánt teszek az asztalra, mindenki ízlésének megfelelően szórja meg az ételét.
A fenyőmagot nem kell pépesre turmixolni, kicsit darabosan nagyszerű.
Sünisüti
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 4 tojássárgája, 3-4 evőkanál fekete kávé v.2 kanál nescafe (én többet tettem bele), 20-25 dkg babapiskota, tejszinhab, mandula
>br>Elkészítés: 1./ A vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük. Hozzáadunk 1-2 kanál nescafét (picit ki kell keverni vizzel) Folpackkal kibélelünk egy hosszúkás tepsit (püspökkenyérforma) A babapiskotákat megmártjuk feketekávéban (vízzel hígitott).2./ Lerakunk egy sor babapiskotát, rá egy sor krémet, majd ismét egy sor krémet, mig a babapiskota el nem fogy. a krémből maradjon annyi, hogy be tudjuk vonni a tortát vele. 3./ Hidegre tesszük pár órára (jobb ha egy napra) majd tálcára borítjuk a maradék krémmel bevonjuk. Tejszinhabbal is bevonjuk és kicsit piritott mandulákkal tüskéket nyomunk bele. (ez el is maradhat)
véleményem: én a krémbe nem tettem kávét, hanem vaniliát, így az ízek jobbak voltak. De bármilyen más izesítéssel is megcsinálható. A lényege hogy két színből legyen, mert akkor gusztusosabb.
én nem vontam be a tejszinhabbal, csak a saját krémjével, és nem szúrkáltam bele a mandulát, hanem megszórtam a tetejét vele.
ÁMOR SZELET
25 dkg margarint
fél tábla tortabevonót
1 cs. csokipudingot
2-3 ek. cukrot
2 dl tejet gőz felett felolvasztunk, majd 5-10 percig forrósítjuk. Belekeverünk mazsolát, kandírozott narancsot, durvára tört diót, és kb. 6 dkg összetördelt ostyalapot. Fóliával kibélelt őzgerincformába símítjuk, 4-5 órán át hűtőben pihentetjük.
Én nem győztem kivárni, hogy besűrűsödjön, beraktam a tálat mikróba, 1 perc alatt sűrű lett, utána kevertem bele a többi hozzávalót.
Elkészítési idő: kb.: 30 perc 1453 kJ/346 kcal /adag
Hozzávalók: • 12 dkg csokoládé • 20 dkg cukor • 3 dl tej, • 1/2 db vaníliarúd • 3 db tojássárga • 2 dkg liszt • 1 dl tejszín • 1/2 dl rum
Elkészítés: Egy habüstbe 3 dl tejet, a vaníliával, és az apróra tört étcsokoládéval felforraljuk, majd 20 dkg cukrot, a tojások sárgáját és a lisztet is hozzáadjuk, habverővel elkeverjük. Hozzáöntjük a csokoládés tejet, miközben állandóan keverjük, és gyenge tűzre téve forrásig hevítjük. A tűzről levéve hozzákeverjük a kevés cukorral felvert tejszínhabot, és kevés rummal ízesítjük. Kuglófokhoz, egyéb kelttésztákhoz (pl.:aranygaluska), de egyéb tésztafélék, zöldséges-, húsételek ízesítéséhez, díszítéséhez stb is használhatjuk
Arányában sok benne a cukor (pedig én sem szeretem édesen), de sajnos ebbe kell ennyi (ahogy a rengeteg kakaópor is), és mégsem lesz édes, hanem csokiízű.
Szóval, fogsz egy műanyag tálat, beleraksz 15 deka vajat/margarint, 25 dkg cukrot, 1 vaníliás cukrot. Be a mikróba kb. 1 percre, míg felolvad a vaj. Veszel kb. 4 dkg holland (jó fekete) kakaót, villával belekevered az olvadt vajas cukorba. Aztán belevillázol két tojást és a végén 10 dkg lisztet. Ez a massza 24 cm-es tortaformába kerül, 175 fok plusz légkeverésen előmelegített sütőben 16-18 percig sül, és nem tovább! Amikor kiveszed, a közepének rezegnie kell, a közepe és a belső réteg lágy marad, mintha krém lenne benne. Ez egy brownie-szerűség, 2-2,5 cm vastag.
Megkeresem az eredetit, és akkor majd beírom a receptesbe is. Ha a cukorból le akarsz spórolni, a kakaóból is vissza kell venni, meg szerintem a vajból is - én nem kísérletezgettem, mert nagyon ízlett, és mivel nem lehet túl sokat megenni belőle (mondom én, a csokimán!), kalóriamennyiségre sem olyan vészes.
Még annyi eszembe jutott, hogy egy nagy marék dió biztos nem árt a csokicsodának, de akkor vsz. hamarabb (15-16 p) kész lesz (más brownie-kba szoktam tenni, ebbe még nem próbáltam)
Azóta sem tudom, honnan van... de majd egyszer kiderítem.
Nem ilyen hosszú megcsinálni, mint a leírás, de az eredeti receptet írtam le nektek.
Pasta per pizza / Jamie Oliver/ olasz kaják
Hozzávalók:
800 g magas sikértartalmú fehér kenyérliszt
200 g finomra őrölt búzadara vagy erős fehér kenyérliszt
1 csapott evőkanál finom tengeri só
2x7 g tasakos szárított élesztőpor
1 evőkanál barna kristálycukor
Kb. 650 ml langyos víz
Egy tiszta felületen halmozd fel a lisztet a sóval összekeverve, és csinálj a közepén egy 15-20 cm centis mélyedést. Tedd az élesztőt meg a cukrot a langyos vízhez, keverd össze villával, és hagyd állni néhány percig, aztán öntsd a liszt közepén lévő mélyedésbe.
Fogj egy villát, és körkörös mozgással lassan keverd a lisztet a kráter belső faláról a vízhez. Egyre sűrűbb, kásaszerű massza lesz – folytasd a keverést, amíg fokozatosan az egész lisztet feldolgoztad. A mikor a tészta összeállt, és már túl kemény ahhoz, hogy a villával keverhesd, lisztezd be a kezed, és gyömöszöld labdává. Gyúrd a labdát előre-hátra, bal kézzel nyújtsd magad felé, ugyanakkor jobbal told el magadtól. Ismételd ezt 10 percen keresztül, amíg sima, rugalmas, puha tésztát nem nyersz.
Lisztezd be a tészta tetejét, borítsd be átlátszó fóliával, szobahőmérsékleten legalább 15 percig pihentesd. Ez után könnyen vékonyra nyújthatod. Oszd szét annyi gombócra, ahány pizzát akarsz készíteni – sok aprót vagy csak néhány nagyobbat; szerintem az a az ideális méret, ha ebből a tésztamennyiségből 6 pizzát gyártasz.
Ha jól akarod ütemezni a munkát, 15-30 perccel a sütés előtt kezdd csak kinyújtani a pizzatésztát. Amennyiben előre megcsinálod, tedd fóliában a hűtőbe, csak árt neki ha kinyújtott állapotban szobahőmérsékleten hagyod állni órákon át. Végy egy darab tésztát, szórd be a munkafelületet és a tésztát egy kevés liszttel vagy darával, majd nyújtsd kinagyjából kör alakúra kb. ½ cm vastagra. Tépj le egy megfelelő méretű alufólia darabot, kend be olívaolajjal, szórd meg liszttel vagy darával, és fektesd rá a pizzaalapot. Folytasd ugyanúgy a többi tésztadarabbal, aztán ha mindegyiket megszórtad liszttel, egymásra pakolhatod őket, majd beboríthatod az egészet folpackkal, és mehet a hűtőbe.
Amikor készen állsz a sütésre, melegítsd a sütőt 250 °C-ra (gázsütőnél 9-es fokozat).
Ekkor kell a feltéteket ráraknod az alaptésztára. Jusson eszedbe: a kevesebb több. Ha teheted süsd a pizzát gránitlapon a hagyományos sütődben. Ha ez nem lehetséges, akkor egyesével süsd a pizzákat rácsra helyezve, közel a sütő aljához.
( Ha sütőrácson sütőd, ügyelj, hogy ne legyen túl nagy, mert akkor nehezen kezelhető.) Süsd 7-10 percig, amíg aranyszínűre és ropogósra sül.
Megjegyzés:
Én mindent bedobáltam a robotgépembe, jól összadagasztattam. Utána beleraktam egy lisztezett tálba, letakartam, majd 15 perc múlva jó öklömnyi darabokat szaggattam, kihuzigáltam kb. körformára, majd még a szilikonos sütőpapíron kicsit széjjel nyomkodtam. Aztán rápakoltam a feltétet.
Nekem 12 perc kellet a sütéshez, de csak azért mert a sütőm csal 20 fokot és a 250 fok az csak 230 foknálam.
5 tojás sárgáját 10 ek cukorral és 4 ek vízzel habosra keverünk. Hozzáadunk 8 ek lisztet, 3 ek kakaót és ½ csomag sütőport, végül a 7 tojás keményre vert habját. Közepes tepsiben megsütjük.
Amíg sül a tésztánk, 3dl tejben 3 ek búzadarát megfőzünk (jó sűrű lesz) és kihűtjük. 2 tojás sárgáját 25 dkg margarinnal, 20 dkg porcukorral és 2 vaníliás cukorral kikeverünk, majd hozzáadjuk a kihűlt darát.
A kihűlt tésztán egyenletesen eloszlatjuk a krémet, majd a tetejét csokimázzal bevonjuk. Nagyon finom és mutatós sütemény.
A hozzávalókat összegyúrni, majd sütőpapírral kibélelt gáztepsibe széthúzkodni. (Elég lágy tészta, én széles pengéjű késsel szoktam „elkenegetni” a sütőpapíron.)
Tetejére
baracklekvár
20 dkg darált dió
25 dkg cukor
1 vaníliás cukor
4 tojás
A lekvárral a (nyers) tésztát megkenjük. A diót összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a 4 tojás sárgájával, majd hozzáadjuk a 4 tojás kemény habbá vert fehérjét. Ezt a masszát a lekváros tésztára halmozzuk. Közepesen meleg sütőben kb. 20 percig sütjük.
A csirkecombokat besózzuk és paprikás, borsos lisztben megforgatjuk. Kiolajozott tepsibe lerakjuk. Beterítjük vékonyra szeletelt vöröshagymával, majd a reszelt füstölt sajttal. A maradék lisztet összekeverjük a tejföllel, fokhagymával, sóval és a hús tetejére kenjük. Alufólia alatt sütjük fél óráig, majd a fóliát levéve pirosra sütjük.
A dióbelet durvára daráljuk és elkeverjük a felkockázott barackkal,a zabpehellyel, a liszttel, az élesztővel, a cukorral, sóval. A vajat a mézzel felolvasztjuk, hozzáadunk 1 ek. vizet, jól elkeverjük és az előbbi keverékhez öntjük. Összedolgozzuk és kb.8 cm-es kekszeket formázunk belőle, melyeket kivajazott tepsin 160 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütünk.
Én barna cukorral készítettem éskevesebbet is használtam (100g) és több vizet, habár így nem lett olyan ropogós.
Az elözök szerint járunk el.Külömbség a tésztára barackos gyümi darabos joghurtot rá felezett barackot rakunk ráöntjük a többi joghurtot tészta a tetejére megsütjük.
omlos tésztát gyurunk gyorsan a hozzá valokból én nagy torta formába rakom ezért dupla adagból csinálom atésztát.A tésztát hidegre rakjuk.
Almát kb 500g-1000g sütö forma nagyságától függöen lereszelem nagy luku reszelön megszorom fahéjas cukorral,állni hagyom.A tésztával kibélelem a forma alját oldalát villával megszurkodom,vakon elő sütöm 200fokon(sütöpapirt raksz a tésztára és teletöltöd a formát hüvejessel)kivéve megtöltöm a kinyomkodott almával tetejét cikcakos tásztával befedem megsütöm.
Hagymát megdinsztelni,zöldségfélét(sárgarépa vagy karfiol vagy karalábé vagy sütötök vagy fözötök brokkoli vagy foghagyma stb.)rászeletelni burgonyát picit megforgatni.Felöntjük vizzel megfözni izesiteni.Sárgarépát-borsikafüvel,fözötököt-kaporral,sütötököt-2 tyúkhúsleves kockával,karfiolt,karalábét-petrezselyemmel és zellerlevéllel.A megfött masszát összeturmixolni és tejszinnel vagy tejföllel gazdagitani,fözökeményitövel süriteni.
• 3 nagyobb tojás • 120 g finomliszt • 1 púpozott kávéskanál sütőpor • 1,5 dl tej • 1 csipet só • alma, banán, áfonya, juharszirup – ízlés szerint
Elkészítése:
Először is válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgájához adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a tejet, és kevergessük addig, amíg sűrű, sima tésztává nem áll össze. A tojásfehérjét a sóval verjük kemény habbá, majd egy laza mozdulattal forgassuk bele a tésztába.
Ha felforrósodott a teflon palacsintasütő, öntsünk bele egy adag tésztát, és süssük addig, amíg arany színt nem kap, és nem kezd el szilárdulni. És most jön a java! Az ízesítőket szórjuk a palacsinta még nyers oldalára, majd egy lapáttal fordítsuk át a másik oldalra. Az ízesítő szinte bármi lehet - banán, alma, áfonya, de ha valami sósra vágyunk, akár kukorica vagy bacon szalonna is. Addig süssük, amíg mindkét oldala szép aranyra nem sül. A végén meglocsolhatjuk juharsziruppal, de kenhetünk egy kis vajat is a tetejére.
Rögtön 2 adaggal érdemes kezdeni 3 minimano bereggelizi kis szülöi segitséggel.Isteni magyar juharsziruppal.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit