A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, ketté osztjuk, fél órára hűtőbe tesszük.
Töltelék: 30 dkg darált mák
kb. 20 dkg cukor (15 dkg-mal szoktam)
1/2 citrom reszelt héja
1 cs. mazsola (10 dkg)
2 db alma héjastól lereszelve
1/2 narancs leve (esetleg kevés tej)
Közepes méretű tepsit, kivajazok, lisztezek, beleteszem az egyik kinyújtott tésztát, rákenem a tölteléket, beborítom a másik tésztával. Megszurkálom, majd előmelegített sütőben 35-40 percig sütöm kb. 180 fokon. Sajnos nagyon-nagyon finom!
Jo reggelt! Lanyok, hol talalhato LIMARAM: Istani szeletjenek a receptje. Biztos "megint"vaksi" vagyok es nezem keresem a sorok kozott, kozben a szemem szurja ki?
A tojást habosra keverjük a vajjal (margarinnal). Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a kakaót, majd a tej felét. (alaposan kikeverjük) A lisztbe belekeverjük a sütőport. A sütőporos lisztet (részletekben) a masszához keverjük, majd hozzáadjuk a tej másik felét. Kikent (esetleg ki is lisztezett) tepsibe simítjuk és előremelegített sütőben közepes hőfokon kb. 30 percig sütjük.
Lehet hozzátenni, durvára vágott diót, mazsolát is. (Ebben az esetben a lisztből egy picit félreteszünk, abba forgatjuk bele a diót és a mazsolát, majd így keverjük bele a tésztába a legvégén.)
3dkg élesztő 50dkg liszt 25dkg margarin 2tojás sárgája 2dl tejföl 1dl tej só, pici cukor sajt
Langyos tejben egy kevés cukorral felfutatjuk az élesztőt. 50dkg lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzá adjuk a felfutott élesztőt 2 tojás sárgáját a tejfölt 1 deci tejet és egy kiskanál sót. Jó alaposan összedolgozzuk hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. 30percig a deszkán pihentetjük, ha kelt kisodorjuk és hajtogatjuk( 3ba hajtjuk majd ujra 3ba) így ujabb 20 percig pihentetjük majd újabb hajtogatás-pihentetés.3x kell hajtogatni pihentetni. Aztán a tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk, a tetejét rácsosra vagdossuk kb 3-4 cm-es pogiszaggatóval kiszaggatjuk, kivajazott-lisztezett sütőlapra tesszük , megkenjük tojássárgájával és megszórjuk reszelt sajttal. Érdemes pár percig itt is pihentetni akkor nem dől el. Nem túl forró, de előmelegített sütőbe tesszük és aranybarnára sütjük.
10 dkg margarint, 2 egész tojást, 15 dkg cukrot, 4 ek. folyékony mézet és 3-4 ek tejet gőz fölött összefőzünk. Ha langyosra hült, hozzáadunk 50 dkg lisztet és 1 kávéskanál szódabikarbónát. Síma cipóvá gyúrjuk, 4 felé osztjuk és legalább fél órán át pihentetjük. Egyenként vékonyra nyújtjuk, majd tepsi hátulján megsütjük 180 fokon kb. 8 perc alatt.
A tejet felforraljuk, beleszórjuk a darát, és sűrűre főzzük. Ha kihült hozzáadjuk a cukorral habosra kavart margarint, reszelt citromhéjjal ízesítjük.
A lapokat egyenként megkenjük lekvárral, majd krémet símítunk rá, egymásra helyezzük őket. A tetejét csokoládémázzal bevonjuk. Néhány óra állás után (másnap) szeleteljük.
10 dkg fruktóz, (130 g glukonett, v ízlés szerint más édesítő)
2 citrom reszelt héja és leve,
4 db tojás,
2 dl 1,5% -os tej,
6 dkg búzadara,
5 dkg mazsola,
16 szem ribizli. A puha margarint a fruktózzal és a tojássárgákkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citrom levét, héját, az áttört túrót, a tejet és a búzadarát, legvégül a keményre felvert tojáshabot. Kikent, lisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben, aranysárgára sütjük. Ha kihűlt, a szélét kirakjuk ribizli és mazsolaszemekkel. (A mazsolát el is hagyhatjuk).
Piskotatorta alap/24cm/ :Verjel fel 4 tojassargajat 35g cukorral, mig nagyon kremszeru lesz es suru. Utana verd fel a 4 tojasfeherjet egy picike soval jo kemenyre.A felveres kozben adjal meg hozza 55g cukrot, 2z vanil cukrot.Ontsd ezt a habmasszat a kremszeru sargajahoz amit keszitettel elozoleg es tegyel meg hozza 2 tk reszelt citromhejat.Szitalj raja 60g feherlisztet es 40g kemenyitot.EZT mind konnyeden egybekevered, DE vigyazz ossze NE tord a habot. Beleontod a mar elore sutopapirral kibelelt 24cm-es csatos tortaformaba.Tetejet simara elsimitod Es megszorod hantolt-lapjara vagott mandulaval. Egy 165C elomelegitett sutoben /kb/ 50 perc alatt kesz.Hagyd a tortaformaba kihulni!Ha kihult ovatosan kiszeded belole es a papirt eltavolitod.
Aztass be hidegvizbe 10 lap zselatint.Verjel fel egy tuzallo /gomb/ alaku talba 2db tojassargajat,100gcukrot, es 2dl tejet jo habosra.Kozben felteszel egy fazekba vizet fozni. Ha fol mar a viz, lejjebb veszed a gazt es a goze felett ezt a masszat addig kevergeted mig egy puding szeru massza nem lesz belole. Ekkor leveszed a tuzrol es a jol kinyomkodott aztatott zselatin lapokat feloldod ebben a puding masszaban.Hagyd ezt a zseletinos pudingmasszat hulni mig kezd egy kicsit kocsonyasodni.Kozben verjel fel 250ml tejszint ES 2db tojasfeherjet jo kemenyre.Ontsel minden masszat egybe,+ 3dl! suru tojaslikort. EZT MIND dolgozd ovatosan egybe.
A torta alapot ketfele vagod . A tetejet elosztva bevagod 8reszre, UGY hogy a szeletol befele 2cm-el kezded a vagasat a kozepeig. A szeleit NEEm vagod at!
Toltsd a kesz likoros massat a torta ALSO reszere/torta alap/ A kozepere! A torta also reszenek szeleit kihagyod, ettol kb par cm/1.5/csinalsz a kremes masszabol egy halmot/fel-gomb/. Ha ez kesz OVATOSAN rateszed a tetejet /nehogy szetszakadjon/ majd addig igazgatod mig egy szetnyilo csillag nem lesz. A szeleit az also es felso reszenek egyberakod mindenhol.ES a torta szeleteket ovatosan rasimitod a felgomb alaku kremre. IGY a torta kozepe/teteje/ szetnyilik mint egy csillag es a kremes toltelek is igy lathatova valik. EXTRABA meg tolthetsz JOSURU! tojaslikort a kozepebe is/csillagkrater/. Utana 4 orat a hutoben hagyod dermedni!
Talalaskor porcukorral hinted. A torta az alkohol tartalma vegett NEEEM ajanlott gyerekeknek!! Nagyon fini es mutatos torta.
A tészta hozzávalóiból közepes méretű tepsiben piskótát sütünk. Ha kihült rákenjük a krémet ( a tejet és lisztet sűrűre főzzük, ha kihül bele a többi hozzávaló). Majd a habhoz gőz fölött keményre verjük a tojásfehérjét a cukorral és a krémre kenjük. Tetejét megcsurgathatjuk csokoládéval.
A vajat serpenyőben felolvasztjuk, majd a cukrot, vaníliáscukrot is hozzáadjuk. Kis lángon kevergetjük, majd a csokoládét is felolvasztjuk benne. A tűzről lehúzzuk, a darált diót is belekeverjük, majd a tojások sárgáját is beleforgatjuk egyesével. A sütőporos lisztet és a tojások keményre vert habját is hozzáadjuk.
Kivajazott, lisztezett őzgerinc formába öntjük, és 170 fokon kb. 1 órán át sütjük. Ha kisült baracklekvárral megkenjük, ha megszikkad tortabevonóval bevonjuk, dióval megszórjuk.
4 egész tojást, 2 pohár (joghurtos) cukrot, 2 cs. vaníliáscukrot, 3 pohár joghurtot, 3 pohár grízt, 1 cs. sütőport, 3/4 pohár olajat, 1 tk. fahéjat, 10 dkg kókuszreszeléket kikeverünk, majd vastagon kivajazott tepsibe öntjük. Közepes tűznél addig sütjük, míg a teteje el kezd pirulni. Megszórhatjuk durvára vágott dióval, mandulával.
6 tojás sárgáját 25 dkg margarinnal és 20 dkg cukorral habosra kavarjuk. 20 dkg megolvasztott, kihűtött étcsokoládét is hozzáadunk. 20 dkg darált diót összekeverünk 10 dkg liszttel, 1 mk. őrőlt szegfűszeggel és fahéjjal, 1 csomag sütőporral. A 6 tojás fehérjét keményre verjük. A tojásos masszához adjuk váltakozva a keményre vert fehérjét, és diós lisztet.
Egy tepsit vakivajazznuk, lisztezzün, a masszát bele öntjük, 180 fokon tűpróbáig sütjük. Közben felmelegítünk 20 dkg sárgabarcklekvárt és a kisült tésztára kenjük. Ha megszikkadt, csokoládémázzal bevonjuk.
Egy nagy tepsit kivajazunk, lisztezünk, és az egyik cipót egyenletesen belereszeljük a nagylyukú sajtreszelőn. A túrótölteléket rásímítjuk, majd a másik tésztát is a tetejére reszeljük. 180 fokon kb. 35 percig sütjük.
A túrót gazdagíthatjuk apróra vágott gyümölccsel, meggy, barack, stb...
Vízgőz fölött felolvasztunk 10 dkg étcsokoládét, 6 ek. margarint, és 20 dkg kcukrot. Ha elolvad levesszük a vízfürdőről, kicsit hülni hagyjuk.
Hozzáadunk 8 dkg szeletelt mandulát (esetleg diót) 3 egész tojást , 3 és fél ek. (kb. 10 dkg) lisztet. A massza enyhén folyós lesz. Tortaformában 160 fokon kb. fél órát sütjük.
Vigyázzunk, ne süssük túl, kicsit tapadós maradjon, akkor a finom! Tejszínhabbal tálaljuk
Túrós: 25 dkg túrót kikevertem 3 ek. cukorral, 1 citrom reszelt héjával, 1 tojás sárgájával, majd a keményre vert fehérjével.
Sárgabarack: most lekvár, de idényben friss barack.
A megkelt tésztát 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd kettévágtam, úgy hogy mindkét csík kb. 23-25 cm széles legyen. Ezután kb. 8 cm-es csíkokra vágtam. Az egyik felére tettem a 3 tölteléket, majd a másik felét rátettem, a szélét aláhajtva. A töltelékek között a tésztát egy hurkapálcával összenyomtam, majd arra merőlegesen pengével bevágtam. Tojással lekentem.
Míg a sütő bemelegedett 180 fokra, addig újra kelesztettem, majd 13-15 perc alatt megsütöttem.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit