Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Sárgabélű görögdinnyét már vagy két éve nem láttam.Nosztalgiából a csupa zöld görögdinnyét kerestem évekig és csak 2-3 éve lehet több hekyen is kapni.Azt nem mondom, hogy finomabb, de " régen" csak ez volt.
A holnapi reggeli padlizsánkrém lesz a Keresztes zsömlével és paradicsommal, paprikával. Már alig várom, hogy reggeli legyen. Pedig nem vagyok éhes, mert most ettünk sárgabélű görögdinnyét és főtt kukoricát. Nagyon fincsi volt a dinnye. Üdv:Julika
Micsoda finomságokról írtok Ti itten! Imádom a levesben főtt csirkelábat! Pörköltet még nem ettem, de ki fogom próbálni!
Nagyon szeretem a csirkenya/liba/pulyka nyakából készült pörköltet. Ilyenkor, nyár idején tökfőzelékre föltétnek.
A tökfőzelék nálam a finomfőzelékkel kevert öszvér mű. Pirított hagymára és párolt zöldségre jön a gyalult 50-70 dkg-os kis tök. Héjával, magházával mindenestől legyalulva. Jó sok apróra vágott kaporrral, némi petrezselyemmel összepárolom, berántom s a végén öntök hozzá egy kevéske forralt tejet is.
A kacsasültet szeretem én is. Masala receptjével különösen finom lehet, de az igazat megvallva a kacsát túl drágának tartom. Mire megsül csak a töredéke az eredeti nagy husiknak. A házi nyuszival úgyanígy vagyok. Üzletben megvéve én nem tartom gazdaságosnak. Viszont házilag előállítva, ahol keveset kell a nevelésre költeni, mert sokminden egyébként is adott, ott szuper!
Margit, de régen ettem jó krumplis tésztát. Létezik egy utólagosan sütőben vagy serpenyőben piros-ropogósra sült változata
Nagyon jó ötletnek tartom, hogy többször is írnál menü javaslatot. Nekünk kiváltképp jól jön, mert aug.-ban 2 hétig "önellátók" leszünk. Egyébként csak hétvégén főzünk, mert isk.napköziből hozzukl az ebédet.
Ez a bábolnai sertéstokány nagyon jól hangzik! Köszi
A párom és én is szeretjük a körömpörit, kocsonyát, pacalt és társait. Én akrácsoynra vettem egész kacsát, inkább csak nagyon ritkán kacsacombot veszek azt sütöm meg lila párolt káposztával és krumplival. Na jó befejezem, emrt így 10 óra után egy kissé megéheztem. És én már ilyenkor nem vascsizhatok.
Ma megfőztem a chilis babot a fiam rendelésére.Kétszer evett belőle és egy adagot visz magával a munkába. 4dob. konz. bab és 2 dob. kukorica meg 7o dkg darálthús.Hatalmas adag, de csak így érdemes nekikezdeni.Holnap valami tésztát keresek a receptjeim között.
nyugodtan írd le milyen finomságokat készítesz, szerintem azért van ez a topik. Én spec. szeretem az ilyen lábas dolgokat. A körömpörköltet is, meg a csülköt pékné módra, meg a kocsonyát, pacalt (na jó, tudom, az nem láb, hanem gyomor). Tavaly, amikor még Angliában éltünk, elég nagy kihívás volt beszerezni a kocsonyának valót, de végül sikerült a helyi hentesnél megrendelni a farkat, körmöt, szívet (sajnos fül nem volt).
Az egész kacsát az uram hozta az Auchanból. Nem is mélyhűtött volt, de lehet, hogy a többi hiperben is van friss v. mélyhűtött. Az Auchanban is vmi 1100-1200 Ft volt kilója. Mi még a libát is nagyon szeretjük. Azt persze még ritkábban (Márton napon) eszünk, mert az általában tényleg nagy jószág, sokáig kell sütni.
Nem is tudom, hogy ide merjem-e írni amit ma főztem.
Csirkeláb pörköltet kb. 1kg cs.lábból.Nem tehetek róla, én szeretem! Ritkán lehet kapni olyat, ami tiszta és gusztosos. Mi a körömpörköltet is szeretjük./a gyerekek nem/
Nem vagyok őrült kacsa rajongó, mert nincs is kacsa.Egészben akkor szoktam sütni, ha a piacon lehet kapni ősszel, de nagyon drága. 5kg.-os kacsa 5oooft.És mi lesz belőle ha megsül?
a kacsátok nagyon jól néz ki. Biztos fini is volt Én szombaton sütöttem egy egész kacsát. Némi párolt vöröskáposztával és a kacsával sült krumplival isteni volt. Tudom, hogy nem az a kalóriaszegény étel így nyáridőben, de rengeteget szoptatok, ezért nincs gond az étvágyammal.
Ma megfőztem Batka sváb fokhagymalevesét. A 3,5 éves nagylányomat befogtam fokhagymát pucolni. Persze csak a kis kezével, nem késsel. De nagyon ügyesen lecsupaszította. Muszáj kisebb munkákat adni neki, mert nagyon unja magát a hosszú oviszünet alatt. A múltkor segített a karajt is klopfolni. Na szóval a fokhagyma levesre ma azt mondta, hogy ez iszonyú finom!!
Batka köszi a recit, erre gondoltam én is, ilyet ettem anno Ausztriában.
1/2 adagot csináltam s Kicsit módosítottam a recepten
Borecet helyett tettem bele egy kanálnyi Tokaji hárslevelűt, hegyes húsos érett (piros) erőspaprikát, egy nagyobb gerezd apróra vágott fokhagymát, apróra vágott kaprot és petrezselymet.
2 db vékony 1/2 szelet békebeli félbarna kenyérrel nagyon finom hűsítő-üdítő ebéd.
Ma úgy döntöttem, hogy kipihenem az elmult napok fáradalmait az ebédem pedig ez lesz:
GASPACHO (paradicsomos spanyol specialitás)
Hozzávalók: 1 lit. paradicsomlé, 1 közepes uborka, 1 kis fej hagyma, 1 paprika, 1 citrom leve, 1 ek. borecet, olívaolaj, só, bors. Elkészítés: Apróra vágjuk a hagymát, a paprikát, az uborkát. A paradicsomlét megízesítjük a citromlével, sóval, borssal, borecettel, olívaolajjal s közvetlenül tálalás előtt mindezt összekeverjük.
Tálaláskor tehetünk mellé felkarikázott paprikát, paradicsomot, hagymát, uborkát, kemény tojást, olajbogyót egy külön tányérban, s pirítóst, rozskenyeret.
Fontos, hogy a kenyéren kívül legyen minden jól behűtve.
A múlt héten is és ezen a héten is főztem kb.8 litert.A múltkor csak meggyből, most vegyesen.A fiam ezen él.A két lakli a meggylevesen majdnem összeveszett, hogy ki evett többet.
a cukkinit én is szoktam főzni, gyakran levest vagy hagymás rakott mindenfélét.A múltheti pl.
cukkini vastagabb karikára vágva, besózva,leöblítve, lisztbe forgatva és kisütve
ezt egy sütőbe is rakható edénybe tesszük egysorban
rászórunk szálasra vágott, párolt hagymát jó sokat, mert szeretjük /ezzel együtt elősütött csirke vagy sertés szűz is mehet rá/
só, bors, friss borsikafű /utánozhatalan/
paradicsomkarikák
leönteni tojásos besamellel vagy csak tojásos tejföllel
tetjére reszeltsajt /diétásan nélküle/
mehet a sütőbe, amíg összesül /ha hús nélkül van,hamarabb kész/
Kedvenceim változatlanul a tökfélék. A cukkini is tulajdonképpen tök. Bőven terem a párom kertecskéjében. Másik kedvencem a friss kapor.
A megmosott cukkinit sűrű késű univerzális szeletelővel hosszú keskeny szeletkékre felvágom s mint a gombát vajon (olaj, zsír) üvegesre megpárolom. Picit maradjon ropogós! Röviddel a a befejezés előtt egy csokor apróra vágott kaporral átforgatom. Kifőzött tésztára teszem. Ezeket a nagyobb sodrott/vagdalt/formázott tésztákat érdemes hozzá megfőzni. Hidegen fogyasztandó. Sajttal, túróval megszórva. Esetleg egy kis tejföllel nyakon öntve. A meleg kánikulai napokon különösen finom.
Hát látom Pékecskék, Ti nem kaptatok sokkot ettől a fűszerezéstől, mint a családom! Nem mindég szoktam megmondani nekik, hogy mit esznek, bár nagyon eddzetnek /így kell leírni? / mondhatók!
A hőség ellenére ma főztem kolbászoslecsót nokedlivel, fejtettbabfőzeléket füstöltlével, sütöttem kevert lisztből bucit és csokis, barackos kalácsot.Hű..hőség..
Na, képzeljétek, ez egy kenyér fűszerezése, amit sült malachoz sütöttem. Összepároltam hagymát, borsikafüvet, borsot és tettem bele még körömvirág szirmokat, levendulavirágot /nem sokat, mert erőteljes/.Ezt gyúrtam a tésztába.Éredekes volt, de kellemes összhatású. Nem mindennapra való!
Masalaa chilis bab hozzávalóiról küldött képet és egy fűszer-kavalkádról, de azt sajnos nem tudom, hogy mi, mert a kép címe valamiért érkezés közben csupa álombákommá torzult. Majd megkérlek Masala, hogy írd meg nekünk, hogy mi ez. Előre is köszönöm, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit