Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Ez teljesen érthető. Én pl. kalácsot soha nem próbálnék tk lisztből, de egyszer ettem Norbi tk tésztát, na azóta a kifőtt tésztákkal sem jutnak eszembe kísérletezni. A palacsintán viszont semmi nem érződik, csak a színe sötétebb, és az én gyerekeim már ezen meg barna kenyéren fognak felnőni. Tudom, hogy elég nehéz: az apám soha nem venne a szájába semmit, ami nem fehér vagy nem kolbász :-)
Szia batka! Próbálom egészségesen etetni a családomat, de nem minden áron.Van két kamasz fiam, sokmindenre vevők, de csak ha nem kötelező.Csináltam nokedlit és omlóstésztát tk. liszttel keverve.Mikor meglátták,hogy milyen szürke, hát elcsodálkoztak!Sokmindent kipróbálok, de semmi,nem kötelező, ezért aztán nálunk sok fura dolog megfordul a tányéron.A palacsinta eddig még megúszta a kísérletezést.
Egy hétéves Tefalom van, igaz, 34 centi átmérőjű, vagyis óriáspalacsintákat is lehet vele sütni, csak már kicsit megviselt a teflonja. Viszont nem tudom, ti mennyire szeretitek az egészségesebb kajákat, de az én férjem egyenesen kiköveteli. Utána persze néha kiderül, hogy nem jött be neki, de amit tuti, az a palacsinta 1/3 részben teljes kiőrlésű liszttel. Lehet édeset és sósat is (pl. füstölt sajtot a tésztájába). Nyersen kicsit keserű a korpa miatt, de kisütve tök olyan, mint a sima, fehér lisztes pali.
Szia masala! Lehet, hogy ez nem olyan nagy szám, de azért gondoltam, hogy ez furcsa lehet, mert anyukám, a szomszédom és mindenki, aki most még eszembe jut, mindenki úgy csinálja - a biztonság kedvéért, legyen szó villany- vagy gázsütőről -, hogy minden palacsinta előtt kevéske olajat tesz a serpenyőbe. Én kb. 1 ek-t rakok a tésztájába, valószínűleg megszokásból, mert nem tudom, mit tesz hozzá az állagához, aztán simán be a forró teflonserpenyőbe, aztán megfordítom, ahogy kell.
Ugye, ugye Örülök, hogy neked is bejött. Azt már meg sem merem említeni, hogy én a palacsintát olaj nélkül sütöm egy teflonserpenyőben. Ez nem teljesen lesz olyan, mint a hagyományos "strandos" palacsinta, de nekem megéri, hogy nincs az a borzalmas szag. És mivel már évek óta csak ilyet eszünk, teljesen megszerettük az ízét, és nem is hiányzik az olajíz.
Igen kipróbáltam a rántott hús sütőben sütését. Valóban finom, nem száradt ki a hús és semmi olajszag! Tepsi + szil.sütőpapír + 3-5mm -nyi olaj + hús szeletek. Kb: 30-40 perc alatt kész. Utána még maradt annyi olaj a papíron .hogy megsült benne a panírozott cukkini is. Finom ropogós lett. Érdemes kipróbálni! Ez után CSAK így fogok sütni, még a halat is.
Én egyszerű kis krumplis tésztát csináltam kolbásszal, meg húslevest (vasárnapi szokásunktól eltérően). Igaz, bográcsban slambuc néven biztos, hogy jobb lett volna a krumplis tészta.
tegnap vacsorára nálunk is rántott tök volt, amúgy nejlonzacsis panírozással és hozzá jó hűtött tzatziki.Igaz nem juhtúróval,hanem simával,de mindenkinek ízlett.Ha itt nem olvasom nálatok,eszembe sem jutott volna a tök mellé ilyet csinálni, pedig nagyon jó hozzá.
Ma pedig rakott kelkáposztát csináltam.Holnap semmit nem fogok főzni, mert a piacra akarok menni és lehet,hogy veszek olyat, ami nem halasztható.Szombaton meg nem leszünk itthon.
Superkeri, mitől száradna ki a hús, hisz olajban sül, csak kevesebben? Ez ízre tök ugyanolyan, mint a hagyományos, de én egy ideje évente kétszer sütök csak olajban, akkor is lángost. A cukkiniről nem tudok, azt sosem rántom, csak kevés olajon teflonserpenyőben á la natúr megsütöm, mint a padlizsánt. De ha olyan, mint a tök, akkor sem a sütőben sütném, mert forgatni kell, és túl gyorsan megsül ahhoz, hogy érdemes legyen felfűteni a sütőt. Kicsit lejjebb írtam, hogy a tököt nem szoktam rendesen bepanírozni, csak lisztes morzsába forgatom (lesózás után). Aztán kevés olajon (néhány ek), teflonedényben sütöm, félidőben megfordítom. Az olajat után kell tölteni, mert ez a három nagyon beszívja.
Mai ebédünk: natúr csirkemell,só,bors,olajos vajon kisütve,szinte teljesen.A megmaradt olajban 3db. negyedekre vágott hagyma, 3közepes karalábé jó ujjnyi hasábokra vágva, 1cs. új sárgarépa vastag ferdére vágva. Ezeket összepirítottam,kevés vízzel megpároltam+ provanszi fűszerezés /ill. amit szerettek/,só,bors.Kb. 3dl tejszínnel és ételsűrítővel besűrítettem +még kevés víz.A tetejére visszatettem a csirkemelleket, megszórtam kevés reszeltsajttal, és bedugtam a sütőbe, amíg a sajt rásült.
Én olyan lábasban szoktam csinálni, amit utána be lehet tenni a sütőbe. Így,ahogy van, lehet enni.Nekem kellett rizst is főzni hozzá, mert nagyétkű a három fiú nálunk.
A tejszíntől nagyon finom,de ilyenkor az új zöldségeknek egészen fantasztikus ízük van.A sűrítés olyan sűrű legyen,hogy már majdnem sok.
A tepsis krumpli nálunk is gyakori vendég. Ha tepsiben sül a hús, félidőben mindig kerül mellé krumpli és meg van a köret is. A rántott hús izgatja a fantáziámat, ugyan is utálom a lakásban terjengő olaj szagot! Nem szárad ki nagyon a hús? Mit gondoltok rántott cukkinit is lehet így sütni? Üdv. Superkeri
A tepsis rántott hús tök ugyanolyan, mint a hagyományos, a krumpli nem teljesen, de legalább 90%-os. Most lehet, hogy első hallásra hihetetlennek tűnik, de én az albérletbeli ócska gázsütőben (kizárólag forró és nagyon forró fokozat volt bennne...) is próbálkoztam a több szinten sütéssel, amikor még hírét nem hallottam a légkeverésnek - a lustaság vitt rá. Annyi volt a trükk, hogy mivel alulról ment a láng, nem egyenletesen sütött, és egy idő után meg kellett cserélni a két tepsit. Most már légkeverésesem van, most már nem cserélgetem, és három is befér (egy alulra, egy a rácsra, egy pedig a nagy gáztepsi, amit a sínbe lehet tolni).
Batka! Ennak a tepsis rántott húsnak mennyire hasonlít az íze a megszokott rántott húshoz?
Ezt a:"Ráadásul a melegben különösen előnyös, hogy a két-három tepsit egyszerre betolod a sütőbe, aztán kb. 45 perc múlva kiveszed, és lehet enni." dolgot, ugye légkeveréses sütőkre érted?
Az én tepsis krumplim egy kicsit a brassóihoz hasonlít, de a hús előkészítése olyan mint a Margité.A krumplit én külön szoktam megsütni a sütőben,úgy,mint Batka, és ezt keverem a húshoz a tepsibe.Így nem szárad ki és nem ég meg a hagyma.
Nnna, most a hízókúrázóknak egy turmix. Nem is igazán turmix, milk shake: vaníliafagyi (a legolcsóbb márkatermék is jó, sőt, a finom fagyit vétek beletenni), tejszín, tej, ízesítők (pl. cukrozott kakaópor, rumos kávé, gyümölcs). Jó sűrűre kell kutyulni.
Egyébként ismeritek a mindmegittát? Sok jó hűsítő italt találtok:
Mindmegitta
Az általánosban még azt sem tudom, hogy kezdjek válaszolni, de itt van egy jó ötletem, amit megosztanék veletek. Nálunk a tepsis krumpli, vagy tepsis hús a következőképpen néz ki.
Bármilyen húst csíkokra vágunk. Kisütött füstölt szalonna csíkokon durva kockára (kb 2-3 cm-es) vágott hagymát lepirítunk, majd amikor kész, akkor a hagymát és a szalonnát kiszedjük a zsírból. Ebbe kerül bele a csíkokra vágott hús, majoranna, só, bors és fokhagyma társaságában. Ezt puhára sütjük/pároljuk, mint a pörköltet. Akár maradék sült húst is fel lehet ehhez az ételhez használni.
Karikára szeletelt krumplit vagy nyersen vagy egy kicsit előfőzve elkezdjük egy tepsibe rétegezni. Egy sor krumplira kerül egy kis szalonnás hagyma és hús, majd addig lehet rétegezni, amíg tart a hely, vagy a türelem. A tetejére krumpli kerül. Ezt egy csipetnyi zsemlemorzsával finoman megszórva szép pirosra lehet sütni.
Én előfőzött krumplival szoktam csinálni, de ehhez minden egyébnek készen kell lenni, mert a krumpli, ha egyszer kihűl, akkor már nem igazán lehet továbbpuhítani.
Ez szándékosan egy tejfölmentes étel, hogy elüssön a szokásos rakott krumplitól, viszont nagyon finom hozzá, akár egy tejfölös uborkasaláta vagy egy jó kis kovászos uborka.
Nos, ez jutott eszembe Batka tepsis krumli ötleteiről, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit