Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Masala! Nálatok 9 napból áll a hét A "tejszínes csirkecombok sok hagymával"-ról mesélnél egy kicsit bővebben?
Szokimoki! Mostanában többen is almalekvároznak, azt hittem valami olyasmi, vagy kifőzött tészta valamilyen formában almával. Ezért kérdeztem. Az almás sütire emlékszem
A pipi falat a Manónak készült és ő szezám magot még nem szereti. Itt a lényeg a gyorsaság volt most.
Jaj szoktam én pepecselőst is, de most mindennek a gyorsaság az alapja.
Én imádom a szezám magot, meg legtöbb magot.
Na, a mi menünk az elmúlt és elkövetkező egy-két hétre (ömlesztve, de a sorrend nagyjából stimmel - csak ritkán főzök levest, azt ne nagyon keressetek, és kb. kétnaponta főzünk, aznapra meg másnapra): töltött paprika, zöldségleves sk. májgaluskával, parmezános-túrós spenóttal töltött leveles tészta, indiai típusú (csípős, fűszeres, szószos) hal és barna rizs és naan, bableves (lé nélkül :) túrós pogácsával, paradicsomleves és "pásztorpite", gombás pizza, rizottó vmilyen előre meg nem nevezett salátával, tojásos nokedli és salátalé, lencseleves (inkább lencsegulyás-szerűség), majonézes krumplisaláta és sütőben sült panírozott halrudacskák, sváb fokhagymaleves és fasírt rizzsel és csalamádéval, sárgaborsó-főzelék virslivel. Most semmi extra (különleges, munkaigényes) nem lesz, mert sok a dolgom.
Bezsa! Ha egyszer van türelmed, ezeket a falatokat be lehet rendesen is panírozni, a morzsában egy kis szezámmaggal. Nagyon finom az is Tulajdonképpen bármilyen rántott hús bundájába lehet szezámmagot tenni, próbáljátok ki, aki még nem ismerné, érdemes.
Először is köszönöm Masala a máglyarakás receptet!
Másodszor pedig, minden újítás tök jó, meg hát az ötletcsere lenne itt a lényeg, mert mint ahogy írottam volt, ami valakinek megszokott kaja, az másnak lehet újdonság!
Nálunk ma milánói makaróni volt a gyerekeknek, a felnőtteknek meg karalábéfőzelék amihez most a fagyasztóból sütöttem húsos palacsintaszerű virslivel töltött gezemicét. +almástésztát csináltam, + tortát, úgyhogy a mai napom a konyháé volt.
Nem tudom Szokimoki mit szól hozzá, de én is megosztom veletek, hogy ma fél tyúkból főzöm a húslevest. Tegnap pedig laska gombából főztem egy kis pörköltet és tojást ütöttem rá. A héten nem csapok nagy főzést a munkám miatt.
Kicsit elcsendesedett itt az élet. Limara a társalgóban tette fel ma akérdést, hogy mit is főzzön ma. Az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha beírnánk ki, mit főzött és evett aznap, ez a többieknek a másnapi főzéshez ötleteket adhatna.
Szokimoki, mint a topik házigazdája, mit szólsz hozzá??
Kicsit aktivizáljuk magunkat
Hogy jó példával járjak elől, ma: Lebbencsleves, zöldbabfőzelék sült kolbásszal.
A fokhagymát sokszor rakom rántásba, tényleg isteni illata van! Nagyon szeretjük a fokhagymát, úgyhogy én szinte mindenbe teszek. Talán csak a pudingba nem...
A darált, zúzott fokhagymát, ha picit megfuttatod egy kis olajon, akkor fantasztikus íze és illata lesz. Nem szabad pirítani, mert akkor megkeseredik.
Krémlevesekhez van egy nagyon jó levesbetét, a neve rántott borsó. A borsóhoz semmi köze , de nagyon finom. A felvert tojásba pici sót és lisztet kell keverni, annyit, hogy híg galuskatészta állagú legyen. Egy nagyobb lyuku szűrőn kell keresztülcsepegtetni forró olajba és aranybarnára megsütni. Rengeteg lesz már egy tojásból is, egyszeri étkezésre biztosan elég egy családnak.
Mi nagyon szeretjük a krémleveseket, úgyhogy ezen az oldalon is rögtön azokat kerestem. Fokhagymakrémlevest találtam a receptek között, de én másképp csinálom.
Szóval: nem pepecselek vele sokáig, akár fokhagymából, akár gombából, akár brokkoliból stb. csinálom. Húsleves és víz (kb 1/3-2/3 arányban) keverékében felrakom főni pl. a fokhagymát. Ha megfőtt összeturmixolom és tejszínes habarással beheberom. Amelyikhez illik reszelt sajtot is teszek bele. A fokhagymásba pl levesbetétként is azt teszek, kruton helyett. Nagyon fincsi, mikor a reszelt sajt a tányéron megolvad a forró levestől!!!
Persze sózni és fűszerezni izlés szerint lehet, de nem feltétlenül kell. A húsleves általában elég ízesítőnek. Én egyébként is nagyon kevés fűszert használok, még csak most ismerkedek velük. De a borsot végleg száműztem - kb 15 éve egyáltalán semmibe nem eszek.
Mennyi tejet használsz hozzá? Mennyi almát? A tojás sárgáját a tejhez teszed? Hány fokon sütöd? A tojásfehérjével kell még sütni? Bocs, de nekem ez eddig kimaradt az életemből.
Szia Szokimoki! Nálunk a máglyarakás akkor készül, amikor összegyűlik a kalács a fagyasztóban. Kakaós, mazsolás, mákos. diós,mindegy. Ugyanúgy beáztatom a tojássárgájás, cukros tejbe, mint a kiflit szokták. Margarinnal kikent tepsibe teszem, és jól összenyomkodom egymáshoz, a maradék tejet ráöntöm. Ebben egy recept biztos ad Neked támpontot, hogy mennyi tej és tojás kell, én nem szoktam mérni, de 5-6 tojást azért elhasználok, hogy legyen elég fehérje a habnak. Ezután is szabadon választott a készítése.A sorrend sem számít igazán.
Ha nem elég édes a kalács, akkor szoktam rákenni egy kis sárgabarack lekvárt. Erre jön a durvára reszelt, párolt alma. Nem kell sokáig párolni és lehet cukrot tenni rá, ha nem elég édes.Nem kell alá tenni semmit, úgyis levet enged. Ezt rákenem a kalácsra, teszek rá mazsolát, durvára tört, pirított / nem fontos/ diót.
Mazsola helyett, csresznye vagy meggybefőttet is tettem már bele, a dió ki is maradhat. Viszont most tettünk még bele csokoládédarabokat. Egy tortabevonó kockáit elosztottuk a tepsiben. Ez főleg melegen finom, de nálunk a csoki a lényeg!
Ezután betettem a sütőbe kb. 20 percre, hogy egy kicsit összesüljön. Ezután tettem rá a felvert tojásfehérjét, most lekvárral édesítve, de van, hogy csak cukrot teszek bele.
Szerintem a máglyarakás akkor jó, ha nem száraz. Az almát érdemes megpárolni , mert sose lesz olyan jó a sütőben sült, mint a párolt.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit