Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Nincs mit, remélem, most már összejön :-) hátha ebből is egy jóféle levelezés kerekedik, mint amiről meséltél a hazaúton. Ez az élesztőpástétom jó dolog, én vendégségben kóstoltam, és nem lehet megmondani, miből van, ha nem tudod! Egyszer kinéztem magamnak a Morzsálóból Mirza receptjét (jobbra alul a fórumozók linkjeinél van), de még nem jutottam el a megvalósításig.
fél csomag élesztőt kb. 2 dl vizben jól elkeverek, teszek hozzá két evőkanál zsemlemorzsát. só+pici bors, esetleg egy csipet vegeta. Jön hozzá egy egész tojás, és ezzel is jól elkeverem.
Egy kis fej vöröshagymát apró kockára vágok, kevés olajon megdinsztelem. Hozzáöntöm a fenti keveréket, és addig kevergetem, mig pástétomsürüségü lesz.
A chilis bab jöhet, nekem is van egy sajtos-magyarosabb, de mégis mexikói jellegű változat a la Frank Júlia, azt is nagyon szeretjük, de hátha van még más is - amit a gyerek szeret, nem lehet rossz :-) A sós kuszkuszváltozatokat is megköszönöm! Nem nyaralok sajna, a férjem utazik el, de ő is munkával tölti azt a hetet.
Masala, ez megvolt a gépemen text formátumban, pár éve lementettem az indexről. Ha szöveget szeretnél scannelni, van a Recognita nevű program, az nagyon jó, a többi nem nagyon ismeri fel a magyar szöveget, túl sokat kell javítani rajta utólag. Ha képként szeretnéd, akkor viszont nem tudod beilleszteni a fórumba, csak ha elküldöd Margitnak vagy feltöltöd valahová a netre.
Marika, a chilis bab az aszalt paradicsom felhasználása címszó alatt szerepel a "receptes fórum receptjei abc rendben" között. Én eleinte aszalt pari nélkül csináltam, és hát nem nagyon éreztem különbséget, mikor már lett aszalt paradicsomom. A fűszerezése lehet, hogy meglepően hangzik, de másnapra jól összeérik. Palacsintával vagy tortillával jó enni, a saláta szerintem hülyeség hozzá, de az eredeti recept úgy szólt.
Kérlek, ird le pontosan, hogyan készíted a tárkonyos-boros fokhagymát. Szeretném kipróbálni! köszi előre is!
Ma töltött paprikát főztem, de a húst kiegészitettem szójagranulátummal. Igy könnyebb.
Magamnak délutáni csemegére cukkiniből készitettem salátát. A cukkinit vékonyan felkarikáztam, kicsit megsóztam, borsoztam, és tefonban kevés olajon megsütöttem. Egy üvegbe raktam még forrón, és a rétegek közé nyers felszeletelt vöröshagymát tettem. Mikor kész volt, szeletekre vágott paradicsomot tettem bele, és egy kis garam-masala füszerkeverékkel megszórtam. Már el is fogyott! üdv. Marika
Sziasztok! Itt a hagyma városában mi is nagyon szeretjük a fokhagymát, a leves nállunk is kedvenc. Beírom a receptesbe én hogy csinálom, hogy legyen ebből is választék. Üdv
Szia Rabim! Azért a hasonló korúaknak hasonló emlékei vannak. Nálunk a tésztaléből hagymaleves készült ugyanúgy, mint a fokhagymából.
Ecetes fokhagymát én is szoktam eltenni, az enyém egyszerű, fehér kocsisborban fől és tárkony az ízesítése a többi mellett.A tetején szintén olaj van. Az idén nem teszek el, mert már két üveg megmaradt tavalyról és ezt nem lehet őrizgetni, mert megavasodik az olaj. Különben tényleg nagyon finom, érdemes eltenni, de ezt most kell, amíg fiatal a fokhagyma.
A fokhagymás ételeket mi is kedveljük. Gyerekkoromban mi gyúrtuk a tésztát, és ennek a főzővizét használta fel nagymamám a fokhagymás leveshez.
A fokhagymát apróra összevágjuk,és kevés zsiradékban megfuttatjuk, kevés pirospaprikát szórunk bele, és a tésztalével felengedjük. A sóval vigyázni kell, mert a tésztalé is sós. Azzal a tésztával tálaljuk, amit kifőztünk. A nokedli főzővize is jó.
A másik fokhagymás kedvencem a marinált fokhagyma.
Gerezdekbe szedünk, megtisztitunk fél kg fokhagymát, és lobogva forró sós vizbe rakjuk, 5 percig főzzük, majd leszűrjük, üvegbe töltjük.
Borecetből vízzel, sóval, néhány szem borssal, két babérlevéllel, meg csipet cukorral 3 dl kellemesen savanykás páclevet készítünk és ha van, tehetünk bele egy darabka gyömbért is.
Kis lángon 5 percig forraljuk, majd az üvegben lévő fokhagymára forrázzuk. Ha kihült, lekötjük és a hütőben legalább 1 hétig érleljük.
Ezután beleöntünk 2-3 evőkanál olajat, és még egy napig állni hagyjuk.
Spanyolországban leszürve kínálják minden frissen sült húshoz, halhoz ezt a különleges savanyúságot. A fokhagyma a főzés során elveszti illatát, de az ize finom. (F.N.Angéla receptje)
Ja, azt nem tudom, hogy ilyet ettél-e, ez nem olyan, mint a hagymakrémlevesek (pl. francia hagymaleves), tehát nem olyan sűrű, de nagyon tetszett, jól belelkesített :-) pedig nem vagyunk levesesek.
igaz, igaz! mindjárt bepötyögöm a fokhagymást a receptesbe. Talán életem első rántásos levese... és azt hittem, sok lesz bele, de nem, két alkalomra befaltuk ketten. Egy pécsi vendéglőben ettünk ilyet, és utána levadásztam a receptet, azt hiszem, a netről származik, de csak a hozzávalókat írtam fel, így már nem tudom megmondani. Amíg nem kerül bele a tejföl, elképesztően maró íze van, de nem kell megijedni, teljesen eltűnik, és csak a fokhagymaaroma marad meg. A legjobb, hogy a fokhagyma pürésítésétől eltekintve annyi idő alatt kész van, amíg két liter folyadék felforr!
Igen, azt tudtam, hogy a kuszkusz alapvetően a tészta (dara) neve, mégis a legtöbb főleg idegennyelvű receptek esetében magát a sós egytálételt is így hívják: pl. marokkói kuszkusz, algír, tunéziai stb.
Megnéztem az édes kuszkuszos Stahl-os recit, jól hangzik. Majd egyszer kipróbálom. Viszont a fokhagymaleves recijét elkérhetném? Egyszer Ausztriában ettem olyat, és nagyon fincsi volt. Mi mindnyájan imádjuk a fokhagymát, nyersen, sütve, főzve, így nem érezzük a másikon.
El is felejtettem mondani, olyan isteni sváb fokhagymalevest rittyentettem pirított zsemlekockákkal, hogy ihaj. Nyersen nem bírom megenni a fokhagymát, de ez valami fenomenális, ha valaki egyébként szereti az ízét. És az benne a szép, hogy ha mindenki eszik, senki nem érzi a másikon a fokhagymaszagot
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit