Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Az én receptemben is volt padlizsán, hagyma és piros paprika. A fűszerezésre nem emlékszem, mert receptből csináltam és ez volt az első alkalom. A gyerekeim nem voltak oda érte, ezért az idén nem is tettem el. Nem akartam szétosztogatni, nekünk meg maradt még egy üveggel tavalyról.
Margitkám! A zakuszkát mi piritott kenyérre tesszük, és néha reszelt sajttal átsütve fogyasszuk. A babgyuvecst csak ugy magában, esetleg friss kenyérrel.
Ma folytatom az eltevést, csak most padlizsán+paradicsompaprika+ vöröshagyma az összetevö. A többi paradicsompaprikát marinálva teszem el. Kellemes hétvégét! üdv.Marika
A krumplis, de más lepénykékhez, palacsinta vagy hasonlóan sütendő finomságoknál csak egyszer teszek a teflon sütőbe egy kevéske zsíradékot, olajat. Amikor megfordítom, oda már nem. Igy soha nem lesz semmi sem túl zsíros.
A kenyérkém szuper lett! A tetejét már el is vitte a cica forrón. A receptet majd képpel küldöm az ABC-sbe.
Kenyérke! A krumpliból készült lepénykéről már reengeteg néven hallottam, sőt én is csináltam hasonlót egy időben. Nagyon finom, a gyerekeim is nagyon szerették, de elég sok olajat vesz fel, ezért nem sütök mostanában. Az új kenyérkédről kíváncsian várom a híreket
Rabim! Köszönöm, éppen felfedeztem a recepteket, úgy jöttem ide. Érdekes, a zakuszkát paszírozott formában találtam a receptekben a tegnapi nézelődésem során és hideg szendvicskrémnek írták a felhasználását. Mit szoktál télen ezekből csinálni?
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Örülök, hogy érdekel a babgyuvecs, és a zakuszka. Tegnap beirtam a receptesbe, hátha más is kipróbálná. Ezeket egy munkatársnömtöl tanultam. üdv. Marika
Nem csodálkozom, hogy ezt az elnevezést nem hallottad. A Kartoffelpufferból kiindulva én adtam neki s magam kutyultam. Azt hiszem a konyhában nekünk már nem sok új van a nap alatt. Az ember már jól kiismeri magát az évtizedek eredménye képpen az alapanyagok között s bármit összedob, amire gusztusa van s a családnak is tetszik.
Szeretem az egyszerű alapanyagokból készült ételeket, melyek kertjeinkben megteremnek s a piacon is kaphatók. Időm mindig kevés volt, ezért nem is vállalkozom a munkaigényes művekre.
Mindig nagy krumplipusztító voltam s vagyok. Egy időben örökké rohanó szingliként gyakran sütöttem boglyoskákat. (Ez is saját mű:-)) Ez nagylyukú reszelőn nyersen lereszelt 1 nagy krumpli volt. Őrölt koriánderral és borssal fűszereztem (természetesen só is kell bele) és kevés liszttel összefogattam. Olajos teflonsütőbe 3-4 kanál kissé lapított gombócot sütöttem ki. Volt, amikor ropogósra átsütöttem s volt amikor a krumplinak félig sültnek kellett maradnia, mert azt is nagyon kedveltem.
Ma egy új kenyérkét próbálok ki. Krumplis-köménymagos. Vettem egy kenyérsütőgépes könyvet: Jacqueline Bellefontaine: 100 újabb recept kenyérsütőgéphez.
A receptet módosítani fogom, mert sem tejport, sem szárított élesztőt nem használok. A kenyér tetejére sem szórok köménymagot, mivel nincs felső hőforrás. Anélkül pedig semmi értelme, csak szemetelne.
Persze gyorsan utánanéztem a Neten, hogy mik is ezek. Mindkét nevet hallottam már korábban, de fogalmam sem volt, hogy mik ezek. Érdekes módon gyuvecsnek főtt ételeket találtam, többedszerre akadtam csak a babgyuvecsre, gondolom ezt tetted el. Még sosem ettem ilyeneket, biztos nagyo érdekes és finom is lehet.
Ma változott a menü. Bablevest akartam főzni, de végül inkább szalontüdőt csináltunk, zsemlegomboccal. A babot viszont elkészitettem zakuszkának és gyuvecsnek. Ezeket üvegekben elraktam télire.
Nekem annyira izlett a tökpuffancs, hogy ma ismét sütöttem, reggelire.
Ezúttal egy finomabb lyukú reszelőn reszeltem le. Örölt koriánderrel s őrölt köménymaggal fűszereztem, a liszt-rizsliszt és a tojás változatlan maradt, de a tésztát palacsintaszerűen sütöttem ki. Ez még jobban izlett. Ezt a tökpalacsintát ízlés szerint húsosan, sajtosan meg lehet tölteni, mint a hortobágyi palacsintát, annak aki laktatóbb, kalóriásabb ételre vágyik. Nekem egy kicsit megsózva elég. Inkább 2-őt eszem belőle töltelék nélkül.
Superkeri nagyon finomakat főzöl! Pacal, fejtett bableves, túrós tészta...
Tökpuffancsot én is szoktam csinálni, mert a tököt a nagyfiam csak így hajlandó megnni. Én kaprot teszek bele ízesítőnek és vacsorára is finom, teával.
Ide is be-benézegetek. Sok finomságot, gyönyörűséget nézegetni, ötleteket meríteni.
A csirkelábpörkölt nagyon ízlett. Több mint egy hónapig minden héten főznöm kellett magamnak leginkább, mert nekem módomban állt társaság nélkül elszopogatni a csontocskákat. A végén egy kis csirkeszárnnyal is dúsítottam, hogy azért hús is legyen benne a heti ebédhez.
Tegnap egy újdonságot sütöttem. Tökpuffancsot pörköltzsíron. A főzőtököt lereszeltem egy nagylyukú reszelőn. Tettem hozzá egy tojást, némi lisztet és rizslisztet (hadd fogyjon a készlet). Őrölt koriánderral és szerencsendióval ízesítettem és szép ropogós-puhára megsütöttem.
Nagyon finom melegen friss paradicsom szeletkékkel tállalva.
Elkészült a fejtett bablevesem. A friss babból egy könnyebb, tavasziasabb változatot szoktam csinálni. Fütölt hús nélkül, csak zöldségekkel, a végén tejszínt és egy kevés tejfölt forraltam bele és egy jókora adag durvára vágott petreszselymet. Sűrítés nem került bele. A levesekbe betétnek vajas galuskát szoktam főzni, igaz már rég nem vajjal, hanem olajjal csinálom. Nagyon finom lett
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit