Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Szia Tundibundi! Köszönöm a receptet, tetszik a fűszerezés! Mi ismerőstől vesszük a nyuszit, így ism. a nyuszi korát. Batkától tanultam a rántott hús sütőben sütését. Semmi olajszag és finom puha lesz a husi. Nyúl rántva= rántott csirke. Üdv.
Tündi, a kuszkusz a tarhonyaszerű tészta neve, lehet belőle édeset és sósat, utóbbi gyakoribb, ahogy te is írtad, hagyományos arab egytálétel, és ha igazi-igazi kuszkuszt szeretnénk, speckó edény meg szabadtéri tűz kell hozzá. Édesen tejberizsszerűen lehet elkészíteni, pl. kókuszreszelékes tejjel, nutellás tejjel vagy fahéjas-almásan (esetleg aszalt gyümölcsökkel) leforrázni, hamar felpuhul és magába szívja a tejet. A te sós változatod fűszerezése nagyon tetszik, majd ha elfogy a Jamie Oliver-féle chilis babunk, utána valami magyarosat főzök, de aztán lehet, hogy kipróbálom ezt is. A csicseriborsóért annyira nem rajongok, pont az elkészítés hosszúsága miatt (nincs kuktám, be szoktam áztatni éjszakára, úgy valamivel hamarabb megfő). Bemásoltam egy Stahl-féle édes kuszkusz receptet a receptesbe, azt úgy még soha nem készítettem, de elég ígéretesnek tűnik, ha valaki ki szeretné próbálni.
A kuszkusz: ez egy főleg az arab világban készített egytálétel. Mehet bele többféle husi, meg zöldségek, és hozzá a kuszkusz tészta. Én úgy csináltam, hogy két nagyobb fej v.hagymát megpároltam olajon, aztán rá a husit (egy egész csirke volt mell nélkül, mert azt a kisfiam kapja főzelékekhez, meg a bárány, de ez persze nem létszükséglet). Kicsit párolgattam, amíg a hús ki nem fehéredett. Aztán tettem rá néhány gerezd fokhagymát, sót, őrölt szegfűszeget, őrölt fahéjat, koriandert, kardamomot. Felöntöttem két doboz (400g-os) darabolt paradicsommal, meg annyi vízzel, hogy épp ellepje. Zöldségként sárgarépát és cukkinit tettem hozzá. Ja és előző este beáztattam a csicseriborsót, azt külön megfőztem kuktában 30p-ig. Amikor kész lett a szószós kaja, akkor hozzákevertem a csicseriborsót. A kuszkusztésztát külön megfőztem vízben.
Superkeri,
Mustáros nyuszi: az uram vajban megpárolta a nyuszit némi vöröshagymával, fokhagymával. Fűszerek: só, bors, kakukkfű, babérlevél. Löttyintett hozzá egy kevés fehérbort is. Mindezt áttette egy tepsibe, akkor tett hozzá mustárt és tejszínt és be a sütőbe lefedve alufóliával.
Rántva még sosem ettem. Talán azért nem is merjük, mert fene se tudja, hogy mennyire volt öreg a jószág, és akkor ciki ha nem sül át.
Szia Tundibundi! Írnál bővebben a mustáros nyuszi húsról? Csak egyszerűen beken mustárral? Fűszerezés? Nekünk is lapul nyuszi a fagyasztóban, mi rántva, spékelve, paprikásnak elkészítve fogy. A brokkoli biztos fincsi mellé. Üdv. Superkeri
A kuszkuszos kajáról hallhatnánk bővebben? Én eddig csak édességeket gyártottam belőle, húsos egytálételre még nem találtam tuti receptet (a bárány nem játszik, de az csak nem létszükséglet).
látom, mióta nem jártam erre, azért szerencsére kisegítettek a többiek tojásos nokedli ügyben. Hogy sikerült?
Újabb menü ötletek: mustáros nyuszi husi főtt brokkolival, párolt lila káposztával és rizzsel (a husit a párom csinálta). Hétfőn gyorsan elkészíthető és kalóriaszegény kaja volt: paradicsomleves, krumplistészta. Tegnap kuszkuszt főztem, ami kalóriásabb, és költégesebb is a bárányhusi miatt, de nagggyooon finom. Ma frankfurti leves és mákos nudli volt.
Margit, ahogy mondtam: majd ha én is elérek abba a korba, és még mindig olyan jól tartom magamat, mint ti, na akkor majd bezsebelem az elismerést Egyébként van egy Kalóriakalauz című könyvecskénk, aminek a hátsó borítóján ez áll:
A testsúly szabályozásában nincs semmiféle titok. Aki több kalóriát juttat a szervezetébe, mint amennyit az működése során elhasznál, h í z i k. Aki ugyanannyit, ő r z i az alakját. Aki kevesebbet, f o g y. Tapasztalatból tudom, hogy az emberek nagyon nehezen tudják elfogadni ezt az egyszerű tényt. (John Yudkin)
A könyvet nem nagyon lapozgatom, és fogalmam nincs, ki a fene az a John Yudkin, de igyekszem ehhez tartani magam: ha egyik nap túl soknak tűnik, amit megettem, akkor másnap kevesebbet eszem, a finomságokból nem eszem meg az utolsó utáni falatot, meg nem fojtom csokiba a bánatomat stb. - mindehhez csak arra gondolok, hogy máskor is ehetek még ugyanilyen jót - bár ezt igen nehéz megállni pl. a madártej esetében, tegnap estére el is fogyott mind a három liter de aznap nem is nagyon ettünk mást.
Ma vettem friss salátát, valami melegházi, pont tojásos nokedli céllal! Én is a levét imádom a kajára öntözni, lehet, hogy lélekben még gyerek vagyok? :-)))
Bizony a tojásosnokedli igazi tavaszi, nyári étel.Kizárólag a saláta miatt, mert azzal az igazi. Minél több a tojás rajta, annál jobb.Én is a nokedlire öntöm a tojást és úgy sütöm meg rajta, így közben meg is melegszik a tészta is.A gyerekeim kicsi korukban úgy ették, hogy a saláta levéből öntöttek a nokedlire, mert jó íze volt az édeskés lének a tésztán.Néha még ma is csinálják, vagy kanállal itták hozzá a levet.
Masala, én nem félek attól, hogy megromlana a három lityó madártej, amit reggel főztem
Szokimoki, én úgy szoktam, hogy serpenyőben vagy fazékban libazsírt (na jó, étolajat is lehet) melegítek, ráborítom a kifőtt nokedlit, átforgatom, ráküldöm a felvert, sózott tojást, és kevergetem, amíg majdnem teljesen meg nem kocsonyásodik (utána is szilárdul még a nokedli melegétől). A kevergetés fontos. Fél kiló lisztből készült nokedlire én legalább 4 tojást teszek, és nem rajongok a hagyományos, ecetes-cukros salátaléért, de ehhez az dukál!
Ma főztem előre 3napra, mert nem lesz gázunk karbantartás miatt.Csináltam karalábéfőzeléket húsgombóccal, pörköltet tarhonyával, és tésztát is főztem ki, abból majd túrós- vagy sajtostészta lesz.Remélem ebben a melegben nem fog megromlani semmi.Ilyenkor még a hűtőben sem bízom igazán.
Néhány kaja a heti menünkből: lencseleves, tojásos nokedli. Volt még rakott zöldbab, cukkinikrémleves, csirkemellcsontból husileves és palacsinta.
A tk. liszt előnyeit én is észleltem a cukorszintemen. Kisfiammal való terhességem alatt terhességi cukros voltam. Rendszeresen mértem a cukorszintemet, és bizony jóval magasabb értékek születtek, ha finomlisztből készült péksütit ettem. Mi szeretjük a tk. durumlisztből készült tésztákat is. Viszont ma ki akartam próbálni Batka palacsintáját, de itt volt főzés közben egy barátnőm, és elfelejtettem belekeverni a tk. lisztet. Így fehér palacsinta lett. No de majd legközelebb kipróbálom tk. liszttel.
Masala, örülök, hogy bejött! Julika, nálunk is a felmenők közt vannak cukorbetegek, és mivel rendkívül édesszájú vagyok, ezt ellensúlyozandó igyekszem a lehető legtöbb helyre a rostokat becsempészni, de persze nem az íz árán. A palacsintát bátran merem ajánlani!
Sose bánd,hogy ahány családtag, annyi félét akar.Ha nem akarnak megenni valamit, nem tudod beléjük erőszakolni.Ahogy nőnek, úgy változik az ízlésük.Ha nem erőlteted,nem fogja megutálni.Az én nagyobb fiam volt mindég a különc.Most sokszor nem akarja elhinni,hogy miket nem evett meg régebben.Pl. uborkasalátát Neki külön csináltam fokhagyma nélkül, most úgy eszi a fokh.-át, mint aki mindég szerette.Sok ilyet tudnék még mesélni.
Én ma cseresznyéből csináltam gyümölcslevest, meg hozzá sima palacsintát.(Mogyorókrémes, lekváros , kakaós) Nálunk hallani sem akarnak a tömörebb kenyérről. sajnos.
Jelentem, a palacsinta kipróbálva.Elfogyott! Tényleg nem látni rajta a pöttyöket, és az ízén sem érezni semmit. Kb. fele-fele arányban kevertem a lisztet. Köszi Batka!
A palacsintát ki fogom próbálni. Nekem is sokkal jobb a cukorbetegségem maitt ha van benne teljes kiörlésű liszt. De nem mertem kiséletezni eddig. Üdv:Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit