Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Nelly, biztos ismered Latsia weboldalát, ott ő is leírja a tepsis rántotthúst, csak ő szilikonos sütőpapírt olajoz meg, és úgy süti. Ő is a nők lapja caféról tanulta :-) Én ki nem állhatom az olajban sült kaják szagát, és ezeknek csak evéskor van olyan szaga, de hát akkor már kit zavar :-) jó éjt neked is, remélem, neked is beválik majd.
Köszi szépen Batka! Már megint tanultam valamit. A rántott húst is ki fogom próbálni, bár így hihetetlennek tűnik, de biztos igaz, hiszen Te már csináltad tepsiben. Nem lenne rossz,mert tényleg egyszerre kisül az egész. A krumpli receptet is köszi. Jó éjt! Nelly
Nelly, tepsis krumplinak hívok mindent, ami kb. 5 perc törődést igényel... Volt régen a Pécsi Hírek nevű ingyenes városi hírlapnak egy gasztromelléklete, de szegény Bükkösdi László már meghalt, tőle tanultam ezt.
A legjobb kisszemű újkrumpliból, azt megmosom, bedobálom lehetőleg egy rétegben egy (vagy több - családtagok számától függ) tepsibe (ha nagyobb szemű az újkrumpli, viszonylag egyenletes darabokra kell vágni, ha régi, meg is kell hámozni). Egy csészében összekeversz olajat, zúzott fokhagymát, sót (elég sokat, a krumpli felveszi), és tetszőleges kombóban zöldfűszereket (pl. olaszosat bazsalikommal és oreganóval, vagy csak petrezselymet, vagy rozmaring-kakukkfű, de bármilyen kész fűszerkeverék jó, pl. görögös). Én vizet is szoktam hozzátenni, de csak annyit, hogy a végére elmenjen róla, csak akkor lesz ropogós. A kutyulékot rá a krumplira, és kézzel szépen átforgatni. Fél óra-45 perc a forró sütőben. Ezt gyakorlatilag magában esszük, de köretnek bármihez jó.
A másik "egészséges" tippem a tepsis sült krumpli. Fritőz és sok liter olaj helyett az eredeti olajban sült krumplihoz megtévesztésig hasonló krumplit lehet előállítani, ha a tepsiben elterítjük az egyforma hasábokra vágott krumplit, és átforgatjuk egy kis olajban, hogy mindenütt érje. Maxra a sütőt, és addig sütni, amíg meg nem pirul.
Ezzel kapcsolatban - főleg a forróságra való tekintettel - érdemes megemlíteni a tepsis rántott húst is. A bepanírozott husiszeleteket olajjal vékonyan kikent tepsibe fektetjük, be a sütőbe, félidőben fordítani. Búcsút inthettek a rántott szagnak! Ráadásul a melegben különösen előnyös, hogy a két-három tepsit egyszerre betolod a sütőbe, aztán kb. 45 perc múlva kiveszed, és lehet enni.
Ezeket a nők lapja fórumairól tanultam, nagyon beváltak.
Köszi! Hát a Kicsi nyámnyogott belőle, de a Nagyfiú bele sem szagolt! Mi most az Anyukám tegnap odacsomagolt főztjén élünk! Ez ám a jó! De holnap főznöm kell, de hogy mit??Az még rejtély!
Ráadásul a nagyfiam most beteg is lett , így meg aztán pláne nem eszik!Törhetem a kobakom holnap!
Én is főzök, magunk és a gyerek miatt is. Tegnap csirkét sütöttem (még reggel, akkor még elviselhetőbb), bekentem grill fűszerkeverékkel és provanszival. Párolt cukkini és sült krumpli volt a köret. A héten volt még tökfőzelék tócsnival, frankfurti leves palacsintával, másnap pedig sajtos tésztával.
Szokimoki,
jól néz ki s görögös husi, meg a sajtszószós tészta is. Ez utóbbi bejött a gyerkőceidnek is?
Nekem sajnso kellet főzőcskélnem is, mivel nem voltun kitthon, így nem volt amradékom. Egy kis zöldborsó (saját szedés a kertből) főzeléket főztem és egy kis zöldéglevest (borsó, sárgarépa, fehérrépa és karfiol).
Batka ! Ez nagyon jó ötlet ! Ki fogom próbálni ebben a hőségben. Nekem sincs kedvem meleg és laktató kajákat enni.
Én tényleg nem főzök mostanában, legfeljebb csak gyümölcslevest, vagy tepsis krumplit - az a lényeg, hogy 10 percnél többet ne kelljen a meleg konyhában lenni :-) A turmixgép viszont kikerült a pultra.... Fogok fagyasztott gyümölcsöt (ha frissen veszem, akkor is lefagyasztom), tejet, túrót, vaníliakivonatot vagy fahéjat vagy citromlevet, stb., de cukrot soha. Bele a turmixba, habosra kutyulni. Tök jó laktató, savanykás, frissítő. Alternatíva a lasszi: gyümölcs, joghurt, víz (esetleg citromlé). Egészséges is!
Szerencsére maradt tegnapról maradék, így nem kellett főzni, de nem is lett volna hozzá kedvem. Tegnap főztem-sütöttem, egésznap ment a sütő, délutánra kész voltam rendesen. Tegnap töltött csirke volt, de nem a hagyományos, hanem arabos beütéssel készült. Ez a meleg legalább egy kis fogyikúrára jó, jó lenne gyümölcsnapot tartani, de méregdrága mindenÜdv
Zsanna eszembe juttatta, hogy így nyáron vacsira jó a hideg tésztasaláta, betettem párat a receptesbe. A kapros-uborkás-kefires olyasmi, mint a tzatziki, akinek az ízlett, ez is fog. És előző nap is el lehet készíteni.
Nagyon finom volt. Még a férjemnek is ízlett, de a Gyerekek nem nagyon eszik az ilyesmit. Ma készítem, amit a multkor ajánlottál, a spagettit sajtmártással, és csirkemellel.Biztos fincsi lesz.Majd megírom.
Én ma görög csirkét sütöttem, életemben először. Még nem kóstoltam. Nekünk egy kicsit "ínyenc" a bazsalikom és ennek a csirkének az elkészítési módja. Hát majd meglátjuk.A köret hozzá a tegnapról maradt petrezselymes újkrumpli és rizs.
Tegnap úgy megkívántam a töltött paprikát, de ahhoz nem volt erőm, hogy órákat töltsek a konyhában, inkább összedobtam egy indiai kaját, "gyári" currypasztából:
http://www.pataks.co.uk/products/index.php?mode=product&ean=5011308060134 Ez enyhén csípős változat, de van mindenféle. Egy üveg fajtától függően 500-700 Ft, és egy-másfél kiló csirkéhez elég. Kipróbáltam én már elég sok indiai pácot, fűszerpasztát (Tesco nemzetközi sor), bolti és saját fűszerkeverékeket, de a csirke csak ennek az ízét veszi be, annyira hamar megsül, pácolni sem kell. Hagymát dinsztelni kevés olajon, rádobni a pasztát és a csirkét, fehéredésig pirítani, rá egy doboz hámozott paradicsom (én előtte ráeresztem a botmixert), kicsit rotyogtatni, kész. Ennek az alapíze kókuszos, tehát mehet bele kókuszreszelék is vagy kókusztej, de anélkül is teljesen jó. Natúr basmati (Spar) rizzsel ettük.
Én nokedlivel szoktam a paprikás krumplit csinálni, az is finom. A tarhonya-krumpli párossal a pásztorhús vagy pásztortarhonya neveken futó ételt szoktam csinálni.
Lángost nagyon régen nem csináltam, arra nem visz rá a lélek a fogyókúrám óta, pedig szeretjük mindannyian.
Persze,hogy jobban esik,mert nem kell abban a dög melegben megcsinálni és a hangulata is más.Nálunk a piacon van vagy 8 féle lángos.Ott szoktunk héha enni,ha nem vagyunk lusták felkelni,hogy elmenjünk a piacra hétvégén reggel.Én különben a simát szeretem a leginkább.
Ismeritek a tarhonyás paprikáskrumplit? Vagy krumplistarhonyát? Én azt főztem ma.
Mai menü: ragu leves, fasírt rizzsel és újkrumplival.Ahányan vagyunk annyiféle köret.
Lángost is sütöttem mert tegnap a strandon azt ettüünk. Hallottatok már kecsapos lángosról? Hát azt is árultak tegnap a strandon. A nagyfiam csak úgy tömte befele.Meg nem bírnám enni. Én egy sajtos-tejfölöst ettem. De tényleg valahogy jobban esik megenni a strandon mint itthon.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit