Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Masala! Köszönöm az ötletet, majd ha csinálom a muszakát, gondolok erre.
Kíirtam Stahl konyhájából (köszi a címet Batka:-) egy Tzatzikis csirkét sült pitával.Na ez is teszik! majd összekombinálok mostmár valamit ezekből a görög étekeből.
Nagyon örülök, hogy regisztráltál és elszántad magad a jelentkezésre Egyáltalán nem voltál tolakodó, köszönjük a kiegésztéseket, ötleteket és várjuk a továbbiakat is. Remélem a porckorongsérved rövidesen teljesen rendbejön és akkor mostantól, már többször is fogsz jelentkezni nálunk.
Minden jót kívánok és szép napot holnapra, üdv, Margit
Szeretnék segíteni nektek,de előre megmondom, nem értek a számítógéphez.Van két huszonéves fiam és ők kiszolgálnak engem, ha kell. Hónapok óta olvasom a fórumotokat,és nagyon irigylem a kenyérsütő csapatot.Én is sütöttem már kenyeret,de csak sütőben.Süteményeket is szoktam,de inkább főzni szeretek.
szokimoki, ha elfogadod a segítségemet a muszakával kapcsolatban:a krumplit nem kell külön megsütni,és én a tepsi aljára szoktam tenni.A paradicsomhoz konzervet szoktam venni és csak nagyjából vágom össze.A tetejére kerül a padlizsán,és ezt besamellel öntöm le.Persze a fűszerezés is fontos,hogy jellegzetes legyen az íze.
Ha szeretitek a padlizsános ételeket,akkor nyáron érdemes elraktározni.Nagyon jól fagyasztható,szeletekre vágva,elősütve,vagy sütőben sütve,krémnek eltéve.Majd igyekszem rendszeresen benézni,bár én már ilyenkor aludni szoktam,de most betgáll.-ban vagyok,mert három hete porckorongsérvem lett.Nagyon hiányzott a fórumotok,de be kell fejeznem,mert ennyit sem lett volna szabad itt ülnöm.Már három órája olvaslak Titeket.Ja még a gyümölcsleves:3kispohár Danon joghurt,1l tej,cukorral összekev.apróra vágott gyüm.-öt teszünk bele,fahéj és mindezt hidegen kell összekeverni,vagy behűteni.Lehet a gyüm.kis részét turmixolva is belekeverni a joghurtos keverékbe.Azért Danon joghurt,mert nem savanyú és krémes. Ugye nem voltam tolakodó?
Ez nagyon tetszik. A mennyiség nem gond. Az csak a sütésnél számít, hogy minden pontosan ki legyen mérve. Itt én sem szoktam kimérni szinte semmit. Csak találomra. Ezt tutira megcsinálom valamelyik nap!
Meg a muszaka is nagyon tetszik, meg a tzatziki is! Jaj de jó, így van ötletem a jövő heti menüre! Köszönöm lányok!
Sajnos én sosem fogok tudni pontos recepteket, mennyiségekkel stb. megadni, remélem ez nem baj.
A csirkemellet vékony csíkokra vágom és akár csak simán megsózva kevés forró olajban, egy serpenyőben hirtelen megsütöm. Fűszerezni sok mindennel lehet, én a szárnyasokhoz nagyon szeretem a köményt, majorannát, kis fokhagymát esetleg borsot.
A sajtmártás alapja a besamel. Vajban vagy margarinban lisztet kell felhabosítani és felönteni tejjel, majd folyamatos keverés közben felforralni. Jó mártás sűrűségűnek kell lennie. Ebbe én szoktam tenni egy kevés vegetát, petrezselymet, tejszínt vagy tejfölt, sót, (fehér-)borsot, kicsi őrölt szerecsendiót (de ez ki is maradhat) és ha felforrt és levettem a tűzről akkor sok-sok reszelt sajtot.
A kifőtt spagettire kerül a hús, rá a mártás és a tetejére lehet még egy kicsi reszelt sajtot tenni. Nagyon finom, én ma ezt vacsiztam.
Én nagyon szeretem a besameles dolgokat. Régen sok mindent csináltam, pl. rakott zöldségféléket (karfiol, zöldbab, stb.) egy kis hússal, akár krumplival is, és a besamel tetején reszelt sajttal, ezt a sütőben összesütve. Hmmm, azok is finomak voltak.
Szia, Ildi! Beírtam egy különleges gyümölcsleves receptet a receptes fórumba, de nem tudom, Floridában mennyire kapható a meggy. Ha más gyümölcsből szeretnél gyümölcslevest készíteni, ajánlom a mindmegettét, a gyümölcsök neveire keresve (erdei, meggy, alma) is sok találatot ad, de a gyümölcsleves, barackleves és hasonlók is sikerre visznek. Van vhol egy pezsgős őszibarack levesem is, főzés nélkül készül, nagyjából a következő: leturmixolni a gyümölcsöt, citromlevet, cukrot, pezsgőt ráönteni.
Margit gyümileves receptjét kiegészíteném azzal, hogy finomabb, ha a habarást főzős vaníliapudinggal vagy tejszínízű pudinggal és (főző)tejszínnel csináljuk, ezek hiányában vaníliát érdemes még beletenni (különösen a piros levesekbe) és a végén keményítővel sűríteni.
És nem tudom, láttad-e, valamelyik nap írtam a társalgóba, csak hamar lefutott, hogy a csokilencse = chocolate chips, és ott találod a boltban, ahol a cukrozatlan kakaóport, lisztet és kókuszreszeléket.
Sziasztok!
Ma palóc leves készült. Jó nagy adaggal, lányom is vitt haza belőle. A párom most süti a palacsintát én csak bekevertem.
Ez nálunk "férfi munka".
Hát nem éppen estére való, de most volt kedve hozzá.
Én mennyiségeket nem tudok írni, de gondolom, ha gyakorlott vagy, akkor ez nem lesz gond. Felteszed a gyümölcsöt vízben főzni, teszel bele citromkarikákat, cukrot, fahéj darabkákat (nem őröltet!), szegfűszeget és egy picike sót. Amikor felforr, akkor tejfölös habarással (liszt, kicsi víz, tejföl csomómentesre keverve) besűríted. Még egyszer felforr és - gyümölcstől függően - már kész is. Le kell hűteni és megenni
Görög gyümölcsleves (főzés nélkül készül): Szintén nem tudok mennyiségeket. Egy adag gyümölcsöt egy leveses tálba teszel. Ez lehet apróra vágott friss, de konzerv is, ez utóbbinak a levéből is lehet egy kicsit a tálba önteni. Felöntöd tejjel, tejszínnel (kb.1,5-2 dl kell egy adagba), kis 100%-os narancslével, valamilyen szines szörppel (pl.málna), teszel bele egy kis porcukrot, kicsi citromlét, összekevered és tejszínhabbal tálalod. Nem túl diétás, de nagyon finom
Biztos ír még más is, én ennyit tudok, üdv, Margit
Sziasztok! Segitsegre lenne szuksegem: legyetek szivesek irjatok nekem le fincsi hideg gyumolcs leves receptet!!!!! Itt nalunk most nagyon meleg van, es igazan jol jonne egy kis hideg gyumi leves...elore is koszike!
Szokimoki, a tzatzikinek van egy úgymond "eredeti" receptje is, még a gyrosszal együtt írtam be a receptesbe. Uborkás joghurtszósz névet fut, azt hiszem.
Tegnap azért összeütöttem egy spárgás-baconos quiche-utánzatot (lent a link az eredeti receptre, én annyit nem tökörésztem vele). A plusos kenyérformát kibéleltem Tante Fanny levelestésztával (ez már eleve sütőpapírra van nyújtva, azonnal felhasználható), a töltelék: 2,5 dl tejföl, 2 tojás, egy csokor friss kakukkfű, pár tekerés bors, 2 ek reszelt parmezán. Ezeket kikeverni (só nem kell bele, mert a parmezán nagyon sós). A masszát a levelestésztára önteni, hosszában belefektetni egy köteg blansírozott friss spárgát, belenyomkodni. A tetejére bacondarabkákat szórtam. 200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra, vagy amíg a massza megdermed és a szalonna pörcösödik. Tálaláskor a spárga kis korongok formájában látszik a szeleteken.
Jaj, de mérges vagyok, már mindent megírtam az előbb és már éppen küldtem volna el, abban a pillanatban úg dönött a gép, hogy akkor Ő most újraindul.
Szóval Tzatziki: Én nem szoktam vele bajlódni, van egy Knorr Görös saláta Tzatziki fűszerkeverék és én azzal készítem.
Az ubit megpucolod, kis kockákra vágod vagy lereszeled (én ezt szoktam, a nagyobb lyukú reszelőn), megsózod, állni hagynod. Leööntöd a levét. 2 dl joghurtban elkevered a fűszerkeveréket ráöntöd az ubira. Le kell hűteni, emrt úgy fini. Nekünk ez nagyon bejött. Így csináltam múltkor a Gyroshoz is.Üdv.Julika
Hát mi kertes házban lakunk, de én is csak álmodozom a bográcsosról, mert megint szakad az eső! Pedig már mindent megvettem egy jó kis bográcsos töltött káposztának. Friss kaporral, füstölt oldalassal, házi savanyú káposztával szoktam készíteni. Tavaly egyszer 30 emberre főztem, nagyon fincsi lett.
Tzatziki vagy joghurtos uborka ahogyan mi hívjuk:
Kígyóuborkát apró kockára vágok, úgy hogy először hosszában felszeletelem 2-3 mm vastagra, majd ezt megint hosszában csíkokra vágom, végül keresztben darabolom fel, így szép guszta kockák lesznek. Megsózom, ráreszelek 1-2 gerezd fokhagymát, meglocsolom citromlével, és végül joghurtba forgatom. Csinosan elrendezem egy tálkában, meglocsolom olívaolajjal, és megszórom apróra vágott mentával. Ha igazi sűrű görög joghurtot akarsz, akkor 2-3 pohár joghurtot sűrű szövésű ruhába, mondjuk pelenkába öntöd, szűrőbe teszed, és 2 napra a hűtőbe rakod, hogy jól lecsöpögjön a leve. Én nem szoktam ezzel bajlódni, de állítólag így az igazi.
Hú de jól hangzik ez a recept! Tutira kifogom próbálni! Még soha nem hallottam erről, de nagyon tetszik.
Ha jól emlékszem Hp Kriszti írt a tzatzikiről (jól írtam). Ennek szeretném elkérni a receptjét, mert már hallottam róla hogy finom.
Nekem most úri dolgom van, mert Anyukámék vigyáznak a Porontyokra, így főznöm sem kell, meg takaríthatok nyugodtan.
Ha én most kertes házban laknék, biztos hogy a bográcsban főne valami finomság, vagy valamilyen husika sülne szabad tűzön. De sajna erről csak álmodozok.
Ma muszaka maradékát ettük, másnap még finomabb, a gyerekek pedig amerikai palacsintát kértek juharsziruppal és sült bacon szalonnával. Persze mi is elcsábultunk a férjemmel.
Találtam 2 nagyon érett banánt, abból pedig megsütöttem Stahl Judit banánkenyerét.
Muszaka kissé időigényes, de mindenképpen megéri kipróbálni, ráadásul előre lehet vele dolgozni.
MUSZAKA (görög): Kb. 1 kg padlizsánt ujjnyi vastag szeletekre vágunk, lesózzuk, szitába állítjuk, fél óráig hagyjuk lecsöpögni. Ezalatt 1 fej hagymát olajon megpirítunk, hozzáadunk fél kiló sovány darálthúst, fehéredésig sütjük. Hozzáadunk 3 meghámozott paradicsomott apróra vágva, 1 dl száraz fehérbort, sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőtte, 2 ek. zsemlemorzsát és 2 tojás habbá vert fehérjét adunk hozzá. A padlizsánszeleteket papírtörlővel leitatjuk, olajon szép pirosra sütjük, alaposan lecsepegtetjük. Krumplit vékony karikára vágjuk, világosra sütjük.
Összeállítás: a sütőtál alját padlizsánszeletekkel kibéleljük, rásímítjuk a hús felét, erre jön a sültkrumpli, majd a maradék hús, tetejére padlizsán. Az egészet leöntjük besamelmártással, és forró sütőben aranysárgára sütjük.
Besamel: 4dkg vajat felolvasztunk, 2 ek. liszttel megszórjuk, 4 dl tejjel felengedjük, összeforraljuk. Reszeltsajtot, sót, borsot, csipet szerecsendiót adunk hozzá, 5 percig hülni hagyjuk, majd belekeverjük a 2 tojás sárgáját.
Szerb módra annyi a különbség, hogy a tetejére nem padlizsán, hanem olajon kissé átsütött karikára vágott paradicsom és paprika kerül.
Ha készen van, mindenképpen érdemes legalább 1 órán át pihentetni, akkor jó, ha úgy lehet szeletelni, mint a tortát.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit