Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Ma vacsira disznótorost sütöttem. Kolbász, véres hurka, májas hurka és mellé raktam krumplit, ami a szaftban sült meg. Főztem még tyúkhús levest, jó sok zöldséggel.
Gondolom többen is ismeritek ezt az ételt, nekem újdonság volt. Elég régen olvastam már, ha minden igaz, még fogyókúráztam, amikor először beleakadtam, de csak most került rá sor, hogy ki is próbáljam. A tejszínen elgondolkzotam én is, de úgy döntöttem, hogy ez már így is egy kalóriabomba és tejszín nélkül is finom lesz. Így is lett A halászlé nagyon jó ötlet, lehet hogy a közeljövőben én is csinálok és abból már karácsonyra is el tudok tenni.
Nállunk évek óta ez a menü karácsonykor, anyósomtól mindig ezt kérjük. Mi szalonna nélkül készítjük, egymásra tesszük 2 rétegben a panírozott husikat, leöntjük annyi tejszínnel, ami majdnem ellepi, úgy sütjük meg. Csuda finom. Én egyszer csináltam úgy is, hogy a két réteg közé füstöltsonka szeleteket és ananász karikákat raktam, hát mit mondjak, nem rontotta el.
Én ma a fagyasztóból vettem ki egy adag halászlét, azt ebédeltük, holnapra még nincs ötletem. Üdv
Tegnap egy nagyon finomat próbáltam ki, ezt szeretném elmesélni.
Már régebben olvastam valahol a Neten, de azóta több változattal is találkoztam. Bacon-nel kibélelt jénaiba kell lerakni a lisztbe, tojásba és sajtba "panírozott" húst, amikor tele a jénai, akkor visszahajtani a tetejére a tál szélén túllógatott szalonnákat, lefedni, megsütni és kész is.
A kép nem lett túl jó, az étel viszont fantasztikus. Nagyon gyors, egyszerű és a légkeveréses mikrómban 1 óra alatt meg is sült. Kb. 1 csomag szalonna, talán 1 kg hús (vegyesen csirkemell és sertésszűz), 3 tojás és 30-40 dkg körüli sajt került bele és 8 adag lett belőle. Kis, tortaszelet formákat vágtam, krumplipürével és rizzsel tálaltam. Nagyon laktató én órákkal később is alig tudtam szuszogni tőle. Szinte biztos, hogy a karácsonyi menünkben is szerepelni fog.
Kenyérke ! Engem ez a veszély nem fenyeget, mármint, hogy vidékre leköltözzek.
Hétvégén pecsenye kacsamájból készítettem nagyon fincsi resztelt májat, krumplipürével, savanyúsággal tálalva. Nagyon finomat ettünk belőle, már régen volt terítéken nálunk.
Ma pedig csillag karfiolból főzök krémlevest, készítek még padlizsánkrémet és sertéskarajból rántott husit (pici olajon megsütve).
Julika, 4 évvel ezelőtt eldöntöttem, hogy nosztalgiázom egy évet vidéken, aztán úgy tűnik, hogy itt is ragadok.
A nosztalgiázást most a párocskámmal is folytatom. Olyan érdekes és finom dolgokat tud sütni, főzni, hogy csak ájuldozom. Élvezet vele végig menni a piacon, mert amiket kommentál (nem poénkedik!), az maga egy jó kis kulturális dőzsölés.
A lángosozást én vezettem be valamilyen apropóból , így a szombati piaci menőkénknek ez a beles fénypontja. Aztán jöhet a tehéntej, kecskesajt, csirkeláb.....pacal, köröm .... Az utóbbi kettő még csak tervbe van véve.
Masala, nem morbid. Disznóöléskor éppen a friss vérrel sült hagymás vér az igazi.
Olyan élvezettel írsz a fülről és a farokról, hogy a számban érzem a gyerekkoromban disznóvágáson evett perzselt fül ízét. Én is ismerem a disznóvágáson szokásos hagymán sült vért, reggelire azt szokták enni olyankor. Jaj de szép idők is voltak azok. Nekem néha hiányzik a disznóvágás hangulata. Úgy elmennék egy igazi falusi disznóvágásra.
Tegnap valami különlegeset ettem: fület és farkat fűszeres lében kifőzve tormával.
Bár tele a hűtőnk, de valami csemegét remélve bekukkantottunk.
A.-nak nagyon ízlett, amikor egyszer natur vért vásároltam kolbászformába töltve. Sohasem vettem még ilyet, de ismerem a disznóölésekkor frissen készített hagymás sült vért. Gondoltam, meglepem őt vele, aztán ő lepett meg vele, hogy ők ezt hogyan csinálják. Símán olajon a szeletelt vért megforgatta, fűszerezte és tojást ütött rá. Egyszerű, gyors és nagyon finom volt.
Tegnap felcsillant a szeme, amikor a pultban egy csomó perzselt sertésfület s három méretes farkat látott. A disznóölések alkalmával ez különleges csemege, mert frissenperzselve részben mindkettő máris fogyasztható, a malacnak pedig csak 2 füle van és egy farka, amit más csemegék készítéséhez is félre kell tenni.
Szóval vettünk 4 szép nagy perzselt fület és egy szép nagy kunkori farkat, melyeket A. a gáz felett még átperzselt, majd rózsaszínre letisztított s fűszeres lében megfőzött. Csípős tormával és friss paradicsom paprikával fogyasztottunk, hozzá pedig különleges kenyérkét ettünk. Ugyanolyan mint az eredeti ukrán (bolti) rozskenyér, csak fehérben.
Ma kenyeret sütök. Ukrán rozskenyeret, lehet hogy egy fehér változatot is kipróbálok a tervezett mennyiségből.
Egészséges nem egészséges, azzal már én rég nem foglalkozom, mert számtalanszor beigazolódott, hogy az valami trendi nagyokos megállapítása, amiről egyszer csak kiderül, hogy téves.
Mértékkel mindent lehet enni, ha az ember egészséges.
Nagyon vékony rántást és habarást használok. A habarást gyakran helyettesítem érlelt tejföllel. Az utóbbinál minimális zsíradékon, olajon párolom azt a zöldségfélét, amit habarni akarok. A habaráshoz ill. helyett kanálka rizslisztet is szoktam használni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit