Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Mindenhol, mennyi finomság! Határozottan jól esik bekukkantani. A munka és időigényes dolgokat nem igazán szoktam bevállalni, de nézegetni azt jól esik.
Fűszereket általában szárítva és natur szeretem. Amit lehet magam is szedem s beszárítom. Keverni s őrölni is magam szeretem. Sajnos mindent nem lehet, ill. nagy utánjárással lehet csak megvenni.
Egyszer sültcsirkefűszert vettem. Micsoda illat! Bekentem vele a pipit sütéshez. Mondani sem kell mekkor volt a csalódásom. Ellenben az én házi fűszereimmel, melyek kevésbé intenzívek mint ez a készen vásárolt viszont íz- és illataromájukat sütés után is finoman őrzik. Az új szerzeménnyel a sültnek még szaga sem maradt, nemhogy illata.
Nem is csoda! Az intenzív illatot az ízfokozó (E621) árasztotta, amikor a csirkére kentem.
Ehhez hasonlót én is szoktam főzni. Amit leírtam kacsacombbal, annak is ez az ötlete, de lehet sertéshússal is. Ezeken kívül én teszek bele hagymakarikákat és alma cikkeket. A tetejére tejföl és mehet a sütőbe! Nagyon szeretjük!
Margit ez nagyon jónak tűnik! Valamilyen húst nekem is kell sütnöm a karfiol mellé, mert nálam is jó étvágyú fiúk vannak. Legközelebb lehet, hogy így fogom csinálni. Gyakran használok én is pulykahúst, levesbe szoktam szárnyat is főzni, de a kiscomb-része nélkül. Vagy megsütöm a szárnyakat. Jó kis ragacsos sült lesz belőle.
Tegnap írtam az általánosban, hogy egy új ételt csinálok, amit két másikból variáltam össze. Ilyen lett:
A lényeg a besameles karfiol volt, ezt én nagyon szeretem. A fiúk miatt valami hússal meg kellett toldani, mert nekik úgy vékony lenne. Tehát alulra kitaláltam, hogy teszek olyan húst, amiről már több helyen olvastam (lisztbe, tojásba, sajtba "panírozott" bacon-be csomagolt, majd így sütőben, jénaiban megsütött szelet hús).
A végső megoldás ez lett: egy pulykacombot felkockáztam, 2 tojást felvertem és belekevertem kb 1 ek lisztet és két jó marék reszelt sajtot és egy kis tejet. Ebbe a masszába beleforgattam a húst (egyszerre az egészet), majd egy baconnal bélelt jénaiba simítottam. Lefedve betettem sülni annyi időre, amíg az egész átforrt. Ezután kivettem, rátettem a kiolvasztott karfiolt, az előre elkészített, sajttal és tejföllel dúsított besamelt, majd a tetejére még bacont. Így tettem vissza sülni. Szokás szerint nekem kisült a jénaiból, de mivel mindig így járok, ezért tepsin szoktam mindent sütni
Nagyon finom lett. Az összes fiúm előre húzta a száját, hogy ez nekik nem is igazán kell majd, de mindegyik (még a férjem is) megnyalta utána a szája szélét Én előre spórolom a mai adagra a pocakomat, mert nekem a besameles ételek nagy kedvenceim.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Eltünt a társalgóból, ide írom: Láttam ezt a köretet kissé ünnepi változatban is elkészíteni. Muffinsütőt lehet kibélelni + alakban bacon szalonnával, aki nem szereti sütőpapírból is hajtogathat csíkokat, erre papírvékonyra szelték a krumplit, só, bors jön rá, majd tejszín. Szalonna szélét visszahajtani, és ropogósra sütni a sütőben. Nagyon guszta, ünnepi köret volt. Most így karácsony közeledtével nem is rossz ötlet, lehet hogy így is kipróbálom
Szia! Régebben én is így készítrettem, de jártam többször úgy, hogy nem puhult meg a krumpli. Egyszer aztán Nigellától ellestem a következőt: A karikára szelt krumplit , mondjuk jó egy kilót fele-fele tejszín és tej keverékében(2,5-2,5 dl) felteszem főni, alaposan megsózom, borsozom, reszelek bele 2 g. fokhagymát, ha póré nélkül csinálom, akkor teszek bele 1 fej vöröshagymát. Kb 20 percig főzöm, majd tűzálló tálba öntöm, vöröshagymát kidobom, vajdarabkákat tezsek a tetejére, és forró sütőben 10-15 perc alatt megpirítom. Csuda finom, krémes lesz
Sziasztok!
Beirom a mai menűt.
Potatis gratäng- Brill
Méyebb tepsit , vagy jénait kivajazol-margarinozol és vékonyra beleszeletelsz két sor burgonyat közben sózod, borsozod. Azután rászeletelsz 1 sor poréhagymát, majd megint 2 sor burgonyát. 2dl tejfölt es 2 dl főzőtejszint összekeversz , mehet bele 1 tojás is es ezt ráöntöd az egészre , sózod, borsozod és mehet a sütőbe . Kb 40 perc alatt kész a burgonya a felszivja a tejfölt-tejszint es rendesen megpuhul minden. Ha önálló ételkent akarod , akkor sonkacsikokat raksz a sorok köze és bacont a tetejére , vagy sajtot közé es a tetejére is vastagon. Szerecsendióval megfűszerezve igen finom!
Jó etvágyat!
Ez az NCL-ről való recept.
Én most annyit változtattam rajta, hogy: 1/2 csirkemellet csikokra vágtam és só, borssal megszórtam és kicsit oliva olajon megkapattam.
Párom hozott valamelyik nap füstölt sonkát abból is vágtam rá csikokat.
Ezt raktam rétegenként.
Szia Szokimoki! Nagyon jól hangzik, felvettem az étlapra! Ma csak gyors tonhalas spagettit készítek, többre nem lesz időm, szerencsére nagyon szereti a csipet csapat. Üdv
ma egy egyszerű, de nagyszerűen finom kaját csináltam. szeretem az ilyen egyszerű reciket. Az nlc-n találtam, leírom nektek is:
Hagymás hús/Rágica
6 vastagabb szelet sertés hús
4-5 óriási fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 pohár tejföl
sertéssült fűszer
olaj
Felvágni a hagymákat, (minél több, annál jobb), elég karikára szelni.Olajon megdinsztelni, majd felönteni egy kis vízzel és még tovább főzni egy kicsit. Közben beleaprózom a fokhagymát, majd beleteszem a sertésült fűszersóval előre beszórt husikat.Mikorra a húsok megpuhulnak, a hagyma teljesen elfő, és egy finom mártás szerű lesz alatta. Ha szükséges, pici vizet lehet aláönteni, de általában nem kell.Ha elkészült, kiszedem a husikat, és és behabarom 1 pohár tejföllel. Aztán vissza bele a husikák. Krumplipürével, főtt tésztával, rizzsel is lehett tálalni.
Nagyon jól hangzik amiket írtál, biztos finom lehetett.
A párolásra szánt húst én is majdnem mindig előre megpirítom, igen forró zsírban. Csülköt, sertéscombot, pulykacombot, de még csirkecombot is, ha csak magában akarom párolni, zöldségek nélkül. Minden húsfélének nagyon jót tesz, ha így összekapja a külsejét a hő, mert valóban nem engedi kifolyni a szaftot a húsból a későbbi sütés/párolás során.
Szép napot kívánok holnapra és főzzél megint valami finomat, üdv, Margit
Tegnap nagy siker volt a kolbászos karaj, és hogy ne legyen annyira száraz, kicsit újítottam rajta. A karajt pácolás nélkül, felszúrtam, és puhább, lángolt kolbászt nyomtam bele. A húst kívülről sóztam, borsoztam, és sertéssült fűszerkeverékkel szórtam meg. Egy serpenyőben olívaolaj és vaj keverékét feklmelegítettem, és körben megkapattam rajta a húst,így a finom szaftok benne maradtak, a kéreg nem engedte kisülni belőle. Hústűt, villát tilos beleszúrni. Míg a hús sült, a cbeáztatott cserépedény alját kiraktam felszeletelt édesköménnyel, vöröshagymával, vastag karikára vágott répával és egy fej gerezdjeire szedett fokhagymával. Erre a tettem a húst, mellé raktam 2 ág rozmaringot, egy babérlevelet és a kömény zöldjét. Nyakonöntöttem egy fél pohár borral, és beraktam a sütőbe. 2 óra alatt omlós puha lett. Az édeskömény én sem szeretem, a szagától is kiráz a hideg, de bátran merem mondani, hogy próbáld ki sütve, mert még csak nem is hasonlít nyers önmagára. Nagyon finom sütve! Ha még szaftosabbnak szeretnéd a húst, akkor nyers sütnivaló kolbászt kiveszed a bélből, és habzsák segítségével töltöd be a karajba, az abból kisülő zsírtól még szaftosabb lesz. Pont a kissé szárazabb volta miatt csináltam hozzá köretnek a csőben sült póréhagymás krumplit, és csináltam nagyon fincsi meleg céklasalátát, és grillezett padlizsánsalátát is. Ha nem töltöm karajjal, csak símán sütöm, akkor a visszamaradt pecsenyelevet leszűröm, és kis darabka vajjal besűrítve tálalom a húshoz. Mi is pont ezeket a húsokat szeretjük.
Még annyit, hogy mikor nem sütöttem előre a húst, hanem rögtön a sütőbe toltam, akkor valóban mindig kilógott a végén a kolbász, annyira összement a hús. Így viszont nem, pont akkora maradt, mint a kolbász.
Hm, a szárazság nálunk nem gond, épp fordítva: a bőrös húst nem esszük meg. Karaj, csirke/pulykamell, csirkecomb, marha felsál, kb. ennyi, amit közvetlen környezetem hajlandó elfogyasztani, meg pörköltnek a sovány combot, de a tarja, lapocka, köröm, még a csülök is kizárva. Oldalast egyszer sütöttem, kifejezettem pecsenyezsírnak, a "húst" meg leadtam a nagyszülőknek.... A sima karaj is összemegy a töredékére, szóval az nem fájna annyira. Ha meg tényleg szárazos, akkor vmi jóféle mártást csinálnék hozzá. Nálunk a piacon lehet kapni hidegen füstölt karajt meg marhadarabokat, csontszáraz, de én nagyon szeretem, ilyenkor zöldséggel, salátával vagy savanyúsággal szoktam ellensúlyozni a szárazságát.
Kicsit belekotyogok, de biztos Limara is válaszol majd és remélem nem haragszik meg.
Az egyben sült karaj, főleg a rövidkaraj totál száraz lesz, bármit csinálsz vele. Aki szereti, annak nagyon jó, olyan mint pl. az egyben sült pulykamell. Nekem túl száraz, pedig a zsíros húst nem szeretem, csak a szaftosat. Tehát a csirkemellet csak szeletben és nagyon rövid ideig (2-3-4 perc) sütve, levesbe főve vagy egyben sütve/párolva hosszú ideig már nem. Emiatt is szokták hidegtálakra, hajszálvékonyan szeletelve tenni, mert ott a salátákkal nem tűnik olyan nagyon száraznak. Egyébként nagyon nagy a sütési vesztesége is. Ha ugyanakkora kolbászt teszel a karajba, mint maga a hús, akkor a sütés végére mindkét oldalon kilóg belőle a kolbász, pedig valamennyire az is összesül.
Kíváncsi vagyok Limara majd mit ír. Minden jót, üdv, Margit
Az a kókuszos vöröslencse tényleg jó, én nem is pépesítettem, a lencse besűrítette. Az édeskömény viszont részemről brrr! A kolbászos karajt hogy csinálod, mivel fűszerezed, pácolod-e? Még sosem mertem nekivágni, pedig anyukám lepasszolta a semmire nem használt sütőzacskóját, és abban gondoltam kipróbálni, hogy biztos leveses maradjon.
Ma rakott makarónit készítek, holnap megcsinálom chili&vanília kókusztejes vöröslencse krémlevesét, nagy kedvencünk. A 2.-on még töröm a fejemet. Vasárnap megint ebédvendégeim lesznek. Marhahúsleves lesz, grízgaluskával, kolbásszal töltött karaj lesz vele sült zöldségekkel, kaptam a Lidl-ben édesköményt is, köretnek pedig csőben sült krumpli lesz, és meleg céklasaláta.
Nálunk ma gyümölcs leves volt és palacsintát sütöttem. Kipróbáltam a palacsinták töltéséhez a mélyhűtőbe rakott ringló lekvárt. Nagyon fincsi lett vele.
A sóskát én is szeretem, de az még nem jutott eszembe, hogy desszertként egyem. Ha főzök, persze édesre csinálom. Az üzemi konyhán sósan adják és húsos felfújtnak mondott valamivel.
Ma főztem egy nagy adag pulyka brassóit.
Tárkonyos pulykaragu levest
Óriás kagylótésztát töltöttem ricottás darálthússal és olaszos parad. szósszal öntöttem le és bedugtam a sütőbe.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit