Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Amikor van új,gyenge karalábé,én főzeléket szoktam csinálni. Kockákra vágom,só,bors,majoranna,pici apróra vágott hagyma.Ha felforrt,főzök bele húsgombócokat--kicsiket,olyat,mint a töltöttpaprikába. Mármint ízre olyat.Fél óra múlva berántom és tejjel engedem fel.Lehet kicsi tejfölt is tenni bele a végén meg petr.zöldet.
Amíg berántom,kiszedem a gombóckákat,hogy ne legyenek útban. Gyorsan készen van és nálunk nagyon megy.
A másik menő főzelék nálunk a kukoricafőzelék.Ugyan úgy készítem,mint a borsófőzeléket,kicsit édesen,tejjel és a végén petr.zöldet teszek bele.A nagy fiaim kicsi koruktól szeretik és még ma is sokan csodálkoznak rajta.
Mai menü: saját sütésű pita tésztából gyros tzatzikivel.Jaj de fincsi volt! Hogy nem ismertem én eddig ezt a tzatzikit eddig?! Mindenki receptjéből egy kicsit hozzátettem és nagyon fini lett. Köszi Lányok!
A gyros nekem is nyami,de egyszer ettem életemben hivatalos helyen,csak hogy tudjam,kb.milyen.Azóta nem.Nem vagyok túl hisztis,meg finnyás sem,de vannak dolgok,amik számomra ezzel kapcsolatban nem egyértelműek.Nem akarom elvenni az étvágyadat,ez részemről valószínú csak tudatlanság.
OK, tényleg finom lehet, csak az a gond, hogy lassan éjfél lesz, és én kezdek éhes lenni ennyi finomság elképzelésekor. De azért csak írj nyugodtan, majd hozok egy kis kaját, hogy elverjem az éhemet. Imádom a gyrost. Nelly
Sziasztok itt is! A múltkor említettem a tzatzikit,még nem olvastam vissza addig a beírásig teljesen,gondolom már van recept is,talán több is.Endzsiét olvastam csak el,az enyém is hasonlóan készül,kb.25 dkg juhtúróhoz megy egy nagy tejföl. Én ebbe reszelek egy nagy kígyóuborkát,vagy két kisebbet,én sem sózom meg,sőt nem is igen nyomom ki.A fűszer nálam is a fokhagyma(2-3 nagy gerezd) és hagyma.Legjobb a snidling,vagy az újhagyma,vagy a póré,apróra vágva.Én nem teszek kaprot,mert nem mindenki szereti.Pirítóson isteni finom,de van amikor csinálok egy "hamis" gyrost,az mellé/rá locsolva is nagyon finom.A gyrosom nagyon egyszerű és gyors.olívaolajon átsütök nagyon vékonyra vágott csirkemell csíkokat,sózom és gyros fűszerkeverékkel alaposan megszórom.Hú,de finom...
............még annyi én bryndzát használok szlovák juhtúró a tescoban általában mindig van
vagy ha abszolút nem kapok bryndzát akkor szintén a tescoban lehet kapni tömlős juhtúrót. úgy néz ki mint a camping krémsajt csak kb dupla olyan hosszú az is nagyon finom de nálunk a bryndza jobban bejön. ha csinálok akkor általában +1 csomagot veszek mert ugye meg kell kóstolni hogy nem romlott-e :))))))))
Köszönöm, most már teljesen ki vagyok okosítva. Visszatérve a besamellhez, megpróbálom majd a habverőt, de én nagyon ügyetlen tudok néha lenni. Bár lehet, hogy ez beválik. Nagyot nőnék a menyjelöltem szemében, ha egyszer végre normális besamellt tudnék csinálni. Nelly
nem 1 nagypohár elég hozzá és a tejfölből kicsi pohárral de az a zsírosabb fajta legyen :)
bocsika én voltam a kerge mert nem írtam :)) hja és egy kis fehérbors kell még bele :)))
látszik hogy fejből írtam :)) most már viszont teljes a recept :)
Endzsi! Nagyon aranyos vagy! Köszönöm a tanácsot. Mindjárt ki is jegyzetelem.Ezek szerint Te 2 nagy pohár joghurtot használsz fel 5-6 ubihoz? A tejfölből is nagy pohár kell hozzá? nelly
a kislyukú részét használd és nagyon csavard ki a levét az ubinak :))
a yoghurta azt hiszem az van írva hogy naturis yoghurt emlékeim szerint kék vagy esetleg zöldes dobozban van és 500 gr-os kiszerelésben. nagyon finom sűrű olyan mint a tejföl és a zsirtartalma 4,5% nekem nagyon bejön van amikor tejföl helyett használom :))
Endzsi! Már csak 2 kérdésem van. A reszelőnek van egy kisebb és egy nagyobb lukú része. Melyik a jobb? Mert én mind a kettőt szoktam sajtreszeléshez használni. MÁsik: milyen joghurtot ajánlassz név szerint, mert én szoktam ott vásárolni, de joghurtot nem. Köszike! Nelly
Hű Endzsi! Izgalmas ez a tzatziki! Le is fogom írni, mert a fiam imádja. Erre talán lesz időm, ha sütni nem is tudok senkinek, talán ezt megeszi a drágám. Margitka! Ha holnap működni fog a géped, akkor légyszi elmesélni, hogy a besamellt hogy csinálod meg úgy, hogy ne legyen csomós? Én ugyanis sokat csinálok a milánói makarónihoz, de olyan még nem volt, hogy ne kelljen turmix gépben símára turmixolni. Csináltam már langyos, forró, hideg tejjel is, sehogy se jött be. Pedig bizti van valami trükkje, csak én még nem tudom. De mint említettem vala, ami késik, nem siet. Előre is köszönöm a tippet. Nelly
sziasztok :))
látszik hogy csak most olvastam utánatok mivel én a tzatzikinél tartok még:)
nálam így készül:
ALAP: kígyóubit a sajtreszelőn lereszelek (sokat 5-6 db-t) kinyomkodom a levét majd konyharuhába még jól kicsavarom (szinte teljesen szárazra) se só se fűszerek nem kellenek az ubihoz!
ÖNTET: 2 pohár jó sűrű joghurt (lidlben van nagyon jó) 15-20dkg juhtúró, 1 pohár jó kemény tejföl, frissen vágott kapor és ízlés szerint jó sok fokhagyma, ezeket turmixba teszem és jól összeturmixolom (ne ijedjen meg senki ha hígnak tünik az öntet!!) ezt ráöntöm a kicsavart ubira, jól összekeverem (most fog jó sűrű lenni) és legalább egy két órára hűtőbe teszem.
ezt a receptet egy görög lánytól kaptam ők így csinálták odakint a tzatzikit:)
nálunk nagyon bejön még a gyerekeknek is pedig nem sajnálom a fokhagymát belőle:)
Kb. 1 kg krumplit megfőzünk hajában. Meghámozzuk, átnyomjuk. A gyúródeszkán az átnyomott krumplit szétteritjük, és hagyjuk kihűlni. Mikor már hideg, meghintjük kb. 30-35 dkg liszttel. Kicsit megsózzuk, és a lisztet a
krumplival összemorzsoljuk lazán . Nem kell gyúrni, csak összenyomni erőteljesen gombóc
Az apróra vágott vöröshagymát megfuttatom kevés olajon. Ráteszem a kb. 30 dkg darált húst , fehéredésig keverem. Leveszem a tüzröl, és hozzárakom a főtt rizst (nyersen 1 csésze). füszerezem: néhány gerezd zuzott fokhagyma, só, bors, örölt kömény, pici majoranna, 1 db nyers tojás . Jól összekeverem, és az előzöleg blansirozott szölölevelekbe töltöm. Az edény alját kizsirozom, a kis töltelékeket szorosan lerakom. Só, apróra vágott fokhagyma, 1 kávéskanál citromlé, és annyi viz, hogy ellepje. Kis lángon kb. fél órát főzöm. Néha megmozgatni az edényt óvatosan. Tejföllel tálalni.
Keleties, egzotikus:
egy csésze főtt rizst összekeverem az előző recept szerint elkészitett darált hússal. Füszerezem: kevés fokhagymapép, só, bors, apróra vágott kapor, mentalevél, kakukkfü, 2 evőkanál áztatott mazsola, 2 evőkanál darált dió,1 nyers tojás. (Ha hús nélkül csináljuk, a dió lehet több is)
Friss zöldfüszerekkel készitettem.
Várom a további ötleteket. Én csak ezt ismerem. Üdv. mindenkinek! Marika
A gyümi levest én általában nagyobb fazékban készítem. A fazekat félig engedem vízel, bele egy kis fahéj, egy kis szegfűszeg, 3-4 karika citrom és én egy evőkanál folyékony édesítőszert teszek bele (de lehet cukrot), felforralom így a vizet. Beleteszem a gyümiket, ami éppen van. pl. cseresznye, meggy, alma, egy kicsit így forralom, nem sokáig, hogy a gyümölcsök ne menjek szét. Majd csinálok egy kis habarást kevés lisztet először pici vízzel csomómentesre keverem majd felengedem tejjel (kb. 3-4 dl), beleöntöm a levesbe, így is forr egy kicsit. Majd miután kezd hűlni, de még nem hűlt ki teljesen akkor besűrítem a következővel: 2 db tájássárgáját kikeverek 1 vaniliáscukoral és 3-4 teáskanál gyümölcscukorral(lehet sima cukor is ), ezt jó habosra keverem és óvatosan belekeverem a levesbe. Nagyon fincsi, érdemes kipróbálni. Üdv.Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit