Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
Pannim, itt is mihamarabbi gyogyulast kivanok!!!!!!!!!!!Vigyazz magadra!!!!!!!!!!
IZAM, Te nagyon szorgalmas vagy! EEEEEEEEES mindig hozol kostolot! Befogadsz engem fokostolonak a kiralyi konyhadra?Igyekszem majd nagyon szorgalmasnak lenni!
LIMARAM! De regen lattalak itt! En nem vagyok hutlen hozzad mert renszeresen ha idom engedi sutogetek toled. Tegnap a csokis meggyes bogresedet keszitettem esmire eszbe kaptam hogy lefotozzam arra mar eltunt. No nem a kutyus volt hanem a mindig ehes "ilyenre" a banda. Isteni volt. Folytatasa lesz! A hetvegere a kalacsodat sutom meg. Meselj magadrol, magatokrol!!
Bezsa! Nagyon Veled éreztem a hűtő miatt! MIkor a miénk romlott el, fél órát buszoztam két hatalmas szatyorral, hogy a fagyott dolgokat el tudjam helyezni valakinél megőrzésre. A többit mi is felhasználtuk .
A nyálkőről nem hallottam eddig, de utána olvastam. Remélem, szerencsésen túl leszel a műtéten. Mielőbbi gyógyulást kivánok!
Paariza! Szorgalmas vagy, mint mindíg! Finom sütiket készítettél! Teljesen megértem, hogy a családod nem birta ki Húsvétig kóstolás nélkül. Bárcsak működne a fényposta, akkor én is kérnék egy pici kóstolót!!!
A medvehagyma nálam is kibújt, bár egy tő eltűnt a vakond túrás miatt. Mi csak húsleves tetejére szórtunk egy keveset apróra vágva,és elrágcsáltunk pár levélkét. Nagyon kevésnek találom, ami kibújt. Olyan, mintha nem akarna szaporodni.
Pannika! Vigyázz Magadra! Az esés után kicsit jobban kellene kímélned magad!
Kérlek, ird meg levélben, hogy miért említetted együtt Superkerit és Margitkát!
Végre megvettem a kapcsos formát a Lidlben . Most már bánom miért nem engedtem előbb a kísértésnek . Tényleg jól bevált és éppen nekünk való adagok készíthetők benne . Bár ez a rezi mákos jelenleg a mélyhűtőben várja a nyuszit , most nem hiányzik a hűtődobozból amit előre kiloptunk belőle . De hogy is tehetném a vendégek elé tesztelés nélkül ?
Képzeld elestem a lakásban-fejem az étkező asztalba vertem,majd zuhantam a parkettára .Jobb vállam,bordám,c...m,tenyerem tiszta lila .Jöttem ki a szobából és a küszöbbe megakadt a lábam!! Mint a lisztes zsák.Ketten emeltek fel.Szia
Ma már meg sűtöttem akettő tepsi almás pitét-olyan fínom lett!!!!
Jottem...Lattam...Megcsortam......Bekajaltam! EEEN valahogy mindig kitudom szimatolni hogy mikor "kell " ide jonni! IZUSKA, koszonjuk a kostolokat!
Lanyok, a magyar meg kinjaban is rohog ha neha vicsorgosan is. hihi Ezert szuletett a vers. ZSUZSAM, naggyon csendes minden igy.Erre ez a valaszom.Tegnap Gundel palacsintat keszitettem nekik de karamell szosszal a csoki helyett.Elvittek magukkal. Huuu, ez a szosz eletveszelyesen finom! A Nosalty-rol valo "KARAMELLSZOSZ alatt hidegen ill kihulve meegfinomabb. Tortalapkoze toltve is eltudom kepzelni.Majdmeg varazsolok vele.
BEZSAM! Sajnalom a fagyasztokataszrofadat! Hogy Te mennyit dolgoztal ill. foztel azon a napon! Irigylem a kitartasodat! Igazi eskuvoi lagzinak is beillik. Jool elfaradhattal!
Kedves Linna , látom kitartó vagy , bizosan nagyon jó kenyeret fogsz végül sütni . A héja szerintem attól jobb , ha langyos vízzel lespricceled sütés előtt , és hideg vízzel a sütés után . A patikában kapható aszkorbin savat is javaslom . Egy mokkáskanálnyi elég egy adagba és ez csak c vitamin . Kevésbé morzsálódó is lesz tőle .
Egy finom kókuszos kockát sütöttem karamellás tésztával . egyrészét már húsvétra fagyasztottam .
Bezsa, bocs, de időközben "elfogyott" az internetem. Sütöttem közben még egy "gyakorlókenyeret", ami még fehérebb is lett, mint a kedvenc gyárim. (Ez a tatabányai kukoricás kenyér, de akkor jutok hozzá, ha jönnek a szüleim, és hozzák nekem. Akkor egy hétig azon élek. A vége felé azért már az sem az igazi. De nekem akkor is ez a csúcskenyér. Más pékségét nem szeretem.) Többek között azért is küzdök a kenyérsütéssel, mert nekem itt Fejér megyében (kb. 5 éve lakom itt) egyik kenyér sem ízlik.
Dagasztani kizárólag géppel dagasztok, most rájöttem arra is, hogy talán kevés a dagasztás, és az első menetet megismételtem, tehát egy dagasztás, gépet lekapcsolom, aztán kezdem újra a programot, így lesz összesen három dagasztás. Aztán hagytam sütésig menni a programot. Na, ezzel megint rápacsáltam, mert vagy a tűzhelyem visszaszámlálója késett, vagy a gép órája sietett, és elkezdett melegedni, sütni, mire észrevettem. Villámgyorsan kikapcsoltam, áttettem jénaiba és úgy sütöttem tovább. Nos, összeesett kissé, igen laposka lett, ezen túl viszont nem volt egyéb bajom vele, csak még a héja volt kissé kemény. De hófehér lett!
Túlkel? Na ezt nem tudtam eldönteni, hogy kevéssé vagy nagyon is megkelt. Mivel nem figyeltem órákon keresztül, hogy mit csinál, ezért nem tudtam eldönteni. De ezzel dupla (pontosabban összesen tripla) dagasztással (mert így lett ruganyos, és így nem ragadt a kezemre), meg a gép velem kitolása miatt az utolsó kelesztés előtt le fogom kapcsolni, és ha kell, akkor edényben vagy a kelesztőtálban fogom befejezni.
Jó ez a fehér kenyér, de én a kovászosat szeretném inkább, gondolod megpróbáljam azt is a kevert (rétes- és finomliszttel) csinálni? Lehet, hogy a liszt volt ócska? Már csak azért is érdekel, mert a két boltban, ahová szoktam járni, nem kaptam BL80-as lisztet. De ezért az egy dologért nem akarok Szfehérvárra menni. Na és mitől lesz puhább a héja?
Íme a tavalyelőtt ültetett medvehagymámból készült krémleves . Ha érdekel valakit hogy gyújthatja fel a konyhát kenyérkocka pirítás közben ,nézze meg itt.
Linna az a kérdésem, hogy mivel dagasztod és hányszor? Miben sütöd. Gépben vagy sütőben?
Az az érzésem, hogy túl kel a kenyered. Ilyen hosszú időre csak hűtőben lehet keleszteni.
Én nem sütök kovászost, nincs időm mostanában erre. Sőt mostanában alig sütök kenyeret, mert jó néhány kg-ot felszedtünk a párommal a jó kis pék áruktól.
Igen, fiatalkoromban én már hallottam a nyálkőről de csak fél füllel figyelhettem oda mert eddig azt hittem, hogy ez képezi a fogunkon a fogkő lerakódást. Most olvasom csak , hogy ez egy igazi kis kavics amit a szervezet ugyanúgy készít mint a vesekövet, pl. Olvastam, hogy ne sokat tétovázzon vele az ember mert minél kisebb, annal könnyebb operálni. Te hol tartasz vele?
Bezsa, akkor kezdem Ádámnál-Évánál. Már régebben vettem egy kenyérsütő gépet a Lidl-ben, SilverCrestnek hívják. Összevettem mindenféle liszteket, készeket is (Ciabatta), és nagy lelkesedéssel nekiálltam kenyeret sütni. A géphez receptkönyvet is adtak, abból dolgoztam. Amelyik szép is lett, magas is, egyszóval jól nézett ki, az nem ízlett, nagyon száraznak éreztem. (Jesszus, olyan lassú a gépem, hogy nem ér utol gépelésben, mindig le kell állnom. Nem dicsekszem, ez a szakmám.) Szóval, inkább nem sikerültek, mint igen, (akkor is többnyire "szürke" lett, így hamarosan elveszítettem a kedvem, s félretettem a gépet, leálltam a sütögetéssel. El kell mondanom, eddig süteményt se nagyon szoktam sütni, nemhogy a kelt tésztáról lett volna valami fogalmam.
Mostanában megint elkezdett érdekelni a dolog, van internetem is, igaz, csak modemmel (lehet, azért olyan lassú), és így bogarászás közben keveredtem ide az oldalra (és másokra is). Megint próbálkoztam, a régi, igazi, kovászos kenyér érdekelt. Egy szakmai oldalon megtaláltam a kovászkészítés módját és nekigyürkőztem. Ott kezdődött először a probléma, hogy a liszt nem igazán akart beindulni. Kínomban egy-egy csepp sört is adtam hozzá. Végül valahogy összejött, dobozoltam, hűtőbe vele, aztán egyik nap: sütés... Ízre jó lett, nem volt száraz sem, de azt hiszem, túlkelt, mert ez már késő este volt, és eltettem másnapra (nem hűtőbe), aztán reggel sütöttem. Tehát nem igazán emelkedett meg rendesen, kemény lett a héja, berepedezett, na és persze borzasztóan szürke volt a tészta. Félretettem, anyuék el szokták vinni az állatoknak a maradékot. Nem tudom, hogy fel tudom-e tenni ide a képet, majd átnézem a telefonomat, hogyan tudnám megoldani. (Nem ma lesz.)
Ezután elkezdtem olvasgatni a neten, végül a "....kezdőknek" részből megcsináltam a Margit-féle alap-fehérkenyeret, ami végre, csodák csodája valóban fehér lett! :) Annyi a különbség, hogy már elfogyott a BL80, s a tanács szerint 2/3 rétes-, 1/3 fehérliszttel készítettem. Küllemre ugyanolyan lett, mint az előző, kissé laposkás, héja kemény és az oldala teljesen felrepedt. Szilikon edényben sütöttem.
Úristen, el fogod olvasni ezt a rengeteg írást? Még annyit, hogy légkeveréssel, 10 percig nagy lángon, utána mérsékelve sütöttem, és vizet is tettem alá.
Húúúúú Bezsa! Sajnálom a hűtődet na meg Téged is hogy ennyi mindent kellett hirtelen sütni-főzni. De legalább most egy darabig meglesz a kajátok és az a fontos, hogy nem kellett kidobni a sok finomságot mert az lett volna ám a bosszantó. Végül is lehet tudni mi volt a baj? Elromlott vagy áramszünet volt?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit